W Parku Lotników Kraków - Matejek deweloper - opinie na forum o inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
suber

Re: W Parku Lotników Kraków - Matejek deweloper - opinie na forum o inwestycji

Postautor: suber » 20 wrz 2019, 14:38

Ad 1. To prawda hałas jest największy od Lema, dlatego budynek B od strony parku jest najlepszy, bo tam hałasu nie ma. Polecam przejść się ścieżką pod budynek B - nieznaczny szmer samochodów. Hałas będzie również mniejszy po wybudowaniu budynków. Dlatego też w budynku B sprzedało się już najwięcej mieszkań.

Ad 2. Partery są sprzedawalne. -zerknij na stronę Budynek A: 6/13 sprzedanych, Budynek B: 5/9 sprzedanych + 2 rezerwacje. To najtańsze mieszkania, więc pójdą na inwestycje. Piękny widok dla wynajmu nie jest konieczny. Sama pętla jest niska i nie przeszkadza wyższym piętrom. Lepiej taka pętla niż blok kolejny przed nosem. Poza tym pętla jest estetyczna i nowa.

Ad 3. Nie będzie rozbudowy, pętla jest tymczasowa, stosowana przy eventach z Areny, lub jak się tramwaj zepsuje. Może być przystanek końcowy jakiegoś krótkiego tramwaju, bo pętla ma mały promień - ale raczej. Tory posiadają podobno smarownice, przez co pętla jest bezgłośna. Info z urzędu miasta. Byłem również na miejscu, słuchałem i tramwajów nie słychać.

Ad 4. Kolejna działka jest ok 55m od Matejka - pas zieleni zostanie bo jest wejściem do parku, drzewa nie zostaną ruszone. Będą dwa niskie bloki. Wyjazd przy eventach będzie utrudniony. Możliwe, że pozostanie tymczasowy wyjazd, który ułatwi opuszczenie osiedla "na skróty". Poza tym eventy kończą się późno i jest ich zaledwie kilka w miesiącu, moim zdaniem można się przyzwyczaić.

Ad 6. Z tego co widzę w KW, to do tej pory kupują raczej młode małżeństwa, lub małżeństwa w średnim wieku. Cena moim zdaniem jest zbyt duża, żeby wynajem się zwrócił, a bliskość parku to świetna sprawa. Cena też trochę profiluje mieszkańców - myślę, że będzie kulturalnie.

Ad 7. Wszystko zależy, od budynku i lokalizacji mieszkania. Park lotników to jedno z niewielu zielonych miejsc w Krakowie i mieszkanie przy nim może być fajne.

Z podobnych lokalizacji (już uruchomionych do sprzedaży) to: Lotniczówka ul. Życzkowskiego (ceny większe niż u Matejka), Cordia przy samej arenie, Dąbska (spore blokowisko) oraz Ułanów (dom-bud) - moim zdaniem też fajna lokalizacja. Przy arenie jeszcze zaprezentuje się Semaco (na początku dwa budynki).

ITGeek

Postautor: ITGeek » 20 wrz 2019, 21:15

Ad 1.

Oczywiście, budynek B jest zdecydowanie lepszy od budynku A (co widać po sprzedanych mieszkaniach). Niestety mieszkania godne uwagi, czyli wg. mnie ostatnie piętro + widok na park sprzedały się jako pierwsze.

Ad 2.
Może źle się wyraziłem, "niesprzedawalne " w kontekście ludzi planujących mieszkać tam na stałe. Dokładnie tak jak piszesz jedyna szansa to pod inwestycję i najem krótkoterminowy, czyli wracamy do punktu 6, w którym pisałem:

Większość mieszkań to nieduże mieszkania do 50m2, widać, że deweloper nastawił się na potencjalnych inwestorów, którzy w związku z lokalizacją obok samej Areny, mogliby kupić te mieszkania (bo przecież im to wszystko jedno i tak tam mieszkać nie będą). Tutaj kolejna słaba opcja, co tydzień prawdziwi mieszkańcy będą mieli "nowych" sąsiadów, którzy przyjadą na 2-3 dni na jakiś koncert poimprezować w Krakowie, czyli darcie, śpiewy, ogólnie patologia.

Jeśli, ktoś kupi tam mieszkanie na stałe (no może oprócz kilku z ogródkami na park), to na prawdę albo nie był na miejscu i nie widział tego, że pętla sięga ponad parter i przed oknem mamy ogromny nasyp, albo to znak, że sprzeda się wszystko, wszędzie i za każdą cene :) Nie zgodzę się z tym, że pętla jest niska jest na wysokości 1 piętra.

