Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
el.lab

Re: Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Postautor: el.lab » 01 sie 2019, 12:34

Naprawdę Przybyszewskiego jest tak pożądaną lokalizacją? Aż takiego szału to tam nie ma. Mnie się wydawało że wszyscy chcą mieszkać na Grzegórzkach ew. koło Parku Lotników. Przynajmniej ceny na to wskazują;) ale nie jestem z Krakowa, nie znam się:)

yyeeoo

Postautor: yyeeoo » 01 sie 2019, 13:44

Dla mnie to osobiście jest wygwizdów w mieście. Niby blisko, a jednak wszędzie daleko.

pozdro

Postautor: pozdro » 01 sie 2019, 15:26

Pociągów nie słychać jak są osłonięte innymi budynkami. Wiadomo jak masz okna na północ przy samych torach to będzie to uciążliwe. Ale już budynki z oknami na południe czy 2 linia zabudowy od torów jest spokój. No właśnie komunikacja jest lepsza. Aczkolwiek ja uważam, że Przybyszewskiego to też spoko lokalizacja. O ile tej drogi zbiorczej nie zbudują, bo jak połączą Reymonta z Armii Krajowej + Trasa Zwierzyniecka i Balickie w okolicy to tam dopiero będziesz miał sajgon i hałas. Wszystko, zależy czy uda się obronić okolice przed Buszkostradą. Jak nie to będzie tam hałaśliwie. Tak pozatym blisko na błonia i aktualnie sporo terenów rekreacyjnych. Znowu o ile całej doliny rudawy nie zabetonują i nie przeorają Trasą Zwierzyniecką i Trasą Balicką. Bo jak na środku doliny Rudawy walna węzeł Zwierzynieckiej i Balickiej dobudują na południe od Przybyszewskiego 64 blokami to okolica zmieni się w hałaśliwe zadupie. Z N5D też tam jeżdżę na rower nie jest daleko, za to na codzień mam niezawodny transport SKMką którą jak sami piszecie będzie na Łobzowie mega często co 5-10 min w szczycie.

pozdro

Postautor: pozdro » 01 sie 2019, 15:32

A co jest zajebistego na Lema lub na Grzegórzkach? Jeszcze Wiślane Tarasy ujdą. Tyle, że tak naprawdę to wszędzie daleko. Z takiego Lema do centrum Krakowa to jest 4km! To jest naprawdę daleko. Na N5D masz SKM - lotnisko 10 min, Zabłocie 10min, Dworzec - 5min, Kazimierz 7min. Masz pełno sklepów, masz blisko na błonia, pełno usług, pełno szkół, przedszkoli. Super rowerową, gęstą siatkę ulic w tempo 30, do Centrum 2- 2.5 km na kilkanaście sposobów. Krowodrza jest bardzo przyjemna do mieszkania. Nie mówię, że Grzegórzki są jakieś złe, ale jedni wolą Grzegórzki inni Krowodrzę. Przybyszewskiego też jest bardzo fajnie zlokalizowane, może nieco gorzej niż N5D, ale za to bliżej Błoń i terenów rekreacyjnych, usług tam też nie brakuje w okolicy. Do centrum bardzo blisko jakieś 3km. Porównaj sobie to z okolicami Tauron Areny gdzie masz ze 4.5km na Rynek z 4km na dworzec i ceny wcale nie niższe. :D

mike543

Postautor: mike543 » 01 sie 2019, 17:07

pozdro pisze: Tyle, że tak naprawdę to wszędzie daleko. Z takiego Lema do centrum Krakowa to jest 4km!

Zależy jak dokładnie zdefiniujesz centrum Krakowa i gdzie chcesz dojechać. Jeżeli za centrum przyjmiemy Rynek/Galerię Krakowską
to z Lema do Rynku/Galerii Krakowskiej masz 3 km a nie 4,5km tak jak powiedziałeś, i to szeroką dwupasmówką z prostą ścieżką rowerową na której się można rozpędzić i tramwajami co 5 minut. Dodatkowo na południu masz kolejną arterię Aleję Pokoju. Z Kolei to z Przybyszewskiego jedziesz zakorkowaną Czarnowiejską/Alejami autobusem bez tramwaju, ew. Reymonta rowerem ale też nie masz tam bezpośredniej ścieżki rowerowej

pozdro pisze: Tyle, że tak naprawdę to wszędzie daleko.

