Osiedle Reduta w Krakowie - nowe mieszkania od Balbud forum / opinie

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
antek15

Re: Osiedle Reduta w Krakowie - nowe mieszkania od Balbud forum / opinie

Postautor: antek15 » 03 lis 2017, 11:19

Z tym parkiem jak na razie sprawa jest zawieszona i chociaż wszystko wskazuje na to że powstanie to nie jest to jeszcze sto procent ;)

Którzy mieszkańcy protestują? Nic nie słyszałem o próbach blokowania bloków a mieszkam w okolicy. I o które bloki chodzi - te różowe DomBudu ?

Malachiasz

Postautor: Malachiasz » 22 lis 2017, 9:52

Jestem mieszkańcem osiedla Reduta od ponad roku. Poniżej lista wad i zalet w moim uznaniu:

Zalety:
-niska cena w porównaniu do okolicznej konkurencji
-duże balkony (przynajmniej część z nich) - tu trzeba sprawdzić konkretne mieszkanie
-docelowo planowany (i budowany już) pawilon handlowo-usługowy na terenie osiedla
-spójność architektoniczna w obrębie osiedla*
-brak hałasu samochodowego (budynki w 2 i 3 linii zabudowy od ul Reduta)
-z jednej strony osiedla (póki co!) jest tylko zieleń i park. To może się zmienić za sprawą naszego dewelopera*

Wady:
-słabe relacje z deweloperem (zapowiada się, że łamie umowy i obietnice związane z zagospodarowaniem terenu osiedla, brak transparentności)
-*ryzyko bycia zabudowanym ze wszystkich stron przez naszego dewelopera wbrew oryginalnym planom budowy osiedla (to nawiązuje do pkt 1)
-*deweloper za plecami mieszkańców użyczył drogi wewnątrz osiedlowej aby służyła jako droga dojazdowa do innej inwestycji (Prądnik Tarasy)
-inwestycja "nisko" reduty, więc aby się dostać na Dobrego Pasterza trzeba się wspinać.
-garaż podziemny tak zorganizowany, że nie da się wjechać na -2 poziom bez dwukrotnego cofania aby się "złożyć" na zakręcie.
-stosunkowo mała winda (rower mieści się tylko przy podniesieniu przedniego koła)

luk984

Postautor: luk984 » 19 lut 2018, 17:44

Moje doświadczenie z tym Deweloperem w ramach rozmów w sprawie zakupu mieszkania niestety jest w większości negatywne:

1) Poziom negocjacji na poziomie 1% - przy lepiej usytuowanych mieszkaniach jest to tylko symboliczna obniżka (na koszty notarialne). Może przy mniej atrakcyjnych lokalach Inwestor jest bardziej skory do rozmów.

2) Sprzedaż mieszkań prowadzona z pominięciem ustawy o ochronie praw nabywcy lokalu mieszkalnego - nie jestem przekonany czy do końca jest to prawnie uzasadnione gdyż budynki powstają na podstawie nowego pozwolenia na budowę (takie same wątpliwości miał mój doradca finansowy). Nie będę przesądzał gdyż należałoby prześwietlić temat pod kątem prawnym.

3) Mając na uwadze pkt 2 kwota zakupu mieszkania ląduje na koncie firmy typu Sp. z o.o. bez żadnego zabezpieczenia finansowego - w przypadku problemów finansowych dewelopera brak instrumentów obronnych ze strony Kupującego. Ponadto okazało się, iż nie wszystkie banki chcą kredytować tą Inwestycje więc to też o czymś świadczy. Dla bardziej dociekliwych proponuje prześwietlenie internetu - ten deweloper jak się okazuje miał już spore problemy na innej Inwestycji związane z brakiem funduszy na dokończenie prac (rok 2008).

4) Deweloper na stronach Inwestycji chwali się terenami zielonymi na osiedlu. W praktyce obszar zagospodarowany na wizualizacji jako teren rekreacyjny jest WYŁĄCZONY z Inwestycji i nie figuruje w żaden sposób w umowie z Deweloperem. W chwili obecnej przed zabudową mieszkaniową broni ją MPZP, ale Deweloper już podjął próbę jego zaskarżenia pod pretekstem budowy przedszkola (stosowne informacje można znaleźć w internecie). Trzeba liczyć się z tym, że nie ma się żadnego wpływu na to co powstanie na tym obszarze, a Deweloper będzie dążył za wszelką cenę do zabudowy tego terenu (już obecnie powstające budynki znajdują się na terenach, które miały być z założenia terenem zielonym co o czymś świadczy). Oczywiście Deweloper podczas rozmów przedstawił mi ambitne plany dla działki, ale po podjęciu przeze mnie tematu wpisania jakiegokolwiek odniesienia do zagospodarowania tego obszaru do umowy temat części zielonej/rekreacyjnej się zakończył. Deweloper już przy żadnej z rozmów nie wspomniał o swoich "ambitnych" planach co do tego obszaru :-)

5) Pod budynkiem powstaną lokale usługowe, a osiedle będzie nieogrodzone w żaden sposób (w końcu droga osiedlowa została oddana w służebność innemu Deweloperowi) więc trzeba z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć problem z miejscem parkingowym przynajmniej w godzinach funkcjonowania usług.

