Art City Kraków od Ekopark forum opinie o mieszkaniach na Grzegórzkach

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
lindemannowa

Re: Art City Kraków od Ekopark forum opinie o mieszkaniach na Grzegórzkach

Postautor: lindemannowa » 28 gru 2018, 22:30

mikrus pisze:
lindemannowa pisze:osiedle wygląda "gęsto" dlatego, że są bardzo małe odległości między budynkami. Prawdopodobnie minimalne "ustawowe" 20 m - szkoda tylko, że w ustawie nie ujęto, że te 20 metrów to jest dobra odległość dla 4 piętrowych budynków .... a nie 10 -.-

Kiedyś była chyba jakaś zasada, że odległość pomiędzy blokami nie powinna być mniejsza, niż ich wysokość, ale to już chyba tak nie działa.

Bloki faktycznie wyglądają estetycznie, choć przydałoby się pomiędzy nimi więcej zieleni, wygląda na to, że nie będzie jej dużo pomiędzy budynkami.

kiedyś, to faktycznie zostawiali duże odstępy (ale to bardziej PRL) - w latach 2000-10 była tendencja w odwrotną stronę - żeby zostawić jak najmniej miejsca (stąd też sporo bloków gdzie odstęp wynosi nawet 9-10 metrów).

Wydaje mi się, że najgorszy jest ten środkowy blok w Art Citi, bo ze względu na ten mały odstęp, praktycznie przez cały dzień jest zacieniony przez pozostałe bloki.

Warus

Postautor: Warus » 01 sty 2019, 22:48

lindemannowa pisze:osiedle wygląda "gęsto" dlatego, że są bardzo małe odległości między budynkami. Prawdopodobnie minimalne "ustawowe" 20 m - szkoda tylko, że w ustawie nie ujęto, że te 20 metrów to jest dobra odległość dla 4 piętrowych budynków .... a nie 10 -.-
Ten środkowy blok jest zacieniony cały dzień - rano przysłania go blok od wschodu, a po południu blok od zachodu.
Ale ogólnie rzecz biorąc inwestycja całkiem estetycznie wykonana.

Ustawowe 20m - Polak potrafi - w Wielicka Garden jest 10-12m bo jeden fundament i 2 wieże - zatem już odległości nie musi być :). Odległości między blokami P1, P2, P3 to 30m więc całkiem nieźle - choć znów bloki 10 piętrowe. Dodatkowo nie wiadomo co wybudują na działce między tymi blokami, a Al. Pokoju. Jest pozwolenie na 10 piętrowce, ale czy to będzie kolejny etap, czy sprzedadzą tą działke i będzie inne osiedle lub biurowiec - nie wiadomo. Jak zbudują całe Fabryczna City (bloki za biurowcami Fabryczna Office) to Fabryczna / Cystersów może stać się mega zakorkowaną ulicą - światła na Mogilską świecą się bardzo krótko bo tramwaj, a zielonej strzałki nie ma bo widoczność z lewej strony zerowa.
Szkoda, że układy 3 pokojowych mieszkań (tych z długimi balkonami na zachód takie nie przemyślane) - w budynku P3 kupujesz 67m, a masz 3 pokoje (1 jeden poniżej 10m), kuchnia w jakimś dziwnym cypelku, przez co wchodzi do połowy pokoju, brak dodatkowej toalety (tu mnie zaskoczyli mega), ciekawe jak w przyszłości będzie słychać windę, która praktycznie sąsiaduje z kuchnią (winda ma własną ścianę, kuchnia własną, a miedzy nimi jest tylko styropian). Obowiązek zakupu miejsca w garażu dla mnie nie jest zły, bo chcąc tam mieszkać i tak bym kupił, niestety do mieszkań powyżej 70m trzeba kupić 2 miejsca postojowe w garażu. Szkoda też, że jakbyś chciał w przyszłości swoje miejsce postojowe odsprzedać sąsiadowi bo "urwało Ci nogi" to nie masz takiej możliwości. Szkoda, że tak mało komórek lokatorskich bo na daną chwilę, żadna nie została. Plusem na pewno jest lokalizacja, bo Al. Pokoju i Mogilska posiada wieeele tramwajów, nad Wisłę, czy na rynek też całkiem blisko.

