Odbiory nowych mieszkań od dewelopera CP RE (Prądnik Nowy Kraków) - forum

Zapraszam mieszkańców inwestycji Prądnik Nowy od CP RE do zakładania tematów dotyczących ich osiedla. Miejsca parkingowe, problemy osiedla, nowe etapy inwestycji, wspólnota mieszkaniowa itp.
MarianŁącz

Re: Odbiory nowych mieszkań od dewelopera CP RE (Prądnik Nowy Kraków) - forum

Postautor: MarianŁącz » 22 wrz 2016, 21:41

mmm pisze:Ja mam odbiór w poniedziałek, zobaczymy co będzie, informacji o metrażu brak.

Pewnie będziesz miał ta informację na odbiorze, ja dostałem bo akurat rozmawiałem z jedna z Pań. Ale róznice niewielkie:

Powierzchnia (początkowa - zmierzona)
42,53 - 42,58

P. POKÓJ
4,36 - 4,39
SALON Z ANEKSEM
19,40 - 19,39
POKÓJ
10,90 - 10,90
ŁAZIENKA
4,97 - 5,01
GARDEROBA
2,90 - 2,89

LOGGIA
3,14 - 3,09

Mieszkanie większe o 0,05 m2 za to loggia mniejsza o 0,05m2. Zapewne trzeba będzie dopłacić za mieszkanie bo loggia nie będzie liczona.

mmm

Postautor: mmm » 22 wrz 2016, 21:46

MarianŁącz pisze:
mmm pisze:Ja mam odbiór w poniedziałek, zobaczymy co będzie, informacji o metrażu brak.

Pewnie będziesz miał ta informację na odbiorze, ja dostałem bo akurat rozmawiałem z jedna z Pań. Ale róznice niewielkie:

Powierzchnia (początkowa - zmierzona)
42,53 - 42,58

P. POKÓJ
4,36 - 4,39
SALON Z ANEKSEM
19,40 - 19,39
POKÓJ
10,90 - 10,90
ŁAZIENKA
4,97 - 5,01
GARDEROBA
2,90 - 2,89

LOGGIA
3,14 - 3,09

Mieszkanie większe o 0,05 m2 za to loggia mniejsza o 0,05m2. Zapewne trzeba będzie dopłacić za mieszkanie bo loggia nie będzie liczona.

Bardzo możliwe, mamy to samo mieszkanie :)

MarianŁącz

Postautor: MarianŁącz » 22 wrz 2016, 21:51

I ciekawe czy tyle zagwozdek w tematach rozstawienia mebli i sprzętu w kuchni oraz kabiny w łazience co ja :lol:

Trzeba przyznać że nie pomylili się praktycznie, raczej nie masz co się spodziewać czegoś innego, chyba że Ci poskąpili na grubości tynków, lub odwrotnie.

mmm

Postautor: mmm » 22 wrz 2016, 21:57

MarianŁącz pisze:I ciekawe czy tyle zagwozdek w tematach rozstawienia mebli i sprzętu w kuchni oraz kabiny w łazience co ja :lol:

Trzeba przyznać że nie pomylili się praktycznie, raczej nie masz co się spodziewać czegoś innego, chyba że Ci poskąpili na grubości tynków, lub odwrotnie.

Hahahah, nie mam narazie żadnych zagwozdek, bo będziemy mieć dużo czasu na urządzanie - będe sie cieszyła z podłogi i łazienki :D W łazience chyba wanna z prysznicem, myślałam o zwykłym prysznicu, takim murowanym, z płytek, ale nie wiem czy wanna nie będzie mądrzejsza(pies tak łatwo z kąpieli nie zwieje). Szukam producenta desek dębowych, nie moge nic fajnego znaleźć, nie rozglądałeś się już za tym?

Ja miałam problem z tym że w salonokuchni chcę mieć i kuchnię, i salon i miejsce do pracy, a 19 m to nie jest zbyt dużo. Ale ogarnęłam, funkcnalnie powinno dać radę.

