Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Carlaine-C1

Re: Kliny Zacisze - Atal Kraków - opinie i forum osiedla na Klinach

Postautor: Carlaine-C1 » 27 lut 2020, 13:53

Ja mam w drugim etapie i nie było żadnej informacji o możliwości zrobienia pomiarów. Przyszła wiadomość na maila że odbiór przesuwają na listopad ze względu na podłączenie MPEC.

Marcin 1

Postautor: Marcin 1 » 03 mar 2020, 2:02

:roll: :lol:

Marcin 1

Postautor: Marcin 1 » 03 mar 2020, 2:02

:roll: :lol:

Marcin 1

Postautor: Marcin 1 » 03 mar 2020, 2:09

Ja mam pierwszy etap przesunięty z grudnia na niby marzec miało to być początkowo MPEC teraz jest ZDMK i wychodzi chyba na to że wpuszczą nas do odebrania mieszkania ale nie do zamieszkania dopóki ZDMK nie da pozytywnej opinii jeszcze się będę dowiadywał ale coś tu chyba brzydko pachnie . Drugi etap kiedy miał pierwszy termin odbioru?

criss22041991

Postautor: criss22041991 » 03 mar 2020, 8:45

Ten odbiór z punktu prawnego i ustawy deweloperskiej nie ma sensu. Bez pozwolenia na użytkowanie nie ma podstaw do czegoś takiego.
Zamieszkanie to najmniejszy problem, ale jak ktoś ma kredyt, chce podpisać umowę o dostawę energii, zameldować się itd. Nic z tych rzeczy nie jest możliwe.

Dodatkowo z tego co się orientuje, to dalej legalnie będzie plac budowy czyli nie będą działać windy, parking podziemny będzie zamknięty, a sam wjazd na osiedle możliwy tylko w godzinach pracy budowy.

Marcin 1

Postautor: Marcin 1 » 03 mar 2020, 12:21

Widocznie chodzi im oto aby zabrać kasę od ludzi a potem się martwcie. Ja dzisiaj zaworzę papiery do prawnika a i w ZBWK będę wiedział coś na dniach

Foxyyy

Postautor: Foxyyy » 03 mar 2020, 16:30

Z prawnego punktu widzenia taki odbiór nie jest odbiorem. Bardziej "przed-odbiór". Nie jesteś w prawnym sensie właścicielem mieszkania - w dalszym ciągu pozostanie nim deweloper. W skrajnym przypadku pozwolenie na użytkowanie mogłoby nie zostać wydane, a na przykład polecenie rozbiórki. Sam odbiór techniczny (i ewentualne usterki) też jest kontrowersyjny. Po tym jak zostanie wydane pozwolenie na użytkowanie i tak będzie trzeba zrobić odbiór jeszcze raz.

Marcin 1

Postautor: Marcin 1 » 03 mar 2020, 18:57

Czy ktoś z was decydował by się na taki odbiór ( przed odbiór) a jak sprawa czynszu w takim przypadku? I co fachowiec będzie mógł tam zrobić jeżeli nie będzie mediów.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 04 mar 2020, 9:12

Marcin 1 pisze:Czy ktoś z was decydował by się na taki odbiór ( przed odbiór) a jak sprawa czynszu w takim przypadku? I co fachowiec będzie mógł tam zrobić jeżeli nie będzie mediów.

Kochani, a ja mam pytanie poniekąd luźno związane z Atal Kliny.
Dlaczego w tej inwestycji jest tak niewiele miejsc parkingowych- w stosunku do zarządzenia:
bip.krakow.pl/_inc/rada/posiedzenia/show_pdfdoc.php?id=94293

?

Moje pytanie jest poważne, nie prześmiewcze i nie ironiczne- widziałem wiele inwestycji ze współczynnikiem znacznie niższym niż 1,2,
Atal Kliny jest flagowym przykładem deficytu miejsc- ze współczynnikiem około 0,5-0,6.

Czy wynika to z tego, że projekt / WZ / PnB takich inwestycji wydano przed zarządzeniem? A może deweloper ma programowo jakieś możliwości obejścia tych zarządzeń?

Na marginesie ciekawostka: zarządzenie określa też współczynnik miejsc na rowery.

amuam

Postautor: amuam » 04 mar 2020, 9:22

mac_kow pisze:Czy wynika to z tego, że projekt / WZ / PnB takich inwestycji wydano przed zarządzeniem?

PnB są z 2011 roku ;)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”