Kameralne Osiedle Kraków od Start deweloper - forum i opinie o inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Volfeer

Re: Kameralne Osiedle Kraków od Start deweloper - forum i opinie o inwestycji

Postautor: Volfeer » 25 lut 2019, 0:16

Witam, proszę o kontakt na maila mój nick z forum małpa gmail.com Prześlę Panu pismo ze Startu o opóźnieniu.

MistrzeYo

Postautor: MistrzeYo » 26 lut 2019, 10:50

Napisałam do dewelopera i otrzymałam już to pismo, o którym Pan mówił. Dziwne że dopiero teraz...

Volfeer

Postautor: Volfeer » 26 lut 2019, 14:57

No slabo im wyszlo.. Ja dostalem tradycyjna poczta.

Jezeli to nie problem dla Pani, chcialbym o cos zapytac odnosnie wspolpracy z deweloperem co nie jest na forum. Prosze o maila volfeer malpa gmail.com

Mario_55

Postautor: Mario_55 » 03 mar 2019, 0:12

Niestety muszę potwierdzić to co wyżej napisano. Kupiłem mieszkanie w tej inwestycji m. in. ponieważ przedstawicielka dewelopera w biurze sprzedaży zapewniła mnie, że nigdy nie mieli opóźnień. Również stosunkowo dobre są opinie w sieci o tym deweloperze. Niestety się rozczarowałem. Otrzymałem kilka dni temu poniższe pismo, informujące, że termin zakończenia budowy przesunie się z 28 lutego na 30 kwietnia. Start twierdzi, że nie ma żadnego problemu, bo termin przeniesienia własności 15 maja utrzymają. Niestety patrząc jak przebiega postęp pracy na budowie mam poważne wątpliwości, czy tak będzie. Postępy są bardzo minimalne. W każdym bądź razie jeszcze miesiąc temu zapewniano mnie, że odbiory będą w pierwszej połowie kwietnia, zarezerwowałem już ekipę wykończeniową, wypowiedziałem umowę na najem obecnego mieszkania. Informacja o Startu spowodowała, że jestem ok 5 tyś. w plecy:
- muszę szukać noclegu na te 2 miesiące, nie wiem jeszcze gdzie zamieszkam i kto mi wynajmie mieszkanie na 2 miesiące
- ekipa przepadła, zaliczka też, w maju ekipa ma inne budowy
- później nastąpi przeniesienie własności, czyli przez dłuższy okres będę płacił wyżej oprocentowany kredyt.

Dodatkowo, ktoś tutaj napisał, że tynk jest pofalowany. Byłem wczoraj zobaczyć i faktycznie to prawda, widać pofalowaną powierzchnię od strony ul. Kurzei. Jestem rozczarowany dotychczasową współpracą z deweloperem. Wg mnie deweloper wiedział o opóźnieniu już w grudniu i kłamał informując, że prace zostaną zakończone 28 lutego. Pani kierownik biura sprzedaży wręcz była oburzona na moje pytanie o opóźnienia, że oni wszystkie budowy zawsze oddają w terminie. Podobno już ich poprzednia inwestycja była zagrożona, ale na końcu się sprężyli. Zobaczymy, czy tutaj też tak będzie, w każdym razie drugi raz nie kupiłbym u nich mieszkania, a jeszcze nawet go nie otrzymałem. Inna sprawa, że też nie ma żadnej możliwości wcześniejszego wejścia do mieszkania, nie da się zamówić już mebli na wymiar.

Obrazek

kowalus

Postautor: kowalus » 03 mar 2019, 10:56

Niestety to prawda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowy

Postautor: Nowy » 03 mar 2019, 16:13

Mam wrażenie, że w ostatnim czasie słychać coraz częściej o opóźnieniach na budowach (problemy z generalnymi wykonawcami - choć trudno powiedzieć czy tak jest i tutaj). Jeżeli deweloper utrzyma zadeklarowany termin podpisania aktów notarialnych, to mieści się w umowie, bo to faktyczna chwila sprzedaży. Choć jasne, że problemy z wypowiedzeniem aktualnie zajmowanego mieszkania, to nic miłego. Pozostaje tylko liczyć na to, że zadeklarowane teraz terminy zostaną utrzymane.