6) Oba budynki znajdują się na tym samym pozwoleniu na budowę - w praktyce mimo gotowości jednego z budynków trzeba będzie czekać około pół roku na zakończenie prac w drugim aby móc zgłosić Inwestycję do odbioru i uzyskać pozwolenie na użytkowanie. Niby nie jest to większy problem gdyby nie fakt, że większość pieniędzy (bazowo jest to 95%) należy wpłacić pół roku przed odbiorem mieszkania.

7) W umowie deweloperskiej pojawia się zapis, że w przypadku braku możliwości odbioru mieszkania w terminie Deweloper ma prawo wyznaczyć kolejny termin odbioru w odstępie 120 dni bez żadnych konsekwencji - wiadomo co to oznacza w praktyce...

8) Same rozmowy z Deweloperem przebiegały dość sprawnie do momentu gdy poprosiłem o wpisanie ustalonych wcześniej rzeczy do umowy rezerwacyjnej (z grubsza chodziło o zmiany lokatorskie, możliwość zamontowania urządzenia klimatyzacji typu split na dachu oraz o wynegocjowane warunki finansowania - na wszystko otrzymałem wcześniej ustną oraz mailową zgodę od Dewelopera). W momencie przesłania dodatkowych punktów do umowy Deweloper wycofał się z wszystkich obietnic zasłaniając się postępem prac na budowie. Finalnie na etapie podpisywania umowy rezerwacyjnej odmówił wpisania jakiegokolwiek z przedstawionych przeze mnie punktów czym w tym momencie w 100% przekonał mnie, iż nie warto kontynuować rozmów - strach pomyśleć jak wyglądałby kontakt z Deweloperem po podpisaniu dokumentów.

Reasumując w moim przypadku skończyło się jedynie na straconym czasie gdyż nie podpisałem podczas rozmów żadnych wiążących dokumentów (na marginesie rezerwacja wstępna mieszkania na tej Inwestycji to koszt 5 000 PLN przy czym w przypadku rezygnacji kwota staje się własnością Dewelopera). Osobiście jestem zdziwiony, że nadal na rynku funkcjonują Deweloperzy z takim podejściem do klienta - no ale w końcu nie ten winny, kto umowę sporządził, a ten kto godzi się ją podpisać ;-)

murdock

Postautor: murdock » 23 maja 2018, 11:49

Witam Wszystkich,

może trochę ja opisze swoje doświadczenia, trochę odnosząc się do postu użytkownika luk984 :)

Po pierwsze właśnie stałem się posiadaczem mieszkania w budynku 5 :D
Przy negocjacjach udało się zejść około 2,5% z ceny mieszkania, co przy obecnym boomie na mieszkania w Krakowie nie jest złe
(większość deweloperów w ogóle nie negocjuje ceny ponieważ wiedzą że i tak prędzej czy później sprzeda wszystkie mieszkania).

Co do terenów zielonych pomiędzy blokiem 5 a potokiem to rzeczywiście nie ma ich ujętych w jakichkolwiek umowach czy dokumentach, ale (przynajmniej na razie) są chronione planem zagospodarowania przestrzennego i jest nadzieja że nic "dużego i zasłaniającego" na nich nie powstanie.
Oprócz tego po długich mękach rusza nieopodal budowa Parku Reduta (w końcu :mrgreen: :mrgreen:)

W budynku 5 jest wyjątkowo (w porównaniu z inwestycjami innych deweloperów) dużo miejsc parkingowych więc może nie będzie tak źle. Wiadomo jak to pod blokiem w mieście część samochodów zawsze będzie stać na zewnątrz...

Jeśli chodzi o samą umowę to fajnie udało się ustalić warunki finansowania, z kredytem (udostępnienie wszelkiej dokumentacji) nie było problemów - są dodatkowe zabezpieczenia ze strony banku (kontrole na budowie, transze, przelew wierzytelności).

