Dziś jeszcze raz sie przyglądałem jak to jest zrobione i to jest delikatnie mowiac kicha !
Dość ze zjazd nie jest wypłaszczony na początku to jeszcze kostka jest delikatnie ze spadkiem w strone drogi czyli gorzej byc nie moze, wedl mnie jedyny ratunek to podniesienie delikatnie kostki przynajmniej na dł 3m
przed zjazdem no bo co innego ? Podjazd chyba juz nie do ruszenia.
Nie wiem czy widać te fotki ?
Macie porownanie no tyle tam miejsca i zeby tak skopać sprawe :/ ...
https://drive.google.com/file/d/1qVI9oR ... p=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/14R9WVg ... p=drivesdk
[Bud. A4] Zbyt stromy wjazd do garażu w budynku - Nowa 5 Dzielnica
Re: [Bud. A4] Zbyt stromy wjazd do garażu w budynku - Nowa 5 Dzielnica
Na tej stronie na pierwszych rys. Widac gdzie jest problem ... w naszym przypadku nie ma zadnego wypłaszczenia rampy ( polecaja 1m przynajmniej) a jak juz wspominalem kostka ma spadek od rampy w steone drogi - paranoja jakaś
Pytanie co mowia przepisy i czy coś teraz mozemy wyegzekwować, piszcie jak na cos traficie
m.obud.pl/art,13627,stromy-zjazd-do-garazu-w-podpiwniczeniu,d_ogrody
Edit: tutaj jest dokladnie opisany problem naszego zjazdu... tyle, że o ile dobrze zrozumialem nie ma przepisu mówiacego o wypłaszczeniu na wierzchołku pochylni - rampy jak zwał tak zwał ... mówi sie tylko o pochyleniu rampy ... czyli mozna zrobic zgodnie z prawem zjazd gdzie dociążony suv tez nie przejedzie?
Chyba że zle interpretuje ?
Zachęcam do lektury
inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,ksztaltowanie_pochylni_w_garazach_wielopoziomowych,10627
Pytanie co mowia przepisy i czy coś teraz mozemy wyegzekwować, piszcie jak na cos traficie
m.obud.pl/art,13627,stromy-zjazd-do-garazu-w-podpiwniczeniu,d_ogrody
Edit: tutaj jest dokladnie opisany problem naszego zjazdu... tyle, że o ile dobrze zrozumialem nie ma przepisu mówiacego o wypłaszczeniu na wierzchołku pochylni - rampy jak zwał tak zwał ... mówi sie tylko o pochyleniu rampy ... czyli mozna zrobic zgodnie z prawem zjazd gdzie dociążony suv tez nie przejedzie?
Chyba że zle interpretuje ?
Zachęcam do lektury
inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,ksztaltowanie_pochylni_w_garazach_wielopoziomowych,10627
Przepisy mówią, że garaż dwupoziomowy ma mieć spad do 15% na częściach zewnętrznych i do 20% na wewnętrznych. Mierzyłem telefonem jak to wygląda (niezbyt dokładnie, bo na małej powierzchni, ale w wielu miejscach zjazdu) to wychodzi między 11-13 stopni, czyli od 19.5 do 23% :/ więc nie tylko samo przełamanie, ale sam spad może być zbyt duży.
To zdjęcie które wrzucałem było z samochodem bez pasażerów, ale z jakimiś 60kg w bagażniku, jak będę miał chwilę to popatrzę ponownie ale wydaje mi się, że to był najniższy punkt. Mam zamiar kupić w przyszłym roku drugi dużo niższy samochód (poniżej 100mm prześwitu) i zastanawiam się czy nie będzie ocierał, dawno tak stromego wjazdu nie spotkałem.
Ale nasza rampa jest zadaszona tak ? Czyli moze miec wiecej spadku ? Bo w zasadzie jest zadaszona ? Hmm
Tylko tak jak mowie nie tu jest problem spadek, spadkiem ( z samą pochylnią- rampą nic nie zrobią i był bym mega zaskoczony jak by nie spełniała ustawowej normy no ale... trzeba by jakis pomiar zrobic profesjonalny i potwierdzic przepisy dotyczace tego przypadku konkretnego ) brak jest wypłaszczenia :/ a tyle miejsca jest nie rozumie czemu tak zrobili...
Według mnie można to naprawic w prosty sposob poprzez wymodelowanie kostki w odpowiedni sposob na dł ok 3 m przed rampą, biorąc pod uwage rozstaw osi ok 2600mm do 2900 w samochodach klasy kompakt czy średniej to wydaje mi sie zalatwilo by temat.
Ps odpisali cos w tej sprawie ?
