Zakup mieszkania w czasach zarazy / czy kupować mieszkanie w czasie epidemii

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Krakus44

Re: Zakup mieszkania w czasach zarazy

Postautor: Krakus44 » 14 kwie 2020, 21:34

Przykład ze Szwecji:
Pielęgniarka w S zarabia srednio 12000 zl brutto.
W PL 5500 brutto.
Cena za mieszkanie do ok 55m2>
w Krakowie srednio ok 9000 zl/m2
w Göteborgu ok 24000 zl/m2.
(celowo wybrałem to miasto jako najstosowniejsze do porówniania).
Porównanie cen mieszkania w Krakowie do Londynu czy Sztokholmu wypadnie jeszcze bardziej korzystnie dla polskiej, krakowskiej pielęgniarki)

PS. Akurat przykład zarobków pięlęgniarek jest świetny bo zawód ten jest równie niedoceniamy w obu krajach jesli chodzi o płace. Bardzo podobnie wypada porównanie nauczycieli.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2020, 21:44 przez Krakus44, łącznie zmieniany 1 raz.

ghd

Postautor: ghd » 14 kwie 2020, 21:44

Grejfrut pisze:Ucinam drogi przyjacielu dyskusję z Tobą. Jeżeli nie rozumiesz, że aby coś mieć, to trzeba się postarać, czasem pracować znacznie ponad normę i uważasz, że Polacy to biedacy, to nie mamy o czym rozmawiać. Ja Ci nie wytłumaczę, ty mnie nie przekonasz.

Moment , chwila. Gdzie napisałem, że nie trzeba się postarać? Gdzie wspomniałem, że nie trzeba pracować ponad normę? Właśnie to jest jeden z dowodów na to, że jesteśmy biedni w stosunku do państw z którymi się chcemy porównywać. Po prostu w większości przypadków musimy zap... na wysokości lamperii. Nie wiem, czy to dobrze, czy też źle. Wiem jednak, że ten stan utrzymywany zbyt długo, kompletnie się nie sprawdza, bo przychodzą trudne momenty i niektórzy ludzie zaczynają bzikować. Inna sprawa, że jeżeli uważasz, że pielęgniarka, by uciułać stosunkowo niewielką kwotę, na bilet do Australii powinna pracować na dwa etaty i rzucasz to niedbale, sugerując tym samym, że jest to normalne , a nawet wskazane, to ja jestem miły panie przerażony stopniem degeneracji i rozkładu młodego pokolenia. Ja już nie mówię o tym, że dziwnie się czuję, gdy strofuje mnie człowiek, który bez żenady ogłasza światu, iż jego głównym kapitałem są raty kredytów w banku. Naprawdę nie chcę się powtarzać, ale pokory. Więcej pokory w tym szaleństwie. Piszesz o samochodach. Wiesz jaki jest średni wiek pojazdu jeżdżącego po polskich drogach? Wiesz skąd i dlaczego sprowadzane są te samochody? Piszesz o szalonej sprzedaży kawalerek. Nie udawaj , że nie orientujesz się kto je kupuje. Jednak nawet jeżeli byliby to indywidualni ciułacze, to jaka jest skala tej sprzedaży i rzekomego bogactwa w stosunku do liczby obywateli naszego kraju? Tam wyżej witek wrzucił dobrą grafikę. Może pora "spojrzeć szerzej" i zobaczyć cokolwiek więcej , niż arkusze kalkulacyjne w swym laptopie i kilkadziesiąt drogich inwestycji w dużym mieście? Próbujesz zaprzeczać faktom, promując dodatkowo brednie o bardzo tanich mieszkaniach. Nie chcę się pastwić, bo mógłbym spokojnie pyknąć elaborat na temat polskiej "zamożności", poparty liczbami, grafikami, wykresami, przykładami z życia. Radzę jednak byś sam spokojnie sobie to przemyślał i nie zawężał zagadnienia do czterech ulic, pięciu parkingów oraz ośmiu biurowców. Tylko tyle.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

ghd

Postautor: ghd » 14 kwie 2020, 21:47

Krakus44 pisze:Przykład ze Szwecji:
W PL 5500 brutto.
Porównanie cen mieszkania w Krakowie do Londynu czy Sztokholmu wypadnie jeszcze bardziej korzystnie dla polskiej, krakowskiej pielęgniarki)

PS. Akurat przykład zarobków pięlęgniarek jest świetny bo zawód ten jest równie niedoceniamy w obu krajach jesli chodzi o płace. Bardzo podobnie wypada porównanie nauczycieli.

I dlatego właśnie pielęgniarki wyjeżdżają do Norwegii, Szwecji, Niemiec, Wielkiej Brytanii. Świetnie podany przykład, panie premierze. Ma pan jeszcze jakieś ciekawostki tego typu? Panie premierze, Mateuszu kochany. Ja sobie tak pomyślałem, że może ta szwedzka leniwa pielęgniarka powinna sobie dobrać drugi etat? To wtedy byłoby jej lepiej, niż tej w Krakowie? Jak pan myśli?

Pawel1978

Postautor: Pawel1978 » 14 kwie 2020, 22:09

Obrazek

Mar G

Postautor: Mar G » 14 kwie 2020, 22:11

polecam do końca - ku refleksji/wygaszeniu emocji

https://m...com/story.php?story_ ... 3528099382

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 14 kwie 2020, 22:28

ghd pisze:
W PL 5500 brutto.

