Brak ogrodzenia wokół osiedla / czy osiedle będzie ogrodzone - Dąbska Street Kraków

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Dąbska Street za którą odpowiada deweloper Dasta Invest. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii.
OSFP

Re: Brak ogrodzenia wokół osiedla - Dąbska Street Kraków

Postautor: OSFP » 27 lut 2019, 15:38

ginger33 pisze:Niestety z informacji od dewelopera wynika, że nie będzie dodatkowych bramek, nawet od strony Lema.
Tylko to 1 wejście od strony wjazdu.

To jest o tyle ciekawe, ze jezeli potwierdzi sie koncepcja wejscia bez furtki, to tak na prawde nie mowimy o dodatkowych furtkach tylko dodatkowych dziurach w plocie :) Jezeli osiedle nie bedzie stricte zamkniete, tylko ogrodzone, to w sumie nie wiem w czym przeszkadzala by dodatkowa dziura w ogrodzeniu. Moze chodzi o kontrole wejscia, skoro bedzie jedno i to kolo budki stroza

ginger33

Postautor: ginger33 » 27 lut 2019, 16:24

póki jeszcze to ogrodzenie nie powstało to możemy mieć coś w tym temacie do powiedzenia- proszę osoby którym zależy na bramce od strony Lema czyli strony budynków B i C o kontakt z deweloperem w tej sprawie.

Myśle że to może być od dewelopera kontra na "walki " o grodzenie osiedla, że niby o to mieszkańcom chodziło...

kasiajns

Postautor: kasiajns » 27 lut 2019, 20:15

Czy ktoś kontaktował się z deweloperem w sprawie montowania bramy? Osobiście uważam, że osiedle zamknięte na które można bez problemu wejść nie jest osiedlem zamkniętym :lol:

czyzy

Postautor: czyzy » 28 lut 2019, 10:13

A ja przyznam, że mam trochę problem z tym ogrodzeniem. Wszyscy piszą, że furtka potrzebna, bo bliżej do lokali usługowych po sąsiedzku, blisko do parku, bliżej na przystanek. Tylko, że o ile sami chcemy korzystać z tego, co jest w sąsiedztwie, to jednocześnie zamykając osiedle, możemy utrudniać dostęp w wiele miejsc osobom z sąsiedztwa, dla których może czasem najkrótszą drogą do celu byłoby przejście pomiędzy naszymi blokami.

Nie wiem gdzie mieszkaliście wcześniej, ale ja wychowałem się na osiedlu bez płotów i wierzcie mi, dało się :)

koko123

Postautor: koko123 » 28 lut 2019, 10:54

Wszystko się da. Jedni mieszkają na ogrodzonych inni na otwartych. Ja mam porównanie. Wcześniej mieszkałam na otwartym teraz mieszkam na zamkniętym. Potencjalni klienci wchodząc na stronę Dasty widzą zapis, że osiedle będzie zamknięte i monitorowane. Fakt, że nie wpisali tego do prospektu jest bynajmniej dziwny.
Myślę, że kwestia furtek jest trudnym tematem. Nie bardzo widzę pomysł aby mieszkańcy Dasty przechodzili przez działkę GL a już mieszkańcy GL nie mogli przez działkę Dasty. Mam kilka furtek na osiedlu ale żadna nie graniczy z działką prywatną (wspólnoty).
Jeśli Wawel Service wybuduje te dwa kolejne bloki to być może zrobi przedłużenie drogi do nich (tak jak jest teraz) i według mnie jedyna szansa to furtka która będzie prowadzić do tej ulicy (przy bloku B). Co myślicie o tym miejscu ? Tylko problem bo tam Dasta nie przewiduje alejki (chodnika).
Jeśli chodzi o bramę wjazdową to wydaje mi się, że to jest konieczność i obok furtka z domofonem. Jeśli będzie sam szlaban to ciężko nazwać to osiedle zamkniętym.

kasiajns

Postautor: kasiajns » 28 lut 2019, 11:37

czyzy pisze:A ja przyznam, że mam trochę problem z tym ogrodzeniem. Wszyscy piszą, że furtka potrzebna, bo bliżej do lokali usługowych po sąsiedzku, blisko do parku, bliżej na przystanek. Tylko, że o ile sami chcemy korzystać z tego, co jest w sąsiedztwie, to jednocześnie zamykając osiedle, możemy utrudniać dostęp w wiele miejsc osobom z sąsiedztwa, dla których może czasem najkrótszą drogą do celu byłoby przejście pomiędzy naszymi blokami.

