Cześć,
7 tyg temu podpisałem umowę deweloperską. Mieszkanie ma być oddane za 18mc. Przeczytałem umowę i nie ma w niej informacji o "sile wyższej" albo "specjalnych okolicznościach" jak globalna pandemia itd. Zastanawiam się co robić, pod koniec tygodnia mam termin wpłaty 25% z własnej kieszeni i się waham. Na pewno chciałbym przedłużyć ten termin i deweloper się na to zgodzi, ale zastanawiam się czy mogę się jakoś inaczej zabezpieczyć i czy przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy? 5% już wpłaciłem i nie chciałbym tego utopić.
Pozdrawiam
Odstąpienie od umowy deweloperskiej, czy jest to możliwe? / Jak odstąpić od umowy deweloperskiej?
Re: Odstąpienie od umowy deweloperskiej, czy jest to możliwe? / Jak odstąpić od umowy deweloperskiej?
pupu pisze:czy przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy?
Sprawdź najlepiej w samej umowie deweloperskiej, czy masz w niej opcje odstąpienia i z jakimi konsekwencjami się wiążą. Nie masz w niej nic o tym?
Re:Odstąpienie od umowy deweloperskiej, czy jest to możliwe? / Jak odstąpić od umowy deweloperskiej?
pupu pisze:Cześć,
7 tyg temu podpisałem umowę deweloperską. Mieszkanie ma być oddane za 18mc. Przeczytałem umowę i nie ma w niej informacji o "sile wyższej" albo "specjalnych okolicznościach" jak globalna pandemia itd. Zastanawiam się co robić, pod koniec tygodnia mam termin wpłaty 25% z własnej kieszeni i się waham. Na pewno chciałbym przedłużyć ten termin i deweloper się na to zgodzi, ale zastanawiam się czy mogę się jakoś inaczej zabezpieczyć i czy przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy? 5% już wpłaciłem i nie chciałbym tego utopić.
Pozdrawiam
Sprawa "prosta"- sprawdź u prawnika a następnie szczerze i otwarcie porozmawiaj z deweloperem. Na "odstąpienie" może być już za późno. W grę wchodzi wypowiedzenie/zerwanie.
A tak szerzej- chciałbyś, żeby naprawdę były zapisy o sile wyższej?
Wszystkie takie zapisy działają w obydwie strony; Chciałbyś, żeby to deweloper mógł się wykpić z umowy byle-czym?
Była o tym pobieżna dyskusja w innym wątku. Na pewno "duch" umowy deweloperskiej jest taki, że obydwie strony mają traktować się poważnie- czyli deweloper buduje a klient kupuje. Zasadniczo wypowiedzenie umowy z przyczyn innych niż określone w ustawie powinno być bardzo trudne.
Re: Odstąpienie od umowy deweloperskiej, czy jest to możliwe? / Jak odstąpić od umowy deweloperskiej?
Jeżeli chodzi o to, jak odstąpić od umowy deweloperskiej, to bardzo przytomnej rady udzielił powyżej mac_kow powyżej. A co do samej transakcji, to też warto rozróżnić, czy kupuje się mieszkanie dla siebie, czy inwestycyjnie, bo moim zdaniem to dwie różne bajki. Jeżeli masz zamiar mieszkaniem poprawić jakość życia swojego i swojej rodziny, budować własne poczucie bezpieczeństwa, to zastanów się czy na pewno chcesz zrezygnować i czy na pewno będzie kiedyś lepszy czas. Jeżeli zaś kupujesz mieszkanie, bo liczysz, że wkrótce będzie dużo więcej warte, a przy okazji dobrze zarobisz na wynajmie, to warto uważać, bo chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć, jak świat będzie wyglądał za kilka miesięcy.
Poczekaj aż wejdzie w życie ustawa antykryzysowa. Tam mają być rozwiązania na temat tego typu sytuacji. Postaraj się uzyskać od dewelopera zgodę na przedłużenie terminu wpłaty, ale niczego dodatkowego nie podpisuj. Nie napisałeś jeszcze jaki to deweloper, jeśli to duży ogólnopolski gracz to nie ma się czego obawiać, jeśli mały to ja bym dmuchał na zimne.
Dzięki za liczne odpowiedzi.
Odpowiadając w kolejności:
W umowie jest zapisane że można odstąpić w ciągu 30 dni jeśli deweloper zawali kwestie budowlane, pozwolenia itd, nie widze nic o sile wyższej.
Już się skontaktowałem z prawnikiem i sprawdzi umowę. Z deweloperem rozmawiam cały czas i są otwarci, rozumieją sytuację. Jak na razie dają możliwość przedłużenia terminu płatności, zastanawiam się czy nie powinienem się bardziej zabezpieczyć, stąc moje pytanie do Was. Co co tego czy bym chciał zapisy o sile wyższej? W tym przypadku tak, poniważ to co się teraz dzieje to nie jest byle co.
Zawarłem umowę deweloperską u notariusza. Bank nie jest na razie włączany, tę kwotę opłacam z własnej kieszeni.
Kupuje to mieszkanie z myślą sprzedaży cesji przed spłatą całości mieszkania.
