Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Krakus44

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Krakus44 » 18 lip 2020, 22:13

buda pisze:
Krakus44 pisze: ale jesli myslisz dlugoterminowo

Długoterminowo patrząc to na pewno będzie kolejna powódz stulecia i wszystkie mieszkania przy Wisle po powodzi stulecia będa na 100 % zalane garaże i do 1 piętra.

Buda...sorry, ale twoich wpisow nie komentuje, czytalem te twoje wczesniejsze madrosci i to "rozmowa" bezcelowa i bez sensu. Mysle ze oboje stracilibysmy tylko czas....

Awatar użytkownika
anubis

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: anubis » 18 lip 2020, 22:19

Witt pisze:
anubis pisze:To sparwdz sobie ceny rynkowe w Krakowie na otodom
Grudzien 2018: 6600/m2
Teraz 7600/m2

Nie wymagam od nikogo doktoratu z ekonomii, ale różnicę pomiędzy ceną transakcyjną a ofertową to jednak powinieneś poznać. Ofert przybywa rekordowa ilość, bo ludzie chcą się pozbyć problemu po cenie z grudnia, a jednocześnie wartość transakcji spada.

dzejkopf pisze:anubis - ja śledzę ceny jako kupujący, więc jest conajmniej 1 osoba jest ;)

Od dewelopera usłyszałem, że (rachunek zamkniety)
"Zależy nam, żeby od razu przelać pieniądze, bo potem (w domyśle: Koronowirus, kryzys itp) może Pan nie dostać kredytu"

Chyba deweloperzy bardziej wierzą w spadki cen niż anubis :D :D :D
Pani mnie przekonała, że warto poczekać z rok,może dwa, a teraz wynajmować za pół-darmo.

Zobacz na to: wykop.pl/artykul/5606761/deweloper-od-hre-investments
Ostatnio zmieniony 18 lip 2020, 22:21 przez anubis, łącznie zmieniany 1 raz.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

dzejkopf

Postautor: dzejkopf » 18 lip 2020, 22:20

Ad1.
Rok temu było 10 świnek. Wybudowano dla nich 8 domków. Każdy domek pomieścił 3 świnki. Ile domków pozostanie pustych?

Ad2
Średnio 40% świnek idzie do szkoły świnkowej. Rok temu było 100 świnek w wieku szkolnym. W tym roku jest 80 świnek w wieku szkolnym. O ile mniej świnek będzie w tym roku uczęszcać do szkoły?

Oczywiście w świnkowym świecie czynników wpływających na życie świnek jest dużo więcej - świnki mogły już wcześniej mieć za mało domków i mieszkać w 4 w 3-osobowym domku, lub nagle oświecone wizją lepszego życia wybierać tą szkołę świnkową. Mam nadzieję, że teraz mój przekaz jest już dostępny dla wszystkich ;)

PS. dziewczyna już mnie nienawidzi za tłumaczenie jej statystyki na kredkach ;)

Witt

Postautor: Witt » 18 lip 2020, 22:26

anubis pisze:
Witt pisze:
anubis pisze:To sparwdz sobie ceny rynkowe w Krakowie na otodom
Grudzien 2018: 6600/m2
Teraz 7600/m2

Nie wymagam od nikogo doktoratu z ekonomii, ale różnicę pomiędzy ceną transakcyjną a ofertową to jednak powinieneś poznać. Ofert przybywa rekordowa ilość, bo ludzie chcą się pozbyć problemu po cenie z grudnia, a jednocześnie wartość transakcji spada.

dzejkopf pisze:anubis - ja śledzę ceny jako kupujący, więc jest conajmniej 1 osoba jest ;)

Od dewelopera usłyszałem, że (rachunek zamkniety)
"Zależy nam, żeby od razu przelać pieniądze, bo potem (w domyśle: Koronowirus, kryzys itp) może Pan nie dostać kredytu"

Chyba deweloperzy bardziej wierzą w spadki cen niż anubis :D :D :D
Pani mnie przekonała, że warto poczekać z rok,może dwa, a teraz wynajmować za pół-darmo.

Panie doktorze ekonomi...prosze zatem o podanie linka do cen transakcyjnych w KRAKOWIE....

Witt

Postautor: Witt » 18 lip 2020, 22:32

Witt pisze:
buda pisze:
Witt pisze:Mam za to satysfakcje z tego że załapałem się wtedy kiedy trzeba było.

Podaję przykład z egzaminu: Prosiaczek zrobił interes życia. Kupił 3 lata temu mieszkanie 80 m2 po 6000 metr. Aha, w Krakowie. Ceny w Krakowie bardzo wzrosły. Teraz w niemal tej samej lokalizacji deweloper buduje nowy budynek. Kubuś Puchatek namówił go do zobaczenia zarobionych pieniędzy i sprzedaży. Prosiaczek sprzedał swoje mieszkanie, używane, z płaconymi przez 3 lata opłatami za różne rzeczy po 9000 metr. Ale Prosiaczek chce miec mieszkanie, bo nie ma gdzie mieszkać, albo czego wynajmowac Kłapouchowi. Więc odkupić bardzo podobne mieszkanie 80m2 po 9300 metr. Ile zarobił przez te trzy lata na różnicy cen?

No i znowu buda wychodzisz że złego punktu wyjścia...Dlaczego uważasz że wszyscy kupują mieszkania po to żeby nimi handlować i na nich zarabiać?
Pracujesz w szkole podstawowej ?jesteś nauczycielką? Chyba zaczynam rozumieć przyczynę poziomu tej dyskusji.

OK, poswiece sie i dopasuje do tego poziomu.
Umknelo Ci, ze moze byc wiele scenariuszy... A co powiesz na ten?