Nie wiem gdzie mieszkaliście wcześniej, ale ja wychowałem się na osiedlu bez płotów i wierzcie mi, dało się :)

Oczywiście, że się da, tylko że skoro wszyscy zostaliśmy informowani że osiedle będzie zamknięte to kompletnie nie rozumiem tej dyskusji. Jak ktoś chce mieszkać na osiedlu otwartym niech szuka mieszkań na takim osiedlu.

kasiajns

Postautor: kasiajns » 28 lut 2019, 11:43

koko123 pisze:Jeśli chodzi o bramę wjazdową to wydaje mi się, że to jest konieczność i obok furtka z domofonem. Jeśli będzie sam szlaban to ciężko nazwać to osiedle zamkniętym.

Również tak uważam i bardzo zachęcam do pisania do dewelopera w tej sprawie. To że napiszemy na forum, że nam się to nie podoba kompletnie nic nie wnosi do tej sytuacji. Będę pisać maila, mogę się podzielić treścią.

Z informacji ogólnych polecam skorzystać z usług kamery termowizyjnej. W przypadku mojego mieszkania okazało się, że te duże okna są nieszczelne.

OSFP

Postautor: OSFP » 28 lut 2019, 11:52

kasiajns pisze:Z informacji ogólnych polecam skorzystać z usług kamery termowizyjnej. W przypadku mojego mieszkania okazało się, że te duże okna są nieszczelne.

I co w takiej sytuacji? Deweloper wymienia okna, czy je jakos uszczelnia?

sami_10

Postautor: sami_10 » 28 lut 2019, 12:16

kasiajns pisze:Czy ktoś kontaktował się z deweloperem w sprawie montowania bramy? Osobiście uważam, że osiedle zamknięte na które można bez problemu wejść nie jest osiedlem zamkniętym :lol:

Jakiś czas temu dostałem informację od dewelopera, że ma być tylko szlaban otwierany na pilota.
Również uważam, że powinna być brama. Najlepiej, jak już ktoś wczesniej wspomniał, żeby była brama i szlaban gdzie brama byłaby zamykana na noc.

Furtka przydałaby się od strony GLDevelopment.

discosucks

Postautor: discosucks » 28 lut 2019, 12:38

czyzy pisze:A ja przyznam, że mam trochę problem z tym ogrodzeniem. Wszyscy piszą, że furtka potrzebna, bo bliżej do lokali usługowych po sąsiedzku, blisko do parku, bliżej na przystanek. Tylko, że o ile sami chcemy korzystać z tego, co jest w sąsiedztwie, to jednocześnie zamykając osiedle, możemy utrudniać dostęp w wiele miejsc osobom z sąsiedztwa, dla których może czasem najkrótszą drogą do celu byłoby przejście pomiędzy naszymi blokami.

Wreszcie ktoś z racjonalnym podejściem do tematu! :)

kasiajns pisze:Oczywiście, że się da, tylko że skoro wszyscy zostaliśmy informowani że osiedle będzie zamknięte to kompletnie nie rozumiem tej dyskusji. Jak ktoś chce mieszkać na osiedlu otwartym niech szuka mieszkań na takim osiedlu.

Skąd Pani ma pewność, że wszyscy? My nie byliśmy informowani o ogrodzonym osiedlu i z tego względu wybraliśmy tę inwestycję.
Najpierw oficjalnymi mejlami ekzekwują Państwo obietnice dewelopera, które jak widać były złożone tylko części nabywców, a gdy deweloper potwierdził ogrodzenie, nie pasuje teraz brak furtek... jak potwierdzi dodatkowe furtki, to co będzie nie pasować dalej? ....

Wróć do „Dąbska Street Kraków od Dasta Invest - forum mieszkańców osiedla”