Nowa Lipska Kraków od EkoPark - opinie o inwestycji na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Trabb

Re: Nowa Lipska Kraków od EkoPark - opinie o inwestycji na forum

Postautor: Trabb » 21 lip 2020, 15:26

fusion pisze:
pawelk pisze:lekko poniżej 10tys za śmierdzącą okolicę to relatywnie nie jest dużo? kawałeczek dalej koszykarska.pl (tam nie śmierdzi jak w szambie) jest od 7500zł, mieszkania z rynku wtórneg w inwestycji Nowy Przewóz w porządnym stanie za 9.5tys nie chcą się sprzedawać, więc moim zdaniem prawie 10tys za inwestycję która pewnie będzie oddana za 2 lata to mocno przestrzelona cena...

Ja się nie zgodzę z tym co piszesz ;) Po pierwsze koszykarska jest trochę dziurą i nie kawałeczek tylko 2 km dalej, czyli ODPADA komunikacja i PĘTLA i TRAMWAJE :roll: Po drugie za dyche są najdroższe mieszkania, a najtańsze za niecałe 8 tys. Czytaj ze zrozumieniem, będziesz szczęśliwszym i bogatszym człowiekiem :P

Też uważam, że Koszykarska to dziura z żadną infrastrukturą towarzyszącą.

Odnośnie zapachów, to jest to albo kwestia tak bardzo indywidualna albo trochę przesadzasz - mam kilku znajomych mieszkających przy pętli i na Bagry Park Atala i wszyscy potwierdzają ze jeżeli już to zapach czuć max kilka dni w roku.

pawelk

Postautor: pawelk » 21 lip 2020, 15:41

fusion pisze:
pawelk pisze:lekko poniżej 10tys za śmierdzącą okolicę to relatywnie nie jest dużo? kawałeczek dalej koszykarska.pl (tam nie śmierdzi jak w szambie) jest od 7500zł, mieszkania z rynku wtórneg w inwestycji Nowy Przewóz w porządnym stanie za 9.5tys nie chcą się sprzedawać, więc moim zdaniem prawie 10tys za inwestycję która pewnie będzie oddana za 2 lata to mocno przestrzelona cena...

Ja się nie zgodzę z tym co piszesz ;) Po pierwsze koszykarska jest trochę dziurą i nie kawałeczek tylko 2 km dalej, czyli ODPADA komunikacja i PĘTLA i TRAMWAJE :roll: Po drugie za dyche są najdroższe mieszkania, a najtańsze za niecałe 8 tys. Czytaj ze zrozumieniem, będziesz szczęśliwszym i bogatszym człowiekiem :P

troszkę nieprecyzyjnie rozmawiamy ;) cena "poniżej 10tys" to dla mnie 9.5-9.9zl, nie 8tys, tak samo dla mnie "kawałeczek dalej" to w mojej skali Koszykarska się łapie (1.5km, nie 2km ';) ), ale rozumiem że to już może być za daleko dla Ciebie. Inna sprawa że z mojej perspektywy komunikacyjnie Koszykarska nie jest wcale zła, do tramwaju jest 1km, do skrzyżowania Saska/Nowohucka 650m, więc całkiem blisko i do obu szlaków komunikacyjnych (Nowa Lipska ma pod nosem tramwaj, ale do Nowohuckiej trzeba niestety już myśleć o przesiadce).

Inna sprawa że za 8tys mieszkania Nowa Lipska już wygląda bardziej rozsądnie, ale dotyczy to tylko ponad 80m2 mieszkań, trochę mniejsze (ok 65m2) już bliżej 9tys kosztują. Mimo wszystko drogo, ale czas pokaże czy te ceny to tylko zmyłka czy musimy się z nimi pogodzić.

Trabb pisze:
fusion pisze:

Odnośnie zapachów, to jest to albo kwestia tak bardzo indywidualna albo trochę przesadzasz - mam kilku znajomych mieszkających przy pętli i na Bagry Park Atala i wszyscy potwierdzają ze jeżeli już to zapach czuć max kilka dni w roku.

co do lokalizacji piszę wyżej :) fakt że trochę dziura ale mimo wszystko z mojego punktu widzenia nie jest tak źle, ale rozumiem że ktoś może mieć inne oczekiwania i spacer 1km na tramwaj to już za dużo.