Prosiaczek zrobił interes życia. Kupił 5 lat temu mieszkanie 50 m2 po 8000 za metr. Za miejsce postojowe zaplacil 40000 zl. Cieszy sie mieszkaniem bo jest pieknie polozone z widokiem na Kaziemierz i Wisle choc mogl kupic mieszkanie dalej od centrum ale taniej za 6000/m2.
Ceny w Krakowie bardzo wzrosły. Teraz w niemal tej samej lokalizacji deweloper buduje nowy budynek ale ceny wzrosly do 18k/m2. Miejsce postojowe kosztuje juz 90000 zl.
Kubuś Puchatek namówił go do zobaczenia zarobionych pieniędzy i sprzedaży.
Prosiaczek sprzedał swoje mieszkanie za 20k/m2 bo petenci bili sie o ten widok na Krakow.
Ale Prosiaczek chce miec mieszkanie, bo nie ma gdzie mieszkać. Ale nie chce juz mieszkac blisko centrum i ciasno w 2 pokojowym 50 m2 mieszkaniu tylko chce zyc bardziej kameralnie, chetniej gdzies dalej od miasta i kupić za zarobione pieniadze wieksze mieszkanie 80m2 po 10k/m2 I 30000 zl za miejsce postojowe. Mial szczescie bo ceny w centrum wzrosly gigantycznie a na peryferiach tylko nieznacznie. Ile zarobił przez 5 lat na różnicy cen?

Fajnie byc w skorze Prosiaczka....nieprawdaz? Ale prosiaczek nie ociagal sie z kupowaniem gdy trzeba bylo choc wszyscy mowili ze ceny sie stabilizuja i beda coraz nizsze. A inne leszcze z gatunku ralfowatych i stormowatych... te bez pletw i z malymi ogonami czekaly czekaly i nadal czekaja.... :lol: No i zostaly w ogonie...choc ich ogony wcale nie wieksze...Kawioru z tego nie bedzie...

Przyklad z prosiaczkami!!! Rozmowa ze mna 10 czerwca...No i sie ryplo....Buda i dzejkof to ta sama osoba. Chce ci sie tu bzdurzyc z dwoch nickow...zaraz sie okaze ze anubis tez... :lol: Kwintesencja trolingu

dzejkopf

Postautor: dzejkopf » 18 lip 2020, 22:33

Witt pisze:
anubis pisze:
Witt pisze:

O kurcze, są bardziej bezpośredni niż myślałem ;)
Tylko szkoda, że że tak długo jak ludzie będą kojarzyć matematykę tylko z liczeniem sinusów to mało kto kto to zrozumie :(

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 18 lip 2020, 22:37

No, też mnie to rozwaliło. Musi być u nich bardzo, bardzo źle skoro tak otwarcie chcą pompowania kredytów przez BGK.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Witt

Postautor: Witt » 18 lip 2020, 22:38

No tak...dzejkopfa, anubisa i bude...solidarnie rozwalilo...Spadaj trollu
Teraz beda pewnie zamieszcac dlugie wpisy z cytatami i wykresami zeby ukryc i zamazac ze troll zostal zdemaskowany...
Ostatnio zmieniony 18 lip 2020, 22:40 przez Witt, łącznie zmieniany 1 raz.

platinium

Postautor: platinium » 18 lip 2020, 22:40

Zobacz na to: wykop.pl/artykul/5606761/de ... vestments

Wiedziałem że jesteś z wykopu :lol: Nawet napisałem kilka stron wcześniej żebyś tam wracał :D Przez poziom frustracji i sposób prowadzenia dyskusji aż bije wykopowy styl (#przegryw). To już wiem, że bardzo chcesz się wyprowadzić od rodziców/schowka na miotły.

Dyskusja któryś raz zatoczyła koło. Wolna, konkretna dyskusja -> wbija analbis z zarzutką o 30% spadkach do konca roku i rzucanie się argumentami-gdybalcami, wymienianie tych samych statystyk i raportów. Jest tu jakiś moderator? Jeśli tak, to może by usuwać podsty/dawać ostrzeżenia za pisanie o spadkach/wzrostach bez danych, za wrzucanie kilka razy tych samych URLi, za nie wnoszenie nic do tematu? Ewentualnie stworzyć nowy dział off-top gdzie analbis sobie zaprosi drużynkę frustratów i hejterów z wykopu i będą sobie tam zataczać kolejne kółka z zainteresowanymi?
To jest jednak temat dotyczacy rynku w Krakowie, a przez ten syf nie da się tu znaleźć niczego ciekawego.

Witt

Postautor: Witt » 18 lip 2020, 22:42

dzejkopf pisze:Ad1.
Rok temu było 10 świnek. Wybudowano dla nich 8 domków. Każdy domek pomieścił 3 świnki. Ile domków pozostanie pustych?

Ad2
Średnio 40% świnek idzie do szkoły świnkowej. Rok temu było 100 świnek w wieku szkolnym. W tym roku jest 80 świnek w wieku szkolnym. O ile mniej świnek będzie w tym roku uczęszcać do szkoły?

Oczywiście w świnkowym świecie czynników wpływających na życie świnek jest dużo więcej - świnki mogły już wcześniej mieć za mało domków i mieszkać w 4 w 3-osobowym domku, lub nagle oświecone wizją lepszego życia wybierać tą szkołę świnkową. Mam nadzieję, że teraz mój przekaz jest już dostępny dla wszystkich ;)

PS. dziewczyna już mnie nienawidzi za tłumaczenie jej statystyki na kredkach ;)

Jeszcze zatem skupiuje ten wpis zanim zostanie przez trola usuniety.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”