Domosfera Kraków - Bryksy ul. Bohomolca / Kniaźnina - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
kwk

Re: Domosfera Kraków - Bryksy ul. Bohomolca / Kniaźnina (Mistrzejowice) - opinie i forum

Postautor: kwk » 23 lip 2019, 11:28

elmagneto pisze:Hałas to rzecz względna- obecnie mam mieszkanie na Kalwaryjskiej, I piętro, praktycznie obok linii tramwajowej. Okna o lepszej klasie izolacji akustycznej robią swoje, a poza tym bardzo szybko przestaje się odczuwać hałas nawet przy otwartym oknie balkonowym.
Obecnie kupuję drugie w Domu Przy Źródle- wprawdzie od dziedzińca, ale to z powodu lepszego układu :mrgreen:

Myślę, że zauważysz różnicę bardzo szybko. Ta dziwna cisza jest na początku męcząca ;)

elmagneto

Re: Domosfera Kraków - Bryksy ul. Bohomolca / Kniaźnina (Mistrzejowice) - opinie i forum

Postautor: elmagneto » 23 lip 2019, 12:19

Wiesz- mieszkałem od dziecka na wsi, cisza jest mi znana ;-)
Ostatnio zmieniony 23 lip 2019, 12:25 przez elmagneto, łącznie zmieniany 1 raz.

kwk

Postautor: kwk » 23 lip 2019, 12:24

elmagneto pisze:Wiersz- mieszkałem od dziecka na wsi, cisza jest mi znana ;-)

Mieszkałem z oknami na ul. Monte Cassino (kilka lat) i nie wiedziałem, że tam jest taki hałas (szum samochodów + tramwaj) do momentu, aż się nie przeprowadziłem lub byłem gdzieś na wyjeździe.

elmagneto

Postautor: elmagneto » 23 lip 2019, 12:27

Zgadza się- pierwsze noce były trudne, potem już się nie słyszy hałasu. Lokalizacja blisko ulicy ma jednak wiele zalet, które summa summarum przeważają.

marcinkr

Postautor: marcinkr » 23 lip 2019, 13:31

Macie rację największy hałas jest w miejscach z podwyższoną prędkością (szum opon) tu mamy jednak jednopasmową szosę z 50tką, ot zwykła droga.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2020, 18:57 przez marcinkr, łącznie zmieniany 1 raz.

elmagneto

Postautor: elmagneto » 23 lip 2019, 13:37

Szczerze to nawet nie wiem czy używają dzwonków choć do przystanku mam rzut beretem :mrgreen: Po prostu organizm automatycznie wycina te dźwięki z tła.

kasik

Postautor: kasik » 23 lip 2019, 19:26

No nie wiem.Tolerancja jest chyba indywidualną sprawą.Mieszkam w obecnym mieszkaniu 12 lat i hałas zaczyna dokuczać mi coraz bardziej.
Może to większy ruch ( mam wrażenie że droga przy której mieszkam stała się skrótem do obwodnicy), ale ostatnio przy uchylonym oknie nie słysze swojego telewizora a mam do ulicy 60m.
Nadal potrafią mnie budzić przelatujące samoloty i karetki które jeżdżą od szpitala do szpitala.
Do tego dochodzą dzwony z kościoła co godzinę.
Jakbym miała jeszcze co chwile słyszeć dzwonek tramwaju to wylądowałabym w wariatkowie.
Poszukuję nowego lokum i hałas ( a raczej jego brak) to moje podstawowe kryterium.

Przejeżdżałam dzisiaj w okolicach inwestycji i od strony Bohomolca stoi już ogrodzenie z płyt pilśniowych.

marcinkr

Postautor: marcinkr » 23 lip 2019, 23:16

Na którym piętrze mieszkasz i jaka ulica?

kasik

Postautor: kasik » 24 lip 2019, 7:39

marcinkr pisze:Na którym piętrze mieszkasz i jaka ulica?

Okolice Obrońców Krzyża 4te piętro.
Ulica z porównywalnym ruchem do Bohomolca/Dobrego Pasterza

bor

Postautor: bor » 24 lip 2019, 9:01

Coś o szybkiej kolei i tramwaju:
lifeinkrakow.pl/w-miescie/434,z-mistrzejowic-do-centrum-w-osiem-minut-to-mozliwe

Planują budowę przystanku dla SKA z parkingiem na Prądniku Czerwonym (skrzyżowanie Strzelców/Powstańców z Reduta).

Tutaj jest fajny konspekt na ten temat:
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 1zk6sSi3QY

Od Domosfery to wychodzi 1.5km.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”