Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
lexicoon

Re: Ogrzewanie z sieci MPEC czy z własnej kotłowni - Kliny Zacisze od Atal

Postautor: lexicoon » 18 lip 2019, 13:17

Carlaine-C1 pisze:Czesc wszystkim,

Jestem zainteresowana inwestycja Atala na Klinach, wiecie czy osiedle bedzie podlaczone do MPEC czy ogrzewanie bedzie ze wspolnej kotlowni ?
Wiem ze Proins ma kotlownie i powiedzieli mi ze na klinach nie ma podlaczonego ogrzewania miejskiego, natomiast jak dzwonilam do biura do Atala to twierdzili ze napewno bedzie MPEC, ma ktos moze jakies wiarygodne informacje na ten temat ? Mysle ze jest to dosc instotna kwestia ;)

W załączniku do Aktu notarialnego w opisie wykończenia jest napisane że ma być ogrzewanie z sieci miejskiej. Przy zakupie Pani mówiła że to nie było pewne ale udało im się wywalczyć przyłączenie do sieci.

Mts197x

Postautor: Mts197x » 18 lip 2019, 13:30

lexicoon pisze:

Jestem zainteresowana inwestycja Atala na Klinach, wiecie czy osiedle bedzie podlaczone do MPEC czy ogrzewanie bedzie ze wspolnej kotlowni ?
Wiem ze Proins ma kotlownie i powiedzieli mi ze na klinach nie ma podlaczonego ogrzewania miejskiego, natomiast jak dzwonilam do biura do Atala to twierdzili ze napewno bedzie MPEC, ma ktos moze jakies wiarygodne informacje na ten temat ? Mysle ze jest to dosc instotna kwestia ;)

W załączniku do Aktu notarialnego w opisie wykończenia jest napisane że ma być ogrzewanie z sieci miejskiej. Przy zakupie Pani mówiła że to nie było pewne ale udało im się wywalczyć przyłączenie do sieci.

Ok...Tylko że sieć jest tam (na Klinach) w planach na lata 2019-2025. Czy jest cokolwiek w tym kierunku fizycznie rozpoczęte? Bo generalnie pierwsze odbiory w ciągu roku.

dobrytraf

Wysokość czynszu / opłaty za nowe mieszkanie w inwestycji Kliny Zacisze - Atal

Postautor: dobrytraf » 18 lip 2019, 14:01

A widełki czynszu dopiero będą znane po wyborze zarządcy? zastanawiam się jak to może się rozkładać :)

Mts197x

Re: Wysokość czynszu / opłaty za nowe mieszkanie w inwestycji Kliny Zacisze - Atal

Postautor: Mts197x » 18 lip 2019, 14:09

dobrytraf pisze:A widełki czynszu dopiero będą znane po wyborze zarządcy? zastanawiam się jak to może się rozkładać :)

Pół roku temu na temat czynszu udało mi się uzyskać jedynie taka odpowiedz:
"jesteśmy na
wczesnym etapie inwestycji, więc na dzień dzisiejszy nie mamy jeszcze
przygotowanej prognozy pod kątem czynszu. W odniesieniu do inwestycji, które
prowadzimy na terenie Krakowa, kwoty za czynsz to ok. 3zł/ mkw powierzchni
mieszkalnej. Dodatkowo należy uwzględnić opłaty związane z mediami według
zużycia, oraz wywóz śmieci."

bono19

Postautor: bono19 » 18 lip 2019, 14:39

lexicoon pisze:Ok...Tylko że sieć jest tam (na Klinach) w planach na lata 2019-2025. Czy jest cokolwiek w tym kierunku fizycznie rozpoczęte? Bo generalnie pierwsze odbiory w ciągu roku.

