rado pisze:StormSunny pisze:100 mieszkań Ci pasuje? To chyba jakiś żart. Ja pisałem o atrakcyjnych mieszkaniach z widokiem na zieleń bez prawa do zabudowy, a nie na gacie Zdziska i Zyty, które suszą się na balkonie. Do tego dochodzi zorientowanie na strony świata, układ pomieszczeń z ich usytuowaniem w samym budynku. Poza tym winda, centralne ogrzewanie bez gazu, miejsca w garażu podziemnym, itd., itp. Takie mieszkania to rzadkość. Ty mi piszesz, że masz 100 mieszkań, które tanieją. Skoro patrzysz na bele co i masz zerowe wymagania to oczywiste, że coś ugrasz. Jednak jeśli mieszkanie jest atrakcyjne to możesz sobie pomarzyć o spadku ceny. To mogę Ci zagwarantować. Jednak pewnie szukasz zwyczajnej mordowni, byle taniej bo i tak nie Ty się tam będziesz kisił, a jakiś biedny student.
O co chodzi z tym bez gazu w budynku ? Przecież to czyste paliwo, a nowoczesny piecyk z zamkniętą komorą spalania, wyklucza zagrożenia zaczadzeniem.
Używałem dotychczas mieszkań piecykami i raz z sieci miejskiej i czy to jest taka różnica żeby skreślać inwestycje to bym nie powiedział.
Jest pewna różnica. Właśnie przerabiam ten temat - wymieniam piec C.O. z zamkniętą komorą po 15 latach w mieszkaniu wynajmowanym. Po wdrożeniu dyrektyw UE dostępne są jedynie dobre, ale drogie piece kondensacyjne. To oznacza co 10-max 15 lat wydatek na piec ok. 5-7 tys pln w zależności od marki.
Przy MPEC tego wydatku nie masz.
Co więcej ulga termomodernizacyjna nie przynależy do mieszkań w bloku, tylko lokali w domach - więc nawet nie odbijesz tego od PIT.