Rzeczowy artykuł :
money.pl/gielda/mount-tfi-korekta-cen-mieszkan-na-rynku-pierwotnym-wyniesie-najwyzej-10-6517509259122817a.html
Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
-
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Spoko. To i tak 60-100 tysi w kieszeni. Marżę mają 30% to jeszcze zapas jest i mogą schodzić z cen śmiało. Nawet jakby wyszli na zero bez długów to i tak dobrze. To chyba lepsze niż pierdzenie w pasiak z długi.
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
No i właśnie w tym rzecz że po to podniosą ceny o ileś procent żeby je potem o ileś procent na niby obniżyć. Ale obniża cenę nie nominalnie tylko zrobią wielką łaskę i dadzą zniźkę na garaż, który mógłby kosztować 29 000 zł ale go wycenią sztucznie na 69 000 zł po czym obniża do 29000....
. Takie to będą gigantyczne obniżki jak się tutaj paru Trolli spodziewało. Niech czekają dalej. W przyszłym roku będą podobno gigantyczne obniżki o 20% według naszych forumowych „ekspertów”...co do tej pory niczego nie kupili....bo czekają...i twierdzą ze czekajac maja juz w kieszeni zysk
A ciocia babcia nadal musi użyczać pokój i zmywać po ekspertach ...

Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html
Mar G pisze:Rzeczowy artykuł :
money.pl/gielda/mount-tfi-korekta-cen-mieszkan-na-rynku-pierwotnym-wyniesie-najwyzej-10-6517509259122817a.html
To prawda- rzeczowy, bo przynajmniej podaje jakieś argumenty. Tyle, że obecne przecenianie pracy zdalnej i wieszczenie rewolucji pod tym względem jest... no, nierealne. Biura nie opustoszeją. Mówię to jako manager tzw. średniego szczebla w krakowskim korpo.
Tak- pracujemy zdalnie od pierwszej połowy marca. Tak- zapewne potrwa to jeszcze jakiś czas. Tak- dajemy radę wskaźnikami, formalnie i technologicznie, bo w mojej firmie praca zdalna jest dopuszczalna "od zawsze" przez pewną liczbę dni w miesiącu.
Nie- to nie jest do utrzymania nawet o jeden dzień dłużej, niż koniecznie. Jest ku temu 1001 powodów, na czele właśnie z takim, że ludzie nie mają ku temu optymalnych fizycznych warunków mieszkaniowych. Oraz higiena życia, higiena dnia. Na moje oko, do permanentnej pracy zdalnej nadaje się nie więcej niż 10-15% siły roboczej. To wymaga bardzo konkretnego zestawu cech.
Że sparafrazuję Churchilla- pierowotnie to było o okłamywaniu wszystkich lub niektórych: Praca zdalna jest możliwa dla wszystkich jakiś czas. Możliwa dla niektórych cały czas. Ale niemożliwa dla wszystkich cały czas.
Praca zdalna ma charakter akordowy zapieprzenie nie kazdmu odpowiada. Sa tacy co woleli by sie poopieprzac na openspacie. W sumie cos w tym jest ze z 20% pewnie sie nada do pracy zdalnej reszta pewnie bedzie wolala spokoj pracy w biurze, na zasadziej ej wiesiek choc popatrz bo mi tu cos nie dziala (a nie chce sie wygooglac)
pozdro pisze:Praca zdalna ma charakter akordowy zapieprzenie nie kazdmu odpowiada. Sa tacy co woleli by sie poopieprzac na openspacie. W sumie cos w tym jest ze z 20% pewnie sie nada do pracy zdalnej reszta pewnie bedzie wolala spokoj pracy w biurze, na zasadziej ej wiesiek choc popatrz bo mi tu cos nie dziala (a nie chce sie wygooglac)
Jasne, kolego. "Akordowo" może pracować szeregowy deweloper, najlepiej junior. Poważniejsze sprawy projektuje się i tworzy zespołowo. A współpraca zespołu na żywo w/s do tej zdalnej ma się mniej więcej tak, jak prawdziwe śniadanie wielkanocne do tego zdalnego- praktyktowaneego przez paranoików w tym roku.
Rozmawialiśmy o tym już kiedyś. Kompletnie brakuje Ci obiektywizmu i szerszego spojrzenia. Nie każdy w IT jest introwertycznym no-lifem.
Pierwszy od dawna spadek cen transakcyjnych oraz trochę o tym co może się wydarzyć na rynku nieruchomości:
urban.one/blog/indeks-urban-one-kwiecien-2020

urban.one/blog/indeks-urban-one-kwiecien-2020

W nawiazaniu do wykresu, poprosze o oferte lokalu mieszkalnego ktorego cena przypomina poziom cen z poczatku 2019 roku. Gdzie w Krakowie sa takie promocje?
Na portalach ogłoszeniowych, które obserwowałem do tej pory więcej osób jest zainteresowana kupnem niż sprzedażą...
businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/raport-deloitte-deweloperzy-spodziewaja-sie-spadku-marz/p4pnf50
oraz
money.pl/gielda/ceny-mieszkan-moga-spasc-o-15-procent-pko-bp-wymienia-kilka-przyczyn-6518226877253762a.html
CIekawi mnie jak można stwierdzić że na portalu ogłoszeniowym więcej jest chętnych na zakup niż na sprzedaż?
Ale uczciwie muszę przyznać że na forum mojego osiedla ktoś wrzucił ofertę sprzedaży mieszkania i odzew był na
prawdę duży. Mieszkanie jest -jak się okazało -mało ciekawe, więc pewnie szybko nie znajdzie nabywycy. Ale popyt jest.
Dziś po przejażdżce przez centrum miasta muszę natomiast stwierdzić że widok jest przygnębiający. Prawie puste (jak na Kraków) miasto, bardzo dużo lokali usługowych zamkniętych, w części już pustych z tabliczką - do wynajęcia. W sumie nie wiedziałem że jest aż tak źle. A gdzie do końca roku?
oraz
money.pl/gielda/ceny-mieszkan-moga-spasc-o-15-procent-pko-bp-wymienia-kilka-przyczyn-6518226877253762a.html
CIekawi mnie jak można stwierdzić że na portalu ogłoszeniowym więcej jest chętnych na zakup niż na sprzedaż?
Ale uczciwie muszę przyznać że na forum mojego osiedla ktoś wrzucił ofertę sprzedaży mieszkania i odzew był na
prawdę duży. Mieszkanie jest -jak się okazało -mało ciekawe, więc pewnie szybko nie znajdzie nabywycy. Ale popyt jest.
Dziś po przejażdżce przez centrum miasta muszę natomiast stwierdzić że widok jest przygnębiający. Prawie puste (jak na Kraków) miasto, bardzo dużo lokali usługowych zamkniętych, w części już pustych z tabliczką - do wynajęcia. W sumie nie wiedziałem że jest aż tak źle. A gdzie do końca roku?
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”