Instalacja telewizyjna w inwestycji Prądnik Nowy w Krakowie

Zapraszam mieszkańców inwestycji Prądnik Nowy od CP RE do zakładania tematów dotyczących ich osiedla. Miejsca parkingowe, problemy osiedla, nowe etapy inwestycji, wspólnota mieszkaniowa itp.
Hiroshima

Instalacja telewizyjna w inwestycji Prądnik Nowy w Krakowie

Postautor: Hiroshima » 10 wrz 2016, 16:21

pawel pisze:Nad klatką B z kolei widać antenę satelitarną czyli wygląda na to że będzie jakaś instalacja zbiorcza. Orientuje się ktoś jak to dokładnie będzie wyglądało? DVB-T + Satelitarna na Hotbirda? Ciekawy też jestem jacy operatorzy internetowi będą doprowadzeni do budynku - może ktoś się orientuje?

Obrazek

A ta antena satelitarna na dachu to co robi? :D Czy mam zwidy?

pawel

Re: Instalacja telewizyjna w inwestycji Prądnik Nowy w Krakowie

Postautor: pawel » 10 wrz 2016, 19:53

Wg mnie to jest właśnie tak jak napisałem tzw. instalacja telewizji zbiorczej.

Hiroshima

Postautor: Hiroshima » 10 wrz 2016, 20:40

No tak, nie doczytałem Twojej adnotacji. Szczerze to jestem zaskoczony, ale jak wstępnie doczytałem na necie to taka antena może mieć zastosowanie dla całego budynku. I nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale z jednej anteny mieszkańcy mogą ciągnąć sygnał niezależnie czy mają Cyfrowy Polsat czy np NC+. W sumie w dobie zakazu montażu anten by było jedyne sensowne rozwiązanie, ale czy tak rzeczywiście jest? Mieszkam niedaleko na Chełmońskiego i telewizja to analog z UPC a Internet jakaś lokalna firemka.

bberet

Postautor: bberet » 10 wrz 2016, 23:05

"Wg Rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 6 listopada 2012 roku wszystkie budynki wielorodzinne, które otrzymały pozwolenie na budowę po 23 lutego 2013 roku należy wyposażyć w zbiorczą instalację do odbioru telewizji satelitarnej."
Z takiej instalacji zbiorczej masz dostęp zarówno do hotbirda jak i astry tzn do praktycznie wszystkich polskich platform satelitarnych.
certyfikat-satelitarny.pl/warto-wiedziec

Michał

Postautor: Michał » 12 wrz 2016, 8:14

Faktycznie jest tak, że instalacja zbiorcza musi być, właśnie dlatego, żeby każdy mógł mieć dostęp bez potrzeby montażu anten indywidualnych.

U nas na Pachońskiego całe okablowanie położył ISTS, dlatego na pewno u nich będzie można podpisać umowę na internet i telewizję. Możliwe że wprowadzą drugiego dostawce, jak się ze sobą jakoś dogadają.
Powinna być również możliwość założenia dowolnej platformy telewizji satelitarnej.

pawel

Postautor: pawel » 02 paź 2016, 13:27

Nie mam zdjęcia ale obok anteny satelitarnej pojawiła się też antena na pasmowa na normalną telewizję i radio.
Dowiedziałem się też, że jeśli chodzi o operatorów to do naszego budynku poza wspomnianym ISTS jest również dociągnięta Netia.

bartusstw

Postautor: bartusstw » 09 gru 2016, 11:21

Rozeznawał ktoś temat internetu lub telewizji ? Wiem, że trochę wcześnie, ale wypowiedziałem aktualną umowę w Netii, a w skrzynce na Pachońskiego 5c, znalazłem ich ulotkę o możliwości podłączenia usług. Tymczasem dzwoniąc do nich twierdzą, że nie mają możliwości podłączenia usług. Oferta ISTS, ani dobra, ani zła. Jak chcecie sprawdzić to trzeba wpisać lokalizację Danka 8 na stronie, bo na Pachońskiego 5C jeszcze brak aktualizacji na stronie.

pawel

Postautor: pawel » 09 gru 2016, 18:13

Bardziej mnie zastanawia czy operator jest doprowadzony już do mieszkań czy tylko w jakieś punkty na klatce - czy trzeba jeszcze wejść z jakąś instalacją do mieszkania - bo wtedy wypada zrobić to od razu. Ale wydaje mi się że to już jest zrobione bo mamy w skrzynkach dwa koncentryki i chyba jakąś skrętkę jeśli dobrze widzę na zdjęciach.

andy

Postautor: andy » 09 gru 2016, 23:46

To wszystko gdzieś w mieszkaniu powinno się kończyć też gniazdkami antenowymi oraz gniazdkiem na skrętkę (wtyk RJ45) - czyli wszystko połączone. Pytanie, czy wiesz już gdzie np. zamierzasz mieć telewizor, żeby móc jakoś sensownie zaplanować położenie kabli :)

Hiroshima

Postautor: Hiroshima » 04 lut 2017, 8:32

Podłączał już ktoś TV do gniazda antenowego? Znajduje mi jedynie 8 programów, do tego sygnał na 20% i obraz rwie. Ma ktoś podobnie? To moje pierwsze doświadczenie z DVB-T, być może o czymś nie wiem.

Wróć do „Prądnik Nowy Kraków - forum mieszkańców osiedla”