Już coś wchodzi, to może być punkt zaczepienia. Duży deweloper, dzięki.
Odpowiadając w kolejności:
mac_kow pisze:Sprawdź najlepiej w samej umowie deweloperskiej, czy masz w niej opcje odstąpienia i z jakimi konsekwencjami się wiążą. Nie masz w niej nic o tym?
W umowie jest zapisane że można odstąpić w ciągu 30 dni jeśli deweloper zawali kwestie budowlane, pozwolenia itd, nie widze nic o sile wyższej.
megi pisze:Sprawa "prosta"- sprawdź u prawnika a następnie szczerze i otwarcie porozmawiaj z deweloperem. Na "odstąpienie" może być już za późno. W grę wchodzi wypowiedzenie/zerwanie.
A tak szerzej- chciałbyś, żeby naprawdę były zapisy o sile wyższej?
Wszystkie takie zapisy działają w obydwie strony; Chciałbyś, żeby to deweloper mógł się wykpić z umowy byle-czym?
Była o tym pobieżna dyskusja w innym wątku. Na pewno "duch" umowy deweloperskiej jest taki, że obydwie strony mają traktować się poważnie- czyli deweloper buduje a klient kupuje. Zasadniczo wypowiedzenie umowy z przyczyn innych niż określone w ustawie powinno być bardzo trudne.
Już się skontaktowałem z prawnikiem i sprawdzi umowę. Z deweloperem rozmawiam cały czas i są otwarci, rozumieją sytuację. Jak na razie dają możliwość przedłużenia terminu płatności, zastanawiam się czy nie powinienem się bardziej zabezpieczyć, stąc moje pytanie do Was. Co co tego czy bym chciał zapisy o sile wyższej? W tym przypadku tak, poniważ to co się teraz dzieje to nie jest byle co.
buda pisze:Zawarłes umowe deweloperską u notariusza czy podpisałes zwykłą umowę cywilną? Jeśli zwykłą, to moze masz zapis, ze jesli bank nie udzieli kredytu, oddadzą kasę? Wtedy możesz załatwic z bankiem, aby ci nie udzielili kredytu i wysatwił zaświadczenie. Jesli nie- Tylko prawnik - piszacy powyżej słusznie radzi. Prawnik tez kosztuje, wizyta powitalna chyba z 300 zł. btw - trzeba kupowac mieskzanie stojące, a nie za 2 lata
Zawarłem umowę deweloperską u notariusza. Bank nie jest na razie włączany, tę kwotę opłacam z własnej kieszeni.
megi pisze:Jeżeli chodzi o to, jak odstąpić od umowy deweloperskiej, to bardzo przytomnej rady udzielił powyżej mac_kow powyżej. A co do samej transakcji, to też warto rozróżnić, czy kupuje się mieszkanie dla siebie, czy inwestycyjnie, bo moim zdaniem to dwie różne bajki. Jeżeli masz zamiar mieszkaniem poprawić jakość życia swojego i swojej rodziny, budować własne poczucie bezpieczeństwa, to zastanów się czy na pewno chcesz zrezygnować i czy na pewno będzie kiedyś lepszy czas. Jeżeli zaś kupujesz mieszkanie, bo liczysz, że wkrótce będzie dużo więcej warte, a przy okazji dobrze zarobisz na wynajmie, to warto uważać, bo chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć, jak świat będzie wyglądał za kilka miesięcy.
Pepeg pisze:Poczekaj aż wejdzie w życie ustawa antykryzysowa. Tam mają być rozwiązania na temat tego typu sytuacji. Postaraj się uzyskać od dewelopera zgodę na przedłużenie terminu wpłaty, ale niczego dodatkowego nie podpisuj. Nie napisałeś jeszcze jaki to deweloper, jeśli to duży ogólnopolski gracz to nie ma się czego obawiać, jeśli mały to ja bym dmuchał na zimne.
Już coś wchodzi, to może być punkt zaczepienia. Duży deweloper, dzięki.
-
A jeżeli deweloper spóźnia się z oddaniem inwestycji (mija ustawowy termin 120 dni już przedłużający termin przeniesienia własności) to aktualna sytuacja (stan epidemii) zwalnia go z odpowiedzialności dotrzymania tego terminu? Zgodnie z ustawą deweloperską kiedy minie 120 dni mamy prawo odstąpić od umowy, ale jak tu się ma siła wyższa? Nie widzę żeby ustawa to regulowała.
pupu pisze:
Dla takich jak Ty jest specjalny kocioł w piekle. Doceniam szczerość, ale i tak w takim razie życzę, żeby się nie udało- cokolwiek zrobisz. Ot co- brutalnie, ale szczerze.
Swietne miejsce na konsultacje. Obstawiam prowokacje 

Ostatnio odpowiedziałem na jedno z ogłoszeń dotyczących cesji. Okazało się, że sprzedawca ma 5 mieszkań w jednym budynku. Zakupione max klika miesięcy temu, termin oddania 2022, płatność 10/90, a więc jeszcze nie pora na sprzedaż cesji. Miały ceny rosnąć 10% rocznie no ale coś się zepsuło i trzeba sprzedać...
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”