Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
ITGeek

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: ITGeek » 18 cze 2020, 18:49

buda pisze:
pozdro pisze:A moze bardziej oplaca sie kupic apartament inwestycyjny w zakopanem. W sumie ceny porownywalne z centrum Krakowa. Widzialem da sie wychaczyc po 12 tys zl m2.
Wynajem to minimum 200zl za noc za maly jednopokojowy i z 300-400zl za jakis wiekszy. 2 pokojowy 4-osobowy. W zasadzie to sezon jest dosc dlugi w zakopanem bo i lato i wiosna i jesen i narty zima i feriami. Moze jakies miesiace deszczowe pazdziernik/listopad czy marzec nieco slabiej. Tu znalazlem ciekawa inwestycje choc nie wiem czy to jeszcze aktualne i jakie ceny. Teraz to jak mozna wszedzie zdalnie pracowac (miej madzieje ze tak juz zostanie) to pracowanie z zakopanego wydaje sie super opcja.
jhmdevelopment.pl/inwestycja-zakopane/o-inwestycji-1

Najlepiej dywersyfikowac inwestycje jak robią najlepsi i mający najlepszych doradców. Dzisiejszy Dziennik Polski opublikował oświadczenie majatkowe Jacka Majchrowskiego i ładnie widac, w co lokuje i w jakich proporcjach: "deklaruje, że posiada w polskiej walucie ponad milion złotych (1,038 mln zł). Dodatkowo zgromadził także 15,4 tys. euro i 42,9 tys. dolarów. Posiada także papiery wartościowe na kwotę blisko 180 tys. złotych. Jest współwłaścicielem domu o pow. ok. 650 mkw. Posiada też działki o wartości ok. 1 mln zł. Ma wciąż 22 obrazy, kolekcję odznaczeń, jest również jest współwłaścicielem samochodu marki lexus".

To chyba jakiś nieznaczny procent realnego majątku :)

StormSunny

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: StormSunny » 19 cze 2020, 16:30

Mieszkanie w Krakowie mam od dawna. Oprócz tego mam działkę budowlaną. Nie wiem czemu się tak mnie uczepiliście. Zwyczajnie mnie wkurza, że deweloper ma marżę od 140% od 40% a ludzie mu kasę przynoszą w zębach. To jest zwyczajnie chore i tyle. Tak, 140% marży mają więksi. Zatem mieszkanie sprzedawane za 500k jest realnie warte 200k z hakiem. Jakby za tyle sprzedał to by nie zbiedniał. Ludzie, obudźcie się wreszcie z tego marazmu. Zacznijcie logicznie myśleć.

platinium

Postautor: platinium » 19 cze 2020, 17:02

Mieszkanie w Krakowie mam od dawna. Oprócz tego mam działkę budowlaną. Nie wiem czemu się tak mnie uczepiliście. Zwyczajnie mnie wkurza, że deweloper ma marżę od 140% od 40% a ludzie mu kasę przynoszą w zębach. To jest zwyczajnie chore i tyle. Tak, 140% marży mają więksi. Zatem mieszkanie sprzedawane za 500k jest realnie warte 200k z hakiem. Jakby za tyle sprzedał to by nie zbiedniał. Ludzie, obudźcie się wreszcie z tego marazmu. Zacznijcie logicznie myśleć.

Cholera, dawno nie widziałem takiego poziomu, nawet w komentarzach na money czy komentarzach w grupach samotnych matek 500 plus.
Marża od 140 do 40? :D

1) nie wiesz jaką marżę ma deweloper, chyba że jest spółką na giełdzie i udostępnia raporty. W innym wypadku to czyste gdybanie
2) Jak już podajesz liczzby to je sprawdzaj. Konkrety - Atal, Q1 2019 - 27% marży brutto, Dom Development 30% marży brutto (15,4% marży netto - to jest klucz).
Murapol - nie znalazlem oficjalnego, ale wdg wywiadu z jakąś babeczką ok 25% w 2019 marży brutto.
To są marże brutto. Marże netto są niższe. Zauważ że deweloperzy mają swoje biura, zatrudniają wielu ludzi od notariuszy, agentów, ludzi z IT po sprzątaczki. Do tego każda inwestycja do duże koszty związane z reklamą, marketingiem itd.

