"Największy spadek cen wynajmu zanotowano w czerwcu i lipcu, ale nie były to żadna gwałtowna obniżka. Wynajmujący, którzy na początku lipca zamieścili ogłoszenia i nie udało im się znaleźć klientów przez pierwsze dwa tygodnie, obniżyli ceny o 100 do 200 zł."
Powyższy artykuł nie zgadza mi się z rzeczywistością.
Śledziłem ceny najmu w lockdownie i ceny wtedy spadły drastycznie. Zwłaszcza w ścisłym centrum miasta. Fajne mieszkania w okolicy rynku za 1200zł/mc wisiały na olx. Jeszcze niedawno robiło się casting na najemcę a teraz wynajmujesz pierwszemu, który zechce. Rynek zmienił się dość mocno.
Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Śledziłem ceny najmu w lockdownie i ceny wtedy spadły drastycznie. Zwłaszcza w ścisłym centrum miasta. Fajne mieszkania w okolicy rynku za 1200zł/mc wisiały na olx. Jeszcze niedawno robiło się casting na najemcę a teraz wynajmujesz pierwszemu, który zechce. Rynek zmienił się dość mocno.
Był taki okres w okolicach kwiecień-czerwiec, ale były to generalnie oferty z umowami na 1 miesiąc. Nawet za 800zł znalazłem kawalerkę w centrum (po najmie krótkoterminowym).
Natomiast szukając w czerwcu na dłuższy termin nie wyhaczyłem niczego specjalnego. Wynająłem w city towers kawalerkę za 1850 z wszystkim, cena raczej przed-covidowa.. aczkolwiek pewien nie jestem, bo nie śledziłem cen w okolicy
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Połowie z dostępnych jeszcze mieszkań na Barskiej 69 obniżono ceny około 7%, tylko pytanie czy to efekt wybudowania biurowca przed oknami czy kryzysu 

AgentDejv pisze:Warto wrócić do analiz rynku sprzed lat mniej więcej w takiej kolejności i zobaczyć jakie były nastroje podczas poprzedniego kryzysu:)
prnews.pl/czy-w-roku-2007-nadal-warto-inwestowac-w-nieruchomosci-85697
muratorplus.pl/biznes/raporty-i-prognozy/rynek-nieruchomosci-w-polsce-grudzien-2008-aa-Vw5X-tN6E-iRXp.html
pb.pl/home-broker-w-2009-r-spadki-cen-mieszkan-wyhamuja-472694
finanse.wp.pl/ceny-nieruchomosci-2010-koniec-zludzen-6114128389613697a
forbes.pl/wiadomosci/ceny-mieszkan-w-polsce-spadaja-15-proc-w-5-lat/4l12688
W 2013 roku każdy już wiedział, że głównym czynnikiem spadku cen był spadek dostępności kredytu.
Dzisiaj mamy identyczną sytuację jak wtedy. Ceny się narazie zatrzymały, transakcji ubyło a czas promocji dopiero nadejdzie. Banki zaostrzyły politykę w podobny sposób jak wtedy gdy zatrzymano kredytowanie we franku. Spektakularnej dziury pewnie nie będzie tylko podobny zjazd o kilka procent rocznie przez najbliższe kilka lat o ile inflacja bedzie na podobnym poziomie.
Podmienić daty w tych artykułach i moglibyśmy spokojnie udawać, że to wczorajsza wypowiedź analityków od deweloperów.
Do tego teraz mamy dodatkowo:
- spadek PKB
- wzrost bezrobocia
- kryzys na rynku najmu
- skokowy wzrost zadłużenia państwa
- rekordową ilość oddawanych mieszkań
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
-
anubis pisze:Podmienić daty w tych artykułach i moglibyśmy spokojnie udawać, że to wczorajsza wypowiedź analityków od deweloperów.