Ad.3 Jesteś tego pewien w 100%, masz gwarancję? bo na targach sam deweloper mówił, że "raczej nie planują tu większej liczby tramwajów", ale nie są w stanie nic zagwarantować, podobnie odpowiadali na pytania o drodze dojazdowej (punkt 4). Również byłem na miejscu i tramwaje, słychać bardzo głośna za równo obok budynku A jak i B. Jedynie mieszkania na roku z oknem na park (od ścieżki, o której wspomniałeś, są mniej narażone na hałas). Polecam udać się w okolice jakiejkolwiek działającej/aktywnej pętli i zobaczyć jak one są bezgłośne, na tą chwilę tramwaje głównie tylko stoją na tej pętli.Zresztą mieszkam w Krakowie x lat i pamiętam jeszcze czasy jak ta pętla była aktywna, uwierz mi nie było tam cicho.

Ad. 4

pas zieleni, to w tej chwili, to stare budy i baraki i noclegownie bezdomnych i meneli (pozostałości po ogródkach działkowych) -polecam również się przejść tą ścieżką pomiędzy działkami, zakładam, że jak powstaną tam osiedla to znajdą sobie inne miejscówki na libacje, w innym wypadku ponownie współczuję ludziom na parterze. Zwłaszcza, że teraz teren osiedla nie będzie ogrodzony, gdyż prawnie jest to zabronione.

Skąd wiesz, że obok będą dwa bloki? masz jakieś konkretne informacje?, podobno na tą chwile nie wiadomo nic, kto co jak i gdzie na temat tej działki. Wiadomo, tyle, że plan zagospodarowania przewiduje tam budynki mieszkalne, nic więcej. To, że będą niskie to jest pewne, nic w okolicy nie może być wyższe niż arena, więc pewnie max 4 piętra.

Kolejna działka, to tak jak wspomniałeś Samaco, budynków będzie 5 (ponad 550 mieszkań) (ceny również kosmiczne, nie wróżę im sukcesu), 102 mieszkania w parkulotnikow, pewnie ok 100 w kolejnej inwestycji obok i jedna wspólna wąska droga wyjazdowa, na odcinku wspólna również z wjeżdzającymi/wyjeżdżającymi do/z Tauron Areny, z tym muszą być kłopoty i to na pewno będzie uciążliwe.

Lotniczówka ul. Życzkowskiego - w mnie ceny chore, ale bazują na tym, że jest to w zasadzie w strefie ekonomiczna Comarch,Podium i inne. Firmy pewnie kupią tam mieszkania dla pracowników na delegacjach itd.
Dąbska, w cenie jakiej był pierwszy etap OK, kolejny etap poszaleli, a mieszkania zdecydownie gorsze (brak tarasów), widać zresztą, że ciężko im to sprzedać.

Ułanów lokalizacyjnie w miarę ok, ale wygląd to jest jakieś nieporozumienie, nadmorski pensjonat z lat 80, na szkolenie kolonie, architekt powinien się dwa razy zastanowić :)

Reasumując płacąc ponad 10k za metr, oczekiwałbym, że wszystko będzie na tip top.

suber

Postautor: suber » 20 wrz 2019, 23:58

Ad 3. Informacje dostałem po wysłaniu zapytania o udostępnienie informacji publicznej na temat pętli. Pętla w przeszłości była tragiczna i jak zawracał tramwaj to zgrzytało. Teraz jest od niedawna odnowiona, tory smarowane i jak tramwaje zawracają to nic nie słychać. Słychać natomiast tramwaje, które przejeżdżają na al. Jana Pawła II. Gwarancji, że stałej linii tam nie będzie nie dostaniesz ani od dewelopera, ani z urzędu.

Jeśli chodzi o drogę dojazdową wychodzącą aż do areny to ona jest dopiero w planach, może być nawet za 3 lata. Na tą chwilę będzie wyjazd trochę bliżej (zerknij na moje poprzednie posty, dałem tam obrazek). To co pozytywne, to w planach widziałem, że wzdłuż tej drogi dojazdowej będą ogólnodostępne miejsca postojowe.

