Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
rydler32

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: rydler32 » 14 maja 2020, 11:10

Grejfrut pisze:
zyneon pisze:
Grejfrut pisze:Na 29 Aleja od Bumy zwolniło się sporo mieszkań, ale teraz przybyło dużo rezerwacji, chociaż mniej, niż zrezygnowało.

Ile przybyło teraz rezerwacji? Ja mam dane sprzed miesiąca i widzę, że Buma w trzech swoich inwestycjach miała 85 wolnych mieszkań, a teraz ma 158...

Nie wiem dokładnie, aż tak mnie to nie interesuje. Jednak mieli prawie cały sprzedany budynek D, po miesiącu pandemii był prawie cały wolny, a teraz jest tak 50/50, może trochę mniej. Czyli jest gorzej jak było, ale pierwszy szok już za nimi i klienci wracają. Konkurencja na rynku jest mniejsza, to czuć - ale widać też powolną zmianę nastrojów na plus.

to może mieć też związek z obecnymi obostrzeniami kredytowymi, generalnie jest trudniej o finansowanie i zdolność kredytowa też jest liczona ostrożniej.

Nikles

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Nikles » 14 maja 2020, 11:13

Obserwuję Grzegorzki Park od Inter-Bud. W lutemu w budynku 7 było 53 wolnych mieszkania, w budynku 8 - 93. W kwietniu liczba wolnych nagłe wzrosła: bud. 7 - 60, bud. 8 - 100. W tym tygodniu bud. 7 - 57, bud. 8 - 99.

Grejfrut

Postautor: Grejfrut » 14 maja 2020, 11:28

Coś się rusza, to na pewno. Ja np. zrezygnowałem z mojej inwestycji i zarezerwowałem domek, jednak COVID zmienił priorytety. Po co mi inwestycja, skoro zrobię ją z aktualnego mieszkania, a w tych samych pieniądzach podniosę swój komfort życia.

Teraz z kredytem jest ciężej, ale jak życie wróci do normy, to zaraz Banki odżyją. Teraz same nie wiedzą co będzie, więc jest to moim zdaniem całkowicie normalne działanie.

StormSunny

Postautor: StormSunny » 14 maja 2020, 17:28

Ja bym zakazał kredytowania mieszkań i bym patrzył co się zacznie dziać.

rydler32

Postautor: rydler32 » 14 maja 2020, 17:40

StormSunny pisze:Ja bym zakazał kredytowania mieszkań i bym patrzył co się zacznie dziać.

niektóre banki nie kredytują już inwestycji rozpoczętych po 01.01.2020,
pewnie dlatego, że zależy im na sprzedaży wcześniejszych inwestycji, które kredytowali ;)

pozdro

Postautor: pozdro » 16 maja 2020, 19:42

citylab.com/life/2020/05/open-office-design-coronavirus-risk-safe-workplace-health/611299

Ludzie zastanawiaja sie nad sensownoscia openspacow i Biura jak po takich kazdy sie ze sa bez sensu. Niektorzy mowia ze sa po to zeby mozna bylo sobie pogadac, tylko tak na Serio to pogadac mozna sobie po pracy ktore szybciej wykonasz bez dystrakcji, ja gadam z kolegami z pracy przez slacka I to mi wystarcza, mozna sie na piwo po pracy umowic w parku. :D

Natomiast jak ktos na dzieciaki i my sie dra za biurkiem w domu, to moze lepsze rozwiazanie to wynajem rozproszonych apartbiur? Przeciez te 10m2 w biurowcu nie jest takie tanie mysle ze spoko mnie by 30 m2 czy 25 m2 kawalerke wynajal.

Pepeg

Postautor: Pepeg » 17 maja 2020, 8:56

Odnośnie banków i zalecenia nie trzymania gotówki to: Fundusz Warrena Buffetta pozbył się niemal wszystkich posiadanych akcji banku Goldman Sachs. Sprzedawał również udziały w JPMorgan, największym amerykańskim banku pod względem aktywów. Według amerykańskich mediów to znak, że miliarder, który od lat mocno trzymał się sektora bankowego i sporo w niego inwestował, przestał wierzyć w kondycję amerykańskich gigantów finansjery. businessinsider.com.pl/finanse/inwestowanie/banki-w-usa-a-koronawirus-warren-buffett-sprzedaje-akcje-goldman-sachs-jpmorgan/ygwqh97

pozdro

Postautor: pozdro » 17 maja 2020, 9:07

Tak ostatnio rozkminiam dostep dzielnic krakowa do terenow rekreacyjnych i musze stwierdzic ze najlepiej wypadaja stare debniki, salwator, osiedle podwawelskie ruczaj, czesc starej krowodrzy. Reszta zwlaszcza poludniowo wschodnia czesc mista bardzo slabo, z dabia w zasadzie nam zostaje sciezka rowerowa nad wisla wzdluz legu. Jakies lasy, uroczyska, parki krajobrazowe praktycznie nie wystepuj. Tez czlowiek uzmyslawia sobie jak cennym terenem jest dolina rudawy, mlynowka krolewska, las wolski, sikornik, parku krajobrazowe skalki twardowskiego, czy bielanski tyniecki park krajobrazowy i dlaczego z przyczyn czysto ochrony przyrody nie mozna dopuscic do powstania czegos takiego jak trasa pychowicka czy zwieczyniecka ktore by zdegradowaly ten obszar. W zasadzie jedyna opcja to wiercenir tarczami tbm tuneli ale to bylyby waskie tunele i bardzo kosztowne.

Wracajac do setna sprawy zachod miasta zdecydowanie wygrywa jezeli chodzi o dostepnosc do dzikiek zieleni to pewnie jeden z powodow dlaczego zachodnie dzielnice jak ruczaj debinimi salwator krowodrza i bronowice cieszka sie taka popularnoscia. Tylko pytanie czy kolejna zabudowa plany pokroju trasy pychowickie nie zdegraduja tych cennych przyrodniczo terenow i nie obniza wartosci nieruchomosci. Z drugiej strony postepujaca zabudowa tez niszczy te tereny np w rejonie doliny rudawy.

Nikles

Postautor: Nikles » 17 maja 2020, 9:35

Pepeg pisze:Odnośnie banków i zalecenia nie trzymania gotówki to: Fundusz Warrena Buffetta pozbył się niemal wszystkich posiadanych akcji banku Goldman Sachs.

Golden Sachs to jest bank inwestycyjny, a nie detaliczny. Do czego tutaj ryzyko trzymania gotówki?

Nikles

Postautor: Nikles » 20 maja 2020, 18:34

Resort rozwoju planuje wprowadzenie nowej ulgi w podatku dochodowym dla osób do 35 lat, które nabyły mieszkanie na rynku pierwotnym lub wybudowały dom jednorodzinny

podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/1477457,ulga-podatkowa-dla-kupujacych-nieruchomosci-mieszkanie.html

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”