Jakby za tyle sprzedał to by nie zbiedniał. Ludzie, obudźcie się wreszcie z tego marazmu. Zacznijcie logicznie myśleć

- nie wiem jak Ty rozumiesz ekonomię, ale generalnie firma musi być nastawiona na zysk, nikt nie będzie dopłacać do biznesu :D Jeśli uważasz że są złodziejami, to czemu nie założysz własnej firmy, nie weźmiesz kredytu i nie zaczniesz stawiać bloków?

tomekl007

Postautor: tomekl007 » 19 cze 2020, 17:17

Ciekawe dane:
businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/mieszkanie-razem-z-rodzicami-rynek-nieruchomosci/pb3bf4l

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 cze 2020, 17:21

Marża zależy przede wszystkim od konkretnej inwestycji. W raportach masz średnią marżę, dot. zarówno tych lokali budowanych w centrum Krakowa, jak i tych budowanych w Sosnowcu. Atal itd. - oni nie budują wyłącznie w Krakowie, a na prowincji jest dużo mniejsza marża, bo tam nie ma takiego rynku inwestycyjno-spekulacyjnego jak w Krakowie.

A co odróżnia, nie wiem, Katowice od Krakowa jeśli chodzi o koszt budowy? Materiały tyle samo, robocizna tyle samo, z większych składowych to chyba tylko i wyłącznie ceny gruntu.

Wnioskując po paru krakowskich inwestycjach, które znam bardziej szczegółowo myślę, że można spokojnie założyć, że u nas marże nierzadko przekraczały 60%. Zresztą tu nie trzeba jakiejś tajnej wiedzy: patrzysz za ile np. miasto sprzedało działkę, potem do raportu NBP ile wynosi średni koszt budowy i można sobie z grubsza oszacować narzuty dewelopera. Albo porównujesz podobną inwestycję pod miastem i bierzesz korektę na cenę działki budowlanej.

Argument, że deweloperzy mają biura, marketing itd to jest stawianie deweloperów w roli jakiegoś małego, autonomicznego państwa, które nic nie musi. Muszą się dostosować do popytu, czy tego chcą czy nie chcą. Skoro sprzedaż stoi to muszą obniżyć ceny do takiego poziomu, w którym będą łapać płynność. Pewnie jakiś mały deweloper będzie sobie mógł zrobić i dwuletni przestój, ale spółki giełdowe muszą budować czy ceny będą spadać czy rosnąć.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

StormSunny

Postautor: StormSunny » 19 cze 2020, 17:43

anubis pisze:Marża zależy przede wszystkim od konkretnej inwestycji. W raportach masz średnią marżę, dot. zarówno tych lokali budowanych w centrum Krakowa, jak i tych budowanych w Sosnowcu. Atal itd. - oni nie budują wyłącznie w Krakowie, a na prowincji jest dużo mniejsza marża, bo tam nie ma takiego rynku inwestycyjno-spekulacyjnego jak w Krakowie.

Wytłumacz to tym mapetom. Powodzenia. Cieszą się, że kupili ruderę za 6k a deweloper na nich zarobił 3k na metrze. Szkoda sobie ryja strzępić.

st34

Postautor: st34 » 19 cze 2020, 17:54

Artykuł z dzisiaj:
biznes.interia.pl/nieruchomosci/news-nieruchomosci-wzrost-liczby-mieszkan-wystawionych-do-sprzeda,nId,4561418

i to jest prawda, obserwuję oferty sprzedaży i jest ich coraz więcej (o ofertach wynajmu nie wspomnę).

A tymczasem przypadkiem, serfując po internecie natrafiłem na taki artykuł:
pomorska.pl/klientom-udzielila-sie-panika-na-rynku-nieruchomosci/ga/c3-7022553/zd/10977117

Zorientowałem się że jest z 2009 roku a nie 2020 dopiero przy fragmencie o dopłatach do kredytu dla rodzin (wiadomo że teraz takich nie ma).
Poza tym, wszystko brzmi znajomo i argumentacja podobna :-)

Skoro już o 2008 roku mowa przypomnę, że spadek cen osiągnął swój dołek dopiero w 2012 roku własnie ze względu na program rodzina na swoim (zwany też deweloper na swoim) uruchomiony ok. 2007/2008 a nie dlatego że nieruchomości "tak długo bronią ceny".
Stąd właśnie środowiska związane z branżą deweloperską postulują obecnie uruchomienie kolejnego pakietu na wzór RnS (pobudzenie popytu a w efekcie utrzymanie wysokich cen).
Z tego co wiem rząd w ogóle nie zamierza wspierać budownictwa własnościowego, poza słynnym już odpisem od dochodu kilku tys, po zakupie mieszkania.