lindemannowa

Postautor: lindemannowa » 02 sty 2019, 14:30

Warus pisze:
Ten środkowy blok jest zacieniony cały dzień - rano przysłania go blok od wschodu, a po południu blok od zachodu.
Ale ogólnie rzecz biorąc inwestycja całkiem estetycznie wykonana.

Ustawowe 20m - Polak potrafi - w Wielicka Garden jest 10-12m bo jeden fundament i 2 wieże - zatem już odległości nie musi być :). Odległości między blokami P1, P2, P3 to 30m więc całkiem nieźle - choć znów bloki 10 piętrowe. Dodatkowo nie wiadomo co wybudują na działce między tymi blokami, a Al. Pokoju. Jest pozwolenie na 10 piętrowce, ale czy to będzie kolejny etap, czy sprzedadzą tą działke i będzie inne osiedle lub biurowiec - nie wiadomo. Jak zbudują całe Fabryczna City (bloki za biurowcami Fabryczna Office) to Fabryczna / Cystersów może stać się mega zakorkowaną ulicą - światła na Mogilską świecą się bardzo krótko bo tramwaj, a zielonej strzałki nie ma bo widoczność z lewej strony zerowa.
Szkoda, że układy 3 pokojowych mieszkań (tych z długimi balkonami na zachód takie nie przemyślane) - w budynku P3 kupujesz 67m, a masz 3 pokoje (1 jeden poniżej 10m), kuchnia w jakimś dziwnym cypelku, przez co wchodzi do połowy pokoju, brak dodatkowej toalety (tu mnie zaskoczyli mega), ciekawe jak w przyszłości będzie słychać windę, która praktycznie sąsiaduje z kuchnią (winda ma własną ścianę, kuchnia własną, a miedzy nimi jest tylko styropian). Obowiązek zakupu miejsca w garażu dla mnie nie jest zły, bo chcąc tam mieszkać i tak bym kupił, niestety do mieszkań powyżej 70m trzeba kupić 2 miejsca postojowe w garażu. Szkoda też, że jakbyś chciał w przyszłości swoje miejsce postojowe odsprzedać sąsiadowi bo "urwało Ci nogi" to nie masz takiej możliwości. Szkoda, że tak mało komórek lokatorskich bo na daną chwilę, żadna nie została. Plusem na pewno jest lokalizacja, bo Al. Pokoju i Mogilska posiada wieeele tramwajów, nad Wisłę, czy na rynek też całkiem blisko.

Teraz chyba wszędzie już jest taka tendencja, że umowa jest sporządzona w taki sposób, żeby nie było możliwości odprzedaży miejsca postojowego. Trochę, nie rozumiem co to ma na celu.

A co do mieszkania, które opisałeś to wydawało mi się być jednym z lepszych (tzn oczywiście w tym pierwszym bloku od zachodu) - za względu na nasłonecznienie mieszkania. Bo w reszcie będzie ciemno przez większość dnia.

Warus

Postautor: Warus » 02 sty 2019, 14:54

Pierwszy blok (P1) jest fajny, bo mało go zasłoni (jedynie wschód problematyczny). Etap L też ma fajne mieszkanka od południa i niektóre z fajnymi układami (Pn-Pd). Reszta średnio z układami - pomijam dostęp światła, ale np. mieszkanie na PN - można było przesunąć okno bliżej kuchni - wtedy w razie czego możesz wydzielić, a tak to jest na środku pokoju (gdzie od WSCH są duże okna balkonowe), i nic nie zrobisz. Mieszkanie 67m, na zachód - duże mieszkanie, a funkcjonalnie tak jak 53 metrowe. Jedynie mieszkania na Pd mają świetne układy układy. Jak dla mnie architekt strasznie słabo wymyślił te bloki. Dla mnie taki Budimex (Avia, osiedle Dobrego, Fredry 6) co by nie mówić o Avii jednak układy ma świetne, jednak nie kupię Avii bo straszne blokowisko, Fredry troche słobo z okolicą. Osiedle dobrego bym wziął, ale już nic nie zostało.

