Fredry 6 Kraków od Budimex - inwestycja mieszkaniowa (Bonarka) - forum i opinie

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
yyeeoo

Re: Fredry 6 Kraków od Budimex - inwestycja mieszkaniowa (Bonarka) - forum i opinie

Postautor: yyeeoo » 08 sie 2019, 19:06

bulkas pisze:
yyeeoo pisze:Problem hałasu między mieszkaniami też możesz zminimalizować na starcie. Pytaj śmiało dewelopera:

-Z jakich materiałów są wykonane ściany międzymieszkaniowe i między mieszkaniem a korytarzem ? ( najlepiej z silikatów akustycznych między mieszkaniami)
-Czy w ścianach międzymieszkaniowych wykonuje się instalacje w bruzdach, np podejście wody ? ( wtedy wszystko słychać np. w łazience)
-Wylewki - jakie warstwy zastosowano oprócz betonu ? Bardzo ważne - czy używa się pianki wygłuszającej ?
- Weź pod uwagę też sąsiedztwo windy i czy jest to winda cichobieżna.

Na co byś jeszcze zwracał uwagę, tak generalnie, oprócz potencjalnego hałasu?

Hałas dlatego jest tak ważny, bo kiedyś mieszkałem w kamienicy gdzie słyszałeś każde słowo sąsiada i bylo to strasznie męczaące.
Nie wiem, każdy ma inne priorytety też..

Ja bym patrzył też jakie pomieszczenia mają sąsiedzi, np. obok Twojej sypialni + nie brał mieszkania dla swojej rodziny obok małych mieszkań, które zapewne pójdą pod wynajem. Zwłaszcza w inwestycjach blisko centrum można się wsadzić na minę, jak obok jest wynajem krótkoterminowy i co tydzień inni anglicy, siedzenie na balkonach do nocy, imprezy, etc..

bulkas

Re: Fredry 6 Kraków od Budimex - inwestycja mieszkaniowa (Bonarka) - forum i opinie

Postautor: bulkas » 14 sie 2019, 15:36

yyeeoo pisze:
bulkas pisze:
yyeeoo pisze:Problem hałasu między mieszkaniami też możesz zminimalizować na starcie. Pytaj śmiało dewelopera:

-Z jakich materiałów są wykonane ściany międzymieszkaniowe i między mieszkaniem a korytarzem ? ( najlepiej z silikatów akustycznych między mieszkaniami)
-Czy w ścianach międzymieszkaniowych wykonuje się instalacje w bruzdach, np podejście wody ? ( wtedy wszystko słychać np. w łazience)
-Wylewki - jakie warstwy zastosowano oprócz betonu ? Bardzo ważne - czy używa się pianki wygłuszającej ?
- Weź pod uwagę też sąsiedztwo windy i czy jest to winda cichobieżna.

Na co byś jeszcze zwracał uwagę, tak generalnie, oprócz potencjalnego hałasu?

Hałas dlatego jest tak ważny, bo kiedyś mieszkałem w kamienicy gdzie słyszałeś każde słowo sąsiada i bylo to strasznie męczaące.
Nie wiem, każdy ma inne priorytety też..

Ja bym patrzył też jakie pomieszczenia mają sąsiedzi, np. obok Twojej sypialni + nie brał mieszkania dla swojej rodziny obok małych mieszkań, które zapewne pójdą pod wynajem. Zwłaszcza w inwestycjach blisko centrum można się wsadzić na minę, jak obok jest wynajem krótkoterminowy i co tydzień inni anglicy, siedzenie na balkonach do nocy, imprezy, etc..

Nie pomyślałem o tym, good point, dzięki!

slawek

Budowa osiedla Fredry 6 w Krakowie (Budimex) - zdjęcia i opinie na forum

Postautor: slawek » 15 sie 2019, 14:45

A jak zrobiłem kilka zdjęć tego, jak idzie budowa osiedla Fredry 6 i nawet to wygląda. Było już chyba o tym wcześniej, ale jednak to pewna ciekawostka, że chyba dla dewelopera Budimex Nieruchomości, Budimex jako generalny wykonawca okazał się zbyt drogi i buduje to chyba LEŚ. No ale widać taki mamy teraz rynek, w każdym razie wygląda na to, że budowa idzie dobrze.

