Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
matkow

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: matkow » 13 kwie 2020, 10:10

pozdro pisze:No tak ale na koncu jest sprzedawanie tych obligacji i przepalanie kasy. Czyli defakto gotowki nie bedzie na koniec wiecej w obiegu.
Natomist ze to wywola inflacje ktora jak wystrzeli to zaczna ja wtedy hamowac ale to tak szybko nie nastapi jest raczej pewne. Moze oplaca sie w dzialki pod mistami inwestowac jak ludzie po kryzysie rzuca sie na budowe domkow jednorodzinnych pod lasem. Choc to ryzykowne mocno.

No właśnie nie sądzą, że "w obiegu" będzie więcej waluty. W Republice Weimarskiej rząd zwiększał podaż pieniądza dramatycznie, ale nie powodowało to przez długi czas dużego wzrostu cen, bo ludzie kitrali pod materacem każdą markę. Dopiero jak nastroje się polepszyły, zaczęli wydawać i bum - hiperinflacja. GDP ~= podaż pieniądza * prędkość obiegu. Ta druga składowa znacząco spadnie. Podsumowując: Obstaję przy intensywnym epizodzie deflacyjnym zanim szambo wybije.

pozdro pisze:Jak ludzie wierza w to ze bedzie wzrost gospodarczy to bedzie wzrost gospodarczy, jak wierza ze bedzie recesja to bedzie recesja. Tak to dziala. 1miesiac temu wierzyli w wzrosty, teraz wierza w spadki. Zadaniem makroekonomistow jest takie zaczarowanie i zahipnotyzowanie ludzi zeby uwierzyli znowu we wzrosty.

forsal.pl/artykuly/1468411,szefowa-mfw-pandemia-wywola-najglebszy-kryzys-gospodarczy-od-lat-30-xx-wieku.html

Ta Pani raczej wie co mówi i nie gra na spadki cen mieszkań. Czy przeciętny kredytobiorca czytając takie wiadomości pobiegnie ochoczo do najbliższego oddziału banku? Nie sądzę. Chociaż, sądząc po klubie "na nieruchomościach nie można stracić", nic mnie już nie zdziwi.

pozdro

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: pozdro » 13 kwie 2020, 10:37

Zasadnicze pytanie jest takie czy na naszych oczach upada model miasta Nowego Urbanizmu. Te wszystkie Vancuwerismy itd. bo to one stymulowaly drastyczny wzrost cen mieszkan w centrach miast. Jak odpadna ludzie ze sredniej klasy podazajacy za tym stylem zycia to ceny mieszkan spadna nie na chwile a na trwale lacznie z koniecznoscia wyburzanja blokow mieszkalnych ktore zle rokuja i sa zbyt kosztowne w utrzymaniu, sa siedliskiem biedy i przestepczosci

youtu.be/P8dmVUrNt38

mac_kow

Postautor: mac_kow » 13 kwie 2020, 12:11

pozdro pisze:Zasadnicze pytanie jest takie czy na naszych oczach upada model miasta Nowego Urbanizmu. Te wszystkie Vancuwerismy itd. bo to one stymulowaly drastyczny wzrost cen mieszkan w centrach miast. Jak odpadna ludzie ze sredniej klasy podazajacy za tym stylem zycia to ceny mieszkan spadna nie na chwile a na trwale lacznie z koniecznoscia wyburzanja blokow mieszkalnych ktore zle rokuja i sa zbyt kosztowne w utrzymaniu, sa siedliskiem biedy i przestepczosci

youtu.be/P8dmVUrNt38

Nie, nie "upada". Wręcz przeciwnie. Jeśli jakkolwiek się izolowałeś, to na pewno- regułą przekory, a nie ślepego przyzwyczajenia, jak Tobie się wydaje- masz ochotę wyjść, spotkać się z ludźmi.

Człowiek jest i będzie istotą stadną. Piszę to tutaj już n-ty raz. Miasto stanie się jeszcze bardziej żywe a ludzie z jeszcze większą energią wrócą do społeczeństwa. Reguła przekory rządzi światem.

Wiem, nie ma obowiązku dyskusji- ale aż żal patrzeć, jak na podstawie raptem kilku tygodni absolutnie surrealistycznego doświadczenia, które MINIE i to w zasadzie bezpowrotnie, snujesz teorie i trendy, które rzekomo miałyby rozwijać skrajnie nienaturalne i antyludzkie tendencje.