Patrząc na rozkład biurowców w Krakowie(polecam stronę officemap.pl ) to powiedziałbym że czasy dojazdu z Lema do większości będą podobne co SKM, a do niektórych nawet lepsze, szczególnie że SKM ma tylko jedną trasę, a tu masz dobry dojazd samochodem zarówno do biurowców w centrum, jak i na Prądniku, jak i np. na Wadowicką czy Bonarke zupełnie omijając Aleje

Bliżej Błoń i terenów rekreacyjnych, usług tam też nie brakuje w okolicy

Koło Lema masz największy park w Krakowie a nie klepisko jak Błonia(dobra, słaby żart ;)) -do których z N5D jest notabene dość daleko i dwa duże hipermarkety/galerie Plaza i M1. Co do takiej mini infrastruktury typu sklepy osiedlowe, przedszkola - to rzeczywiście jest lepiej na Krowodrzy, ale myśle że to się będzie zmieniać wraz z postępującą zabudową

Reasumując, z N5D z włączonym nitro w postaci SKM i z Grzegórzek dojazd jest dobry, z Przybyszewskiego wg. mnie średni/słaby

Mar G

Postautor: Mar G » 01 sie 2019, 19:54

Zapominacie, że z Przybyszewskiego 5 minut spacerem jest pętla tramwajowa Cichy Kącik, a powietrze nawiewane jest od strony Lasku Wolskiego. To bezcenne. Dodatkowo właśnie ruszyła budowa ścieżek rowerowych do centrum i w kierunku Ojcowa.
O jakości powietrza na Grzegórzkach przez litość nie wspominajmy...

Dla koleżanki o zmianach lokatorskich - nie mogę zaplanować Wam zmian nie znając lokalu i Waszych potrzeb. Wylistuję tylko co my zmienialiśmy :
- układ gniazdek
- układ kontaktów plus przechodnie
- ogrzewanie podłogowe
- wnęka na szafę wnękową
- lokalizacja grzejnikow i ich format ( na grubsze a mniejsze - więcej scian do dyspozycji), mozna tez węższe a wyższe itd. Dodatkowo stopień wyżej model - żeby nie mieć takich tanich grzejnikow jak na klatce schodowej
- przekrój rur wodnych - zaplanowane standardowo jest zbyt mała dla dobrych deszczownic
- barwa stolarki

Itd itp.masa rzeczy...

mike543

Postautor: mike543 » 01 sie 2019, 20:43

Mar G pisze:Zapominacie, że z Przybyszewskiego 5 minut spacerem jest pętla tramwajowa Cichy Kącik, a powietrze nawiewane jest od strony Lasku Wolskiego. To bezcenne. ... O jakości powietrza na Grzegórzkach przez litość nie wspominajmy...

A możesz podesłać link do jakiś źródeł które to potwierdzają? Bo właśnie z ciekawości przeglądałem jakiś raport AGH i Polskiego Alarmu Smogowego i tam jest stężenie PM10 większe na Bronowicach niż okolice Grzegórzek.

A na cichy kącik mi wyszło wg. google maps 13 minut piechotą(chyba że jest jakiś skrót o którym nie wiem :) )

Mar G

Postautor: Mar G » 01 sie 2019, 20:50

Gdzie Bronowice a gdzie Przybyszewskiego....
Stacja pyłomierza Bronowice jest zupełnie w innym miejscu.

13 minut to na czworakach byś na pętlę doszedł... Mniej patrz w Google - więcej korzystaj z własnych nóg.
To zdrowsze.

el.lab

Postautor: el.lab » 01 sie 2019, 20:55

Mar G pisze:
Dla koleżanki o zmianach lokatorskich - nie mogę zaplanować Wam zmian nie znając lokalu i Waszych potrzeb. Wylistuję tylko co my zmienialiśmy :
- układ gniazdek
- układ kontaktów plus przechodnie
- ogrzewanie podłogowe
- wnęka na szafę wnękową
- lokalizacja grzejnikow i ich format ( na grubsze a mniejsze - więcej scian do dyspozycji), mozna tez węższe a wyższe itd. Dodatkowo stopień wyżej model - żeby nie mieć takich tanich grzejnikow jak na klatce schodowej
- przekrój rur wodnych - zaplanowane standardowo jest zbyt mała dla dobrych deszczownic
- barwa stolarki

Itd itp.masa rzeczy...

Dzięki, przemyślę;) chociaż jak rozmawiałam z 'biurem budowy' i pan mi powiedział cenę za sam projekt podłogówki w maciupkiej łazience to chyba aż tak bardo mi nie zależy;)

mike543

Postautor: mike543 » 01 sie 2019, 21:14

Ok, nieprecyzyjnie się wysłowiłem - Przybyszewskiego 64 to już administracyjnie nie są Bronowice. W każdym razie ten raport bazuje nie na stacji w Bronowicach tylko badanie było robione z użyciem mobilnych platform pomiarowych polskialarmsmogowy.pl/files/artykuly/569.pdf np. str.59

Mar G pisze:13 minut to na czworakach byś na pętlę doszedł... Mniej patrz w Google - więcej korzystaj z własnych nóg.

Wyobraź sobie że korzystam z własnych nóg, ale wybacz, nie będę specjalnie jechał w te okolice bo tam nie mieszkam. Za to potrafię policzyć w ile przeciętny człowiek jest w stanie przejść 1.1km idąc normalnym krokiem, Ale tak jak mówie - Chyba że jest jakiś skrót o którm nie wiem, albo na Przybyszewskiego obowiązują inne prawa fizyki - wtedy zwacam honor :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”