Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
-
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
krotek, pozostaje pomodlić się o rozum dla ludzi, którzy kupują w absurdalnych cenach. Albo im zakazać jeśli jesteś mocen.
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Szukaj na znienawidzonym przez niektorych Podgorzu, Kurdwanow, Piaski Nowe... Dojazd tramwajem 20-30 min, wylot na wazne arterie komunikacyjne, szkoly, przedszkola, sklepy, szpital.
Zalezy jednak gdzie pracujesz i w ktorej czesci miasta chcesz osiasc.
Nie czekalbym na spadki, bo nawet jesli beda, to z ciagle rosnacej kwoty za m2. O tym dywagujemy tu juz od 2-3 lat i ceny rosna..i pewnie beda rosnac, opierajac sie na logice a przede wszystkim na prognozach dotyczacych Krakowa.
Zalezy jednak gdzie pracujesz i w ktorej czesci miasta chcesz osiasc.
Nie czekalbym na spadki, bo nawet jesli beda, to z ciagle rosnacej kwoty za m2. O tym dywagujemy tu juz od 2-3 lat i ceny rosna..i pewnie beda rosnac, opierajac sie na logice a przede wszystkim na prognozach dotyczacych Krakowa.
no np. takiej bajecznej atalu przy Wiśle za 7500 juz faktycznie nie ma
ale cenowo cos znajdziesz drożej lub znacznie dalej.. gorzej jeśli powybrzydzasz mocno co do ukladu mieszkania lub bedziesz porownywal z zakupionymi przez znajomych mieszkaniami w miejscach gdzie już nic nowego zwyczajnie nie powstanie, wtedy jest ciężko. 

mac_kow pisze:Krakus44 pisze:W 2020 roku nikt przy zdrowych zmysłach i szacunku dla pieniędzy nie wyda kilkuset tysięcy złotych na mieszkanie bez windy, bez przystosowania do poruszania się osób niepełnosprawnych, bez garażu- bez rozwiązań, które dziś są de-facto standardem
W starej plycie tez się da i można dobudowac winde zewnętrzną
inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,dobudowa_dzwigow_osobowych_w_modernizowanych_budynkach_mieszkalnych_wielorodzinnych,8036
Myśle, że likwidacja piecyków gazowych i doprowadzenie ciepłej wody z sieci miejskiej nie jest to wizjonerstwem lecz już się dzieje
cieplawodabezpiecyka.pl
Problem parkowania jest wspólny dla nowych i starych osiedli.
-
Jak myślicie, jaki jest potencjał do wynajmu na Kurdwanowie, niedaleko pętli? Myślę nad kupnem mieszkania ok 55m^3 (rynek wtórny) dla siebie na okres ok 10 lat, a następnie jak założę rodzinę chciałbym zmienić na coś większego, a to mieszkanie wtedy pod wynajem.
Jestem wciąż młoda osobą chcącą korzystać z "uciech" centralnej części Krakowa natomiast mam pracę z domu.
Jest sens? Czy może lepiej zainteresować się np. Nowa5Dzielnica, Apartamentami w Parku Lotnikow? Tylko wtedy trzeba czekać na oddanie + urządzenie.
Jestem wciąż młoda osobą chcącą korzystać z "uciech" centralnej części Krakowa natomiast mam pracę z domu.
Jest sens? Czy może lepiej zainteresować się np. Nowa5Dzielnica, Apartamentami w Parku Lotnikow? Tylko wtedy trzeba czekać na oddanie + urządzenie.
krotek, mam podobne odczucia. Rynek mieszkań w Krakowie wydaje się być szalony. Myślę że trochę przez popularność zakupów inwestycyjnych. Kilkoro znajomych kupiło ostatnio mieszkania pod wynajem twierdząc że na nieruchach nie da się stracić.
Czytając ostatnio raport NBP na temat nieruchomości trafiłem na wykres przedstawiający składowe popytu na mieszkania nbp.pl/publikacje/rynek_nieruchomosci/ceny_mieszkan_06_2019.pdf . Według raportu 40% procent mieszkań kupowanych jest w celach inwestycyjnych! Z wykresu widać też że popyt konsumpcyjny w od 2018 zmalał, więc rodziny generalnie mają problem ze znalezieniem mieszkania. Co sądzicie o tym trendzie? Czy inwestorzy wyprztykają się w końcu z oszczędności i rynek się uspokoi?
Czytając ostatnio raport NBP na temat nieruchomości trafiłem na wykres przedstawiający składowe popytu na mieszkania nbp.pl/publikacje/rynek_nieruchomosci/ceny_mieszkan_06_2019.pdf . Według raportu 40% procent mieszkań kupowanych jest w celach inwestycyjnych! Z wykresu widać też że popyt konsumpcyjny w od 2018 zmalał, więc rodziny generalnie mają problem ze znalezieniem mieszkania. Co sądzicie o tym trendzie? Czy inwestorzy wyprztykają się w końcu z oszczędności i rynek się uspokoi?
- Załączniki
-
- NBP_POPYT.png (24.91 KiB) Przejrzano 5489 razy
Jak dla mnie potencjal do najmu na kurdwanowie jest spory. Co prawda sa tam spore odleglosci, ale komunikacja miejska za to porusza sie znacznie szybciej. Po zbudowaniu Trasy Lagiewnickiej. Bedzie stosunkowo blisko (napewno prosto) dojechac do Kampusu UJ. Powstaja tez jakies tam biurowce w okolicy Tischnera i Bonarki. Choc brakuje takiego centrum lokalnego. Cos jak Plac Centralny w Nowej Hucie. Czy Przestrzenu publicznej typu Kampus UJ czy AGH takiego wiekszego publicznego terenu bedacego jakims lokalnhm centrum. Przykladowo podgorze ma taki ryneczek , itd. moze z czasem sie cos wykrystalizuje. Z Kurdwanowa jezeli to przy petli bedzie bardzo blisko do Krakow Lagiewniki SKA (pewnie tramwajem 2min) i potem SKA do centrum z 10min. Po drodze Powstancow, Zablocie, Kazimierz. Wszystko zalezy moim zdaniem od ceny. Bo tak naprawde kupienie i przeplacenie za mieszkanie w centrum moze gwarantowac mniejsza stope zwrotu. Z drugiej strony przy metrazu 55m2 pewnie i blizej centrum latwiej cos przystepnego cenowo znalesc. Ja oceniam Kurdwanow porownywalnie z Czyzynami. Kazda ma swoje wady i zalety. Z Czyzyn blisko na Rondo Mogilskie, a z Kurdwanowa blisko an Kampus UJ. Mysle ze Krakow tak od Konopnickiej po Tischnera, Wadowicka i Kaminskiego, Wielicka bedzie sie rozwijal jezeli chodzi o miejsca pracy bo sa to bardziej atrakcyjne tereny niz np. Bronowice czy Czerwone Maki czy Bora Komorowskiego. Glownie ze wzgledu na transport kolejowy i linie tramwajowe i bardziej centralne polozenie.
Mysle ze sie da jak sie kupi na Zablociu po 15 tys i na dolku sprzeda po 9 tys zl i wynajmie za 1500zl jak wszedzie. Ja wiem czy oszalal. Szczerze to nie jest tak ze sie nie da kupic mieszkania po 7500zl bo da sie i to w akceptowalnych lokalizacjach. 7500-8500zl to nie sa jakies tragiczne ceny. Wiadomo 15 tys to glupota. Natomiast pomyslcie co sie musi dziac w takiej Pradze gdzie mieszkania sa od 15-20 tys zl /m2
"Ciekawsze" wzrosty to raczej w Budapeszcie czyz nie ?
-
jazzy444 pisze:Problem parkowania jest wspólny dla nowych i starych osiedli.
Tylko na nowych osiedlach permanentny jest brak ogólnodostępnych miejsc postojowych, a na starych osiedlach z tym akurat nie było problemu, bo tam większość była takich.