Co do zapachów - w tym roku ponoć faktycznie nie było źle, czuć było kilka razy, ale poprzednie lata niestety były duże gorsze, więc do czasu aż ktoś w końcu przyzna że jest problem i nie zacznie eliminować źródła tych zapachów to jest to niestety potencjalnie groźna okolica - tu nawet nie jest kwestia że parę razy w roku zamkniesz okno bo śmierdzi, dziecko mojej siostry miało ogromne problemy ze spaniem, do tego dochodziły wymioty itp - nie jest to więc rzecz całkowicie obojętna dla zdrowia (ale też nie każdy jest tak wrażliwy). A szkoda, bo okolica ma ogromny potencjał, szczególnie dla rodzin z dziećmi. Ale do czasu aż ktoś we władzach miasta przestanie udawać że tych zapachów nie ma to dla mnie ta okolica (poziom osiedla Nowy Przewóz czy Nowa Myśliwska) jest do odrzucenia, szczególnie że wystarczy wybrać coś pół kilometra dalej i nie mieć tego problemu, a ciągle zachowując podobne ceny i lokalizację.

owen1011

Postautor: owen1011 » 21 lip 2020, 20:25

pawelk pisze: A szkoda, bo okolica ma ogromny potencjał, szczególnie dla rodzin z dziećmi. Ale do czasu aż ktoś we władzach miasta przestanie udawać że tych zapachów nie ma to dla mnie ta okolica (poziom osiedla Nowy Przewóz czy Nowa Myśliwska) jest do odrzucenia, szczególnie że wystarczy wybrać coś pół kilometra dalej i nie mieć tego problemu, a ciągle zachowując podobne ceny i lokalizację.

ja mieszkam akurat w rejonie i w okolicach nowy przewoz nic nie czuc, moze ze dwa dni w jesieni cos bylo delikatnie czuc (ale podobne atrakcje mialem nawet wczesniej w okolicach wielickiej).

Uciazliwy zapach jest w okolicach autostrady, czasem podobno czuc na bagry park

wiec jak dla mnie, nowy przewoz, mysliwska, to taka granica, dalej od centum jest gorzej z zapachem

fakt tez ze z roku na rok jest coraz mniejszy problem

sky83

Postautor: sky83 » 21 lip 2020, 20:50

Na Myśliwskiej 5 (gdzie mieszkam) nie czuć zapachów, a na Myśliwskiej 55 zdarzyło się 2 razy na początku roku - od tego czasu nie było problemów z zapachami.

pawelk

Postautor: pawelk » 21 lip 2020, 21:03

W okolicach autostrady problem i zapach jest inny, tam jest chyba sortownia śmieci z której zapach jest również ostry, ale on na Płaszów nie dociera, raczej kończy się na złocieniu.
Płaszów dostaje za to innym zapachem, takim bardziej szambem, zazwyczaj bardzo późnym wieczorem w ciepłe dni letnie, tak jakby jakiś zrzut gówna robili pod osłoną nocy kiedy większość ludzi już śpi. Należy mieć tylko nadzieję że urzędnicy pod naciskiem coraz większej liczby ludzi tam sprowadzających się przestaną udawać że problemu nie ma.

Na pewno problem nie jest codziennie, a ten rok jest wyjątkowo łaskawy, i z tego co rozmawiam z ludźmi to raczej wyższe piętra odczuwają to mocniej, a moje doświadczenie jest takie że ul. Turka i ul. Płaszowska to już miejsca gdzie tych zapachów nie ma, ale na ul. Myśliwskiej dochodzi aż do parku za ul. Szczecińską. Różnie ludzie na to reagują, większość potrafi przymknąć na to swój nos, ale część osób po doświadczeniach tych zapachów nie chce w te okolice wracać. Pewnie za parę lat w końcu temat będzie rozwiązany ale ludzie muszą sobie to sami wywalczyć...

bryndza4

Postautor: bryndza4 » 22 lip 2020, 7:56

Ten rok dotychczas był bardzo łaskawy jeśli chodzi o smród na Płaszowie. Jest to zapewne związane z niewielką ilością wiatrów wschodnich, dlatego ocenianie skali tego problemu wyłącznie w oparciu o rok 2020 jest obarczone dużym błędem.

W poprzednich latach było dużo gorzej i powstał nawet Dziennik Smrodu - link na stronie https://sites.google.com/view/smrodstopkrakow (po dodaniu wpisu można zobaczyć statystyki).

Smród na linii Nowy Przewóz - Bagry to najprawdopodobniej sprawka oczyszczalni i kompostowni SUEZ i dopóki Miasto nie zainwestuje w hermetyzację zakładu oraz nie pozbędzie się kompostowni z tego terenu dopóty to problem będzie istniał.