I dlatego właśnie pielęgniarki wyjeżdżają do Norwegii, Szwecji, Niemiec, Wielkiej Brytanii. Świetnie podany przykład, panie premierze. Ma pan jeszcze jakieś ciekawostki tego typu? Panie premierze, Mateuszu kochany. Ja sobie tak pomyślałem, że może ta szwedzka leniwa pielęgniarka powinna sobie dobrać drugi etat? To wtedy byłoby jej lepiej, niż tej w Krakowie? Jak pan myśli?

Proponuje skonczyc z naduzywaniem alkoholu wieczorami ..Jak wytrzezwiejesz porozmiaiamy merytorycznie i na temat.. Narazie bredzisz...Stales sie tu juz calkiem popularny...

StormSunny

Postautor: StormSunny » 14 kwie 2020, 22:33

NOWY 2018 pisze:Jest jak jest,ale każdy kowalem sam sobie. Znam takich którzy wynajmują od 16 lat mieszkanie bo boja się że im się '' noga powinie" spłacili wynajmem polowe mieszkania i dalej trzęsą portkami. Jak się,,noga powinie to z bankiem się dogadasz ,odroczą spłaty-każdy bank ma taka opcje.
Ja w ciągu tych 16 lat kupuje drugie większe, rodzina powiększyła się :P a na wynajmie to kopnie cie w 4 litery.

Hahaha. Dogadasz się z bankiem. Hahah. Na bruk plus ewentualne pierdzenie w pasiak jak nadal będziesz zalegał. Bank ma cię serdecznie w dupie i zależy mu TYLKO i WYŁĄCZNIE na ZYSKU.

ghd

Postautor: ghd » 14 kwie 2020, 22:35

Krakus44 pisze:
ghd pisze:
W PL 5500 brutto.

Proponuje skonczyc z naduzywaniem alkoholu wieczorami ..Jak wytrzezwiejesz porozmiaiamy merytorycznie i na temat.. Narazie bredzisz...Stales sie tu juz calkiem popularny...

Proponuję, byś jednak przemyślał swoje denne przykłady i słabe insynuacje. Porozmawiajmy merytorycznie. Czy mieszkania w Polsce są dla Polaków drogie, czy bardzo tanie, a może ceny są w sam raz? Czy samotnie żyjąca krakowska pielęgniarka ma większe szanse na pełną samodzielność od swojej szwedzkiej koleżanki, czy też nie? To są konkretne, poważne pytania. Pytania z których ty zdajesz się kpić. To bardzo nieładnie w twojej sytuacji.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 14 kwie 2020, 22:38

Sporo tu autorytetow i znawcow tematu od Lizbony po Kijow.
Sam pracuje w Szwecji od prawie 20 lat i znam swietnie realia tutejsze ale i te w Niemczech i Polsce. Nie spotkalem tu ani jednej polskiej pielegniarki jak zyje. Lekarze wyjezdzali do Szwecji masowo jakies 20, 10 lat temu...podobnie do Niemiec. Wiekszosc wraca po kilku latach pracy, zdobyciu specjalizacji. Nie chca mieszkac za granica bo koszty utrzymania sa nieporownywalenie drozsze niz w PL. Oczywiscie zarobia wiecej ale konsekwencje zycia za granoca tez sie ponosi w postaci tesknoty , obcego jezyka itd. Przytoczylem porownanie zarobkow aktualnych w PL i S. jesli ktos ma watpliowsci niech sam sprawdzi. Ceny za mieszkania rowniez aktualne.
Jak ktos jest op orny albo nawalony to trudno dyskutowac...Trzeba sie maruderzy wyksztalcic, dorobic kursy, i zajac praca a nie siedzeniem na forum i trolowaniem. Wtedy wszystkim bedzie latwiej...Pozdrawiam pozytywnie nastawionych. Maruderzy spadac na inne forum. Tu rozmawiamy o inwestycjach zyciowych ...nie biadoleniu.

ghd

Postautor: ghd » 14 kwie 2020, 22:46

Witt pisze:https://finanse.rankomat.pl/poradniki/bogaci-czy-biedni-sila-nabywcza-polakow/

Kazdy z Was ma troche racji. Dysproporcje w Europie sa.... Polacy sa jednak ambitni i maja inicjatywe i pracuja wiecej niz inne nacje zeby im dorownac. Sa wiec i tacy ktorych nie stac ale bardzo wiele ludzi radzi sobie swietnie nie ustepujac wiele zachodnim sasiadom. Nawet na mapie Polski widac to w postaci przebarwien...

Przebarwienia powiadasz. Na Śląsku, gdzie tradycyjnie pompuje się wiadomo kogo oraz w Stolicy, gdzie jest zawsze największe siano. Do tego Wrocław, Trójmiasto, blado cała reszta większych miast, Krakowa prawie nie widać, ale to zapewne słynna niecka i smog jest tego powodem. Poza tym poziom Węgier, poniżej Słowacji, aż się nie chce wierzyć. Trochę słabo, no ale jakieś światełko w tunelu jest. Na pewno mamy ambicję i pracujemy więcej. Na pewno nie pomagają nam w tym ci, od których tej pomocy mamy prawo oczekiwać. Być może ten ostatni element jest naszym największym problemem.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”