Witam Wszystkich,
może trochę ja opisze swoje doświadczenia, trochę odnosząc się do postu użytkownika luk984

Po pierwsze właśnie stałem się posiadaczem mieszkania w budynku 5

Przy negocjacjach udało się zejść około 2,5% z ceny mieszkania, co przy obecnym boomie na mieszkania w Krakowie nie jest złe
(większość deweloperów w ogóle nie negocjuje ceny ponieważ wiedzą że i tak prędzej czy później sprzeda wszystkie mieszkania).
Co do terenów zielonych pomiędzy blokiem 5 a potokiem to rzeczywiście nie ma ich ujętych w jakichkolwiek umowach czy dokumentach, ale (przynajmniej na razie) są chronione planem zagospodarowania przestrzennego i jest nadzieja że nic "dużego i zasłaniającego" na nich nie powstanie.
Oprócz tego po długich mękach rusza nieopodal budowa Parku Reduta (w końcu

)
W budynku 5 jest wyjątkowo (w porównaniu z inwestycjami innych deweloperów) dużo miejsc parkingowych więc może nie będzie tak źle. Wiadomo jak to pod blokiem w mieście część samochodów zawsze będzie stać na zewnątrz...
Jeśli chodzi o samą umowę to fajnie udało się ustalić warunki finansowania, z kredytem (udostępnienie wszelkiej dokumentacji) nie było problemów - są dodatkowe zabezpieczenia ze strony banku (kontrole na budowie, transze, przelew wierzytelności).
Zmiany konstrukcyjne - dokonałem kilka i nie było żadnych problemów - Deweloper udostępnił dokumentację i plany, dokonał wyceny, zrealizował sprawnie i zgodnie z życzeniem wszystkie zachcianki

Co do jakości to na razie ciężko coś powiedzieć, ale na pierwszy rzut oka wygląda dobrze:
- instalacje wykonane równo i schludnie,
- wentylacja (kominy) obudowane cegłą, a nie pękającymi regipsami jak większość deweloperów,
- materiały (do tej pory użyte) wyglądają na solidne
- nie napiszę nic nt. okien, bo się na tym nie znam - ale podoba mi się ich wielkość, co powoduje, że mieszkanie będzie jasne
Na plus na pewno lokale usługowe na parterze (w okolicy brakuje porządnego sklepu, a najbliższy to chyba biedronka na Bohomolca...).
I jeszcze małe odniesienie do postu użytkownika Malachiasz - nie wiem jak jest w bud. 6 ale w bud. 5 winda (a przynajmniej miejsce przewidziane na nią) jest dosyć dużych rozmiarów, więc myślę że rower powinien się zmieścić:)