tomekodek

Postautor: tomekodek » 03 mar 2019, 20:35

Hej co powiecie na spotkanie w najbliższą sobotę (09.03.2019)??

mac_kow

Postautor: mac_kow » 04 mar 2019, 14:55

Mario_55 pisze:- muszę szukać noclegu na te 2 miesiące, nie wiem jeszcze gdzie zamieszkam i kto mi wynajmie mieszkanie na 2 miesiące
- ekipa przepadła, zaliczka też, w maju ekipa ma inne budowy
- później nastąpi przeniesienie własności, czyli przez dłuższy okres będę płacił wyżej oprocentowany kredyt.

Z całym szacunkiem dla wszystkich i przy potępieniu dla sytuacji, którą wytworzył deweloper, ale słabo poważny jesteś.
Zatem- cytując klasykę- przestań się mazać.

Kupujesz dziurę w ziemi i jedyne co wiesz to tyle, ile masz na papierze. Dotrzymają umowy? Dotrzymają. Tak twierdzą przynajmniej.

Nie wiem- nie znam się- na jakiej zasadzie planowałeś wykończenia przed przekazaniem właności wynikającym z umowy deweloperskiej, a tym bardziej na jakiej zasadzie planowałeś wprowadzę/wyprowadzkę.

Może i technicznie się da, ale czynienie z tego planów i podejście emocjonalne na zasadzie "deweloper i moje mieszkanie na zapewne reszte życia jest beeeee bo mi je przekazali 2 miesiące później" jest błędem. Szkoda własnych nerwów.

Ale już na jakiej zasadzie założyłeś, że na pewno w 2 miesiace (czy tam ile) wykończysz wszystko tak, że będzie pod klucz i żadna ekipa się nie wysypie w 2019 roku w Krakowie- to wręcz czary.

pawel_k

Postautor: pawel_k » 04 mar 2019, 18:47

mac_kow ja ci napiszę jak ja planowałem.
A Umowie mam zapis: Deweloper zobowiązuje się zakończyć prace budowlane i wykończeniowe Budynku nr 4 w terminie do 28 lutego 2019 roku oraz powiadomić pisemnie Nabywcę o odbiorze Przedmiotu umowy w terminie do dnia 31 marca 2019 roku.

Też wynajmuję mieszkanie i dlatego kilka razy pytałem o ten zapis i ustnie mnie zapewniano, wręcz się oburzano, że termin na pewno będzie dotrzymany, odbiory będą góra 1-2 dni, bo to małe bloki i od razu szybko załatwimy notariusza, tak że już koło 10 kwietnia powinno być wszystko załatwione. Niestety tego nie nagrałem. Teraz żałuję.

Wykańczał będę sam, więc u mnie problemu z ekipą nie ma, planowałem, że odbiorę jak najszybciej i od razu nawet w stanie deweloperskim się wprowadzę i będę sobie powoli dłubał, żeby tylko nie płacić podwójnie za wynajem. Także rozumiem Maria, bo owszem Start formalnie jest czysty, o ile oddadzą mieszkanie w terminie do maja, bo krążą plotki, że się nie wyrobią, ale wizerunkowo to wiele stracili. Po co były te zapewnienia, że odbiory będą początkiem kwietnia, szybko przeniesiemy własność i w połowie kwietnia będzie po sprawie?

A i mieszkanie kupiłem w styczniu, więc dziura w ziemi to nie była.

MistrzeYo

Postautor: MistrzeYo » 04 mar 2019, 19:11

Pismo o opóźnieniu jednak też miałam wysłane poczta. To był problem listonosza. Jeśli chodzi o te niedociągnięcia na elewacji i pofalowana blachę pod dachem to zgłoszone już przeze mnie do działu sprzedaży, ale czy coś z tego w ogóle będzie...? Widać to bardzo wyraźnie rano , w takim świetle do południa. Moim zdaniem jeśli tak to zostanie to bardzo słaba reklama będzie dla dewelopera. Także liczę, że będzie to poprawione.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”