Osiedle Zielona Dolina - Kraków / Mników - domy od Ecovillage - forum i opinie

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
iti

Re: Osiedle Zielona Dolina - Kraków / Mników - domy od Ecovillage - forum i opinie

Postautor: iti » 19 kwie 2020, 22:50

Nie miałem pojęcia, że to będzie takie duże osiedle, dużo tych domów już tam zostało wybudowanych?

Obrazek
Plan dewelopera Ecovillage

Czy już jakieś etapy tej inwestycji powstały i mieszkają w nich ludzie?

iti

Re: Osiedle Zielona Dolina - Kraków / Mników - domy od Ecovillage - forum i opinie

Postautor: iti » 19 kwie 2020, 22:54

No i może są jakieś osoby, które już zakupiły tam mieszkania i mogą podzielić się tym, jakie mają opinie w tej sprawie. Jak z dojazdem do Krakowa z tych okolic?

Boruni

Postautor: Boruni » 24 kwie 2020, 7:44

Witam,
osiedle jest duże ale też i teren pod nie przeznaczony jest gigantyczny. Osiedle Parkowe Wzgórze ma 150 domów na 15ha, tu będzie zapewne około 115 domów na 17 ha nie licząc terenów przyległych gdzie będzie część rekreacyjna. Żaden film, żadne zdjęcie nie odda przestrzeni i ilości zieleni która tam JUŻ jest. Mieszkam wieś obok od 20 lat i bardzo chwalę sobie dojazd. Potrafię i trzy razy dziennie być w centrum, autem, skuterem i po 20 latach nie czuje się zmęczony dojeżdżaniem. W każdy weekend od 10-17 zapraszamy na spacer, kawę do naszego parku, bo tak teraz wygląda osiedle i to najlepszy sposób zweryfikowania atrakcyjności tego miejsca.
mnikowzielonadolina.pl

kascyk

Postautor: kascyk » 27 kwie 2020, 15:50

A jak z hałasem w okolicach Baczyna?znośnie czy jednak jest to męczące? Kazdy samolot leci tamtędy czy część odbija na inny kierunek. Teraz nic sie nie sprawdzi wiec moze ktos ma jakies filmy, zdjecia. cokolwiek

Xmart12

Postautor: Xmart12 » 29 kwie 2020, 11:21

kascyk pisze:Dzień dobry. Jestem zainteresowana zamieszkaniem w tej okolicy. Niestety w chwili obecnej nie latają samoloty. Czy ktoś może mi napisać jak tam jest głośno i co ile mniej wiecej przelatują samoloty? bede bardzo wdzieczna za pomoc.

hej,
ostatnio ze znajomymi byłem na "oględzinach " w balicach domu zaraz przy lotnisku - akurat startował samolot, to hałas spory..
tutaj to już troszeczkę dalej- ale samoloty to myślę, że i jak tramwaje w centrum miasta- po paru dniach idzie się przywyczaić..

jeśli chodzi o tą zieloną dolinę to kuzyni interesowali się dość mocno inwestycją- nawet mieli chyba przegląd z fachowcami dot zakupu w tej inwestycji

wygląda sensownie i przemyślanie, ale z tego co opowiadali- właściciele coś kombinują z materiałami tzn zmieniają koncepcje- zamienne itp
na przeglądzie mieli sporo istotnych tematów ( okna, elewacja itp)

koscoff

Postautor: koscoff » 04 maja 2021, 17:49

Czytam ten wątek i widzę wpis na pierwszej stronie z 2018roku, gdzie za dom wspomniana cena to 790tyś pln. Teraz na stronię widzę, że dostępne są jeszcze 2 domy: jeden za 995tyś (niedawno był za 950tyś) i drugi za 1,15m (niedawno za 1,05m).
Co sądzicie o tej inwestycji? Z tego co się dowiedziałem ma tam stanąć około 115 domów, trzeci etap ruszył ze sprzedażą - duże domy, najtańsze za ok. 1,5m. Ma być tam też docelowo czynsz aby utrzymać części wspólne, ochronę, oświetlenie itp...trochę dziwne przy domu.

Warto rozważyć to Waszym zdaniem? Cena to 1mln ale mamy 8arów działki, rekuperację, pompę ciepła, ogrodzenie, wykostkowany wjazd, zagospodarowaną zieleń...

Będę wdzięczny za Wasze opinie :)

Boruni

Postautor: Boruni » 05 maja 2021, 21:15

Witam,
na te dwa domy zostały dziś podpisane umowy. Zostaje kolejny etap z nowymi, większymi domami.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 06 maja 2021, 9:44

koscoff pisze:Co sądzicie o tej inwestycji? Z tego co się dowiedziałem ma tam stanąć około 115 domów, trzeci etap ruszył ze sprzedażą - duże domy, najtańsze za ok. 1,5m. Ma być tam też docelowo czynsz aby utrzymać części wspólne, ochronę, oświetlenie itp...trochę dziwne przy domu.

Jeśłi już dom "za miastem", to właśnie w takiej koncepcji. Polecam "Parkowe Wzgórze" jako modelowy przykład czegoś, co realnie przypomina OSIEDLE z INFRASTRUKTURĄ, a nie bieda-imitację po to, żeby było taniej, jedna brama i wspólne ogrodzenie.

Jeśli faktycznie powstanie te 115 domów oraz części usługowe i rekreacyjne- trzymać dewelopera za słowo, bo na razie idzie im to... wolno i na tym etapie ja bym absolutnie nie ufał temu, że koncepcję uda się zrealizować- to osiedle ma szansę zostać do pewnego stopnia samowystarczalną enklawą, w której można spędzić czas. W odróżnieniu od wszelkich pseudo-zgrupowań szeregówek czy też domów wolnostojących.

Co za tym idzie. Jeśli będzie to realne OSIEDLE, to nie należy się dziwić opłatom za utrzymanie części wspólnych.

koscoff

Postautor: koscoff » 06 maja 2021, 10:10

Skoro oba domy już sprzedane to nie ma tematu - przynajmniej dla mnie. Nowy etap z domami za 1,5-2,2mln to wg mnie nieporozumienie. Raz cena, dwa wielki metraż, wg mnie zupełnie niepotrzebny dla modelu rodziny 2+1 lub 2+2. Za takie pieniądze to się samemu buduje...Tym bardziej, że tutaj póki co niczego nie ma, komunikacyjnie też lipa...do najbliższego przystanku z którego cokolwiek jedzie to 1,5km...

Co do konceptu samego osiedla - niby fajnie ale jednak postawienie 115 domów może oznaczać najbliższych parę lat z koparkami za oknem i hałasem budowy. Dodatkowo nie jestem przekonany czy spacerowanie wokół domów to najlepsza opcja spędzania czasu podczas gdy już się mieszka na wypizdowie i do wszelakich lasów/terenów zielonych jest mega blisko...Po co za to płacić czynsz? Części usługowe powinny być opłacone przez najemców.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 06 maja 2021, 10:22

koscoff pisze:Po co za to płacić czynsz? Części usługowe powinny być opłacone przez najemców.

Ech... no tak, kolejny człowiek, który nie wie z czym wiąże się posiadanie domu :)

Widzisz- ta piękna zieleń, lśniąca kostka brukowa, efektowna brama- kosztują. Nie tylko przy montażu.

Posprząta się samo? Umyje i posprząta się samo? Oświetli się samo? Naprawi i zakonserwuje się samo? Pierwsze konkretne pytanie: jak wyobrażasz sobie np. serwis bramy wjazdowej bez wspólnych opłat?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”