W akcie notarialnym i załączniku technicznym musi być zapis o sposobie ogrzewania budynków, w tym przypadku dopilnujcie sobie, żeby było doprecyzowane, że przyłącze do sieci miejskiej będzie już w dniu oddania budynku do użytku. Nie będzie tak, że w oczekiwaniu na opóźnione przyłącze MPEC wybudują czasową kotłownię - prędzej przesuną termin oddania budynków. Dlatego zwróćcie też uwagę żeby w umowach nie było niedopowiedzeń lub dwuznaczności + informacja o opóźnieniach w inwestycji - jej maksymalny czas, wysokość ew. rekompensat finansowych na miesiąc itd. Pamiętajcie, że umowa jest przygotowywana w sposób korzystny dla dewelopera - miałem umowę ATALu i jest kilka rzeczy, które przy podpisywaniu chciałbym zedytować. Najlepiej po otrzymaniu umowy przedwstępnej i wzoru aktu udać się do niezależnego notariusza - koszt względem ew. inwestycji pomijalny, a na pewno warto.

dobrytraf pisze:A widełki czynszu dopiero będą znane po wyborze zarządcy? zastanawiam się jak to może się rozkładać :)

Tak, czynsz będzie znany dopiero przy wyborze zarządcy. Atal zazwyczaj proponuje drogiego NCC, ale wspólnota po roku może sobie go zmienić. Plus taki, że przy wieloetapowych inwestycjach koszt rozłoży się na ilość mieszkańców. Być może zależeć też będzie od etapu, jeżeli będzie postanowiona niezależność każdego etapu. Nie zapowiadają się jednak żadne większe koszta typu stróż czy brak wspólnego obszaru zielonego do utrzymania, dlatego z zaliczkami na media i komunalką szacowałbym 5-6zł + doplaty zwiazane z posiadaniem lokali niemieszkalnych czyli mijesca parkingowego czy komorki lokatorskiej.

Przy okazji - orientuje się ktoś jaki dokładny teren ma być zajęty przez mieszkania plus? Patrzę teraz na mapie i zastanawia mnie jedna sprawa - Atal w swojej inwestycji ma do oddania 580 mieszkań na obszarze zaznaczonym na niebiesko. MP+ zakłada 35k mieszkań, więc prawie 60x więcej. Nawet uwzględniając fakt, że przy ul. Komuny Paryskiej jest zezwolenie na wyższe budynki ~8 kondygnacji, pozostałe obiekty zajmować będą obszar i tak kilkanaście ra większy niż Atal. Czy mają to być więc całe te łąki aż do A4?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 lip 2019, 14:58 przez bono19, łącznie zmieniany 4 razy.

dobrytraf

Re: Wysokość czynszu / opłaty za nowe mieszkanie w inwestycji Kliny Zacisze - Atal

Postautor: dobrytraf » 18 lip 2019, 14:53

Mts197x pisze:

Pół roku temu na temat czynszu udało mi się uzyskać jedynie taka odpowiedz:
"jesteśmy na
wczesnym etapie inwestycji, więc na dzień dzisiejszy nie mamy jeszcze
przygotowanej prognozy pod kątem czynszu. W odniesieniu do inwestycji, które
prowadzimy na terenie Krakowa, kwoty za czynsz to ok. 3zł/ mkw powierzchni
mieszkalnej. Dodatkowo należy uwzględnić opłaty związane z mediami według
zużycia, oraz wywóz śmieci."

Media w czynszu to woda + ogrzewanie?
osobno wiadomo prąd.

dj1234

Postautor: dj1234 » 18 lip 2019, 15:19

hej

dla jakiegoś poglądu wysyłam jakie mam opłaty w innej inwestycji Atala, na Wielickiej

Opłata eksploatacyjna mieszkania i części wspólnych – opłata stała: 2.89zł x m2
Centralne ogrzewanie i ciepła woda – opłata stała: 0.8zł x m2
Wywóz odpadów: 35zł
Zimna woda i kanalizacja: 10.15zł x m3
Ciepła woda: 28.13zł x m3
Centralne ogrzewanie: 51.38zł x GJ

pozdrawiam

Alex6688

Re: Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Postautor: Alex6688 » 18 lip 2019, 16:43

dobrytraf pisze:Dwa razy potwierdzałam cenę i było to dla nich całkiem normalne, że 5900zł/m, także ceny są aktualne ze strony zarówno dla komórek oraz miejsc garażowych :-)

Czy ktoś rezerwował lub kupował w tym kwadratowym kameralnym budyneczku w środku inwestycji mieszkanie z 3 balkonami? zastanawiam się czy jest to dobre rozwiązanie.

Ja kupiłem;)

Nimitz

Postautor: Nimitz » 18 lip 2019, 17:21

lexicoon pisze:

Potwierdzam w opisie wykończenia jest ogrzewanie miejskie z MPEC, co należy uznać za korzystniejsze niż własna kotłownia. Deweloper mówił, że to jest jego celem i prowadzi rozmowy z MPEC, a skoro przy akcie to potwierdził to rozumiem, że one się udały.

