Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mac_kow

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: mac_kow » 19 lip 2020, 20:56

pozdro pisze:Niech spadają na 6000zl w 2022/23 ja bym z chęcią coś wtedy kupił.

Ależ już dziś jest za 6000zł/m albo i taniej. Kliny, Złocień, Wieliczka - zapraszają i czekają.

Nikles

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Nikles » 19 lip 2020, 21:21

subiektywnieofinansach.pl/klienci-oddaja-mieszkania-jll-po-raz-pierwszy-od-kryzysu-pojawila-sie-ujemna-sprzedaz-mieszkan

StormSunny

Postautor: StormSunny » 19 lip 2020, 21:28

mac_kow pisze:
pozdro pisze:Niech spadają na 6000zl w 2022/23 ja bym z chęcią coś wtedy kupił.

Ależ już dziś jest za 6000zł/m albo i taniej. Kliny, Złocień, Wieliczka - zapraszają i czekają.

pozdro chce konkret a nie jakieś zapchajdziury.

Jeżeli deweloper nie ma kredytu na głowie, ma płynność finansową to wg mnie będzie wolał przeczekać niż oddać za pół darmo.

dzejkopf

Postautor: dzejkopf » 22 lip 2020, 20:45

Mnie jeszcze ciekawi jak zareaguje rynek na pół tysiąca mieszkań z programu Mieszkania+. Lokalizacja dla mnie tragiczna, ale mieszkanie bez kredytu brzmi tak kusząco, że sam nie wiem czy nie poczekam rok i się na nie nie skuszę :D

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 22 lip 2020, 21:33

dzejkopf pisze:Mnie jeszcze ciekawi jak zareaguje rynek na pół tysiąca mieszkań z programu Mieszkania+. Lokalizacja dla mnie tragiczna, ale mieszkanie bez kredytu brzmi tak kusząco, że sam nie wiem czy nie poczekam rok i się na nie nie skuszę :D

Moim zdaniem w żaden sposób. Przecież to jedno osiedle. :D Ale jakby trzymali trend i wybudowali ich z 5000 + pociągnęli komunikację / linię tramwajową to walnęłoby w tradycyjne sypialnie typu Ruczaj, Prokocim, Huta.

Tak z innej beczki. Dzisiaj Gazeta Wyborcza informowała o spadkach w najmie dobowym. Ponoć jest 30% analogicznego obłożenia z zeszłego roku. To jak to miało być z tą turystyką? ;)

krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,26148525,ile-apartamentow-przetrwa.html
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

qbait

Postautor: qbait » 22 lip 2020, 22:12

Ja mieszkam w Angel City, była posłucha do tamtego tygodnia z turystami, ale ruszyło...

krakus1891

Postautor: krakus1891 » 22 lip 2020, 22:40

Czy to sie komuś podoba czy nie rynek nieruchomości jest cykliczny
Obrazek
To nic nowego bo dzieje się na całym świecie w taki sam sposób
Sprzedaż spada od q2 2018, jest bardzo dziwnym że nie rosła oferta w tym czasie , bo oddawano rekordowe liczby mieszkań
nieruchomosci.wprost.pl/mieszkania/10206887/sprzedaz-mieszkan-spada-czas-na-spadek-cen.html .
Jeśli deweloperzy majstrowali ofertą aby podbijać ceny, a na to wygląda , to się to teraz zemści.
Cykle emocji inwestorów też są znane i opisane
Obrazek

Całkiem niedawno ktoś pisał że przecież "jak ktoś inwestuje w nieruchomości to przecież to na lata wiec kilka chudszych miesięcy nic nie zmienia", widać że doszliśmy już do wyparcia ...
Nic nowego , nic co by się wcześniej nie wydarzyło , a że niektórzy wierzą że " tym razem jest inaczej" ..., to tez nic nowego ...

Giovanna

Postautor: Giovanna » 22 lip 2020, 22:47

krakus1891 pisze:Czy to sie komuś podoba czy nie rynek nieruchomości jest cykliczny
Obrazek
To nic nowego bo dzieje się na całym świecie w taki sam sposób
Sprzedaż spada od q2 2018, jest bardzo dziwnym że nie rosła oferta w tym czasie , bo oddawano rekordowe liczby mieszkań
nieruchomosci.wprost.pl/mieszkania/10206887/sprzedaz-mieszkan-spada-czas-na-spadek-cen.html .
Jeśli deweloperzy majstrowali ofertą aby podbijać ceny, a na to wygląda , to się to teraz zemści.
Cykle emocji inwestorów też są znane i opisane
Obrazek

Całkiem niedawno ktoś pisał że przecież "jak ktoś inwestuje w nieruchomości to przecież to na lata wiec kilka chudszych miesięcy nic nie zmienia", widać że doszliśmy już do wyparcia ...
Nic nowego , nic co by się wcześniej nie wydarzyło , a że niektórzy wierzą że " tym razem jest inaczej" ..., to tez nic nowego ...

Nie martwi Cie ze Twoje wykresiki i prognozy nie sprawdzaja sie od 2 lat? Pisales tu dawno o "bance" ktorej jakims cudem nawet pandemia nie przebila...I ciagle jestes na etapie prognoz..ktore jakims trafem sie nadal nie sprawdzaja...
Rozumiem ze "tej wersji bedziesz sie trzymal do konca"...jak w tym kawale.. :D
Prognoza Giovanny. Aktualna prognoza eksperta PKO BP:
https://nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10485567/sytuacja-na-rynku-mieszkaniowym-czy-ceny-nieruchomosci-zaczna-spadac.html

mac_kow

Postautor: mac_kow » 22 lip 2020, 22:59

krakus1891 pisze:Nic nowego , nic co by się wcześniej nie wydarzyło , a że niektórzy wierzą że " tym razem jest inaczej" ..., to tez nic nowego ...

Już przywykłem do tego, że igronujesz uparcie pytania o- w moim odczuciu- czarne łabędzie tych teorii.

Ja się pytam, poważnie, bo nie wiem- jak teraz się ma kwestia cen domów w USA? Czy ceny spadły i o ile? Bo ichniejsza gospodarka dostanie w kość przez mniemaną pandemię po stokroć bardziej niż krakowska.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 22 lip 2020, 23:16

Chyba sobie jaja robisz. Porównujesz gospodarkę Polski, PKB 585,7 miliarda USD z najbogatszym krajem świata o PKB 20,54 tryliarda USD. :D To tak samo jak porównywać Polskę do Niemiec.Przypominam, że Niemcy od dłuższego czasu mieli nadwyżkę budżetową, a po wybuchu epidemii odpalili program wsparcia przedsiębiorców o wartości kilkuset mld euro. Jest jeszcze oczywiście mnóstwo innych argumentów dlaczego porównywanie rynku nieruchomości w Stanach do krakowskiego jest absurdalne, ale poprzestańmy już na powyższym.

No i zgadzam się z @krakus1891, że jesteśmy na etapie pomiędzy zaprzeczaniem a strachem.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”