Giovanna

Postautor: Giovanna » 13 kwie 2020, 14:23

buda pisze:Z wszystkimi powyższymi się generalnie zgadzam. Jesli ktoś wierzy, że wirus jest sztuczny (ja na przykład) i ze jakiś psychopata/biznes jak z filmu zmienia świat, to: za chwilę będą kolejne wirusy. Za rok, za dwa, za pięć. III wojna światowa. I że nie skończy się w lipcu, aby sobie pojechać na zasłuzony urlop i iść na koncert Aerosmith, tylko może być jak wojna trzydziestoletnia 1618-1648. W 1939 ludzie też wierzyli, ze wojna się skonczy do zimy. Jak nam wbił do głowy nasz historyk - Historia nauczycielką życia i Historia kołem się toczy.

Oj buda, chyba troszkę już zmęczona jesteś natłokiem informacji i szumu medialnego w tv i forach społecznościowych ...sztuczny wirus...LOL.
Wiem że to zabronione ale chyba spacer jednak dobrze Ci zrobi. .. I przy okazji Kubeł zimnej wody skoro dzisiaj śmingus dyngus.
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Giovanna

Postautor: Giovanna » 13 kwie 2020, 15:19

buda pisze:Giovanno, czyli Aga - ile masz dokładnie tych kont tutaj? Wg mnie 5.

Tak jak myślałam chyba izolacja Ci zaszkodziła... przeczytaj jeszcze raz to co napisałaś, zastanów się czy naprawdę tak myślisz ...a jeżeli tak no to chyba najwyższa pora poszukać fachowej pomocy. ..:-)

Odnośnie AgiR to ona była trolem, ale czytając twoje rewelacyjne wypociny to tez jesteś nim również w 100%. :roll:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

Giovanna

Postautor: Giovanna » 13 kwie 2020, 16:31

buda pisze:
Giovanna pisze:
buda pisze:Giovanno, czyli Aga - ile masz dokładnie tych kont tutaj? Wg mnie 5.

Tak jak myślałam chyba izolacja Ci zaszkodziła... przeczytaj jeszcze raz to co napisałaś, zastanów się czy naprawdę tak myślisz ...a jeżeli tak no to chyba najwyższa pora poszukać fachowej pomocy. ..:-)
Odnośnie AgiR to ona była trolem, ale czytając twoje rewelacyjne wypociny to tez jesteś nim również w 100%. :roll:

Oczywiście, ze to Ty jesteś AgąR. Poznać Cie po niepohamowanej i niepotrzebnej złośliwości, stosowanych z lubością związkach frazeologicznych, bogatej składni i widocznej inteligencji w wypowiedziach. Masz tu 5 kont - w tym piszesz jako facet i jako baba.

Widać jest gorzej niż myślałam...teorie spisku, sztuczne wirusy, wojny 30-letnie.... a teraz jestem AgąR...Mam się śmiać czy płakać...?

Giovanna

Postautor: Giovanna » 13 kwie 2020, 16:40

Zmieniasz treść swoich wpisów, ale tylko się pogrążasz. Otóż ja byłam jedną z osób która z nią polemizowała, a poza tym nie ma bystrzaku na tym forum innej Agi, aktywnej w ostatnim czasie. A może Ty nią jesteś w "nowym wcieleniu"....? bo bredzisz jak ona i trolujesz tu tymi teoriami spiskowymi...

pozdro

Postautor: pozdro » 13 kwie 2020, 18:45

Ale wy zakladacie ze wirus minie i bedzie jak dawniej. A co jak wirus z nami zostanie bedzie mutowal. Bedzie sezonowy. Do tego beda dochodzic kolejne. Ludzie nie beda sie godzic na niehigieniczne warunki pracy w openspacach, podroz transportem zbiorowym, zbiorowe zywienie i zycie w duzych zbiorowosciach. Potrzeby stadne moga realizowac kontaktujac sie w ograniczonym gronie rodzinny w kontaktach 1-1 a nie na openspacie 8h lub przez internet zdalnie na livechat na youtubie.