Ps2 obawiam sie ze do wymodelowania kostki tak czy siak dojdzie jak sprowadzi sie wiecej mieszkancow i zaczna sie jaja ... tylko pewnie trzeba bedzie to robic na koszt wspolnoty ... ?
Tylko tak jak mowie nie tu jest problem spadek, spadkiem ( z samą pochylnią- rampą nic nie zrobią i był bym mega zaskoczony jak by nie spełniała ustawowej normy no ale... trzeba by jakis pomiar zrobic profesjonalny i potwierdzic przepisy dotyczace tego przypadku konkretnego ) brak jest wypłaszczenia :/ a tyle miejsca jest nie rozumie czemu tak zrobili...
Według mnie można to naprawic w prosty sposob poprzez wymodelowanie kostki w odpowiedni sposob na dł ok 3 m przed rampą, biorąc pod uwage rozstaw osi ok 2600mm do 2900 w samochodach klasy kompakt czy średniej to wydaje mi sie zalatwilo by temat.
Ps odpisali cos w tej sprawie ?
Ps2 obawiam sie ze do wymodelowania kostki tak czy siak dojdzie jak sprowadzi sie wiecej mieszkancow i zaczna sie jaja ... tylko pewnie trzeba bedzie to robic na koszt wspolnoty ... ?
Niestety, jedynie, że przyjęli do wiadomości i będą weryfikować :/
Spadu raczej na pewno nie poprawia (chociaż wg mnie samą powierzchnia powinna mieć więcej posypki antypoślizgowej), natomiast tak jak mówisz, można zniwelować przełamanie przebudową kostki + ew. sfrezowanie na wysokości kratki odpływowej, żeby wjazd miał mniejszy kąt.
Auto poniżej 100mm prześwitu musiałoby mieć bardzo krótki rozstaw osi, inaczej powiesi się nawet bez dociążania.
Spadu raczej na pewno nie poprawia (chociaż wg mnie samą powierzchnia powinna mieć więcej posypki antypoślizgowej), natomiast tak jak mówisz, można zniwelować przełamanie przebudową kostki + ew. sfrezowanie na wysokości kratki odpływowej, żeby wjazd miał mniejszy kąt.
Auto poniżej 100mm prześwitu musiałoby mieć bardzo krótki rozstaw osi, inaczej powiesi się nawet bez dociążania.
Czyli nic z tym nie zrobia...
Zastanawiam sie jak to zglosic oficjalnie i do kogo ? Do nadzoru budowlanego? w jakiej formie ??????
Twoje zgłoszenie bedzie juz zachowane ale czy wystarczy zeby do czegoś ich zmusić ?
Jak tylko dostane klucze to tez napisze do biura, chociaż wątpie ze to coś da jak pismo od prawnika nie dostaną.
Zastanawiam sie jak to zglosic oficjalnie i do kogo ? Do nadzoru budowlanego? w jakiej formie ??????
Twoje zgłoszenie bedzie juz zachowane ale czy wystarczy zeby do czegoś ich zmusić ?
Jak tylko dostane klucze to tez napisze do biura, chociaż wątpie ze to coś da jak pismo od prawnika nie dostaną.
-
mat02 pisze:Przepisy mówią, że garaż dwupoziomowy ma mieć spad do 15% na częściach zewnętrznych i do 20% na wewnętrznych. Mierzyłem telefonem jak to wygląda (niezbyt dokładnie, bo na małej powierzchni, ale w wielu miejscach zjazdu) to wychodzi między 11-13 stopni, czyli od 19.5 do 23% :/ więc nie tylko samo przełamanie, ale sam spad może być zbyt duży.
Też zwróciło to moją uwagę, ale razem z firmą na odbiorach pomierzylismy spadek i mial ok 18-19 procent, a więc zgodnie z normą. Zresztą nawet jakby było więcej to i tak bez ruszenia. Wydaje mi się, że to Eiffage zawinił przy układaniu kostki, ale jest tam chyba dość miejsca żeby to naprawić poprzez nowe zamontowanie kostki.
No dokładnie ale jak to wyegzekwować od dewelopera ?
mat02 pisze:Wysłałem zdjęcia i uwagi na temat podjazdu do biura sprzedaży i czekam na odzew. Proponuję, żeby inne osoby też przesłały swoje uwagi. Po pełnym odbiorze budynku mieszkańcy zostaną z tym problemem sami :/
Witam , wracajac do tematu na jakiego maila wyslales uwagi ? zgłoszenia ?
Ps ogrzewanie rampy włacza sie ponizej zera -1 czy -3 nie wiadomo dokladnie... jak jest ok 0 stopni i przymrozek na rampie jest lodowisko i to podobno trzeba zglosic do zarzadcy ... a kto nim jest ?

Wróć do „Nowa 5 Dzielnica Kraków od CNT - forum mieszkańców osiedla”