Inwestycja Żywiecka Kraków / Borek Fałęcki - opinie o osiedlu na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Mar G

Re: Inwestycja Żywiecka Kraków / Borek Fałęcki - opinie o osiedlu na forum

Postautor: Mar G » 20 kwie 2020, 22:40

uważaj z pisaniem o dzikich zwięrzętach - dzikach czy sarnach - które często odwiedzają nasz obszar.
gdy o tym wspomniałem kilka mcy temu stado hien rzuciło się na mnie że sieję ferment ...

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 20 kwie 2020, 23:04

Mar G pisze:uważaj z pisaniem o dzikich zwięrzętach - dzikach czy sarnach - które często odwiedzają nasz obszar.
gdy o tym wspomniałem kilka mcy temu stado hien rzuciło się na mnie że sieję ferment ...

Oj tak, jesli prosisz o przypomnienie to chetnie sluze czego to sie nie dowiadywalismy od MarG o tej inwestycji...
1. straszenie dzikami i komarami z Lasu Borkowskiego (strach sie bac).
2. katastroficzne wizje dla mieszkancow IZ zjazdem wszystkich aut na Zywiecka zeby jakims cudem szybko przedostaly sie do Borku F.
(NADAL aktualne..juz nawet nie chce mi sie komentowac bo do dzisiaj nie odpowiedzial na moje pytania)
3.foty Zywieckiej z celowo uchwyconymi samochodami w kazdym kadrze. Znam ta ulice i wiem ze trzeba bylo sie niezle postarac zeby sie udalo tak to uchwyciic. Na fotach kolegi bono19 jakos pusciutko...
4. Potem skargi MarG na intensywne latarnie na osiedlu. Mial taki przymus zeby to pokazac ze robi taka fote w wieczor wigilijny i wysyla ten post w Boze Narodzenie... :D
5. Straszenie fatalna izolacja na poddaszu...

Wszystko oczywiscie do wgladu w tym watku. Nie za bardzo po drodze mu z Ta inwestycja...
No coz...zaradny kolega...tyle ze na nikim to tutaj nie robi juz wrazenia...
PS. Co ciekawe przepraszal tu juz za to i prosil i innych zeby nie kwestionowac niczyich wyborow, ale widze ze zaczyna spiewac na stara nute...tyle ze falszuje.

bono19

Postautor: bono19 » 20 kwie 2020, 23:26

Ruchu wzmożonego nie odnotowałem. Wręcz przeciwnie, w ciepłe letnie wieczory bardzo lubię okolice żywieckiej - da sie poczuć jak w miasteczku (przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie).

Nie zmienia to faktu, że inwestycja nie jest "uniwersalna" i raczej nabywca musi lubić takie klimaty - lekkie odosobnienie, las - co w gruncie rzeczy jest super, ale z drugiej strony po zmroku strach nieraz puścić żonę na autobus. Tych kontrowersyjnych zwierząt nie bedę już przywoływał - nie jest to może syberyjska tajga, ale występują one i trudno z tym dyskutować.

Nie zmienia to faktu że jestem w gronie, któremu inwestycja się podoba. Na zakup może bym się nie zdecydował, bo z ew. wynajmem w przyszłości może być różnie, a w poszukiwaniu ustronności wolałbym jednak dom z działką, ale samo miejsce jest przyjemne a zabudowa wyszła wg mnie dobrze.

Kolejny niuans który mi się przypomniał to średni klimat okolicy - sąsiedztwa z południowych bloków. Chyba, że może akurat tak trafiłem.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2020, 9:21 przez bono19, łącznie zmieniany 1 raz.

Mar G

Postautor: Mar G » 20 kwie 2020, 23:49

i nadal Krakus podtrzymuję wszystkie te punkty. co ciekawe dla Ciebie kolejno potwierdzają je niezależne osoby na tym forum na przestrzeni tych miesięcy. na razie tylko komarów nie mamy w ogrodach - bo sucho jak pieprz.

szkoda, że piszesz o czymś nie mając o tym pojęcia - jak o fotkach Kolegi, które zrobił je z tyłu inwestycji od strony garaży.... gdzie wogóle ruchu nie ma. nawet pieszego.... a ruchu to teraz nie z żadnej strony. dzielnica zamarła od 4 tygodni...

I nadal nikogo nie obrażam za jego wybór - zwróć uwagę że walczyliśmy o likwidację nowej ulicy nawet w interesie IŻ - ale radni starej daty postawili na swoim. leśne dziadki.