Marecki67

Postautor: Marecki67 » 02 sty 2019, 15:32

Mieszkałem przez lata z oknami na południe i wyleczyłem się z miłości do tego kierunku ekspozycji mieszkania. Ostre słońce, gorąco. Uważam, że przy dobrze rozplanowanym mieszkaniu i dużych oknach do podłogi (jest trochę takich inwestycji, także z Ekoparku), można śmiało zaryzykować nawet północno - wschodni kierunek, o ile oczywiście obok nie ma dodatkowej bariery w postaci bloku 10 metrów obok.

Warus

Postautor: Warus » 02 sty 2019, 16:12

Marecki67 pisze:Mieszkałem przez lata z oknami na południe i wyleczyłem się z miłości do tego kierunku ekspozycji mieszkania. Ostre słońce, gorąco. Uważam, że przy dobrze rozplanowanym mieszkaniu i dużych oknach do podłogi (jest trochę takich inwestycji, także z Ekoparku), można śmiało zaryzykować nawet północno - wschodni kierunek, o ile oczywiście obok nie ma dodatkowej bariery w postaci bloku 10 metrów obok.

Szkoda, że 2 lata temu tak nie myślałem (zgadzam się całkowicie) - zrezygnowałem z super mieszkania z układem idealnym bo okna były na północny wschód i północny zachód i pomyślałem, że będzie ciemno. Każdy ma swój "największy błąd" życiowy.

GF327

Postautor: GF327 » 02 sty 2019, 18:49

lindemannowa pisze:
Warus pisze:
lindemannowa pisze:
Teraz chyba wszędzie już jest taka tendencja, że umowa jest sporządzona w taki sposób, żeby nie było możliwości odprzedaży miejsca postojowego. Trochę, nie rozumiem co to ma na celu. .

Trochę odbiegając od tematu, czy jest ktoś w stanie naświetlić jak wyglądają zapisy umowne w tej kwestii?

kwk

Postautor: kwk » 02 sty 2019, 23:50

GF327 pisze:Trochę odbiegając od tematu, czy jest ktoś w stanie naświetlić jak wyglądają zapisy umowne w tej kwestii?

Strzelam - w umowie jest mowa o prawie do wyłącznego korzystania z wydzielonego miejsca części nieruchomości wspólnej. Nie możesz odsprzedać, bo ktoś musiałby się stać jej współwłaścicielem.

slawek

Postautor: slawek » 03 sty 2019, 0:12

kwk pisze:
GF327 pisze:Trochę odbiegając od tematu, czy jest ktoś w stanie naświetlić jak wyglądają zapisy umowne w tej kwestii?

Strzelam - w umowie jest mowa o prawie do wyłącznego korzystania z wydzielonego miejsca części nieruchomości wspólnej. Nie możesz odsprzedać, bo ktoś musiałby się stać jej współwłaścicielem.

Ale zdaje się, że sprzedaż miejsca będącego częścią wspólną przeznaczoną do wyłącznego użytkowania, jest możliwa, tyle że kupca trzeba szukać w tym samym bloku, co oczywiście sprawę utrudnia nieco :) I nawet nie chodzi o sprzedaż samego miejsca, ile o sprzedaż prawa korzystania z niego.

Warus

Postautor: Warus » 03 sty 2019, 11:40

No właśnie z tego co się dowiadywałem to nie ma takiej możliwość. To samo tyczy się komórki lokatorskiej.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”