bono19 pisze:coffeefan pisze:Dziękuję za odpowiedź. Ale przechowywanie opon na balkonie (nawet zawiniętych w folię) zepsuje wygląd budynku. Tak wygląda ze mieszkanie bez komórki lokatorskiej w ogóle nie ma sensu. Jestem ciekaw jak inni rozwiązują ten problem. Nie wymieniają opon sezonowych?
Sam przechowywałem opony właśnie w taki sposób - na balkonie (przeszklonym, więc faktycznie wyglądało to słabo), później zniosłem za miejsce postojowe i skończyło się to tak a nie inaczej. Dlatego niestety masz rację - komórka lokatorska to przy mieszkaniu do życia, a nie na wynajem to według większości must-have, czego deweloperzy niestety często nie uwzględniają i jest bitwo-wyścig o te kilkumetrowe pomieszczenia..coffeefan pisze:Podryfowałem w internecie i wyjasniłem ze nie jest to takie proste z tą szafą garazową. Wszystko zalezy od organizacji właścicieli mieszkań. I chyba tak powinno być. Jeśli każdy zacznie budowac szafy garazowe to garaz szybko się zmieni w kurnik. To ważna informacja. Chyba poszukam innej opcji.
Przy spełnionych założeniach montażu szafy garażowej zarządca nie powinien robić problemu. Firmy specjalizujące się w takich szafach są obeznane w tym temacie. Szafy te nie wymagają wiercenia, są stabilne, nie wpływają na przestrzeń sąsiedzką a do tego spełniają normy ppoż, czego nie można powiedzieć o leżących luzem oponach, jakichś regałach samoróbkach, które nieraz możemy spotkać w garażach itp.
A kwestia zamiany garażu w kurnik - na pewno nie każdy sąsiad zdecyduje się na takie rozwiązanie (które kosztuje jednak pare dobrych tysięcy) + nie każde miejsce może sobie na to pozwolić (musi znajdować się pod ścianą) poza tym nie wiem czy lepiej wyglądają jakieś losowe rzeczy rzucone pod ścianę miejsca garażowego jak jakiś cygański tabor czy może coś takiego:
Sądzę że w dobrym tonie byłoby zapytać osobę która posiada miejsce parkingowe sąsiadujące z taką "szafą" czy nie ma nic przeciwko że drzwi od tejże szafy będą otwierały się na sąsiadujące miejsce na którym może stać np. wysoki suv lub inny pojazd i takie drzwi mogą stwarzać ryzyko uszkodzenia pojazdu.