Zmiany konstrukcyjne - dokonałem kilka i nie było żadnych problemów - Deweloper udostępnił dokumentację i plany, dokonał wyceny, zrealizował sprawnie i zgodnie z życzeniem wszystkie zachcianki :)

Co do jakości to na razie ciężko coś powiedzieć, ale na pierwszy rzut oka wygląda dobrze:
- instalacje wykonane równo i schludnie,
- wentylacja (kominy) obudowane cegłą, a nie pękającymi regipsami jak większość deweloperów,
- materiały (do tej pory użyte) wyglądają na solidne
- nie napiszę nic nt. okien, bo się na tym nie znam - ale podoba mi się ich wielkość, co powoduje, że mieszkanie będzie jasne

Na plus na pewno lokale usługowe na parterze (w okolicy brakuje porządnego sklepu, a najbliższy to chyba biedronka na Bohomolca...).

I jeszcze małe odniesienie do postu użytkownika Malachiasz - nie wiem jak jest w bud. 6 ale w bud. 5 winda (a przynajmniej miejsce przewidziane na nią) jest dosyć dużych rozmiarów, więc myślę że rower powinien się zmieścić:)

elcia3009

Postautor: elcia3009 » 05 mar 2019, 14:49

Witam,

odświeżę temat gdyż jesteśmy już po podpisaniu przedwstępnej umowy deweloperskiej na mieszkanie w budynku 5- Reduta 26.
Chciałabym zapytać pozostałych właścicieli mieszkań, którzy już są po zakupie czy wiedzą może coś więcej albo do jakichś wniosków doszli odnośnie samej inwestycji, terminu jej zakończenia tj. otrzymania kluczy z możliwością wykończenia mieszkań etc.
Za wszelkie informacje będę wdzięczna ;) Pozdrawiam

murdock

Postautor: murdock » 06 mar 2019, 13:31

Dzień dobry,

mieszkania już są gotowe, trwa wykańczanie części wspólnych, klatek, garaży, komórek lokatorskich. Nieoficjalnie dowiedziałem się o zakończeniu wszystkiego do końca marca. W rzeczywistości wydaję mi się ten termin nieosiągalny, ale może się mylę:)

Wiem, że można już podobno odebrać dokumenty potwierdzający wykonanie instalacji elektrycznej i podpisać umowę z Tauronem na założenie licznika.
Rozmawiałem także ze znajomym, który podobno robił wstępny odbiór. Było kilka usterek, ale szczegółów nie znam.

elcia3009

Postautor: elcia3009 » 06 mar 2019, 15:00

Dzięki za info,
Z umowy, którą podpisaliśmy wynika, że zakończenie prac do końca marca, wiem, że wylewki robią w garażu oraz montować będą bramę wjazdową.
Też się właśnie zastanawiam czy jest realna szansa na otrzymanie kluczy i rozpoczęcie wykończenia jeszcze przed świętami...
Jakby Pan wiedział coś więcej osobiście albo od znajomego np.odnośnie tych wad to proszę o kontakt elcia3009@wp.pl lub tel 660 459 750.
Pozdrawiam

rufinaldo

Postautor: rufinaldo » 11 mar 2019, 9:06

Witam serdecznie,

w mojej umowie termin zakończenia budowy (czyli zgłoszenia do odbioru) to 31.12.2018 więc jak widać spore opóźnienie. Wczoraj widziałem budowę z zewnątrz i mam sporo obaw czy uda się to wszystko zakończyć do końca marca. Dzisiaj mam również w planach kontakt z deweloperem jeżeli uda mi się coś ustalić dam znać. Gdzieś na necie widziałem posty i zdjęcia, że ktoś już robił jakieś odbiory techniczne w naszym bloku, ktoś z obecnych coś wie na ten temat może podzielić się informacją? Pozdrawiam

EDIT:

Rozmawiałem z deweloperem, zapewniają, że do końca marca zakończą budowę. Podobno została wylewka na poziomie -1 i malowanie klatek. Będzie można odbierać klucze i coś sobie dziubać powoli. W momencie kiedy ktoś z obecnych będzie miał jakieś informacje proszę o info.

betom

Postautor: betom » 11 mar 2019, 13:12

Tam już tyle nabudowane..

elcia3009

Postautor: elcia3009 » 03 kwie 2019, 14:04

Witam,

czy Ktoś z obecnych umawiał się już na odbiór mieszkania? Jak to wygląda w kwestii prawnej i technicznej? Co można już zrobić, czego się spodziewać, pytanie też jak z odbiorem - protokołem mieszkania do zakończenia realizacji dla np. banku.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”