Teren pomiędzy Matejkiem a Semaco jest podzielony na 3 bardzo wąskie działki. Zewnętrzne są już własnością dewelopera, a środkowa jeszcze nie (ale pewnie będzie). O dwóch budynkach słyszałem na targach, nie jest to potwierdzona informacja. W załączniku struktura własności:

Ad 4. To prawda, jest tam teraz menelnia, ale coraz mniejsza, bo rozburzyli już większość altanek, w których spali i kopcili dymem w zimie.
Zaraz jednak zostanie zlikwidowana bo będzie w budowie droga. Miasto też ma plany do tego pasu zieleni: dodatkowe drzewa + zestaw do ćwiczeń.
Likwidacja tych działek tylko wyjdzie na zdrowie ludziom, którzy mieszkają w okolicach wieczystej.

Widzę, że masz jakieś informacje od Semaco. Jak tam kształtują się ceny i jakie są układy? Są jakieś fajne 4-pokojowe?

Obrazek

gyjnb

Postautor: gyjnb » 21 wrz 2019, 9:20

Działka ogrodzona czarną folią przy ścieżce dzikich ogródków również należy do Matejek. Jednak nie wiedzą czy będą tam budować czy sprzedadzą.
Jeżeli chodzi o pętle to od 30 lat jak pamiętam była jako rezerwowa i ruch tam jest ograniczony max tramwaje tam stoją i motorniczy zawsze śpi :)

ITGeek

Postautor: ITGeek » 22 wrz 2019, 23:04

Pętla była kiedyś aktywna, nawet pamiętam bar/mordownie, która przy tej pętli się znajdowała, ruch był tam spory.

Jeśli chodzi o to, że droga nie powstanie przez najbliższe 3 lata, to muszę Cię niestety zmartwić, z tego co wiem Semaco ma wystartować w 2020 roku z budową i tą drogę deweloper pokazuje jako dojazdową do swojego osiedla. 5 budynków, więc ta droga to kwestia 1 roku (jeśli wszystko załatwią, na tą chwilę są na etapie przygotowywania wszystkich dokumentów do prospektu) 4 budynki (L-ki) ustawione w kwadrat, a po środku nie zgadniecie co (nie, nie ogród lub dziedziniec), tylko 5 blok :) Poszli już w masówę straszną, a szkoda..To już jest szczyt szczytów. Z wyglądu wg mnie tragedia, 90% mieszkań znowu pod wynajem max 50 metrów, ceny kosmiczne, ale wydaje mi się, że rynek ich zweryfikuje i nie sprzedadzą już tak łatwo, podobnie jak Matejek czy Dasta.Wady w zasadzie takie same jak wymieniłem przy tej inwestycji (odpada pętla) dochodzi za to bezpośrednie sąsiedztwo Kraków Areny i 500 mieszkań balkon w balkon. Małe balkony, brak tarasów, najdroższe i największe mieszkania mają loggie (max 9m2) co przy tych cenach dla mnie jest absurdem (najdrozsze mieszkanie 12k m2, najtansze ok 9k). Sporo lokali użytkowych na parterze od strony Lema, planowana restauracja. Mieszkania średnie rozkłady (dochodzi do sytuacji, że mamy drzwi w drzwi z sąsiadem, tworzą L-ke z drzwi, gdzie wychodząc możemy się zderzyć).

Ogólnie patrząc na to wszystko, chciałbym zaapelować do kupujących/konsumentów, żeby na prawdę się zastanowili i zaczęli szanować siebie i swoje pieniądze i więcej wymagać od deweloperów. Dochodzi do absurdów, że powstają mieszkania byle jakie byle gdzie bez pomysłu w słabych lokalizacjach. (wspomniany już parter pod poziomem pętli u Matejka z tramwajami pod oknem z jednej i menelnią w krzakach z drugiej oraz 6 pasami Lema z trzeciej, gdzie w godzinach szczytu nie słychać osoby, z którą się rozmawia spacerując po chodniku obok inwestycji. Efekty jak na formule F1 lub żużlu. Zostaje nam jedna strona z widokiem na park, czyli 2 mieszkania na piętro, przy czym parter/1 piętro odpada, więc z inwestycji mamy 4 mieszkania godne uwagi (Budynek B), za nie może rzeczywiście można dać +/- 10K.

Natomiast mieszkania i tak schodzą po 10-11tys. To deweloper twierdzi, że następnym razem wybuduje, nie wiem, może obok jakiegoś bagna, przy autostradzie,obok lotniska? Skoro trafią się jelenie i tak kupią. Gdyby jednak, jeden lub drugi deweloper wtopili, bo mieszkania by się nie sprzedały, bo ludzie nie brali by wszystkiego za każdą cenę, to następnym razem dwa razy zastanowili by się nad cenami mieszkań w danych lokalizacjach.

