Osiedle pod Kasztanem Kraków od Samson Dom (Prokocim / Bieżanów) - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
kanapka1!

Re: Osiedle pod Kasztanem Kraków od Samson Dom (Prokocim / Bieżanów) - opinie i forum

Postautor: kanapka1! » 13 sie 2020, 10:37

Trzeba dmuchać na zimne, ale zawsze są jakieś usterki, nie ma idealnych deweloperów. Według mnie okolica jest super, na osiedlu cisza i spokój, a za rogiem pełno sklepów i innych usług. Komunikacja jest okej 10 minut do SKA i tramwaju pieszo. Zdecydowany plus to prywatne garaże. Co do zacienionych ogródków, to sprawa indywidualna, dla mnie cień w upalne dni to marzenie.

kuba123

Re: Osiedle pod Kasztanem Kraków od Samson Dom (Prokocim / Bieżanów) - opinie i forum

Postautor: kuba123 » 13 sie 2020, 13:34

Jeśli chodzi o SKA to warto dodać, że z osiedla jest blisko do 2 linii: Lotnisko - Wieliczka i Kraków - Tarnów. Fragment tej drugiej linii (krakow-rudzice.pl) jest teraz gruntowanie remontowany (budowa estakad, trzy nowe mosty na Wiśle, dwa nowe dworce), co pozwoli zwiększyć przepustowość tego odcinka i skrócić czas przejazdu (teraz jest to ok. 15 min do dworca głownego).

damiandom

Postautor: damiandom » 16 sie 2020, 4:46

paul1989 pisze:Lepiej miec dobrego fachowca na odbiór, po tym co dzieje sie w łodzi ich domami to roznie moze to byc.....

Możesz napisać coś więcej?

kaloryfer

Postautor: kaloryfer » 17 sie 2020, 16:29

kanapka1! pisze:Jeżeli zebrałoby sie wiecej osób można wspólnie poddać weryfikacji prawniczej umowę deweloperską i inne dokumenty - zawsze to oszczędność. Z racji tego, że deweloper ma watpliwe opinie lepiej dmuchać na zimne. Co prawda mają na wszystko argumenty, ale na tym polega sprzedaż.

Też ostatnio dokonałam rezerwacji jednego z mieszkań, chętnie się dołożę do prawnika, który prześwietliłby całą dokumentację. W moim wypadku na kontakt z deweloperem nie mogę narzekać, do tego momentu wszystko przebiega sprawnie. Jedyna rzecz, która mnie martwi to fakt, że inwestycja leży niedaleko terenów zalewowych, czy ktoś ma może jakieś informacje w tym temacie?

kanapka1!

Postautor: kanapka1! » 18 sie 2020, 11:25

kaloryfer pisze:
kanapka1! pisze:Jeżeli zebrałoby sie wiecej osób można wspólnie poddać weryfikacji prawniczej umowę deweloperską i inne dokumenty - zawsze to oszczędność. Z racji tego, że deweloper ma watpliwe opinie lepiej dmuchać na zimne. Co prawda mają na wszystko argumenty, ale na tym polega sprzedaż.

Też ostatnio dokonałam rezerwacji jednego z mieszkań, chętnie się dołożę do prawnika, który prześwietliłby całą dokumentację. W moim wypadku na kontakt z deweloperem nie mogę narzekać, do tego momentu wszystko przebiega sprawnie. Jedyna rzecz, która mnie martwi to fakt, że inwestycja leży niedaleko terenów zalewowych, czy ktoś ma może jakieś informacje w tym temacie?

Czy po dokonaiu rezerwacji dostałeś umowę deweloperską już uzupełniona w Twoje dane? Ja poprosiłam po podpisaniu umowy rezerwacyjnej o spersonalizowana umowę deweloperską, ale od 5 dni nie dostałam odpowiedzi. Oczywiście ogólny wzór umowy deweloperskiej dotsałam przed rezerwacja w prospekcie. Nie wiem czy taka praktyka jest powszechna, czy końcową umowe widzimy już tylko u notariusza podczas podpisywania i odczytu umowy. Z tego co wiem deweloper bardzo niechętnie zmienia zapisy w umowie deweloperskiej. Z opinii innych kupujących wynika, że teoretycznie nie ma tam zapisów, które w rażący sposób naruszałyby interes kupującego, aczkolwiek są tam punkty "srednio jasne". Oczywiście nikt nie chce powiedzięć, które to dokładnie. Przez to chcę zasięgnąć opinii prawniczej.

kaloryfer

Postautor: kaloryfer » 18 sie 2020, 17:24

kanapka1! pisze:
kaloryfer pisze:

Czy po dokonaiu rezerwacji dostałeś umowę deweloperską już uzupełniona w Twoje dane? Ja poprosiłam po podpisaniu umowy rezerwacyjnej o spersonalizowana umowę deweloperską, ale od 5 dni nie dostałam odpowiedzi. Oczywiście ogólny wzór umowy deweloperskiej dotsałam przed rezerwacja w prospekcie. Nie wiem czy taka praktyka jest powszechna, czy końcową umowe widzimy już tylko u notariusza podczas podpisywania i odczytu umowy. Z tego co wiem deweloper bardzo niechętnie zmienia zapisy w umowie deweloperskiej. Z opinii innych kupujących wynika, że teoretycznie nie ma tam zapisów, które w rażący sposób naruszałyby interes kupującego, aczkolwiek są tam punkty "srednio jasne". Oczywiście nikt nie chce powiedzięć, które to dokładnie. Przez to chcę zasięgnąć opinii prawniczej.

Podobnie jak Ty otrzymałam tylko treść umowy deweloperskiej dołączonej do prospektu informacyjnego jeszcze przed dokonaniem rezerwacji. Jestem jak najbardziej za tym, żeby zatrudnić jakiegoś prawnika :)

kanapka1!

Postautor: kanapka1! » 21 sie 2020, 8:03

Wyałałam zapytanie do prawnika o wycenę opinii. NIe wiem jak się z Tobą skontaktować @kaloryfer.

michal40m

Postautor: michal40m » 06 wrz 2020, 16:32

Czy wie ktoś co to oznacza i jak może przełożyć się na ewentualne opóźnienia : "Na podstawie art. 30a pkt 2 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (tj. Dz.U. z 2020 r., poz. 1333) zawiadamia się, iż Prezydent Miasta Krakowa w dniu 04.09.2020 r., decyzją Nr 67/6743.6/2020 wniósł sprzeciw wobec zgłoszenia: "Budowa sieci wodociągowej ul. Jana Korepty w Krakowie"

Oznacza to że nie uzyskali pozwolenia na budowę sieci wodociągowej ?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”