Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 06 sty 2020, 7:54

Ja to sie dziwie tym co kupuja mieszkania z dostepem do tylko 1 windy i tylko jednej klatki. Zepsuje sie winda dzien beda naprawiac i problem. Minimum 2 windy i 2 klatki schodowe

Rak

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Rak » 06 sty 2020, 8:18

dopowiem, ze ta druga winda to taka większa musi być aby to miało sens dla transportu wiekszych rzeczy, przykladowo jak te na stanczyka. te w 5d sa takie zakładam? bo jeśli nie to ledwie parę osiedli czy nawet bloków w krk nadaje ;) się do zamieszkania..

takie windy jedynie w maxi blokowiskach

jak dla mnie to bardziej jest przydatna duża lub druga duża niz kilka małych ciasnych.

pozdro

Postautor: pozdro » 06 sty 2020, 10:05

No wiadomo ze wieksza lepsza. Fakt z reguly wiaze sie to z tym ze blok jest wiekszt lub ma mniej klatek co tez ma wady. Aczkolwiek jedna winda np na takie 9 pietrowe bloki to moim zdaniem slaba opcja. Co ciekawe sa bloki z dostepem do 6 wind hehe tyle ze maja laczony korytarz na cale pietra miedzy 3 klatkami. Nie glupie rozwiazanie, choc ktos moze powiedziec, ze malo kameralne

mac_kow

Postautor: mac_kow » 06 sty 2020, 11:00

StormSunny pisze:
mac_kow pisze:W 2020 roku nikt przy zdrowych zmysłach i szacunku dla pieniędzy nie wyda kilkuset tysięcy złotych na mieszkanie bez windy, bez przystosowania do poruszania się osób niepełnosprawnych

Proszę Cię bardzo:
krolowejjadwigi120.pl/am11.html

W budynku nie ma windy i zostało tylko jedno wolne mieszkanie za ponad 700 tysi. Coś dużo tych osób z postradanymi zmysłami, ale za to z workiem siana.

Tradycyjnie: proszę o wyjaśnienia.

- Wola Justowska (to już wszystko tłumaczy, kupa z Woli Justowskiej smakuje lepiej).
- Poważniej: budynek jest "kameralny" i niewysoki. Potencjalni nabywcy porównywali go zapewne do również modnych ostatnio ćwiartek bliźniaków, gdzie również schody schody schody.
- Wiadomo- nie szanujemy się.
Czasy się zmieniają; ja się naprawdę dziwię ludziom, którzy fundują sobie schody za własne pieniądze do codziennego życia. Zero myślenia perspektywicznego i ergonomicznego.

- Powyższe ma się nijak do typowej oferty rynku wtórnego z wielkiej płyty, którego większa dostępność ma stanowić presję cenową na rynek pierwotny.

Krisu_K13TL

Postautor: Krisu_K13TL » 06 sty 2020, 12:16

StormSunny pisze:
mac_kow pisze:W 2020 roku nikt przy zdrowych zmysłach i szacunku dla pieniędzy nie wyda kilkuset tysięcy złotych na mieszkanie bez windy, bez przystosowania do poruszania się osób niepełnosprawnych

Proszę Cię bardzo:
krolowejjadwigi120.pl/am11.html

W budynku nie ma windy i zostało tylko jedno wolne mieszkanie za ponad 700 tysi. Coś dużo tych osób z postradanymi zmysłami, ale za to z workiem siana.

Tradycyjnie: proszę o wyjaśnienia.

Biorąc pod uwagę, że Nowohucka, czy Przewóz startują w cenie >9000pln za metr to moim zdaniem taka "Bliska Wola Justowska" za 10,5k za metr to okazja w tych zwariowanych czasach...
Natomiast nie wiem jak wyglądały ceny mniejszych mieszkań.
Zabrzmi to lekko absurdalnie, ale nigdy bym nawet nie pomyślał, że na Woli jest tak tanio... ;)

krotek

Postautor: krotek » 07 sty 2020, 3:06

Zastanawiam się co pozostaje zrobić.. kredytowanie się na zmiennej stopie procentowej na pół miliona, żeby mieszkać w kawalerce <50mkw wydaje się być po prostu wariactwem przy dzisiejszej sytuacji geopolitycznej i ekonomicznej. Na rynku pierwotnym szaleństwo cenowe, ludzie flipuja krzywe mieszkania z lat 70/80tych, ale tam to się można pożegnać z zadaszonym miejscem postojowym i nabawić innych problemów wynikających ze starego budownictwa.