Obrazek

Miejsce niczego sobie, fakt, że poniżej okolica nie jest najprzyjemniejsza, ale jeżeli zacznie działać stacja kolejowa Bonarka, która znajduje się obok i pociągi zaczną jeździć do centrum odpowiednio często, to powinno się nimi dać dostać całkiem sprawnie w okolice dworca. Swoją drogą, to chyba ostatnio zamykali przejazd kolejowy tam, nie wiecie czy jakiś wiadukt tam planują?

Obrazek

Zastanawiam się gdzie tam najbliżej jest jakiś większy teren zielony, ktoś się orientuje jak to wygląda? Za to blisko do biurowców, choćby do Tischnera Office oraz innych powstających przy Wadowickiej, to spory plus tej lokalizacji. Poza tym w praktyce, to nie jest stamtąd daleko w okolice Ronda Matecznego i Kalwaryjskiej.

Obrazek

Kiedy planują oddawanie tam mieszkań? Ciekawe też czy zrobią tą grafikę ze sceną z Zemsty, mógłby to być ładny element, gdyby to jeszcze zrobili jako ryt w szlachetnym tynku.

Jyba

Postautor: Jyba » 15 sie 2019, 22:47

Sławku, Dzieki Ci bardzo za zdjęcia, bo kupiłem tam mieszkanie, ale nie mieszkam w KRK na obecna chwile i byłem ciekawy jak idzie postęp, gdyż według harmonogramu do 19.08 miało być "Wykonanie płyty stropowej żelbetonowej nad 1 kondygnacja", a tu dzięki tobie widzę iż prace są wykonane takie, jak dla kolejnego terminu 14.10 (choć nw czy "Wykonanie murowanych ścian działowych i osłonowych dla 1 kondygnacji" jest zrobione), ale wygląda iż prace są 2 miesiące do przodu w porównaniu do harmonogramu.

slawek

Postautor: slawek » 16 sie 2019, 15:53

Jyba pisze:Sławku, Dzieki Ci bardzo za zdjęcia, bo kupiłem tam mieszkanie, ale nie mieszkam w KRK na obecna chwile i byłem ciekawy jak idzie postęp, gdyż według harmonogramu do 19.08 miało być "Wykonanie płyty stropowej żelbetonowej nad 1 kondygnacja", a tu dzięki tobie widzę iż prace są wykonane takie, jak dla kolejnego terminu 14.10 (choć nw czy "Wykonanie murowanych ścian działowych i osłonowych dla 1 kondygnacji" jest zrobione), ale wygląda iż prace są 2 miesiące do przodu w porównaniu do harmonogramu.

Nie ma sprawy, cieszę się, że komuś się przydało :) A na kiedy mają zaplanowany termin zakończenia budowy? I zastanawiałem się ostatnio, czy mierzył ktoś czas dojścia z osiedla Fredy 6 na Rondo Matecznego, bo dotarło do mnie ostatnio, że to całkiem blisko.

yyeeoo

Postautor: yyeeoo » 16 sie 2019, 19:14

slawek pisze:
Jyba pisze:Sławku, Dzieki Ci bardzo za zdjęcia, bo kupiłem tam mieszkanie, ale nie mieszkam w KRK na obecna chwile i byłem ciekawy jak idzie postęp, gdyż według harmonogramu do 19.08 miało być "Wykonanie płyty stropowej żelbetonowej nad 1 kondygnacja", a tu dzięki tobie widzę iż prace są wykonane takie, jak dla kolejnego terminu 14.10 (choć nw czy "Wykonanie murowanych ścian działowych i osłonowych dla 1 kondygnacji" jest zrobione), ale wygląda iż prace są 2 miesiące do przodu w porównaniu do harmonogramu.

Nie ma sprawy, cieszę się, że komuś się przydało :) A na kiedy mają zaplanowany termin zakończenia budowy? I zastanawiałem się ostatnio, czy mierzył ktoś czas dojścia z osiedla Fredy 6 na Rondo Matecznego, bo dotarło do mnie ostatnio, że to całkiem blisko.