A Inwestycja , skoro już powstała - choć szkoda Lasu - powoli zyskuje moją aprobatę. faktów nie zmienię. cieszę się chociaż z chodnika, który developer zrobił i ucywilizował dojście do pętli tramwajowej. nie obrażam się na rzeczywistość.

a że wskazuję na uchybienia - jestem upierdliwcem który dba o jakość przestrzeni - i irytuje mnie że nie dorobili tych 5 metrów chodnika koło zebry, czy trawnik wokół inwestycji podlewany codziennie przez ochroniarza śmiesznym wężykiem posiali na ziemi wymieszanej z gruzem i szkłem - zamiast położyć porządny z rolki na torfie. może tą irytacją wzbudzę u nabywców wolę walki, aby docisnęli developera o poprawę tego co i ich by ucieszyło.ja bym to zrobił.

tylko tyle i aż tyle.

szacunek.

m-a-t-t-e-o

Postautor: m-a-t-t-e-o » 21 kwie 2020, 0:43

Hej @Mar G

Ta nowa ulica:
1) zaplanowana jest kodem KDW (tym samym co ul. Szczerbińkiego oraz ul. Karabuły),
2) ma szerokość 5m w miejscach wskazanych przez rado (via google maps),
3) w jedynym istniejącym obecnie odcinku wygląda tak (https://www.google.pl/maps/@50.0142224, ... 312!8i6656), a obie działki po bokach są zaplanowane jako tereny zielone w tym samym planie zagospodarowania który przywołujesz
4) we wszystkich biuletych nazywana jest 'drogą wyjazdową z osiedla'

Wydaje mi się, że nazywanie jej 'drogą tranzytową' to delikatne przegięcie... Raczej droga z pożytkiem dla mieszkańców 2-3 okolicznych osiedli (Polana, IŻ, to przy ulicy Kępna)

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 21 kwie 2020, 8:46

m-a-t-t-e-o pisze:Hej @Mar G

Ta nowa ulica:
1) zaplanowana jest kodem KDW (tym samym co ul. Szczerbińkiego oraz ul. Karabuły),
2) ma szerokość 5m w miejscach wskazanych przez rado (via google maps),
3) w jedynym istniejącym obecnie odcinku wygląda tak (https://www.google.pl/maps/@50.0142224, ... 312!8i6656), a obie działki po bokach są zaplanowane jako tereny zielone w tym samym planie zagospodarowania który przywołujesz
4) we wszystkich biuletych nazywana jest 'drogą wyjazdową z osiedla'

Wydaje mi się, że nazywanie jej 'drogą tranzytową' to delikatne przegięcie... Raczej droga z pożytkiem dla mieszkańców 2-3 okolicznych osiedli (Polana, IŻ, to przy ulicy Kępna)

No oczywiscie. To samo pisalem juz 14 pazdziernika, godz 15.49 ale i wczesniejsze wpisy. Do dzisiaj nie padly zadne odpowiedzi, ale MarG nadal uwaza co uwaza. Jego prawo. Ja juz ignoruje jego wpisy bo od dawna "wiadomo" o co mu biega (teraz sie wydalo ze mieszka na Szczebinskiego)...Z grzecznosci nie komentowalem, ale poniewaz raczyl teraz ironicznie nawiazac do tamtej dyskusji to mysle ze warto ja odswiezyc po jego inicjatywie.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2020, 9:03 przez Krakus44, łącznie zmieniany 1 raz.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 21 kwie 2020, 8:58

Mar G pisze:Nie będzie innego wylotu z 8 Pułku na cały Borek przewidzianego ....
Szeroki potok pojazdów 20 h/ dobę.

Takie mielismy rewelacje :D

Mar G

Postautor: Mar G » 21 kwie 2020, 9:37

Panowie,
wciąż mylicie ulice, trudno dyskutować z osobami które nie znają zagadnienia z bliska, nie były na spotkaniach, nie widziały planów.
piszecie o ul. Karabuły - która już istnieje jako wąska uliczka spacerowa. a ja o KDW5 otoczonej docelowo blokami , które przewiduje studium.
w powiększeniu załaczam - może dotrze do Was.
miłego dnia

Ps. Nie mieszkam na Szczerbinskiego. Protest poparło całe Osiedle - literalnie każda ulica, każdy dom. Dlatego osiągneliśmy sukces, bo zrobiło to wrażenie na Panu Prezydencie.

Obrazek

Mar G

Postautor: Mar G » 21 kwie 2020, 13:30

Oni nie są mieszkańcami "rdzennymi" Polany z lat 1997-2000.
Wtedy Zasada zbudował osiedle.

Ludzie pamiętają w miejsce czego powstały te bloki - akcja RATUJ LAS poszukaj w necie.... prokurator, pozwolenie na budowę na 1 dzień przed wejściem Planu Zagosp - znane sprawy.

m-a-t-t-e-o

Postautor: m-a-t-t-e-o » 21 kwie 2020, 14:43

Muszę Ci przyznać rację Mar G.
Bez osobistej obecności na spotkaniach 'leśnych dziadków' i 'rdzennych mieszkańców' ciężko objąć umysłem jak połączenie głównej 'drogi tranzytowej' z 'uliczką spacerową', stworzy finalnie ruch rodem z manhatanu pod IŻ.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”