Podobnie z Internetem mówił, że światłowód udostępniony będzie każdemu zainteresowanemu operatorowi, a nie na wyłączność dla tego czy innego.

Nimitz

Re: Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Postautor: Nimitz » 18 lip 2019, 17:27

bono19 pisze:
lexicoon pisze:Ok...Tylko że sieć jest tam (na Klinach) w planach na lata 2019-2025. Czy jest cokolwiek w tym kierunku fizycznie rozpoczęte? Bo generalnie pierwsze odbiory w ciągu roku.

W akcie notarialnym i załączniku technicznym musi być zapis o sposobie ogrzewania budynków, w tym przypadku dopilnujcie sobie, żeby było doprecyzowane, że przyłącze do sieci miejskiej będzie już w dniu oddania budynku do użytku. Nie będzie tak, że w oczekiwaniu na opóźnione przyłącze MPEC wybudują czasową kotłownię - prędzej przesuną termin oddania budynków. Dlatego zwróćcie też uwagę żeby w umowach nie było niedopowiedzeń lub dwuznaczności + informacja o opóźnieniach w inwestycji - jej maksymalny czas, wysokość ew. rekompensat finansowych na miesiąc itd. Pamiętajcie, że umowa jest przygotowywana w sposób korzystny dla dewelopera - miałem umowę ATALu i jest kilka rzeczy, które przy podpisywaniu chciałbym zedytować. Najlepiej po otrzymaniu umowy przedwstępnej i wzoru aktu udać się do niezależnego notariusza - koszt względem ew. inwestycji pomijalny, a na pewno warto.

Tak, czynsz będzie znany dopiero przy wyborze zarządcy. Atal zazwyczaj proponuje drogiego NCC, ale wspólnota po roku może sobie go zmienić. Plus taki, że przy wieloetapowych inwestycjach koszt rozłoży się na ilość mieszkańców. Być może zależeć też będzie od etapu, jeżeli będzie postanowiona niezależność każdego etapu. Nie zapowiadają się jednak żadne większe koszta typu stróż czy brak wspólnego obszaru zielonego do utrzymania, dlatego z zaliczkami na media i komunalką szacowałbym 5-6zł + doplaty zwiazane z posiadaniem lokali niemieszkalnych czyli mijesca parkingowego czy komorki lokatorskiej.

Przy okazji - orientuje się ktoś jaki dokładny teren ma być zajęty przez mieszkania plus? Patrzę teraz na mapie i zastanawia mnie jedna sprawa - Atal w swojej inwestycji ma do oddania 580 mieszkań na obszarze zaznaczonym na niebiesko. MP+ zakłada 35k mieszkań, więc prawie 60x więcej. Nawet uwzględniając fakt, że przy ul. Komuny Paryskiej jest zezwolenie na wyższe budynki ~8 kondygnacji, pozostałe obiekty zajmować będą obszar i tak kilkanaście ra większy niż Atal. Czy mają to być więc całe te łąki aż do A4?

Obrazek

Nie cały obszar, który zaznaczyłeś to M+ po lewej od Atalu to tereny prywatnego dewelopera. M+ jeśli powstanie to wyłącznie na południe od nas, za rzeką.

Ponadto nie będzie to 35k mieszkań. To będzie osiedle dla 5 000 ludzi wg planów. Zakłada budowę 1 100 mieszkań. To obawa oczywiście przed przeludnieniem tego obszaru, ale skoro to program rządowy to też nadzieja, że za nowymi mieszkańcami (a będą to mieszkańcy czynszowi, a nie mieszkania socjalne) pójdzie też nowa infrastruktura zarówno drogowa jak kulturalna oraz usługowa. Niemniej przed mieszkańcami Klinów ważne by gdy ewentualnie M+ się rozpocznie od razu zgłaszali swoje potrzeby i wywierali odpowiednią presję. W planach był nowy zjazd na autostradę do M+ ale ostatecznie wycofano się z tej koncepcji. Jednak inna koncepcja jest brana pod uwagę, czyli połączenie M+ z węzłem Skawina (węzeł zespolony), takie rozwiązanie byłoby z korzyścią także dla kupujących mieszkania od Atala.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”