Na szczęście widzę, że ludzie minimalnie poszli po rozum do głowy (Budynek A Matejek, czy kolejne etapy Dasty - przyklady z najblizszego sasiedztwo, Semaco myślę, że będzie podobnie). Nie wspomnę już o Wawel Service i wyglądzie tych budynków, bo to już powinno być prawnie zabronione w tych czasach..

pozdro

Postautor: pozdro » 23 wrz 2019, 7:29

Mysle ze tam normalsi nie kupuja tylko raczej inwestorzy mieszkania pod wynajem. Mieszkania do mieszkania faktycznie to sie kupuje np w Nowej 5 Dzielnicy gdzie sa ku temu warunki, kupowalo sie na Avii, moze Przybyszewwskiego 64, tez pewnie jak sie ma mniej kasy to na Klinach. Tam przy lema z widokiem na autostrade czy tor formuly jeden to kupuja inwestorzy pod airbnb co chca wynajac na noc gosciom tauron arent

suber

Postautor: suber » 23 wrz 2019, 14:54

Nie wiem, czy tyle tych mieszkań się sprzeda na wynajem (krótko-terminowy). Patrząc na listę sensownych koncertów w ciągu roku to może 5-7 jest takich, na które ktoś przyjedzie z daleka. Moim zdaniem się nie zwróci.

Co do okolicy, to generalnie nie jest zbyt fortunnie, bo park otoczony jest dosłownie autostradami z każdej strony. Nawet w środku parku słychać szum samochodów i tramwajów. Byłem osobiście na Ułanów pod nową inwestycją dom-budu, tam jest ciszej ale do tramwaju już 10-12 minut - no i wygląd...

shahp

Postautor: shahp » 23 wrz 2019, 15:00

Ja mysle, ze kupowanie mieszkan inwestycyjnie o 9-9.5k za m2 to juz nie jest jakas super inwestycja i okazja, wiec to sie pewnie wyhamuje.
Mozliwe, ze ceny obniza.
Jak patrze natomiast na inwestycje Wawel Service, gdzie duze mieszkania zaraz przy lema kosztuja 11.900/m2 to jestem po prostu w szoku.

Semaco jest "lepsze" o tyle, ze tam gdzie mieszkania kosztuja 11k/m2 sa widoki na park... a nie na ulice i inny blok...
Duzy minus dla Semaco za malutkie balkony/loggie.
Przy duzych mieszkaniach z widokiem na park, az sie rpsi o duze tarasy a nie takie male kliteczki...

ITGeek

Postautor: ITGeek » 23 wrz 2019, 16:54

Co do inwestycji zgadzam się, przy tej stopie zwrotu, przestaje to być rentowny biznes. Natomiast w takim razie, kto kupuje takie mieszkania jak budynek A Matejek, czy parter/1pietro budynku B, Wawel Service i inne? Czy ludzie się nie szanują?

Nie ma to jak kupić mieszkanie za ponad 1mln (+ wykończenie) zł i mieć balkon wielkości balkonów w blokach z PRL, ale to wszystko cięcie kosztów i dojenie ostatnich jeleni. Matejek również nie poszalał z balkonami, niedługo będziemy się cieszyć, że w ogóle są balkony 1x1m.

Po co mają zrobić taras 15-20m2, jak mogą wybudować o tyle większe mieszkanie i skasować dodatkowe 11/12k za każdy metr, a ludzi i tak kupią... Tak samo po co zrobić minipark, ogród, jakąś przestrzeń dla mieszkańców tak jak np. w Garden Residence, jeśli można postawić kolejny blok po środku i mieszkać okno w okno z sąsiadem. (Semaco). Pewnie i tak znajdą się chętni po 9/12k za metr : )

shahp

Postautor: shahp » 23 wrz 2019, 16:58

Tak dokladnie. Zgadzam sie z tym co napisales. Po co to robic.. taras to "strata metrazu", kazda wolna przestrzen takze. Zamiast wolnego patio w Semaco wrzucaja kolejny blok w srodek, zupelnie niepotrzebnie.. no ale pewnie chca wycisnac jak najwiecej z dzialki i inwestycji.

Dla mnie wlasnie powalajace jest to, ze placi sie tak ogromne pieniadze, a te mieszkania szalowe nie sa.. nie sa w 100% idealne. No ale taki wlasnie sie teraz zrobil rynek. Sprzedaje sie praktycznie wszystko.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”