No dobra, pisanie o marży między 140 a 40 % to faktycznie finezja.
Ale bardziej zastanawia mnie czyje interesy reprezentują ci którzy tu na forum tak zaciekle bronią dalszego wzrostu cen (a spadku nawet nie dopuszczając do świadomości).
Siedzą i piszą tu.
Świątek piątek i niedziela, długi weekend - nie ważne.
Na post o możliwym spadku cen, natychmiast pojawia się grono które to neguje.
Czyje interesy reprezentują?
Ci którzy liczą na spadek cen - wiadomo że interes własny, są sfrustrowani bo nie mają gdzie mieszkać. A ci drudzy?
Tutaj proponuje włączyć myślenie.

StormSunny

Postautor: StormSunny » 19 cze 2020, 17:58

Ja z chęcią oddam działkę budowlaną za połowę wartości jeśli tylko inne działki będą po tyle stały. Dla mnie to tylko kawałek ziemi z krzakami, który nie jest warty tyle, ile jest warty.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 cze 2020, 18:01

st34 pisze:Ale bardziej zastanawia mnie czyje interesy reprezentują ci którzy tu na forum tak zaciekle bronią dalszego wzrostu cen (a spadku nawet nie dopuszczając do świadomości).
Siedzą i piszą tu.
Świątek piątek i niedziela, długi weekend - nie ważne.
Na post o możliwym spadku cen, natychmiast pojawia się grono które to neguje.
Czyje interesy reprezentują?
Ci którzy liczą na spadek cen - wiadomo że interes własny, są sfrustrowani bo nie mają gdzie mieszkać. A ci drudzy?
Tutaj proponuje włączyć myślenie.

Nie będzie żadnego nowego programu. Rząd się wypowiedział dosyć twardo - koszty kryzysu u deweloperów pokryją deweloperzy. A bardzo prawdopodobne, że po wyborach jeszcze w nich uderzą, może niekoniecznie podatkiem katastralnym, ale wiadomo, że kasy w budżecie brakuje, a to jest taka grupa zawodowa po której nikt nie będzie płakał.

A co do naganiania na wzrosty, cóż, deweloperów to bym się tutaj nie spodziewał. Ale jak ktoś jest pośrednikiem, rentierem, kupił przed pandemią na flipa itd. to z pewnością jest dużo bardziej sfrustrowany niż osoba szukająca mieszkania dla siebie. Taki pośrednik czy inny ma obecnie nóż na gardle, sytuację trochę beznadziejną i czeka na to co się wydarzy niczym skazany na wyrok. ;) A szukający mieszkania? Nawet jak teraz nie znajdzie to ceny mu spadają a ofert najmu ma od groma.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

st34

Postautor: st34 » 19 cze 2020, 21:41

No właśnie.
A skoro jest tak dobrze to czemu jest tak źle?
prawo.pl/biznes/czy-deweloperzy-moga-skorzystac-z-tarczy-finansowej-pfr-dla,501047.html

Tak naprawdę deweloperzy owszem ograniczą podaż, ale na dłuższą metę nie jest to dla nich żadne rozwiązanie, oni żeby istnieć muszą budować i sprzedawać.

CIekawe jaki będzie kierunek cen materiałów budowalnych i robocizny, słynne powtarzane jak mantra podstawy wzrostu cen m2.

btw podatek katastralny - jesli zostanie wprowadzony - dotyczył będzie raczej właścicieli mieszkań a nie deweloperów?
oj wtedy to lała by się krew na rynku nieruchomości.

Tylko że decydenci też mają nieruchomości i raczej będą się bronić przed takim rozwiązaniem (chyba że nie będzie wyjścia, to przepiszą na żony lub dzieci- jeśli jeszcze tego nie zrobili - i w sam raz styknie).

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”