Ja tu piszę tylko o moralnie i prawnie wątpliwych faktach, co Pan nazywa, pięknie eufemizując (jakże to charakterystyczne określenie dla młodego pokolenia) "jechaniem po bandzie". Proszę Państwa Kupujących aby zobaczyli sami na Przeglądarce Ksiąg Wieczystych (
https://przegladarka-ekw.ms.gov.pl). Działka na której Atal buduje te ogromne bloki to WA6M/00205628/4. Dział I SP: jest napisane wprost: "GRUNT ODDANY W UŻYTKOWANIE WIECZYSTE W CELU PROWADZENIA DZIAŁALNOŚCI TURYSTYCZNEJ (CAMPINGU)". Tylko teraz to ja mam serdeczną prośbę do Pana, mistrza "jechania po bandzie w polskich urzędach", o podanie publicznie sposobu na załatwienie w naszym kochanym warszawskim Ratuszu i w Inspektoracie Budowlanym pozwolenia na budowę tych kilku bloków mieszkalnych mimo że na użytkowanej działce figuruje taki właśnie konkretny wpis w KW, mówiący jak tę działkę można użytkować. Ja mam podobnie opisaną działkę, i nawet wstępnie nie chciano mi wniosku budowlanego przejrzeć...Jakoś mistrzem jazdy "po bandzie" nie jestem, choć bandy w mojej dzielnicy kiedyś były... Ale no cóż, można wszystko bagatelizować, w sumie sprzedają jawnie teraz w Atalu mieszkanka na 30 lat zagwarantowane ich prawem użytkowania wieczystego pod kemping, a potem to niech się mieszkańcy martwią, pecunia non olet...Co do ustawy uwłaszczeniowej to nie wierzę że Urząd Miasta Stołecznego, skoro sprawę sam zaskarżył w WSA i potem NSA, da im to ustawowe zaświadczenie o uzyskaniu własności, po takim "numerku". W KW jest zapis że jest to działka oznaczona jako "BP - ZURBANIZOWANE TERENY NIEZABUDOWANE LUB W TRAKCIE ZABUDOWY", podczas gdy Ustawa przyznaje własność tylko w przypadku gdy (art. 13 ust.1) :"Jeżeli po dniu 1s tycznia 2019r. na gruncie
będącym w użytkowaniu wieczystym zabudowanym na cele mieszkaniowe itd. itd." Tutaj zaś Atal śmie sprzedawać i mamić Kupujących ustawowym rzekomo uwłaszczeniem, mimo że buduje na gruncie w użytkowaniu wieczystym, ale nie "zabudowanym na cele mieszkaniowe", tylko, jak wyżej" BP "niezabudowanym lub w trakcie zabudowy", w dodatku "w celu prowadzenia działalnosci turystycznej - campingu". Słowa nie mają o celach mieszkaniowych, ale może będą się bronić że to taki "betonowy kemping"?...No powodzenia życzę Kupującym, wiadomo, nadzieja ważna rzecz...