Byłem i nie wygląda najgorzej - martwi mnie co prawda temat drogi... Byłem jeszcze oglądać temat domków na ul.Grębałowskiej. Zastanawiam się jednak jak spisuje się ta pompa ciepła, bo z rekuperacją miałem już do czynienia i faktycznie zupełnie inne powietrze w domu. Ma ktoś jakieś doświadczenia z pompami ciepła?
Ogólnie jedna i druga lokalizacja w miarę ok ze względu na rozbudowę obwodnicy.
Domy Stary Gościniec Kraków od Architecture Vento - forum i opinie
Re: Domy Stary Gościniec Kraków od Architecture Vento - forum i opinie
Byłam widziałam są dla mnie 4 minusy:
-Brak ogrzewania podłogowego.
-Na chwilę obecna droga a raczej jej brak.
-Koszmarny widok na Kombinat i jego buczenie od czasu do czasu.
-Myślę że może być w przyszłości hałas od s7 i północnej obwodnicy, które będą biegły w dolince.W takich miejscach hałas wyjątkowo mocno się niesie
Poza tym reszta na plus. Podoba mi się zwłaszcza solidna stolarka okienna i rekuperacja.No i mnóstwo miejsca do parkowania i spore ogródki.
-Na chwilę obecna droga a raczej jej brak.
-Koszmarny widok na Kombinat i jego buczenie od czasu do czasu.
-Myślę że może być w przyszłości hałas od s7 i północnej obwodnicy, które będą biegły w dolince.W takich miejscach hałas wyjątkowo mocno się niesie

Poza tym reszta na plus. Podoba mi się zwłaszcza solidna stolarka okienna i rekuperacja.No i mnóstwo miejsca do parkowania i spore ogródki.
Też dziś byłem na gościńcu, grębałowskiej i wańkowicza.
-Gościniec- właściwie ukończony, wygląda bardzo ładnie, to co rzuciło mi się w oczy to blacha na dachu :/, trochę daleko od komunikacji pod kątem dzieci i ich dojazdów do szkoły- 450m to jakiś pojedynczy przystanek, no i droga bardzo biedna, od drugiej strony ciut lepiej , ale i tak asfalt kończy się spory kawałek przed inwestycją.
- Grębałowska - jest gęsto ;( po za tym budynki wyglądają ładnie, szczególnie tylnia elewacja. Dalsze budynki chyba na ukończeniu lub ukończone, te bliżej grębałowskiej jeszcze surówka, komunikacja ciut lepsza - 350m łączą się dwie trasyi i jest tych autobusów z 4. Od pętli jest już ok, dużo połączeń, ale to 12 minut na nogach wg.googla. Bez bicia, bo nie sprawdzałem, ale z opisu na stronie wynika, że jest co robić w tym grębałowie dla dzieciaków.
-Przy wańkowicza idzie więcej inwestycji więc jeszcze poszukam czegoś na necie tam. Najniższe zaawansowanie prac, ale fajna okolica - chyba najlepsza wizualnie. Ściany stoją na dach przykryty dachówką. Martwi mnie natomiast czy dzieci będą miały co tam robić, do zalewu jest już jednak kawałek, bo tam są już jakieś place zabaw itp. Nie widzę tylko zajęć zorganizowanych typu piłka nożna czy taniec. Do tramwaju pod makuszyńskiego nie daleko ( około 7-9 minut na nogach), jak dobrze widziałem chyba 1 i 5 na przystanku + jakieś autobusy. Cena z oferty na razie zwala jednak z nóg, przynajmniej mnie.
P.S
Ten kombinat może nie piękny, ale to huta
to jak tatry dla górali
Nie wchodziłem fizycznie na inwestycję, ale z ul.Wańkowicza jest duża szansa, że nie widać kombinatu chociaż ta inwestycja jest chyba najbliżej mittala.
Hałas mnie nie martwi, mieszkam obecnie w bloku przy Bora-Komorowskiego - wyścigi na ćwierć mili, karetki, policja - przywykłem, nawet polubiłem
właściwie słyszę już tylko latem przy otwartym oknie jak jest za gorąco.
Czemu uważasz, że brak ogrzewania podłogowego to minus?
-Gościniec- właściwie ukończony, wygląda bardzo ładnie, to co rzuciło mi się w oczy to blacha na dachu :/, trochę daleko od komunikacji pod kątem dzieci i ich dojazdów do szkoły- 450m to jakiś pojedynczy przystanek, no i droga bardzo biedna, od drugiej strony ciut lepiej , ale i tak asfalt kończy się spory kawałek przed inwestycją.
