[Etap I] Opłata za użytkowanie wieczyste działki - os. Piasta Towers
[Etap I] Opłata za użytkowanie wieczyste działki - os. Piasta Towers
Jak wygląda sprawa użytkowania wieczystego w naszych blokach ? Nie dostałem żadnego wezwania do zapłaty. W urzędzie miasta zgłosiłem fakt nabycia nieruchomości i wyliczona została kwota podatku. Czy trzeba gdzieś osobno to zgłaszać ? (budynek II)
Re: [Etap I] Opłata za użytkowanie wieczyste działki - os. Piasta Towers
Podobno w tym roku się nie płaci. Dopiero w przyszłym wszyscy mają dostać no chyba że ktoś skorzysta z bonifikaty i wykupi na własność
witam
za rok 2018 było już zapłacone ( po staremu )
za rok 2019 normalnie powinno się dostać decyzje z wysokością opłat za dany rok do końca 1 kwartału , lecz w związku ze zmianą przepisów odnośnie użytkowania wieczystego kwotę opłaty rozłożoną na 20 lat lub opcje wykupu jednorazowego z % bonifikatą ( Wydział Skarbu Miasta, Jana Kasprowicza 29, Kraków 31-523 ... ) przyśle najpóźniej do marca 2020 roku .
też się bałem że zapomnieli mi naliczyć , ale Pani w urzędzie mnie uspokoiła że nie ma takiej opcji aby zapomnieli upomnieć się o swoje .
trzeba cierpliwie czekać .
pozdrawiam
2/84
za rok 2018 było już zapłacone ( po staremu )
za rok 2019 normalnie powinno się dostać decyzje z wysokością opłat za dany rok do końca 1 kwartału , lecz w związku ze zmianą przepisów odnośnie użytkowania wieczystego kwotę opłaty rozłożoną na 20 lat lub opcje wykupu jednorazowego z % bonifikatą ( Wydział Skarbu Miasta, Jana Kasprowicza 29, Kraków 31-523 ... ) przyśle najpóźniej do marca 2020 roku .
też się bałem że zapomnieli mi naliczyć , ale Pani w urzędzie mnie uspokoiła że nie ma takiej opcji aby zapomnieli upomnieć się o swoje .
trzeba cierpliwie czekać .
pozdrawiam
2/84
Czy orientujecie się może jaka to może być kwota ?
witam
cena zależy od wartości działki / wielkość / ilość mieszkań ,
w okolicach pilotów ( blok 6 - pieter )w mieszkaniu 50 m do tej pory płaciłem około 250 rocznie .
w okolicach opolskiej estakady ( blok 10 - pięter ) w mieszkaniu 63 m za tamten rok płaciłem jakieś 420 rocznie ( bliżej centrum = drożej )
wydaje mi się iż w tej lokalizacji za 35 m dostane coś w okolicach 150 , ceny co roku niestety idą w górę , dlatego osobiście będę raczej zainteresowany całkowitym wykupem z bonifikata aby mieć już to z głowy .
pozdrawiam
Piotr
84a/84
cena zależy od wartości działki / wielkość / ilość mieszkań ,
w okolicach pilotów ( blok 6 - pieter )w mieszkaniu 50 m do tej pory płaciłem około 250 rocznie .
w okolicach opolskiej estakady ( blok 10 - pięter ) w mieszkaniu 63 m za tamten rok płaciłem jakieś 420 rocznie ( bliżej centrum = drożej )
wydaje mi się iż w tej lokalizacji za 35 m dostane coś w okolicach 150 , ceny co roku niestety idą w górę , dlatego osobiście będę raczej zainteresowany całkowitym wykupem z bonifikata aby mieć już to z głowy .
pozdrawiam
Piotr
84a/84
Wróć do „Piasta Towers (Inter-Bud) w Krakowie - forum mieszkańców osiedla”