W miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego faktycznie działka ta (nr 58) jest na obszarze ZPb.1 tj. teren zieleni ale w opisie tego planu jest informacja iż domy istniejące (w tym w trakcie budowy) mają prawo do przebudowy, remontu itp.. Teren jest oznaczony jako zielony tylko ze względu na Studium, które dla tego obszaru przewiduje obszar zielony.
Faktycznie nie jest się właścicielem ogródka ani miejsca postojowego a współwłaścicielem z wpisanym do księgi wieczystej prawem do wyłącznego korzystania. Takie rozwiązanie to nic niezwykłego. Każdy blok mieszkaniowy posiadający miejsca postojowe czy ogródki również ma współwłasność z prawem wyłącznego korzystania dla tego kto zakupił miejsce postojowe czy ogródek. W praktyce oznacza to tyle że nie można swobodnie sprzedać ogródka czy też miejsca postojowego bez porozumienia ze współwłaścicielami.
Droga dojazdowa to faktycznie minus - może kiedyś ją wyasfaltują...
Przepompownia faktycznie może śmierdzieć przy "odpowiedniej" pogodzie choć w zwykłe dni nie ma wyczuwalnego zapachu nawet z bliska.
W internecie można znaleźć mapę emisji hałasu dla Krakowa. Osiedle znajduje się jeszcze (w większej części) w strefie żółtej co oznacza że mogą docierać ciche szumy od strony obwodnicy. Na wschód od granicy osiedla mapa wskazuje już obszar zielony tj. brak hałasu.
Deweloper słabo się reklamuje (nie widać ich na otodom - nie odświeżają oferty) ale stosunek ceny do lokalizacji i wielkości domu/działki oceniam na bardzo dobry w porównaniu z innymi ofertami domów.
Robią też w cenie 15 tys zł wiaty garażowe nad miejscami postojowymi.
Domy Galileo Kraków od Velo Developer - opinie i forum inwestycji (Skotniki)
Re: Domy Galileo Kraków od Velo Developer - opinie i forum inwestycji (Skotniki)
Jesli chodzi o mapy hałasu to nijak się maja do rzeczywistości.
W tym miejscu jeśli jest wiatr zachodni lub południowo zachodni hałas jest nie do wytrzymania.
Fakt że jak nie ma wiatru z tej strony może nie być nic słychać.
My trochę napaliliśmy się na tę inwestycję po jednorazowej wizycie.
Potem było juz tylko gorzej.
To jest huk startujacego samolotu.Do tego bym porównała.
Mam kilka nagrań z tego miejsca.Chyba jednak nie da się ich tutaj udostępnić.
W tym miejscu jeśli jest wiatr zachodni lub południowo zachodni hałas jest nie do wytrzymania.
Fakt że jak nie ma wiatru z tej strony może nie być nic słychać.
My trochę napaliliśmy się na tę inwestycję po jednorazowej wizycie.
Potem było juz tylko gorzej.
To jest huk startujacego samolotu.Do tego bym porównała.
Mam kilka nagrań z tego miejsca.Chyba jednak nie da się ich tutaj udostępnić.
Re: Domy Galileo Kraków od Velo Developer - opinie i forum inwestycji (Skotniki)
Jeszcze dwa słowa odnośnie drogi dojazdowej.
Jak jest sucho to jest w miarę ok ale tamtędy krzyżują się jakieś cieki wodne i np przy deszczach, roztopach itd tam po prostu płyną strumienie i woda stoi.Robi się bagno.
Do tego zgodnie planem zagospodarowania domy nie mogą mieć odwodnienia.
Myślę że prędko tej drogi nie zrobią właśnie z powodu tej wody.
Inwestycja jest na zboczu, przynajmniej te pierwsze 5 budynków więc im zalanie raczej nie grozi, no ale droga fatalna.
Co z tego że okolica piękna jak nie do życia niestety.
Jak jest sucho to jest w miarę ok ale tamtędy krzyżują się jakieś cieki wodne i np przy deszczach, roztopach itd tam po prostu płyną strumienie i woda stoi.Robi się bagno.
Inwestycja jest na zboczu, przynajmniej te pierwsze 5 budynków więc im zalanie raczej nie grozi, no ale droga fatalna.
kasik pisze:Jeszcze dwa słowa odnośnie drogi dojazdowej.
Edit droga tez podczas ostatnich śniegów nie była w ogóle odśnieżana mimo że prowadzi do przepompowni.Sprawdzaliśmy to :/
-
Witam.
Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat brzydkich zapachów wydobywających się z już istniejącej przepompowni koło os. Galileo.
Dzwoniłem do kierownictwa sieci kanałowej i twierdzą, że przepompownia tego rodzaju ( cała instalacja pod ziemią ) nie ma wydzielać żadnych zapachów niezależnie od pogody ( również w dni upalne).
Czy ktos może coś więcej powiedzieć odnośnie tego rejonu?
Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat brzydkich zapachów wydobywających się z już istniejącej przepompowni koło os. Galileo.
Dzwoniłem do kierownictwa sieci kanałowej i twierdzą, że przepompownia tego rodzaju ( cała instalacja pod ziemią ) nie ma wydzielać żadnych zapachów niezależnie od pogody ( również w dni upalne).
Czy ktos może coś więcej powiedzieć odnośnie tego rejonu?
-
" TomekN " piszesz, że tam biegałeś jak przepompownia już istniała?
Czy jest tutaj jakiś właściciel jednego z domków? Chciałem się zapytać jak się mieszka, jak przebiegła współpraca z deweloperem oraz czy dochodzą nieprzyjemne zapachy z sąsiedztwa? Cena wydaje się być bardzo dobra, szczególnie że las na wyciągnięcie ręki, dwa miejsce postojowe, no może nie ma garażu, ale jak na tę lokalizację to cena szokująca niska. Dlatego pytanie do mieszkańców - gdzie jest haczyk? 