Popyt mam wrażenie, że tylko rośnie, a fakt, że przy dzisiejszych cenach 60-70% mieszkań jest kupowana za gotówkę przeraża. Końca popytu nie widać i nie ma co rąbnąć, bo co z tego, że demografia się kurczy, skoro potrzeby mieszkaniowe są większe. Dawniej 3 rodziny w jednym domu się kisiły a dzisiaj każdy singiel chce mieć lub ma swoje własne M.

Czy w ogóle istnieją obecnie fajne inwestycje z dobrą infrastrukturą i komunikacją z centrum (20-30min dojazdu), 60-75mkw poniżej 7,5k?
Aż się zastanawiam czy faktycznie nie zwrócić uwagi na złocień, kliny czy Wieliczkę albo zmienić po prostu miasto.

pozdro

Postautor: pozdro » 07 sty 2020, 7:40

Bez przesady za 500 tys plus wymgany wklad wlasny ze 150 zl to bez problemu kupic 70-80m2 w Krakowie znowu az tak zle nie ma moze na Rondzie Mogilskim czy nad wisla nie kupisz ale 10-15min tramwajem od centrum bez problemowo.

krotek

Postautor: krotek » 07 sty 2020, 7:47

Nie o to mi chodziło, mój błąd, 500k za całość (400 kredyt+100 wkład własny) - mieszkanie + postojowe + komórka :p póki co nie udało mi się znaleźć moc oprócz wspomnianych wcześniej klin, złocienia, Wieliczki..
Liczni znajomi właśnie odbierają takie mieszkania w dobrych lokalizacjach za mniej niż podana kwota i aż smutno bo teraz nie ma tak dobrze

mac_kow

Postautor: mac_kow » 07 sty 2020, 10:25

krotek pisze:Zastanawiam się co pozostaje zrobić.. kredytowanie się na zmiennej stopie procentowej na pół miliona, żeby mieszkać w kawalerce <50mkw wydaje się być po prostu wariactwem przy dzisiejszej sytuacji geopolitycznej i ekonomicznej.

A co ma do tego geopolityka? Przyjdzie wojna, to wtedy dachu nad głową nie będzie. Póki co, warto go mieć. Do Krakowa nadal inwestorzy walą drzwiami i oknami. Z nowymi etatami. Ktoś te wszystkie nowe biurowce zapełni.

BTW- kredytowanie nie na pół miliona tylko na 450 000zł jak 2 lata temu miałoby niby większy sens?
Na rynku pierwotnym szaleństwo cenowe, ludzie flipuja krzywe mieszkania z lat 70/80tych, ale tam to się można pożegnać z zadaszonym miejscem postojowym i nabawić innych problemów wynikających ze starego budownictwa.

O właśnie- czyli to jednak się dzieje. A nie, że "mam mieszkanie" tak jak "mam pomarańcze", to mi już nie potrzeba.

Popyt mam wrażenie, że tylko rośnie,

Jednak po podwyżkach widać chyba, że mieszkania "schodzą" wolniej, no ale to naturalne zjawisko. Popyt rośnie, bo nastąpił masowy wzrost wynagrodzeń.

Czy w ogóle istnieją obecnie fajne inwestycje z dobrą infrastrukturą i komunikacją z centrum (20-30min dojazdu), 60-75mkw poniżej 7,5k?
Aż się zastanawiam czy faktycznie nie zwrócić uwagi na złocień, kliny czy Wieliczkę albo zmienić po prostu miasto.

Nie dam gwarancji co do 100zł i 1m, ale spójrz na Prokocim-Bieżanów. Komunikacyjnie- przeciwnie do wymieionych przez Ciebie- jest doskonale.
Kilka nazw, które przychodzą do głowy: Lilli Wenedy Park, Apartamenty Działkowa, Aleksandry Park. Bym polecił Start City, ale metraże nieco mniejsze (~55m).

pozdro

Postautor: pozdro » 07 sty 2020, 10:58

Ostatnio głupie mieszkania Przy Mogilskiej dewelia 80m2 po 8000zł/m2 na 2 piętrze. Po 7 tys zł masz mieszkania 60-70m2 w Centralna Park, bez przesady. Mistrzejowice interbud po 7000zł/m2. Wlasne Miejsce Kurdwanów po 7000zł/m2, Prokocim po 7000zł/m2. Myślę, że sporo więcej tego znajdziesz. Podrożały mocno w centrum i w metrażu 40m2. ale już powyżej 60m2 i nieco dalej ceny są sensowne 7-8 tys zł można sporo znaleść.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”