Jasna Czyżyny Kraków od Jasna Invest - opinie na forum o inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
iti

Re: Jasna Czyżyny Kraków od Jasna Invest - opinie na forum o inwestycji

Postautor: iti » 21 lip 2020, 22:43

Prace przy budowie najwyraźniej już się rozpoczęły, ogrodzenie postawiono i już chyba ruszyły jakieś prace ziemne.

Obrazek

Blok powstanie w tym miejscu, kiedyś była tu chyba jedna z dróg kołowania lub dróg dojazdowych do pasa startowego.

Obrazek

Co do mieszkań na Avii / Orlińskiego, to zdaje się, że całkiem dobrze się wynajmują / sprzedają, okolica raczej ciesząca się popularnością.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2020, 23:55 przez iti, łącznie zmieniany 1 raz.

iti

Postautor: iti » 21 lip 2020, 22:45

No i miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego daje nadzieję na to, że pas startowy zostanie kiedyś ciekawie zagospodarowany, może uda się tam zrobić tzw. Rynek Czyżyński.

ITGeek

Postautor: ITGeek » 21 lip 2020, 22:51

iti pisze:No i miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego daje nadzieję na to, że pas startowy zostanie kiedyś ciekawie zagospodarowany, może uda się tam zrobić tzw. Rynek Czyżyński.

Na jakiej podstawie wznosisz taką informację, że może powstać tam rynek czyżyński? Który zapis planu o tym mówi? Z góry dzięki za info.

iti

Postautor: iti » 22 lip 2020, 0:10

ITGeek pisze:
iti pisze:No i miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego daje nadzieję na to, że pas startowy zostanie kiedyś ciekawie zagospodarowany, może uda się tam zrobić tzw. Rynek Czyżyński.

Na jakiej podstawie wznosisz taką informację, że może powstać tam rynek czyżyński? Który zapis planu o tym mówi? Z góry dzięki za info.

Zapoznaj się z planem, ma to być przestrzeń publiczna. Kilka zaangażowanych w lokalne sprawy tej okolicy mieszkańców promuje tą ideę, a nazwa wydaje się być chodliwa. Chodzi o stworzenie tam lokalnego centrum : )

A przy okazji w okolicy powstał nowy park przy blokach Orlińskiego, za jakiś czas ma tam też się otworzyć Muzeum Inżynierii Miejskiej (w zabytkowym hangarze). W mojej opinii okolica ma potencjał, ale jego wydobywanie jeszcze potrwa.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2020, 23:55 przez iti, łącznie zmieniany 1 raz.

ITGeek

Postautor: ITGeek » 22 lip 2020, 1:20

Właśnie zapytałem bo w planie nic nie widziałem na temat takeigo rynku, a legendy o tym słyszę już od wielu lat. Myślałem, że znasz może jakieś konkrety, jest jakiś projekt itp.

Dla mnie pomysł świetny i potencjał miejsca super. W tej chwili żal patrzyć na ten "zabytkowy" porozwalany beton na pasie oraz stojące na nim samochody. Mam nadzieję, że kiedyś te pomysły przejdą w czyny i teren zostanie należycie odrestaurowany i zagospodarowany.

iti

Postautor: iti » 03 sie 2020, 23:55

Prace budowlane już ruszyły na całego, wykop jest już w trakcie kopania.

Obrazek

Generalnym wykonawcą jest chyba całkiem niezła firma Re-Bau, sporo w Krakowie wybudowali już.

Obrazek

Tylko coś się chyba pomylili w terminie zakończenia robót na tablicy informacyjnej.

Obrazek

Ciekawe jak to się wpisze w krajobraz tej okolicy, szkoda, że nie projektował tego jeden deweloper i w tej okolicy zabudowa jest mało spójna.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 22 sie 2020, 8:08

No i jeśli wierzyć stronie- wszystkie mieszkania zarezerwowane. Trwało to ile czasu? To tyle na temat "spadku cen" i "braku sprzedaży" w tzw. "pandemii". Jest sensowna inwestycja w sensownym miejscu- wcale nie tania- schodzi na pniu.

Mat01

Postautor: Mat01 » 23 sie 2020, 18:10

mac_kow pisze:No i jeśli wierzyć stronie- wszystkie mieszkania zarezerwowane. Trwało to ile czasu? To tyle na temat "spadku cen" i "braku sprzedaży" w tzw. "pandemii". Jest sensowna inwestycja w sensownym miejscu- wcale nie tania- schodzi na pniu.

Moim skromnym zdaniem jak za lokalizacje:

-z pełną infrastrukturą- sklepy, szkoły,
-dobrą komunikacją - tramwaj 7 minut spacerem + dojazd do dworca to około 20 minut,
-terenem zielonym w sąsiedztwie bloku, na którym jest wydany zakaz zabudowy + w przyszłości koncepcja rynku czyżyńskiego przy bloku,

to 7900-8500 za metr ( i podziemne miejsce parkingowe za 17 tysięcy) to jest tanio.

mop

Postautor: mop » 23 sie 2020, 19:39

Widziałem te atrakcyjne ceny, myślałem, że na garażach coś odbijają. Teraz mnie już w ogóle nie dziwi, że sprzedali tak szybko.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 23 sie 2020, 23:39

"Tanio" i "drogo" to pojęcie czysto względne. W jakie cenie było "sąsiedztwo" raptem 5 lat temu? Architektura i standard naprawdę podstawowe [ja się tego nie czepiam absolutnie, po prostu stwierdzam fakt]. Aleja Pokoju od Atala chyba ma porównywalne ceny- może droższe lekko, nie doktoryzowałem się.

Za mniej niż 8000/m kupowało się Zabłocie raptem 3-4 lata temu. Ot co.

A teraz zarezerwowane 60 mieszkań w parę tygodni, w wakacje i podczas tzw. pandemii.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”