Odbiory nowych mieszkań od dewelopera CP RE (Prądnik Nowy Kraków) - forum

Zapraszam mieszkańców inwestycji Prądnik Nowy od CP RE do zakładania tematów dotyczących ich osiedla. Miejsca parkingowe, problemy osiedla, nowe etapy inwestycji, wspólnota mieszkaniowa itp.
pawel

Re: Odbiory nowych mieszkań od dewelopera CP RE (Prądnik Nowy Kraków) - forum

Postautor: pawel » 20 sie 2016, 12:07

Chyba nie wszyscy dobrze rozumieją temat o jakie odbiory chodzi. Z tego co ja rozumiem to wygląda to tak (poprawcie mnie jeśli się mylę):
1. Odbiory prac podwykonawców przez inwestora
2. Odbiory jakościowe przez mieszkańców - zgłaszanie uwag i poprawek
3. Odbiory finalne wynikające z umowy - sprawdzenie usunięcia zgłoszonych wad, podpisanie papierów, odbiór kluczy.

PS. Koszt takiej usługi pomocy przy odbiorach jest wyceniany indywidualnie w zależności od zakresu.

bartusstw

Postautor: bartusstw » 20 sie 2016, 16:42

pawel - wg moich informacji w tym momencie trwaja odbiory opisane przez Ciebie w pkt 1. Po ich zakończeniu (co planowane jest do końca 3 września - łącznie z usunięciem usterek wykrytych przez inwestora) mają odbywać się odbiory jakościowe i wtedy mamy poznać oficjalnie wielkość mieszkania (pkt. 2). W październiku inwestor planuje złożyć wniosek o pozwolenie na użytkowanie, a w listopadzie przekazywać, odbierać (pkt. 3) mieszkania.

Nie rozumiem trochę co znaczy wyceniany indywidualnie - mieszkanie odbiera się chyba kompleksowo, a wg cena usługi może zależeć od metrażu - chyba, że jest inaczej.

pawel

Postautor: pawel » 20 sie 2016, 21:31

Nie chce tu robić za pośrednika, najlepiej samemu pogadać i się dowiedzieć, ale chodzi o to, że jeśli ktoś się bardzo chce czepiać to gość się musi bardziej przygotować (np. wcześniej zobaczyć mieszkanie itp, co wiąże się z kosztami). Jednym zależy po prostu żeby nie być oszukanym i mieć to za co się zapłaciło, a inni chcą jak najwięcej wytknąć bo liczą na jakiś upust.

bartusstw

Postautor: bartusstw » 21 sie 2016, 23:26

pawel - dzieki za informacje. Miejmy nadzieje na jak najmniejsza liczbe usterek. Sasiedzi z klatki C dajcie znac jak zaczna do Was dzwonic w sprawie pierwszych odbiorow ;-)

Michał

Postautor: Michał » 22 sie 2016, 15:26

Jeśli chodzi o cenę takiego odbioru mieszkania to zależy ona od metrażu i stopnia wykończenia (stan deweloperski lub mieszkanie wykończone). Inspektor odbierający mieszkanie nie musi się wcześniej przygotowywać, bo jeśli zna się na rzeczy i ma wprawne oko to jest w stanie wszystkie (lub zdecydowaną większość) usterki i niedoróbki zauważyć od razu podczas pierwszej wizyty w lokalu, bo raczej deweloper nie zgodzi się na udostępnianie lokalu kilka razy.
Ewentualnie można mu podesłać rzut mieszkania i standard wykończenia, żeby wiedział co i gdzie powinno być wg umowy/projektu i tyle.

Czas odbioru dla ok 50m2 trzeba liczyć 2h, dla powiedzmy 100m2 to już będzie ok 3h - czas orientacyjny, ale zwykle tak to wychodzi :)

Jeżeli ktoś Wam odbierze mieszkanie w pół h to znaczy, że były to zmarnowane pieniądze ;)

bartusstw

Postautor: bartusstw » 23 sie 2016, 19:46

Michał - byłbyś zainteresowany odbiorem mojego mieszkania ? Wybacz, że tutaj, ale nie mogę wysłać prywatnej wiadomości. Czy CPRE dzwonił do kogoś w sprawie odbiorów ?

Michał

Postautor: Michał » 24 sie 2016, 7:58

Jeszcze chyba nie mają konkretnych terminów odbiorów, bo pisałem już maila w tej sprawie i nie mam żadnej odpowiedzi od CPRE, a zawsze w miarę szybko mi odpisują bo jestem upierdliwy :)

bartusstw - jak najbardziej mogę się podjąć, ponieważ robię to na co dzień.
Na mojej stronie znajdziesz kontakt do mnie, napisz mi maila i zdradź tajemnicę które to mieszkanie :) link do strony w podpisie pod postem :)

Hiroshima

Postautor: Hiroshima » 24 sie 2016, 10:52

Mi dziś też nie udało się nic wyciągnąć więcej poza "już niedługo" i "we wrześniu" :D

Michał - jak już będą jakieś konkrety ze strony CPRE to być może też się odezwę, ceny masz podobne do tych, które uzyskałem, skoro się tym również zajmujesz profesjonalnie to czemu nie. No i z bartusstw na zniżkę grupową się może załapiemy :lol:

Michał

Postautor: Michał » 24 sie 2016, 11:22

Oczywiście zapraszam.

Jak będziecie się umawiać na odbiory to poinformujcie miłe panie z CPRE że będziecie z "asystą" dlatego żeby się nie nastawiały na pół godzinki odbioru :) w pół godzinki to można piwo wypić :D

bartusstw

Postautor: bartusstw » 24 sie 2016, 14:06

Michał - orientujesz się czy będą to już oficjalne odbiory wraz ze spisywaniem protokołu czy jakieś nieformalne wewnętrzne ?

Wróć do „Prądnik Nowy Kraków - forum mieszkańców osiedla”