Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
ghd

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: ghd » 19 kwie 2020, 21:31

Grejfrut pisze:Nie użyłem sformułowania, że większość Polaków zarabia średnio powyżej tylu, jeżeli da się wyciągnąć taki cytat, to jest on przekłamaniem całego sensu wypowiedzi. Jasno zadałem pytanie ile znacie rodzin, które zarabiają mniej niż 8000,00 zł netto. No właśnie. W Krakowie wcale nie ma takich aż tak wielu.

Przedstaw konkretne wyniki badań, a nie własne wyobrażenie. Ja też mogę rzucić, że nie znam nikogo kto zarabia poniżej 10k miesięcznie. Zabrzmi tak samo wiarygodnie.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

Pawel1978

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Pawel1978 » 19 kwie 2020, 21:32

Krakus44 pisze:Ty geniuszu czasami sie tu udzielasz, niestety z miernym skutkiem. Rozmawiamy o sredniej polskiej czy rynku krakowskim?
se.pl/krakow/srednia-pensja-w-krakowie-i-w-malopolsce-to-nie-uwierzycie-aa-snew-AMKD-7PKD.html
Nie wiem robaczku skad przyjachales do grodu Kraka, ale jesli z Pcimia to wracaj tam... to bedziesz mial ta srednia na ktora sie powolujesz.
Pytales mnie rowniez o konkrety porowniania rynku szwedzkiego z polskim. Wyslalem odpowiedz kilka dni temu, ale jakos cichutki sie zrobiles.
Widzisz tak to jest jak sie bredzi na tematy o ktorych sie nie ma pojecia.
I jeszcze jedno...ilosc zamieszczonych emotikonkow w twoich wpisach swiadczy, ze nie jestes calkiem zrownowazony emocjonalnie. Ochlon troche...

Ja wolę Jastrzębie Zdrój :)
plus.dziennikzachodni.pl/jak-pracowac-to-w-jastrzebiuzdroju-tu-zarabia-sie-najwiecej/ar/c1-14360629

A tak poważnie to najpierw radzę naukę podstaw matematyki jak się liczy średnią, medianę i dominantę i jakie dane nam pokazują, a potem podniecać sie cyframi których nawet znaczenia nie rozumiesz....

Jak nie rozumiesz o czym rozmawiają dorośli to się nie wtrącaj

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 19 kwie 2020, 21:36

ghd pisze:
Krakus44 pisze:
ghd pisze:Doszło słowo "uczciwie" ... Ta twoja koleżanka pielęgniarka na dwóch etatach to chyba uczciwie pracuje, więc ma. Pan na poczcie, czy pani w mięsnym pracują nieuczciwie, więc nie mają. Marudne nieuki. Rozkoszny jesteś, bo faktycznie wierzysz w to co piszesz.

se.pl/krakow/srednia-pensja-w-krakowie-i-w-malopolsce-to-nie-uwierzycie-aa-snew-AMKD-7PKD.html

Apropo krakowskiej bidy....Tak,w miescie sami zebracy...

Nigdzie nie napisałem, że sami żebracy. Poza tym badanie nie dotyczy wszystkich. Nie dotyczy nawet połowy pracujących. Tam wyraźnie stoi kogo wzięto pod uwagę i szczerze mówiąc jestem bardzo zdziwiony, że ledwie przekraczają 4k. To naprawdę niewiele, biorąc pod uwagę realne koszty życia w tym mieście.

Tak...galerie w Krakowie zawalone tak, ze nie ma gdzie auta zaparkowac, knajpy rowniez, 1-2 samochody w kazdej rodzinie i wakacje za granica...
Ciezko sie zyje ...w Krakowie szczegolnie...
300gospodarka.pl/news/2019/11/13/srednie-wynagrodzenie-w-krakowie-wsrod-najwyzszych-w-polsce

ghd

Postautor: ghd » 19 kwie 2020, 21:55

Krakus44 pisze:
ghd pisze:
Krakus44 pisze:se.pl/krakow/srednia-pensja-w-krakowie-i-w-malopolsce-to-nie-uwierzycie-aa-snew-AMKD-7PKD.html

Apropo krakowskiej bidy....Tak,w miescie sami zebracy...

Nigdzie nie napisałem, że sami żebracy. Poza tym badanie nie dotyczy wszystkich. Nie dotyczy nawet połowy pracujących. Tam wyraźnie stoi kogo wzięto pod uwagę i szczerze mówiąc jestem bardzo zdziwiony, że ledwie przekraczają 4k. To naprawdę niewiele, biorąc pod uwagę realne koszty życia w tym mieście.