Jedną rzecz tak rozkminiałam ostatnio - jak ja będe myła tą poziomą część okna od zewnątrz :)

MarianŁącz

Postautor: MarianŁącz » 22 wrz 2016, 22:03

Ja zamiast desek kładę panele, w miarę solidne, AC5 za 70PLN, jedynie mnie jeszcze łączenie paneli z płytkami w aneksie gnębi. Będę mieszkał sam póki co, więc część kuchenną chcę zminimalizować bo śniadania i obiady i tak jem w pracy a na weekendy wyjeżdżam. Nie ma co tu spamować, jest osobny temat, jakby co to można podyskutować :D

Co do okna to otworzy się górną połowę i będąc uwiązanym na sznurku będzie się pucować a potem ściągać gumką wodę z dołu w górę :lol:

Michał

Postautor: Michał » 23 wrz 2016, 9:00

Pytałem o powierzchnię mieszkań i są już pomierzone. Informacja będzie przekazana w odpowiednim czasie, na razie skupiają się na robocie i chwała im za to :P

Ja osobiście nie mierzyłem swojego mieszkania i nie robię tego na odbiorach bo moim zdaniem nie ma takiej potrzeby i szkoda na to czasu... zawsze tłumaczę, że pomiary powierzchni w mieszkaniach są pomiarami oficjalnymi, które wykonuje zwykle geodeta wg normy i nie ma sensu go sprawdzać bo to się musi zgadzać... no chyba, że różnica powierzchni by wyszła podejrzana, wtedy warto sprawdzić.

Poza tym nie za bardzo rozumiem to całe zamieszanie wokół tej powierzchni mieszkań... mi tam jest wszystko jedno czy będę miał 0,5% większe czy mniejsze mieszkanie :)

Hiroshima

Postautor: Hiroshima » 23 wrz 2016, 9:17

Dopuszczalną różnice podniesiono do 4% a to przy np 50 metrach daje kilkanaście tysięcy do dopłaty lub zwrotu. Oczywiście, ciężko sobie było wyobrazić te odchylenia, ale nawet przy tych wspomnianych przez Ciebie 0,5% to zawsze te 1500zł do dopłaty lub zwrotu. Różnicy w metrażu się nie odczuje, a z kieszeni trzeba będzie wyciągnąć, co w okresie sporych wydatków na wykończenie i raty niektórym zrobi różnicę ;)

Michał

Postautor: Michał » 23 wrz 2016, 9:35

Ale oczywiście że każdy grosz robi różnicę (mi również ;) ), chodzi mi tylko o to, że nie robi mi różnicy czy dowiem się tego teraz czy za miesiąc.
Bardziej ciekawi mnie termin oddania kluczy, dlatego się cieszę, że CPRE skupia się głównie na dokończeniu robót, których jeszcze naprawdę sporo zostało do zrobienia..

Hiroshima

Postautor: Hiroshima » 23 wrz 2016, 10:04

Cóż, w końcu zapewne zamierzają się chwalić naszym modelowym budynkiem sprzedając przez kilka następnych lat kolejne etapy osiedla, jaka to jakość, terminowość i cud miód... ;)

pawel

Postautor: pawel » 23 wrz 2016, 20:12

Wg mnie akurat metraż to jedna z ważniejszych rzeczy jeśli chodzi o odbiór bo za to tak naprawdę się płaci i warto zweryfikować z udziałem własnego specjalisty czy rzeczywiście się zgadza. Na wstępnym oglądaniu jak sprawdziłem kilka ścian to wyszły wymiary niestety mniejsze niż wg projektu (choć na całości oczywiście może się to zrównoważyć).

Z nowości to od dewelopera słyszałem, że nie wszystkich będą zapraszać na takie wstępne odbiory jakościowe - nie wiem ile w tym prawdy i od czego by to zależało. Ja dostałem takie zaproszenie, ale wynegocjowałem to sobie w umowie, nie wiem jak to wygląda u innych (w oryginale umowy było że coś takiego "może" się odbyć).

Wróć do „Prądnik Nowy Kraków - forum mieszkańców osiedla”