Odbiory nowych mieszkań od dewelopera CP RE (Prądnik Nowy Kraków) - forum

Zapraszam mieszkańców inwestycji Prądnik Nowy od CP RE do zakładania tematów dotyczących ich osiedla. Miejsca parkingowe, problemy osiedla, nowe etapy inwestycji, wspólnota mieszkaniowa itp.
crazyhorse

Re: Odbiory nowych mieszkań od dewelopera CP RE (Prądnik Nowy Kraków) - forum

Postautor: crazyhorse » 29 wrz 2016, 12:29

Michał pisze:Jest to standard w miejscach, gdzie nadproże żelbetowe ciągnie się dalej jako belka żelbetowa, która jest podmurowana ścianą ceramiczną.
Nacięcie robi się w miejscu łączenia 2 różnych materiałów i jest to po to, żeby było wiadomo w którym miejscu wypada łączenie.

Przy wykończeniu mieszkania należy wypełnić tą szczelinę masą trwale plastyczną (np. akrylem). Jeżeli zrobi się to na sztywno (bez akrylu) to prawie na pewno w tym miejscu pojawi się pęknięcie.

Dziękuję za szybką odpowiedź!
Pozdrawiam!

bartusstw

Postautor: bartusstw » 01 paź 2016, 21:08

jak tam, orientuje się ktoś jaki stopień zaawansowania odbiorów klatki C ?

Ania-2012

Postautor: Ania-2012 » 02 paź 2016, 12:32

My już po odbiorze z klatki A jakoś uważam za bardzo dobrą, okna wymienione na nowe zupełnie inne.Bardzo pozytywnie oceniam :-)
ubezpieczenia-astor.pl

pawel

Postautor: pawel » 02 paź 2016, 13:23

Ja też już po odbiorze (klatka C). Ogólnie całość wypadła ok. Z usterek to jedna szyba porysowana, ze dwa kąty do poprawy i tynk w jednym miejscu. Ogólnie raczej wszystko tak jak miało być, jedynie drobne usterki.
Dowiedziałem się też że drzwi wejściowe jeszcze nie podlegają odbiorowi - będą w pełni gotowe dopiero na właściwe odbiory. Wtedy też będą przekazywane głowice grzejników i wideodomofon - obecnie są jakieś domofony zastępcze.

U mnie też jest w kilku miejscach to wymuszone nacięcie na łączeniu ścian różnych materiałów.

bartusstw

Postautor: bartusstw » 02 paź 2016, 15:48

O widzisz, a myślałem, że odbiory będą szły od kaltki C przez B do A - ktoś jeszcze odbierał z A abo z B ?

Anula79

Postautor: Anula79 » 02 paź 2016, 19:46

Witajcie, my już po odbiorze, cudów nie ma, w takim sensie że standardowe usterki, porysowane szyby, ramy okien, balustrada na balkonie, poważniejszych usterek nie stwierdzono a byliśmy ze znajomym męża, budowlańcem. Jedyne co mogę dodać to że jak się nie znacie to nie idźcie bez fachowej pomocy i bądźcie stanowczy w wytykaniu usterek i nie dajcie się zbajerować bo tak jak wy gracie w swoją stronę to deweloper gra w swoją i najchętniej by wstawił z góry ptaszki we wszystkich pozycjach protokołu. Ogólnie OK, jedynie tak jak pisałam, wyotukiwane to tu to tam.

Michał

Postautor: Michał » 03 paź 2016, 7:54

Trzeba jednak zauważyć, że przedstawiciele dewelopera i GW naprawdę nie robią problemów z uznawaniem zasadności usterek... oczywiście bronią się dyskutują, jednak przy odpowiednim uzasadnieniu kogoś, kto orientuje się w temacie, usterki uznają.
Odbierałem już kilka mieszkań na Prądniku i kilka razy zdarzyło mi się podnieść ciśnienie komisji odbiorowej, jednak finalnie usterki i tak zostały wpisane w protokół.

Najczęściej spotykanymi usterkami przy odbiorach są rysy na szybach i wierzcie mi lub nie, ale często z uznaniem ich za wadę są niezłe kwiatki :)

iti

Postautor: iti » 03 paź 2016, 9:41

Michał pisze:Najczęściej spotykanymi usterkami przy odbiorach są rysy na szybach i wierzcie mi lub nie, ale często z uznaniem ich za wadę są niezłe kwiatki :)

Zwłaszcza jeśli to pęcherz lub rysa wewnątrz szyby zespolonej... Wtedy nie da się tego wyszlifować i trzeba wymieniać całe skrzydło okienne, a to wiadomo, już kosztuje, przed tym bronią się bardzo ;) Jeśłi chodzi jeszcze o częste wady podczas odbioru technicznego mieszkania od dewelopera, to porysowane drzwi wejściowe lub futryny, przy czym przed naprawą tego też się bronią.

Macie jakieś zdjęcia z odbiorów mieszkań i wrzucicie na forum?

Hiroshima

Postautor: Hiroshima » 03 paź 2016, 11:05

Czasu na zdjęcia nie było, co do uwag to raczej wymienione powyżej, rysy na szybach czy ramach okien i drzwi, najbardziej irytująca ilość obić na ramach okien. Usterek większych brak, można pochwalić CPRE. W środku prace bardzo intensywne, płytki na korytarzach już są, mimo iż położono na nich tekturę to ciekaw jestem jak to po wszystkim będzie wyglądać.

Michał

Postautor: Michał » 03 paź 2016, 13:22

Ja jakieś zdjęcia posiadam, ale raczej udokumentowałem na nich obicia i wiele więcej nie widać, ale obiecałem CPRE że nie będę się nimi chwalił.

Z tego co widziałem w zeszłą środę to na klatce C już chyba były wszystkie szafki na korytarzach zamontowane i okleiny drzwi, bo już weszli malarze. Na moje oko wystarczy skończyć malowanie i posprzątać.
W piątek byłem na klatce A, gdzie jeszcze nie ma szafek, ale w tym tygodniu zaczynają robić, okleiny drzwi są już w trakcie montażu, więc jak ogarną szafki to już też tylko malowanie plus sprzątanie.
Klatka B z tego co mówili od GW jest w podobnym zaawansowaniu jak A.

Plus jest taki, że szafki na korytarzach i dekory z płyty wokół drzwi (a raczej ich brak) nie przeszkadzają zbytnio w odbiorze przez strażaka, więc pod tym kątem jest ok i formalności mogą iść naprzód.

Wróć do „Prądnik Nowy Kraków - forum mieszkańców osiedla”