Przez 2 lata mieszkałem w budynku sąsiadującym z tym osiedlem od strony zachodniej (usytuowanym podobnie na granicy ekranów), w pierwszym od strony Lublańskiej i od tej strony miałem również sypialnię. Hałas na co dzień nie był dla mnie aż tak uciążliwy (zupełnie inne zdanie miała narzeczona wpadająca od czasu do czasu), najtrudniej znosiłem jednak chmary ciężarówek ruszających chyba po okresach zakazu poruszania. Najgorsze w tym przypadku były chyba wibracje jakie duże pojazdy generowały na szybach wystawionych na wprost drogi, a okna umieszczone bliżej tyle, że do niej równoległe aż takiego problemu nie sprawiały.
Gdy przeprowadziłem się później na Dobrego Pasterza, w pobliże Parku Wodnego, hałas mi zupełnie nie przeszkadzał ale i okien nie miałem tam bezpośrednio na drogę wystawionych.
Potwierdzam słowa izabi odnośnie komunikacji. Przystanek przy Lublańskiej świetnie łączył ze wschodem i zachodem (gdyby jeszcze 572 tam się zatrzymywało : P ), na południe wystarczyło podejść na Bosaków (raczej mniejsze korki) lub Dobrego Pasterza (tam wjazd od strony Warszawy trochę bardziej wstrzymywał autobus). Jak się chciało to nawet do Bonarki można było bezpośrednio dojechać 184 z Olszeckiej.
Do Auchan blisko, dojście pieszo nie było problemem. Nawet do pracy przy Mogilskiej wtedy na nogach chodziłem bo obszar Olszy i Osiedla Oficerskiego z minimalnym ruchem samochodowym to ułatwiał.
Na użytkowanie samochodu nie mam poglądu, bo go wtedy nie posiadałem a nawet jeśli, to wyjazd i tak odbywał się tam przez ul. Woronicza więc na konieczność nawrotki w ten sposób się nie patrzyło.
Osiedle Zaczarowany Młyn Kraków od Dom-Bud - opinie i forum mieszkańców
Re: Zaczarowany Mlyn, ulica Kaczary dom-bud - opinie na forum
Ogólnie taki hałas z ruchliwej ulicy po pewnym czasie się mniej słyszy. Zauważa się go dopiero jak przyjeżdzają goście lub samemu się gości gdzieś indziej. Jest to też dosyć specyficzne dla każdej osoby.
kwk pisze:Ogólnie taki hałas z ruchliwej ulicy po pewnym czasie się mniej słyszy. Zauważa się go dopiero jak przyjeżdzają goście lub samemu się gości gdzieś indziej. Jest to też dosyć specyficzne dla każdej osoby.
Ja mam wręcz odwrotnie.Z czasem hałas od ulicy zaczął mnie irytować bardziej dlatego chcę się przeprowadzić w miarę ciche miejsce.
A mieszkam obecnie przy ulicy którą można porównać do Dobrego Pasterza.
Nie jest szeroka,ale dość ruchliwa, a samochody tez nie osiągają tam dużych prędkości.
A wracając do Lublańskiej to moja znajoma wynajmowała mieszkanie po drugiej stronie ulicy za ekranami.
Szybko się wyprowadziła bo jak twierdziła hałas był nawet przy zamkniętych oknach.
Agnika123 a może inna inwestycja tego samego dewelopera Reduta?
Pewnie niedługo wejdzie do sprzedaży kolejny etap w bezpośrednim sąsiedztwie parku, dalej od ruchliwych ulic, ale komunikacja dobra.
Kiedyś będzie tramwaj.Blisko centra handlowe itd.Sama się zastanawiałam mocno nad Redutą.
Poniżej wklejam mapę hałasu, link podesłał mi ktoś w innym temacie. Nie wiem na ile to się sprawdza, ale można popatrzeć.
obserwatorium.um.krakow.pl/kompozycje/?config=config_halas_17.json&lang=pl
obserwatorium.um.krakow.pl/kompozycje/?config=config_halas_17.json&lang=pl
@izabi, dzieki za linka! Czegos takiego szukalam.
Porownujac do mojego obecnego miejsca zamieszkania to oba miejsca znajdują sie w strefie czerwonej - obecne decybele nie sa bardzo mocno uporczywe. Wiadomo, ulice slychac non stop, ale z drugiej strony nie przeszkadza mi to w normalnym funkcjonowaniu (choc spac z otwartym oknem jest juz ciezko).