No raczej z Matecznym to chyba ktoś grubo przesaadził albo chyba w Krakowie nie mieszka.. 30 min i to kiepskiego spacerowania ,bo głównymi ulicami w spalinach :roll:

Jyba

Postautor: Jyba » 16 sie 2019, 20:28

Ja liczyłem na Łagiewniki pętle ( 2 razy przez. Światła trzeba przejść ) i wyszło mi 9-10 min szybszym krokiem więc pewnie z 20-25 na mateczne.
Termin na lipiec 2020 .

pozdro

Postautor: pozdro » 01 lis 2019, 11:05

Ja mam sciany z zelbetu miedzy mieszkaniami i to chyba najlepsza opcja. Te wszystkie wypelnienia z bloczkow to chyba slabsza opcja. Choc tam tez sa jakies minima typu 50dB. U mnie np. Czasami slychac bylo sasiadow powyzej ale to tak raz na rok. Jak tam sasiad wyrzucal sasiadke z domu i talerze lataly, i inne przedmioty. Aczkolwiek nie dalo sie zrozumiec o co dokladnie chodzi. W kazdym badz razie ja mam do okola mieszkania na wynajem to sie juz wyprowadzili. Teraz sa chyba studenci jest spokoj. Raz mieli impreze z 15min na otwarcie roku akademickiego, teraz sie ucza. Ogolnie w weekndy mam lajt bo spadaja na wies.

yyeeoo

Postautor: yyeeoo » 01 lis 2019, 13:37

pozdro pisze:Ja mam sciany z zelbetu miedzy mieszkaniami i to chyba najlepsza opcja. Te wszystkie wypelnienia z bloczkow to chyba slabsza opcja. Choc tam tez sa jakies minima typu 50dB. U mnie np. Czasami slychac bylo sasiadow powyzej ale to tak raz na rok. Jak tam sasiad wyrzucal sasiadke z domu i talerze lataly, i inne przedmioty. Aczkolwiek nie dalo sie zrozumiec o co dokladnie chodzi. W kazdym badz razie ja mam do okola mieszkania na wynajem to sie juz wyprowadzili. Teraz sa chyba studenci jest spokoj. Raz mieli impreze z 15min na otwarcie roku akademickiego, teraz sie ucza. Ogolnie w weekndy mam lajt bo spadaja na wies.

Zdecydowanie najlepsza opcja między mieszkaniami to silikaty akustyczne. Beton generalnie jest też ok. Druga sprawa to wykończenie przez sąsiadów i ingerencja w ściany, czasem można stracić kompletnie akustykę, która powinna być z założenia świetna i efekt może być inny.

Pisałem już tutaj o tym, że jeżeli dla kogoś akustyka jest bardzo ważna to należy żądać od dewelopera wielu informacji i możesz wykluczyć problemy wcześniej jak ich zapytasz:

-Należy dopytywać o materiały z jakich wykonane są ściany międzymieszkaniowe i między mieszkaniem a korytarzem, żeby było ciszej to powinny być na przykład z silikatów akustycznych, te pustaki różnią się gęstością i nie przepuszczają tyle hałasu co zwykłe pustaki z otworami (bo są pełne).
-żądać informacji czy np w ścianach międzymieszkaniowych wykonuje się instalacje w bruzdach, np podejście wody. Nie powinno się tego robić bo potem często słychać od sąsiadów dźwieki z łazienki.
-Dopytać należy o wylewki w mieszkaniu, jakie warstwy zastosowano oprócz betonu, przede wszystkim czy używa się pianki wygłuszającej (np ETHAFOAM) i ile cm styropianu.
- winda czy cichobieżna i jaki producent

Jak tu jest ok, to jeżeli nie spieprzą tego wykonawcy to powinien być spokój.

pozdro

Postautor: pozdro » 01 lis 2019, 20:34

W sumie potem sobie sasiad przekuje bruzdy w lazience hehe powierci sciany i sie akustyka pogorszy ;) zelbet ma ta zalete ze sie gorzej bruzdy robi hehe ;)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”