W nowej inwestycji- np. ozon 3 brak jakichkolwiek ogólnodostępnych miejsc postojowych. Ale mniejsza z goścmi- co z lokalami usługowymi? Przecież jakieś będą... Dlaczego dało się na Wiślanych Tarasach, dało się na Nadwiślańskiej -faktycznie ścisłe centrum, a na Prądniku nie ma opcji?
Dodatkowo wszystko w koło budowane jest na tych samych zasadach- Przestrzenie Banacha/Sentotu też nie będą miały miejsc postojowych innych niż płatne... Ok 19 budynków, jak to się skończy? Będzie jak na Reducie- droga jednopasmowa dwukierunkowa w konsekwencji jest zastawiona samochodami razem z chodnikiem, deweloperzy mają to wszystko w poważaniu, ludzie się irytują i korzysta tylko straż miejska.

Przy mieszkaniu mniejszym niż 60m2 nie ma możliwości kupienia 2 miejsc, przy większym mieszkaniu już tak- cena od 29kpln za miejsce (OZON), do tego ceny ciekawszych mieszkań cena powyżej 8,5kpln/metr, a jak będzie wyglądać okolica można się tylko domyślać. Czyli realna cena mieszkania dla rodziny 2+2 ( a w konsekwencji też +2 samochody) rośnie o 1000pln/metr jeśli nie chcesz się wkurzać przez najbliższe lata.. Bo spójrzmy prawdzie w oczy- taka ulica Banacha komunikacyjnie "szału nie robi", nawet jak powstanie szybki tramwaj będzie tam ledwo znośnie i dostanie się na inną stronę miasta będzie trwało...
Gdzieś na forum czytałem o szacunku do siebie jako kupujących- to taki mój kamyczek do ogródka... Tego złego, który w nowoczesnym świecie na co dzień korzysta z obrzydliwego archaicznego środka lokomocji- samochodu.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”