- Grębałowska - jest gęsto ;( po za tym budynki wyglądają ładnie, szczególnie tylnia elewacja. Dalsze budynki chyba na ukończeniu lub ukończone, te bliżej grębałowskiej jeszcze surówka, komunikacja ciut lepsza - 350m łączą się dwie trasyi i jest tych autobusów z 4. Od pętli jest już ok, dużo połączeń, ale to 12 minut na nogach wg.googla. Bez bicia, bo nie sprawdzałem, ale z opisu na stronie wynika, że jest co robić w tym grębałowie dla dzieciaków.
-Przy wańkowicza idzie więcej inwestycji więc jeszcze poszukam czegoś na necie tam. Najniższe zaawansowanie prac, ale fajna okolica - chyba najlepsza wizualnie. Ściany stoją na dach przykryty dachówką. Martwi mnie natomiast czy dzieci będą miały co tam robić, do zalewu jest już jednak kawałek, bo tam są już jakieś place zabaw itp. Nie widzę tylko zajęć zorganizowanych typu piłka nożna czy taniec. Do tramwaju pod makuszyńskiego nie daleko ( około 7-9 minut na nogach), jak dobrze widziałem chyba 1 i 5 na przystanku + jakieś autobusy. Cena z oferty na razie zwala jednak z nóg, przynajmniej mnie.
P.S
Ten kombinat może nie piękny, ale to huta

Nie wchodziłem fizycznie na inwestycję, ale z ul.Wańkowicza jest duża szansa, że nie widać kombinatu chociaż ta inwestycja jest chyba najbliżej mittala.
Hałas mnie nie martwi, mieszkam obecnie w bloku przy Bora-Komorowskiego - wyścigi na ćwierć mili, karetki, policja - przywykłem, nawet polubiłem

kasik pisze:Byłam widziałam są dla mnie 4 minusy:
Mateo_21 pisze:kasik pisze:Byłam widziałam są dla mnie 4 minusy:
Wydaje mi się że w domu zwłaszcza niepodpiwniczony może być zimno od podłogi.
Z dzieckiem spędzam na podłodze najwięcej czasu.
Poza tym wolałabym nie mieć widocznych grzejników w salonie.
Co do Wańkowicza to u nas odpadła ta lokalizacja ze względu na duża bliskość przyszłej autostrady.
Nie wiem którą inwestycję masz na myśli ale w okolicach Dworku bedzie to jakieś 500m odlegości.
Taka bliskość autostrady jest nie do przyjęcia dla nas.
Do Zalewu dojdziesz na skróty obok Dworku Matejki, jest bardzo blisko.
Pomijam już fakt 7miu bloków komunalnych na końcu ulicy.
Może stworzyć się nieciekawa okolica.
Polecam stronę PEPCO tam na dole jest mapka sklepów i na tej akurat mapie widoczne sa planowane drogi.Można sobie zwizualizować okolicę.
W Grębałowie jest jeszcze inwestycja przy Głębinowej.Ma zdecydowanie lepszy układ pomieszczeń niż Arkadia.
domy-grebalow.pl/inwestycje Zwłaszcza dół jest znacznie większy.
Mateo_21 pisze:-Gościniec- właściwie ukończony, wygląda bardzo ładnie, to co rzuciło mi się w oczy to blacha na dachu :/,
Blacha to chyba nie jest problem w tym przypadku gdyż dach jest ocieplony wełną, potem jest stryszek a dopiero potem strop z izolacją.
Tęż sie tym martwiłam więc dopytałam.
Po przedyskutowaniu tematu z żoną w temacie podłogówki czujemy się przekonani. Nie wpadłem na to, że jest to ,aż tak ważne przy domach bez podpiwniczenia. W standardzie deweloperskim na grebałowskiej jest podłogówka, ale nic nie pisze co do zakresu instalacji. Wysłałem im maila z zapytaniem o parę spraw. Dopisałem też tą podłogówkę, więc dam znać jak się czegoś dowiem.
Co do dachówki jednak nie czuję się przekonany samą izolacją. Może i jestem staroświecki, ale dachówka nie rdzewieje, a jak coś się z nią dzieje to wystarczy wymienić jedną, a nie ściągać dach.
Dziękuje za podesłanie inwestycji na Głębinowej - sprawdzę ją w przyszłym tygodniu, bo na stronie nie wiele piszą.
Plan zabudowy przy Wańkowicza rzeczywiście nie jest zbytnio atrakcyjny.
Co do dachówki jednak nie czuję się przekonany samą izolacją. Może i jestem staroświecki, ale dachówka nie rdzewieje, a jak coś się z nią dzieje to wystarczy wymienić jedną, a nie ściągać dach.
Dziękuje za podesłanie inwestycji na Głębinowej - sprawdzę ją w przyszłym tygodniu, bo na stronie nie wiele piszą.
Plan zabudowy przy Wańkowicza rzeczywiście nie jest zbytnio atrakcyjny.
