Transformatorowa stacja kontenerowa na osiedlu - długofalowy wpływ na zdrowie, hałas, brzydota - Dąbska Street

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Dąbska Street za którą odpowiada deweloper Dasta Invest. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii.
dabska111

Transformatorowa stacja kontenerowa na osiedlu - długofalowy wpływ na zdrowie, hałas, brzydota - Dąbska Street

Postautor: dabska111 » 01 sty 2019, 16:25

Dzień dobry,

Prawdopodobnie Transformatorowa Stacja Kontenerowa powstała niedawno tzn. około 11.2018 na terenie naszego osiedla (budynek przy wjeździe około 2m x 6m)
Czego możemy się spodziewać:
1. Negatywny wpływ na zdrowie po latach mieszkania przy stacji transformatorowej,
2. Zagrożenie dla dzieci,
3. Możliwy hałas jaki będzie generować,
4. Powstała stacja transformatorowa to wielki betonowy kontener, który bardzo szpeci osiedle. Znajduje się w bardzo wyeksponowanym miejscu,
5. Może przyczynić się do spadku cen mieszkań na naszym osiedlu, itd

Na wizualizacjach osiedla nie pokazano stacji.

My przy zakupie mieszkania, jak i później, nie zostaliśmy poinformowani, że powstanie powyżej opisana stacja.

Czy ktoś z Państwa miał świadomość, że taka stacja transformatorowa powstanie na terenie naszego osiedla a szczególnie w tak wyeksponowanym miejscu?
Jeśli to faktycznie jest stacja transformatorowa, to czy da się ją usunąć z naszego osiedla?
Załączniki
1 -budynek1-min.jpg
Zdjęcia stacji transformatorowej
1 -budynek1-min.jpg (218.22 KiB) Przejrzano 11352 razy
3a - stacja transformatorowa-min.jpg
Dokładna lokalizacja i oznaczenie stacji transformatorowej
3a - stacja transformatorowa-min.jpg (226.78 KiB) Przejrzano 11352 razy
5 - wizualizacja-min.jpg
Na żadnej z wizualizacji osiedla nie ma stacji transformatorowej
5 - wizualizacja-min.jpg (217.39 KiB) Przejrzano 11352 razy

kowal123

Re: Transformatorowa stacja kontenerowa na osiedlu - długofalowy wpływ na zdrowie, hałas, brzydota - Dąbska Street

Postautor: kowal123 » 01 sty 2019, 22:17

Rzeczywiście wygląda to fatalnie. Nikt nigdy nie mówił o stacji trafo przy głównym wejściu do osiedla. Właśnie przejrzałem umowę notarialną. Jest w niej lista dot. standardu wykonania. Punkt 6 zawiera listę elementów zagospodarowania osiedla. Nie ma na nim wypisanej stacji transformatorowej. Na końcu jest punkt, który mówi, że deweloper zastrzega sobie zmiany, które nie wpłyną jednak na obniżenie standardu osiedla, ale to w żadnej interpretacji nie ma zastosowania do takiego potwora jak stacja trafo.

Tego baraku nie powinno być w takim miejscu. Ludzi nie powinni się przy tym kręcić w ogóle...

czyzy

Re: Transformatorowa stacja kontenerowa na osiedlu - długofalowy wpływ na zdrowie, hałas, brzydota - Dąbska Street

Postautor: czyzy » 02 sty 2019, 0:22

dabska111 pisze:Czego możemy się spodziewać:
1. Negatywny wpływ na zdrowie po latach mieszkania przy stacji transformatorowej,
2. Zagrożenie dla dzieci,
3. Możliwy hałas jaki będzie generować,
4. Powstała stacja transformatorowa to wielki betonowy kontener, który bardzo szpeci osiedle. Znajduje się w bardzo wyeksponowanym miejscu,
5. Może przyczynić się do spadku cen mieszkań na naszym osiedlu, itd

Jeżeli chodzi o o to, jaki jest wpływ transformatora / stacji transformatorowej na ludzi, to jeżeli została ona prawidłowo wykonana, to nie powinno to stanowić problemu. Z tego, co kojarzę, to taka stacja trafo powinna być ekranowana. W zasadzie to jednak chyba dobrze, że została umiejscowiona nie w budynku, ale w pewnej odległości od nich. Przyglądając się podobnym obiektom na innych nowych osiedlach w Krakowie, nie zauważyłem, żeby generowały one jakiś hałas.

Za to faktycznie nie jest to element ozdobny i lepiej by osiedle wyglądało bez takiej "małej architektury", ale pewnie taka stacja była konieczna, pytanie tylko czy na pewno w takim miejscu.

Gosc123

Postautor: Gosc123 » 02 sty 2019, 9:42

Dziękuję za poruszenie tematu. Ja w całej swojej naiwności łudzę się, że to jest coś tymczasowego, zbudowanego na potrzeby budowy... ale powoli dochodzi do mnie, że się mylę.
To jest okropnie brzydkie i usytuowane w tak absurdalnym miejscu, że ręce opadają.

Czy ktoś kontaktował się może z Dastą w tym temacie?

kowal123

Postautor: kowal123 » 02 sty 2019, 18:15

Przy odrobinie wolnego czas postanowiłem do nich zadzwonić. Odebrała miła Pani, która doskonale była zaznajomiona z tematem. Nie skończyłem jeszcze mówić, ale na słowo stacja transformatorowa dostałem momentalną odpowiedź:

'To nie jest jeszcze ostateczny wygląd budynku'.