Do tego teraz mamy dodatkowo:
- spadek PKB
- wzrost bezrobocia
- kryzys na rynku najmu
- skokowy wzrost zadłużenia państwa
- rekordową ilość oddawanych mieszkań
Dodatkowo dodałbym jeszcze niż demograficzny na rynku nowych potrzeb mieszkaniowych, oraz 30%mniej studentów.
Na początek symboliczna przecena chodliwego metrażu (45m) w Lokum Siesta ~7%. Dodatkowo obniżka miejsc postojowych o 10k.
lokum-deweloper.pl/oferta/lokum-siesta/etap-ii/klatka-c2/pietro-1/2-pokojowe/c2-1-44/5162
lokum-deweloper.pl/oferta/lokum-siesta/etap-ii/klatka-c2/pietro-1/2-pokojowe/c2-1-44/5162
NeVeS pisze:Połowie z dostępnych jeszcze mieszkań na Barskiej 69 obniżono ceny około 7%, tylko pytanie czy to efekt wybudowania biurowca przed oknami czy kryzysu
A na galinvest glowackiego podrożało, garaże 10k droższe. Kilka inwestycji innych tez do gory.
matkow pisze:Na początek symboliczna przecena chodliwego metrażu (45m) w Lokum Siesta ~7%. Dodatkowo obniżka miejsc postojowych o 10k.
Moim zdaniem to raczej obniżenie na zasadzie wyrównania z cenami z innych inwestycji w okolicy. Nie szukałbym tutaj powodu obniżenia ceny jako kryzysu, lecz raczej brak zainteresowania ze strony kupujących wynikającego z zdecydowanie zawyżonej ceny jak na lokalizację.
To "strasznie fajnie" wynajdywać spadki cen w tzw. inwestycjach z dupy, które wyśmiewaliśmy nawet tutaj na forum grubo przed tym, jak ten Chińczyk rzekomo zjadł zupę z nietoperza. Barska nie szła grubo przed "pandemią", ona była w ofercie jeszcze w 2018 roku!
O cenach "Lokum" nawet nie warto wspominać, bo to absurd sam w sobie. Oni skończyli się na Kill'em all.
Ja mówię niezmiennie: zobaczę świeży, nowy etap tej samej inwestycji TANIEJ niż wcześniej wyprzedany to liżę Anubisowi buty. Mogę się umówić w dowolnym miejscu Krakowa i zrobić zdjęcia z podpisami.
O cenach "Lokum" nawet nie warto wspominać, bo to absurd sam w sobie. Oni skończyli się na Kill'em all.
Ja mówię niezmiennie: zobaczę świeży, nowy etap tej samej inwestycji TANIEJ niż wcześniej wyprzedany to liżę Anubisowi buty. Mogę się umówić w dowolnym miejscu Krakowa i zrobić zdjęcia z podpisami.
mac_kow pisze:Ja mówię niezmiennie: zobaczę świeży, nowy etap tej samej inwestycji TANIEJ niż wcześniej wyprzedany to liżę Anubisowi buty. Mogę się umówić w dowolnym miejscu Krakowa i zrobić zdjęcia z podpisami.
Tak nie będzie. Ofertowe ceny nie spadną jeszcze długo, szczególnie nie w inwestycjach które są kontynuowane. Ale pole do negocjacji czy wszelkiego rodzaju mniej lub bardziej oficjalnych promocji otworzy się i przykłady które tu są podawane tylko o tym świadczą. Szczególnie że jest coraz więcej inwestycji które zbliżają się do końca a w których sprzedaż się zatrzymała, i nie są to tylko kompletnie przestrzelone miejsca z cenami +30% w porównaniu do okolicy.
Niestety mamy kryzys gospodarczy na świecie i nawet jak niektórzy tego nie odczują (sam po lockdownie miałem rekordowe zarobki) to w skali makro chętnych na nowe mieszkanie będzie mniej a to się musi odbić na cenach mieszkań, cudów nie ma, szczególnie że ceny z ostatnich 2 lat poszły w górę w sposób do złudzenia przypominający bańkę.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”