Grejfrut pisze:Czy jest tutaj jakiś właściciel jednego z domków? Chciałem się zapytać jak się mieszka, jak przebiegła współpraca z deweloperem oraz czy dochodzą nieprzyjemne zapachy z sąsiedztwa? Cena wydaje się być bardzo dobra, szczególnie że las na wyciągnięcie ręki, dwa miejsce postojowe, no może nie ma garażu, ale jak na tę lokalizację to cena szokująca niska. Dlatego pytanie do mieszkańców - gdzie jest haczyk?
Nie kupiłam tam domu ale moge powiedzieć co nas odstraszyło.
-Przede wszystkim brak drogi.Kiedyś można było przejechać pomiędzy tymi domami obok,ale został postawiony szlaban.
Teraz trzeba zjechać od ul.Unruga w Laurową i kawał jechać bitą drogą.
Jak jest sucho to jeszcze w miarę ale jak pada ( a wystarczy mały deszcz) droga zamienia sie w grzęzawisko.
Tam są tereny podmokłe, natychmiast robi sie milion strumyczków które z góry zalewają ta droge a na dole woda stoi.
Nie wiem jakie są plany odnośnie tej drogi.
Aha i niby droga do przepompowni a 2 lata temu nie była nawet odśnieżana.( zapachów nie czułam)
Ciekawe jak sie ma sprawa tej wilgoci i samych domów.Czy sa prawidłowo zaizolowane?
-Druga sprawa hałas od autostrady.Dla mnie momentami nie do zniesienia.
Polecam samemu sprawdzić gdy wiatr jest od zachodu.Każdy ma inna tolerancje na to.
-Brak garażu, i małe szanse nawet na wiatę gdyż miejsca parkingowe sa od strony ogródkow mniejszych segmentów.
Nie sądze by ktoś się zgodził na postawienie mu wiaty przed oknem zwłaszcza ze te segmenty są od wschodu, więc słońca niewiele i zaraz obok kolejne domy.
-Pomysł na blizniak fajny( segmenty stykaja się "plecami" i nie widzi się tego sąsiada zza ściany.Jednak kolejny segment jest baardzo blisko i z każdego okna widzi się sąsiadów po obydwu stronach.

Kiepska komunikacja miejska i ciągle obcinają tam linie i kursy.Jestem na grupie i widzę że problem z tym jest duży.
Na plus na pewno okolica.Zielono, tereny chronione jest nadzieja że tak pozostanie.( gdyby nie mokradła i hałas)
Fajne rozkłady zwłaszcza duży segment az 48 m2 strefy dziennej( chociaż wg mnie tę strefę łatwiej rozplanować w mniejszym)
Duże segmenty ( na razie) z super widokiem na zieleń, i duże ogródki.
Blisko Ruczaj z całą infrastrukturą a 700 m od domów pętla autobusowa i sklep.
Szybki dojazd do obwodnicy.
Zainteresowanym moge przesłać zdjęcia i filmiki na maila.
I widok z większego segmentu

i z piętra

i z piętra

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”