Z tym ogrzewaniem podłogowym to ja bym się zastanowił.
Problemem podłogówki jest to, że wszelaki kurz i inne drobiny unoszą się do pół metra nad ziemią. Poza tym podłogówka pod parkietem nie jest tak efektywna. Drewno jest izolatorem, więc nie puści tego ciepła tak jak powinno. Żeby sprawność takiej podłogówki była opłacalna dobrze by było mieć płytki na całym parterze.
Są argumenty za i przeciw i zależy to od indywidualnych upodobań
Dobrze zrobione ogrzewanie podłogowe jest zaletą ale musi pracować na określonych warunkach. Max temp w pomieszczeniach to około 21st. Podłogi około 24. Po przekroczeniu tej granicy kurz zaczyna zbyt mocno cyrkulować ( nie da się utrzymać zawsze sterylnych warunków). Poza tym temp powyżej tych 24 jest nienaturalną temp. dla stóp i niektórzy ludzie mogą mieć po pewnym czasie problemy zdrowotne.
Problemem podłogówki jest to, że wszelaki kurz i inne drobiny unoszą się do pół metra nad ziemią. Poza tym podłogówka pod parkietem nie jest tak efektywna. Drewno jest izolatorem, więc nie puści tego ciepła tak jak powinno. Żeby sprawność takiej podłogówki była opłacalna dobrze by było mieć płytki na całym parterze.
Są argumenty za i przeciw i zależy to od indywidualnych upodobań
Dobrze zrobione ogrzewanie podłogowe jest zaletą ale musi pracować na określonych warunkach. Max temp w pomieszczeniach to około 21st. Podłogi około 24. Po przekroczeniu tej granicy kurz zaczyna zbyt mocno cyrkulować ( nie da się utrzymać zawsze sterylnych warunków). Poza tym temp powyżej tych 24 jest nienaturalną temp. dla stóp i niektórzy ludzie mogą mieć po pewnym czasie problemy zdrowotne.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2019, 13:23 przez eMaCe, łącznie zmieniany 3 razy.
Z tymi płytkami to trochę mit.
Owszem nadają się najlepiej na podłogówkę ,ale mam kilkoro znajomych którzy maja drewno czy panele na podłogówce i używają z powodzeniem.
Jest dużo paneli przystosowanych do ogrzewania podłogowego.
Są tez domy z podłogówką wszędzie i nie sądzę żeby mieli też wszędzie płytki.
A co do raczkującego dziecka to chyba właśnie milej mu będzie na ciepłej podłodze.Kurz i tak zawsze będzie zwłaszcza w Krakowie.
Ja mieszkam na 4tym piętrze i nie mam ciepłej podłogi a co dopiero w domu na parterze.
Owszem nadają się najlepiej na podłogówkę ,ale mam kilkoro znajomych którzy maja drewno czy panele na podłogówce i używają z powodzeniem.
Jest dużo paneli przystosowanych do ogrzewania podłogowego.
Są tez domy z podłogówką wszędzie i nie sądzę żeby mieli też wszędzie płytki.
A co do raczkującego dziecka to chyba właśnie milej mu będzie na ciepłej podłodze.Kurz i tak zawsze będzie zwłaszcza w Krakowie.
Ja mieszkam na 4tym piętrze i nie mam ciepłej podłogi a co dopiero w domu na parterze.
Jasne, decyzja o ogrzewaniu podłogowym zależy od wielu czynników i upodobań:) Są + i - i trzeba to uwzględnić. Każdy ma swoje preferencje 
Dla mnie nie do końca odpowiednie rozwiązanie, ale każdy ma swoje preferencje, więc nie da się rozstrzygnąć które ogrzewanie jest lepsze. Trzeba pamiętać, że sposób ogrzewania dobieramy do swoich potrzeb i upodobań.
Z parkietem chodzi o to, że koszty ogrzania przy parkiecie są wyższe ponieważ drewno jest izolatorem. Jakie by nie były panele pod podłogówkę to fizyki nie oszukasz:) Można ogrzać salon z panelami ale koszt takiego grzania będzie większy.

Dla mnie nie do końca odpowiednie rozwiązanie, ale każdy ma swoje preferencje, więc nie da się rozstrzygnąć które ogrzewanie jest lepsze. Trzeba pamiętać, że sposób ogrzewania dobieramy do swoich potrzeb i upodobań.
Z parkietem chodzi o to, że koszty ogrzania przy parkiecie są wyższe ponieważ drewno jest izolatorem. Jakie by nie były panele pod podłogówkę to fizyki nie oszukasz:) Można ogrzać salon z panelami ale koszt takiego grzania będzie większy.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2019, 10:24 przez eMaCe, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak dla mnie największym problemem jest droga.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2019, 13:17 przez eMaCe, łącznie zmieniany 3 razy.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”