Tak...galerie w Krakowie zawalone tak, ze nie ma gdzie auta zaparkowac, knajpy rowniez, 1-2 samochody w kazdej rodzinie i wakacje za granica...
300gospodarka.pl/news/2019/11/13/srednie-wynagrodzenie-w-krakowie-wsrod-najwyzszych-w-polsce

Do Krakowa przyjeżdża jednak kilku turystów. Galerie w tygodniu świecą często pustkami. Samochody? Weź przestań. Jaki to jest dowód bogactwa? Wakacje za granicą? No to faktycznie jest wielki wydatek wykupić siedem dni w jakimś biurze, czy zarezerwować coś w sieci...Stary, ja nie twierdzę, że w Krakowie nie ma ludzi posiadających pieniądze, jednak zdecydowana większość żyje skromnie, oglądając każdą złotówkę. Powtarzam jeszcze raz zróbcie sobie ankietę , ile osób może z dnia na dzień porzucić pracę, bez pogorszenia jakości życia. Nie wiem co tu tłumaczyć? Prosty wyznacznik. Może jednak spójrz na temat chłodnym okiem zamiast się denerwować tym co piszę. W ogóle to naprawdę jestem zaskoczony, że ta średnia jest tak niska. Pomyśl co to oznacza dla tych "dołów".

ghd

Postautor: ghd » 19 kwie 2020, 22:06

Rozumiem, że praca w biedronce jest zajęciem hańbiącym. Interesujące podejście.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 19 kwie 2020, 22:09

ghd pisze:
Krakus44 pisze:
ghd pisze:Nigdzie nie napisałem, że sami żebracy. Poza tym badanie nie dotyczy wszystkich. Nie dotyczy nawet połowy pracujących. Tam wyraźnie stoi kogo wzięto pod uwagę i szczerze mówiąc jestem bardzo zdziwiony, że ledwie przekraczają 4k. To naprawdę niewiele, biorąc pod uwagę realne koszty życia w tym mieście.

Do Krakowa przyjeżdża jednak kilku turystów. Galerie w tygodniu świecą często pustkami. Samochody? Weź przestań. Jaki to jest dowód bogactwa? Wakacje za granicą? No to faktycznie jest wielki wydatek wykupić siedem dni w jakimś biurze, czy zarezerwować coś w sieci...Stary, ja nie twierdzę, że w Krakowie nie ma ludzi posiadających pieniądze, jednak zdecydowana większość żyje skromnie, oglądając każdą złotówkę. Powtarzam jeszcze raz zróbcie sobie ankietę , ile osób może z dnia na dzień porzucić pracę, bez pogorszenia jakości życia. Nie wiem co tu tłumaczyć? Prosty wyznacznik. Może jednak spójrz na temat chłodnym okiem zamiast się denerwować tym co piszę. W ogóle to naprawdę jestem zaskoczony, że ta średnia jest tak niska. Pomyśl co to oznacza dla tych "dołów".

Alez ja sie nie denerwuje. Wszedzie ludzie zyja oszczednie. Kiedys Polacy jezdzili na wakacje w Pieniny i nad Baltyk. Teraz stac ich na wypady tansze lub drozsze po calym swiecie. Pamietam jak odwiedzialem Krakow nowym samochodem 15 lat temu ktory zakupilem w Szwecji. Czulem sie niezrecznie bo wszyscy przemieszczali sie w skromnych pojazdach Teraz po 15 latach moj samochod smiga ciagle jak nowy tyle ze to ja czuje sie w skromnym pojezdzie. Spoleczenswto dorobilo sie naiesmowicie i to cieszy...

Pawel1978

Postautor: Pawel1978 » 19 kwie 2020, 22:13

ghd pisze:Rozumiem, że praca w biedronce jest zajęciem hańbiącym. Interesujące podejście.

Dorobił się na budowie w szwecji to teraz na kobiety z biedronki patrzy z góry - reprezentant klasy średniej (średnio wykształcony za to mocno wyszczekany)

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 19 kwie 2020, 22:14

ghd pisze:Rozumiem, że praca w biedronce jest zajęciem hańbiącym. Interesujące podejście.

A kto powiedzial ze hanbiacym...? A ile zarabiaja na kasie? Bo chyba o tym tu rozmawiamy...srednich, medianach i ukochanych przez genialnego Pawla1978 dominanatach...LOL
PS. Chociaz wszystko swiadczy o tym ze Pawel 1978 i ty to jedna osoba. Jakos dziwnie jestescie zwykle aktywni w tym samym czasie co juz wielokrotnie zauwazylem i wsparcie jak najwieksi przyjaciele...no coz..przeciez to forum nie dla idiotow...
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2020, 22:20 przez Krakus44, łącznie zmieniany 1 raz.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 19 kwie 2020, 22:15

Pawel1978 pisze:

Dorobił się na budowie w szwecji to teraz na kobiety z biedronki patrzy z góry - reprezentant klasy średniej (średnio wykształcony za to mocno wyszczekany)

A faktow jak nie bylo tak ni ma. No widzisz jaki cienias jestes..?.
To juz odpowiedz na moje pytanie...zostaniesz na kasie do emerytury...
No i czego sie nie uczyl...?

ghd

Postautor: ghd » 19 kwie 2020, 22:18

Przez piętnaście lat samochody zmieniły się także w Szwecji, a szczególnie w Norwegii, natomiast byłbym bardzo ostrożny z oceną stanu portfela i zamożności wszystkich mieszkańców Krakowa po tym czym kto jeździ. Jedynym wyznacznikiem jest to o czym napisałem wyżej, względnie prosta tabelka "winien/ma".

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”