Tez wmawiam sobie, ze po wybudowaniu budynku, halas z ulicy zostanie nieco stlumiony (mieszkanie mielibysmy od wewnetrznej strony osiedla).
@kasik, Reduta lokalizacyjnie jest calkiem niezle ale mieszkania jakos nie podchodza mi. No i taki troche moloch...
Ogolnie co niestety trzeba powiedziec to dom-bud moglby troche zainwestowac w ciekawsze projekty mieszkan bo mam wrazenie, ze ich styl nie zmienil sie w ogole przez ostatnie co najmniej 10 lat : D
Porownujac do mojego obecnego miejsca zamieszkania to oba miejsca znajdują sie w strefie czerwonej - obecne decybele nie sa bardzo mocno uporczywe. Wiadomo, ulice slychac non stop, ale z drugiej strony nie przeszkadza mi to w normalnym funkcjonowaniu (choc spac z otwartym oknem jest juz ciezko).
Tez wmawiam sobie, ze po wybudowaniu budynku, halas z ulicy zostanie nieco stlumiony (mieszkanie mielibysmy od wewnetrznej strony osiedla).
@kasik, Reduta lokalizacyjnie jest calkiem niezle ale mieszkania jakos nie podchodza mi. No i taki troche moloch...
Ogolnie co niestety trzeba powiedziec to dom-bud moglby troche zainwestowac w ciekawsze projekty mieszkan bo mam wrazenie, ze ich styl nie zmienil sie w ogole przez ostatnie co najmniej 10 lat : D
@izabi, byla Pani moze "posłuchać" w okolicy budowy i moglaby mi Pani napisac jakie sa Pani wrazenia nt. halasu w tamtym miejscu ?
Dziekuje z gory!
Dziekuje z gory!
Czy może któryś z mieszkańców Zaczarowanego Młyna próbował mierzyć ilość decybeli w sypialni/pokoju przy otwartym oknie? Ja właśnie użyłam aplikacji na Androida "Miernik dzwieku" i mój wynik przy dobrego pasterza to około 58-60 dB(pomiar przez 2 min). Przy zamkniętych oknach 39dB średnio. Chętnie porownalabym wyniki z tej samej aplikacji.
agnika123 pisze:Czy może któryś z mieszkańców Zaczarowanego Młyna próbował mierzyć ilość decybeli w sypialni/pokoju przy otwartym oknie? Ja właśnie użyłam aplikacji na Androida "Miernik dzwieku" i mój wynik przy dobrego pasterza to około 58-60 dB(pomiar przez 2 min). Przy zamkniętych oknach 39dB średnio. Chętnie porownalabym wyniki z tej samej aplikacji.
Pytanie, czy okna od strony ulicy mają lepsze parametry akustyczne, warto o to dopytać dewelopera, bo to faktycznie miewa znaczenie. Oczywiście hałas bardziej przeszkadza jeżeli otwiera się okna, o ile faktycznie go słychać, bo tam jednak są też ekrany akustyczne. Za to dla mnie plusem inwestycji Zaczarowany Młyn przy ul. Kaczary jest znajdujący się obok Park Zaczarowanej Dorożki.

Widać, że cieszy się sporą popularnością wśród okolicznych mieszkańców, bo można ich tam spotkać sporo w ładne dni. Takie sąsiedztwo, to jednak jest zdecydowany plus tego osiedla.
Re: Osiedle Zaczarowany Młyn Kraków od Dom-Bud - opinie i forum mieszkańców
Park jest zdecydowanym plusem.Jedynie w tym przypadju jak i Reduty jest on na pólnocy względem inwestycji.
Więc przy oknach na park jest ciszej i jest ładny widok, ale jednocześnie też zimniej i ciemniej.Cięzki wybór.
Więc przy oknach na park jest ciszej i jest ładny widok, ale jednocześnie też zimniej i ciemniej.Cięzki wybór.
Re: Osiedle Zaczarowany Młyn Kraków od Dom-Bud - opinie i forum mieszkańców
Mam pytanie do osób, które kupiły mieszkania graniczące z windą. Zastanawiam się nad zakupem mieszkanie a innej inwestycji, w której zastosowana jest podobna winda bezreduktorowa, jak w przypadku Waszego osiedla. Czy słychać windę w mieszkaniu? Czy jest zastosowana dylatacja (przerwa), czy mieszkania graniczą bezpośrednio?
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”