Odbiory nowych mieszkań od dewelopera CP RE (Prądnik Nowy Kraków) - forum

Zapraszam mieszkańców inwestycji Prądnik Nowy od CP RE do zakładania tematów dotyczących ich osiedla. Miejsca parkingowe, problemy osiedla, nowe etapy inwestycji, wspólnota mieszkaniowa itp.
Michał

Re: Odbiory nowych mieszkań od dewelopera CP RE (Prądnik Nowy Kraków) - forum

Postautor: Michał » 05 wrz 2016, 8:59

Dobrze wiedzieć :)

Najbardziej mnie cieszy fakt, że już się szykują na wniosek o pozwolenie użytkowanie.

Skoro więcej będzie wiadomo w połowie września, tzn. że pewnie do tego czasu chcą zrobić odbiór przez strażaka, który jest wymagany do wniosku o pozwolenie na użytkowanie. Jeżeli straż odbierze budynek i złożą wniosek to jest 21 dni na odbiór przez nadzór budowlany plus max 30 dni na wydanie decyzji.
No to jeżeli uda się złożyć wniosek w połowie września to decyzja już powinna być w pierwszym tygodniu listopada jeśli wszystko pójdzie pomyślnie, a może i wcześniej...
Pewnie zostanie im jeszcze ogarnięcie budowy pod względem wizualno - kosmetycznym, przygotowanie dokumentacji odbiorowej dla mieszkańców i będą mogli przekazywać mieszkania przed końcem listopada :)

Michał

Postautor: Michał » 07 wrz 2016, 20:05

Dzisiaj dostałem zwrotną informację z CP RE odnośnie odbiorów:

"Panie Michale,
Wszystko na to wskazuje że w przyszłym tygodniu będzie informacja do właścicieli mieszkań klatki C,
Pozdrawiam
"

Szczerze mówiąc myślałem, że będzie to w tym tygodniu a nie przyszłym, ale oby jak najszybciej :)

bartusstw

Postautor: bartusstw » 07 wrz 2016, 22:01

Dzięki Michał za info. Ciekawe z jakim wyprzedzeniem dzwonią - ja obstawiam, że odbiory zaczną się nie wcześniej niż w ostatnim tygodniu września. Ja dzwoniąc ostatnio spytać czy jest szansa obejrzeć mieszkanie Pani mówiła, że jak nie ma wielkiego ciśnienia to lada chwila zaczną się odbiory,a niestety troszkę się to przedłuża. Jak ktoś będzie niech podzieli się zdjęciami :-)

Hiroshima

Postautor: Hiroshima » 07 wrz 2016, 22:30

Odsuwają i odsuwają, mi w połowie sierpnia mówiono o końcówce sierpnia, później miał być ten tydzień, wg kolegi z góry następny, nawet jak zadzwonią w przyszłym tygodniu to po to żeby się umawiać na przynajmniej jeszcze kolejny tydzień, i to oczywiście mowa jedynie o jednej klatce. Cóż, obyśmy na gwiazdkę dostali klucze pod choinkę ;)

bartusstw

Postautor: bartusstw » 07 wrz 2016, 22:38

Aha - zapomniałem dodać jednego. Kolega szukający mieszkania dzwonił tam i dostał informację, że mieszkania będą przekazywane w okolicach grudnia. W styczniu chcą mieć przekazane wszystkie mieszkania - czyli w sumie wszystko zgodnie z planem :(

Michał

Postautor: Michał » 08 wrz 2016, 7:59

Te nasze przeglądy mieszkań to jeszcze nie jest wyznacznik tego czy idą szybko czy wolno. Najważniejsze żeby złożyli wniosek o pozwolenie na użytkowanie, bo od tego wszystko zależy...

bartusstw - dobrze mówią, że do stycznia chcą mieć mieszkania przekazane, bo tak mają w umowie (tzn przynajmniej ja tak mam w umowie deweloperskiej, że lokal dostanę do końca grudnia). Jeżeli wszystkie mieszkania muszą do końca grudnia przekazać to myślę że powinni zacząć najpóźniej na początku grudnia żeby zdążyć, szczególnie, że druga połowa grudnia to święta...
Przekazanie 90 mieszkań przez 2 osoby to moim zdaniem około 2 tygodni zejdzie ze wszystkim, chyba że będą pracować dłużej niż 8 godzin.

Po cichu liczę na to, że przy przekazywaniu mieszkań też zaczną od klatki C :)

bartusstw

Postautor: bartusstw » 09 wrz 2016, 8:38

Chyba wszyscy mają wpisane przekazanie lokali przed końcem roku, ale myślałem, że będą się chcieli pochwalić że oddadzą mieszkania coś wcześniej. Tak jak wspominasz Michał - jak dla mnie odbiory wstępne mogą się zacząć nawet w październiku, ale żeby składali wniosek o pozwolenie, ale do tego chyba jest potrzebny szereg rzeczy. Wiem, że jeszcze 1 września brakowało im :

-protokołu na przyłącz od MPEC (fizycznie wykonany)
-przyłącz SN - CPRE deklarowało wykonanie na koniec sierpnia
-przyłącz wody - brak wodomierza i protokołu
-kanaliza - brak przepływomierza i protokołu
-droga - odbiór ZIKiTu po zakończeniu prac i opracowaniu mapy - jeżeli mapa jest na całość Inwestycji to chyba trzeba poczekać na "roboty ziemne" ? W zeszłym tygodniu już pojawił się asfalt

Od 1 września rozpoczęły się odbiory CPRE od Cracovii.

Jak widać zostało troszkę do zrobienia - fizycznie mało, ale wszyscy wiemy jak z formalnościami w naszym pięknym kraju ;-)

MarianŁącz

Postautor: MarianŁącz » 09 wrz 2016, 11:47

Niech dadzą klucze nawet na koniec grudnia ale niech wszystko będzie dograne, jeszcze w środku trochę pozostało do zrobienia a co z siedzenia w czterech pustych ścianach jak np wodę trzeba by wiadrami donosić ;) Żeby nie było jak w Alternatywy 4, wiadomo czym się skończyło poganianie tamtejszego "dewelopera" :D Ciekawe na ile uporządkują okolicę bo narazie jest kiepsko. I jak ta nowa droga wytrzyma budowę kolejnych etapów. Wie ktoś może czy od północy (pomiędzy blokiem a linią kolejową) będzie jakieś ogrodzenie? Bo to co jest to jest tymczasowe i się wali a raczej nikt nie chce żeby dzieciak się sturlał na tory. A przecież skarpa jest z kilkanaście metrów od bloku i póki co jest tam totalny syf.

bartusstw

Postautor: bartusstw » 12 wrz 2016, 14:27

Jestem po rozmowie z Panią z CPRE - umówiłem się na oficjalne oglądanie w tym tygodniu. Poinformowała mnie, że zaczęły się już odbiory jakościowe klatki C - ktoś coś ? Planują rozpocząć klatkę B w 39,40 tygodniu roku. Będę w piątek to zdam relację jak to wygląda.

Hiroshima

Postautor: Hiroshima » 12 wrz 2016, 14:37

Dzwoniono do Ciebie czy sam się przypomniałeś? U mnie póki co cisza w telefonie. Czyli klatka B dwa tygodnie po C, 35 mieszkań do obrobienia w tym czasie, czemu nie..

Wróć do „Prądnik Nowy Kraków - forum mieszkańców osiedla”