Z kolei okolice Półłanki - S7 to ogromny smród z garbarni i licznych sortowni śmieci i tutaj wiele może pomóc opracowywany właśnie MPZP Nowe Miasto.

budfen

Postautor: budfen » 22 lip 2020, 8:17

czyli okolice Małego Płaszowa, pętli będą tak jakby po środku centrum miasta oraz nowego centrum biurowego... więc na pewno kolejny argument dla deweloperów aby tutaj nie zchodzić z cen.
O ile wizja tych wieżowców wydaje się odległa, to już buduje się sporo biurowców w okolicy Kuklińskiego, estakady przy saskiej/lipskiej, a nawet przy Biedronce... więc już tutaj robi się gęsto.

Rak

Postautor: Rak » 22 lip 2020, 8:32

nom tylko kolejnego rynku tam brakuje, nie ma w planach ?! :)

all hands y dla tysięcy pracowników mam nadzieję obowiązkowo odbywać się będą na bagrach ;)

fusion

Postautor: fusion » 22 lip 2020, 19:16

pawelk pisze:
fusion pisze:

troszkę nieprecyzyjnie rozmawiamy ;) cena "poniżej 10tys" to dla mnie 9.5-9.9zl, nie 8tys, tak samo dla mnie "kawałeczek dalej" to w mojej skali Koszykarska się łapie (1.5km, nie 2km ';) ), ale rozumiem że to już może być za daleko dla Ciebie. Inna sprawa że z mojej perspektywy komunikacyjnie Koszykarska nie jest wcale zła, do tramwaju jest 1km, do skrzyżowania Saska/Nowohucka 650m, więc całkiem blisko i do obu szlaków komunikacyjnych (Nowa Lipska ma pod nosem tramwaj, ale do Nowohuckiej trzeba niestety już myśleć o przesiadce).

Inna sprawa że za 8tys mieszkania Nowa Lipska już wygląda bardziej rozsądnie, ale dotyczy to tylko ponad 80m2 mieszkań, trochę mniejsze (ok 65m2) już bliżej 9tys kosztują. Mimo wszystko drogo, ale czas pokaże czy te ceny to tylko zmyłka czy musimy się z nimi pogodzić.

Trabb pisze:
fusion pisze:

co do lokalizacji piszę wyżej :) fakt że trochę dziura ale mimo wszystko z mojego punktu widzenia nie jest tak źle, ale rozumiem że ktoś może mieć inne oczekiwania i spacer 1km na tramwaj to już za dużo.

Co do zapachów - w tym roku ponoć faktycznie nie było źle, czuć było kilka razy, ale poprzednie lata niestety były duże gorsze, więc do czasu aż ktoś w końcu przyzna że jest problem i nie zacznie eliminować źródła tych zapachów to jest to niestety potencjalnie groźna okolica - tu nawet nie jest kwestia że parę razy w roku zamkniesz okno bo śmierdzi, dziecko mojej siostry miało ogromne problemy ze spaniem, do tego dochodziły wymioty itp - nie jest to więc rzecz całkowicie obojętna dla zdrowia (ale też nie każdy jest tak wrażliwy). A szkoda, bo okolica ma ogromny potencjał, szczególnie dla rodzin z dziećmi. Ale do czasu aż ktoś we władzach miasta przestanie udawać że tych zapachów nie ma to dla mnie ta okolica (poziom osiedla Nowy Przewóz czy Nowa Myśliwska) jest do odrzucenia, szczególnie że wystarczy wybrać coś pół kilometra dalej i nie mieć tego problemu, a ciągle zachowując podobne ceny i lokalizację.

@pawelk - no właśnie Piszesz lekko poniżej 10 tys. po czym wyjaśniasz że dla Ciebie oznacza 9,5 do 9,9 tys. - a na Lipskiej jest 8 Wiadomo że im mniejszy metraz tym cena za metr wyzsza, to normalne. Każdy oglada raczej mieszkania na swoje możliwosci. Jak ktos szuka 40 m to patrzy na ceny mieszkan w roznych miejscach około 40 m a nie 90 m.

Z osiedla Koszykarskiej do pętli jest równo 2 km: https://prnt.sc/tmptt4 Dokładnie 25 minut drogi. Na najbliższy jest autobus jest 500 m (tak piszą na stronie) i są tam dwa autobusy. Jeden 174 jeździ Kombinat - Kurdwanów i drugi 178 Mistrzejowiece - Łagiewniki. Oba omijają centrum szerokim lukiem.

Serio, sprawdziłam obie lokalizacje i między nimi jest przepaść.

O zapach nic nie wiem. Koleżanka z Nowego Przewozu nigdy nic o tym nie mówiła, wnioskuje że nic u niej czuć.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”