Maciej86

Postautor: Maciej86 » 13 kwie 2020, 18:54

Wracając do tematu, pozdro ma trochę racji, jeżeli mówimy o Ameryce Północnej lub Australii, czyli tam gdzie mamy stosunkowo nowe miasta i dużo miejsca. W Europie sprawa wygląda gorzej (a w przytoczonym przez pozdro filmie Zurich jest wyżej niż Vancouver) mamy miasta skupione wokół centrum np. takie Londyńskie City czyli dzielnica finansowo - korporacyjno - usługowa jest w samym środku zakorkowanego miasta.

Nowe dzielnice z przewagą wieżowców/biurowców udało się stworzyć poza miastami tylko w kilku przypadkach jak Wiedeń czy Moskwa. Oczywiście warunkiem jest zapewnienie miejsca, infrastruktury, komunikacji i planowanie na kilkanaście lat. Dwie dekady temu można było pomyśleć.... business park Zabierzów :), ale wiemy jak to się skończyło. W Naszym przypadku mrzonką jest liczenie na jakieś super inwestycje tworzące nowe dzielnice finansowe z połączeniem kolejowym, tramwajowym i blisko autostrady. W Naszym kraju/mieście jest to niemożliwe bo -> wybudowanie kilku kilometrowej linii tramwajowej trwa dziesięć lat (5km do Górki Narodowej, które nawet nie jest w centrum miasta planowano już 2014r. a do 2024 będzie ciężko oddać całą inwestycję) lub taki wiecznie zakorkowany Warszawski Mordor (planowanie.... ZERO).

Jak już wielu z Nas napisało, trudno wróżyć co będzie za kilka miesięcy czy ceny wyhamują, czy spadną i jak bardzo (pewnie u mniejszych deweloperów bardziej, więksi mogą cierpliwie przeczekać jakiś czas), dużo też zależy od wynajmuj krótkoterminowego i wpływającej na niego turystyki bo to może powstrzymać sprzedaż pod tego typu inwestycje. Póki co masowa rozbudowa osiedli domów jednorodzinnych wokół Krakowa nie wchodzi w grę, bo nie ma infrastruktury, która to udźwignie - więc mieszkania w mieście będą potrzebne i kupowane. Jak zakończą się inwestycje kolejowe wokół to sytuacja może się poprawić. Przez to siedzenie w mieszkaniach wiele osób zamarzy o swoim ogródku - kogo stać lub ma możliwość pracy zdalnej to będzie bardziej skłonnych na przedmieścia, albo styl Szwecki (mała, ale tańsza, chatka pod miastem na weekendy i wakacje).

pozdro pisze:Ale wy zakladacie ze wirus minie i bedzie jak dawniej. A co jak wirus z nami zostanie bedzie mutowal. Bedzie sezonowy. Do tego beda dochodzic kolejne. Ludzie nie beda sie godzic na niehigieniczne warunki pracy w openspacach, podroz transportem zbiorowym, zbiorowe zywienie i zycie w duzych zbiorowosciach. Potrzeby stadne moga realizowac kontaktujac sie w ograniczonym gronie rodzinny w kontaktach 1-1 a nie na openspacie 8h lub przez internet zdalnie na livechat na youtubie.

Oczywiście, może z czasem. Tylko, że w Chinach czy Japonii też są tego typu obawy -> łatwiej i taniej jest zmienić system pracy i procedury. W Niemczech już wprowadzono dodatkowe procedury do zakładów pracy, które mają zostać na stałe (mniejszy kontakt).

pozdro

Postautor: pozdro » 13 kwie 2020, 19:15

Ja to widze tak ze rzady dosc szybko zniosa surowe ograniczenia o ekonomia konsumpcja spadla o 30%. Ale koronawirus zostanie i bedzie go nie mniej niz teraz natomist bedziemy chodzic w maskach pracowac zdalnie jak tylko mozemy kupowac online drive through robic zakupy i restauracje. Social distancing i maseczki zostana z nami an dluzej wiec bedziemy trwale uczyc sie nowego stylu zycia prze kolejne 2 lata. Zupelnie innego niz nowy urbanizm. Taki ktory rozklada transport publiczny i funkcjonowanie miast jako takich. Drive through restauracje i jezdzenie wszedzie autem to nie jest miejski styl zycia a to nas czeka w nadchodzacych miesiacach to jest rozklad miast jakei znamy.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”