Osiedle Estella od Frax-Bud Developer (Kraków - Czyżyny) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
CyranoDeBergerac

Re: Osiedle Estella od Frax-Bud Developer (Kraków - Czyżyny) - opinie na forum

Postautor: CyranoDeBergerac » 26 gru 2019, 13:26

pozdro pisze:Czy ja wiem. Gorka narodowa ma jakis potencjam to nie jest w sumie tak daleko do centrum Krakowa. Te nowa osiedla tak zle tam nie wygladaja chco cenowo nie daja rady z konkurencja na poludniu bo ceny podobne jak w Lokum vista czy Nowa Mysliwska czy Develia Centralna. Ten slup to jest szkodliwy dla zdrowia i mozna tak budowac? Czy tylko jest nieestetyczny. Napewno z rok mieszkalem na Krowodrzy gorce w mieszkaniu tuz obok takiej linii bo tam tez pare lat temu zbudowano mieszkania w bezposrednim sasiedztwie linii wysokiego napiecia (lub sredniego)

Sama lokalizacja z punktu widzenia komunikacji publicznej oraz dojazdu własnym samochodem jest dobra. Natomiast mieszkania od ulicy będą narażone na hałas, lepiej będzie od Dywizjonu. Słup w środku jest jakieś 5 może 6 metrów od balkonów. Dodatkowo są to lokale użytkowe „z możliwością zamieszkania”. Absurd. To powodować będzie brak miejsc do parkowania przez zamieszkujących owe lokale użytkowe i przyparkowywanie os. Dywizjonu 303. To zapewne spowoduje, że SM Czyzyny i SM Wiktoria podejmą działania blokujące parkowanie przez mieszkańców lokali użytkowych terenów balezących do spółdzielni.

bono19

Postautor: bono19 » 26 gru 2019, 22:18

mac_kow pisze:
Warus pisze:Co do samej inwestycji, tej lub innej. Dlaczego jeśli ktoś kupił tam mieszkanie, a Wy nie to nie pozwolicie mu cieszyć się z jego wyboru (czy kupił inwestycyjnie, czy by samemu tam mieszkać, bo podoba mu się okolica, bo pieniądze były ok, itp.) tylko usilnie staracie się powytykać wszelkie błędy i niedociągnięcia?

Moja wypowiedź być może będzie mało świąteczna (a może właśnie przeciwnie) (...)
Życzę Nam, abyśmy po prostu jako konsumenci bardziej się szanowali, byli bardziej wymagający i zdroworozsądkowi.

Podpisuję się pod tym. To forum nie służy do szukania aprobaty i przyklasku swojej decyzji.
Przynajmniej tak mi się wydaje i w tym celu tutaj zawitałem...
Zaglądając w tematy danych inwestycji szukam wypunktowanych wad, wtop, uwag do danej inwestycji, których sami nie dostrzegliśmy, a które to może uchronią nas przed złym wyborem. Dostrzec zalety jest dużo prościej, poza tym o nich samych dowiemy się już ze strony inwestycji, pamiętajmy o tym. Pozdrawiam

Wojciech

Postautor: Wojciech » 09 sty 2020, 0:08

Cześć, jestem zainteresowany mieszkaniem, także w razie pytań mogę na coś odpowiedzieć. Mieszkanie w tej inwestycji znalazłem przypadkiem podczas targów mieszkań, zostało dobrze przedstawione jako jedno z dwóch ostatnich więc zarezerwowałem. O lini wn doczytałem w domu.
Dość pilnie poszukuje mieszkania dla siebie na parę lat, później bedzie pod wynajem albo do sprzedania. To mieszkanie spełniało kryteria tzn.dwa pokoje oraz mieści sie w środkach, które posiadam. Dużego wyboru nie mam, pozostają kliny albo złocień, reszta jest teraz wyprzedana albo droga.

Byłem w środku oraz rozmawiałem z deweloperem, co do lini wn zapewniał mnie, że jest zachowana wymagana odległość, marzyłem na mapach osm i wygląda ok, chociaż planuje podjechać z metrem i to sprawdzić.
Deweloper sprzedaje mieszkania jednak, jak się okazało poprzerabaili cały blok i połączyli lokale usługowe, przykładowo z trzech zrobili mieszkanie o pow. ponad 50m2. Domyślam się, że zrobili to po to aby ominąć przepis z ilością wymaganych miejsc parkingowych.
Miałem umówionego notariusza w sprawie rezerwacji, jednak deweloper nie dostal jeszcze papierów z urzedu miasta w sprawie przekształcenia lokali na mieszkania.
Na ten moment szukam czegoś z rynku wtórnego, jednak jeżeli nic się nie trafi nadal będę rozważać zakup mieszkania w tej inwestycji.
Pozdrawiam.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 11 sty 2020, 13:33

Wojciech pisze:Dość pilnie poszukuje mieszkania dla siebie na parę lat, później bedzie pod wynajem albo do sprzedania. To mieszkanie spełniało kryteria tzn.dwa pokoje oraz mieści sie w środkach, które posiadam. Dużego wyboru nie mam, pozostają kliny albo złocień, reszta jest teraz wyprzedana albo droga.

Byłem w środku oraz rozmawiałem z deweloperem, co do lini wn zapewniał mnie, że jest zachowana wymagana odległość, marzyłem na mapach osm i wygląda ok, chociaż planuje podjechać z metrem i to sprawdzić.

A jaki masz budżet? Może warto go chociaż lekko nagiąć?

Zresztą nie chce mi się wierzyć w to, że nie da się znaleźć 2-pokojowego mieszkania nigdzie indziej.

BTW- co do drutów, nie patrz na odległość. Zamów audyt / pomiar wartości pola elektromagnetycznego w mieszkaniu. To może wiele wyjaśnić- na plus lub na minus.

pozdro

Postautor: pozdro » 11 sty 2020, 20:10

Daj sobie Diana z ta inwestycja sa lepsze w lepsze cenie. Chocby stylhut czy na prokocimiu

Wojciech

Postautor: Wojciech » 23 sty 2020, 0:39

Maks mogę teraz dac 270k pln z ewentualnymi podatkami. Więcej na razie nie mam, może za ok rok ale nie chce czekać ze względu na to , że pieniądze strasznie tracą na wartości. Dobry pomysł z tym zmierzeniem promieniowania elektrycznego. Szukam jeszcze informacji czy linia zostanie wkopana podasz przebudowy skrzyżowania. Do tej pory nie wiadomo też czy deweloper dostał zgodę na przerobienie lokali na mieszkania. Wniosek widnieje na stronie urzędu Krakowa jako do rozpatrzenia. Z tego co wiem bloki są już gotowe.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”