Zadałem kolejne pytanie - czy ta stacja będzie tam stać ostatecznie?
Dostałem odpowiedź twierdzącą.

Na pytanie jakie są techniczne warunki przesunięcia stacji w inne miejsce Pani przerwała i kazała zrobić listę pytań, które należy przesłać do działu technicznego. Jeśli ktoś ma coś konkretnego do zapytania, proszę śmiało tutaj wpisywać.

W międzyczasie trochę zgłębiłem informacji o różnych stacjach transformatorowych i wychodzi na to, że jest to jedna z większych stacji tego typu. Osiedle Dasta będzie wykorzystywało ułamek jej mocy. Reszta okolicznych inwestycji zostanie prawdopodobnie do niej wpięta w przyszłości. Proszę mieć na uwadze, że o ile aktualnie po podłączeniu jednego bloku obciążenie stacji będzie minimalne to w przyszłości kiedy zwiększy się obciążenie (szczególnie w okresie letnim) to hałas transformatorów będzie na pewno słyszalny. To jest normalny efekt dla urządzeń transformatorowych i nikogo nie będzie obchodziło to, że urządzenie "buczy" (a w szczególności zakładu energetycznego).

Poza tym jeśli chodzi o promieniowanie to podawane są wszędzie normy tego promieniowania. Zakładam, że z odległości n metrów nie wpłynie to negatywnie na mieszkańców. Problem natomiast jest z inną rzeczą - nie ma problemu przejścia obok niej na centymetry. Ja rozumiem, że to jest chwila, ale komu do głowy przyszedł pomysł montowania takiej stacji zaraz obok jedynego wejścia do osiedla, które dodatkowo zostanie ogrodzone?!!!

Jestem niezadowolony.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2019, 1:02 przez kowal123, łącznie zmieniany 2 razy.

Gosc123

Postautor: Gosc123 » 02 sty 2019, 19:32

Kowal, dziękujemy. Obawiam się, że z zaskoczenia dewelopera nie weźmiemy, wiem, że czytają fora takie jak to.
To niestety jest (nie)mały skandal, że przy wjeździe do naszego osiedla będzie stacja obsługująca pozostałe osiedla (wiem, że Caba planuje zabudowę pomiędzy Dąbska Street a obecnymi ich blokami). Z mojej strony 2 pytania, które zapewne będą też na Waszej liście:

- co musi stać się, żeby stację przenieść i jakie lokalizacje wchodzą w grę
- jak ma wyglądać zmiana w wyglądzie stacji

Z innej beczki: czy ktoś wie, gdzie planowane są altany śmietnikowe? Przy ponad 400 mieszkaniach na osiedlu, to też będzie newralgiczne miejsce.

Współczuję mieszkańcom etapu 2 z niższych pięter na wprost stacji...

tomekl007

Postautor: tomekl007 » 02 sty 2019, 22:49

Czy ktoś wie jak wysokie to coś jest? Do którego piętra?

kowal123

Postautor: kowal123 » 03 sty 2019, 0:59

Można się schować jak pada deszcz - około 2.5m.

Należy nalegać i naciskać aby:
- zmniejszyć tę stację do rozsądnych rozmiarów - niech inne inwestycje radzą sobie we własnym zakresie
- przenieść na obrzeża działki gdzie nikt nie chodzi
- zabudować to jakimś klinkierem lub cegłą aby nie szpeciło

Technicznie powinno wszystko dać się zrealizować. Stacja wygląda na prefabrykowaną. Wystarczy przyjechać dźwigiem, tę załadować, wstawić gdzieś indziej nową. Podciąć kable.

NKA

Postautor: NKA » 03 sty 2019, 8:43

kowal123 pisze:Należy nalegać i naciskać aby:
- zmniejszyć tę stację do rozsądnych rozmiarów - niech inne inwestycje radzą sobie we własnym zakresie
- przenieść na obrzeża działki gdzie nikt nie chodzi
- zabudować to jakimś klinkierem lub cegłą aby nie szpeciło
.

Niestety wielkość i w ogóle o tym, że ma się na danej inwestycji znaleźć stacja transformatorowa decyduje Tauron wydając Warunki przyłączeniowe. Aby zmienic warunki jest troche zachodu i problemu. Tauron wydaje parametry dot. Trafo które są warunkiem do podłączenia budynków. To częsta praktyka, że dana stacja obsługuje więcej obiektów i działek - z tym należy się pogodzić.

Trafo musi być dostępna z wydzieloną częścią działki- czyli jeśli mamy rozważać próbę przeniesienie działki na obrzeża wchodzi w grę tylko krawędź od strony ulicy Dąbskiej czyli działki drogowej- pozostałe są budowlane więc bez szans.

Rzeczywiście byłoby to bezpieczniejsze z uwagi na lokalizację przy jedynym wyjściu z osiedla.. a niestety promieniowanie 3m od trafo przepisy obejmują tylko na stały pobyt ludzi a nie tymczasowe przechodzenie.

Gosc123

Postautor: Gosc123 » 03 sty 2019, 22:16

No to mamy problem. Z Ciekawości wybrałem się na miejsce, poniżej zdjęcie. Tragedia

Obrazek

Wróć do „Dąbska Street Kraków od Dasta Invest - forum mieszkańców osiedla”