Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
mac_kow

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: mac_kow » 07 wrz 2020, 16:20

lamia.reno pisze:Jak to się ma do tych wszystkich argumentów, że wszystko wraca do normy po pandemicznym lockdownie? Czyżby jednak nie było tak kolorowo i jednak mieszkania się wcale nie sprzedają tak dobrze jak twoerdza deweloperzy?

bankier.pl/wiadomosc/Grupa-Emmerson-zlozyla-wniosek-o-ogloszenie-upadlosci-7954350.html

Może się tak ma:

Warto dodać, że spółka słabo radziła sobie jeszcze przed koronawirusem. Od I kwartału 2019 kwartał w kwartał notowała ona straty, suma aktywów spadła do 6,4 mln zł z 16,4 mln zł jeszcze przed trzema laty. Przychody, które w 2018 regularnie przekraczały poziom 3 mln zł kwartalnie, po III kwartale 2019 ani razu nie przekroczyły 2 mln zł.

Jak ktoś zjadł 60% aktywów przez 3 ostatnie lata horendalnego wręcz prosperity, gdzie pieniądze "leżały na ulicy", to trudno się dziwić czemukolwiek.

Nikles

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Nikles » 07 wrz 2020, 16:21

AgentDejv pisze:Póki cena ropy jest niska Chińczycy też nie będą chcieli nic zmieniać.

Mylisz się:
theconversation.com/the-electric-vehicle-revolution-will-come-from-china-not-the-us-116102

ITGeek

Postautor: ITGeek » 07 wrz 2020, 16:23

Kluczowe zdanie:

Warto dodać, że spółka słabo radziła sobie jeszcze przed koronawirusem. Od I kwartału 2019 kwartał w kwartał notowała ona straty, suma aktywów spadła do 6,4 mln zł z 16,4 mln zł jeszcze przed trzema laty. Przychody, które w 2018 regularnie przekraczały poziom 3 mln zł kwartalnie, po III kwartale 2019 ani razu nie przekroczyły 2 mln zł.

Akurat im Covid idealnie się przytrafił, nieudolne zarządzanie od paru lat można zrzucić na wirusa i pandemię.

pawelk

Postautor: pawelk » 07 wrz 2020, 16:30

platinium pisze:
po pierwsze cytat który mi przypisujesz "Tramwaj na Górkę Narodową powstaje już 10 lat......" to nie moja wypowiedź! zanim mi włożysz w usta cudze wypowiedzi zobacz chociaż czy ja się z nimi zgadzałem (podpowiem - nie zgadzam, polemizowałem z tą wypowiedzią)

- masz rację, napisał to Pyskaty. Moja nieuwaga, przepraszam.
Reszta mojego posta dotyczyła bardziej całej grupy która tu wychwala mieszkanie poza miastem i właśnie takie liczby się pojawiały.
Trochę źle to ubrałem w słowa, jeszcze raz - sorry.

przeprosiny przyjęte, poza tym fajnie że są na tym forum osoby które po wytknięciu błędu potrafią to przyjąć i przeprosić - niech inni biorą przykład z kolegi ;)

AgentDejv

Postautor: AgentDejv » 07 wrz 2020, 16:46

Nikles pisze:
AgentDejv pisze:Póki cena ropy jest niska Chińczycy też nie będą chcieli nic zmieniać.

Mylisz się:
theconversation.com/the-electric-vehicle-revolution-will-come-from-china-not-the-us-116102

Z artykułu wynika tylko tyle, że Chiny produkują najwięcej baterii i wietrzą interes w tym biznesie na większą skalę sprzedając elektryki na zachodzie, gzie o tej pory chińskie samochody się nie przyjęły.
Na dzisiaj stan jest taki, że auto elektryczne kosztuje 2x więcej niż takie same spalinowe a cena prądu w ładowarkach powoduje, że przejechanie 100km na prądzie jest droższe niż jazda dieslem nie mówiąc o LPG. Do tego dochodzi ograniczone zastosowanie z powodu małego zasięgu i brak ładowarek w miastach nie mówiąc o wsiach. Produkcja baterii nie jest zbyt ekologiczna i zostaje jeszcze utylizacja. Prąd będzie coraz droższy jeśli dalej będziemy płacić podatek od co2. Nie ma to sensu ekonomicznego ani ekologicznego. Nawet jeśli za 20 lat połowa aut będzie elektryczna a wokół plant będzie jeździł autonomiczny autobusik dla tęczowych, to nijak to nie wpłynie na ceny mieszkań

lamia.reno

Postautor: lamia.reno » 07 wrz 2020, 17:58

mac_kow pisze:
lamia.reno pisze:Jak to się ma do tych wszystkich argumentów, że wszystko wraca do normy po pandemicznym lockdownie? Czyżby jednak nie było tak kolorowo i jednak mieszkania się wcale nie sprzedają tak dobrze jak twoerdza deweloperzy?

bankier.pl/wiadomosc/Grupa-Emmerson-zlozyla-wniosek-o-ogloszenie-upadlosci-7954350.html

Może się tak ma:

Jak ktoś zjadł 60% aktywów przez 3 ostatnie lata horendalnego wręcz prosperity, gdzie pieniądze "leżały na ulicy", to trudno się dziwić czemukolwiek.

Macie rację z tym, że od paru kwartałów nie działo się tam najlepiej i to jeszcze w dobie prosperity. Temu nie przeczę, dlatego też wrzuciłem link do artykułu w którym było to także opisane. Mnie osobiście zastanawia czemu teraz ogłaszają upadłość, a nie przykładowo na początku pandemii. Wtedy była nadzieja na wyjście na prostą a teraz już nie? To jest jednak dosyć duża firma z ugruntowaną pozycją na rynku stąd dla mnie to jest to ciekawy przypadek.

platinium

Postautor: platinium » 07 wrz 2020, 18:26

Mnie osobiście zastanawia czemu teraz ogłaszają upadłość, a nie przykładowo na początku pandemii. Wtedy była nadzieja na wyjście na prostą a teraz już nie? To jest jednak dosyć duża firma z ugruntowaną pozycją na rynku stąd dla mnie to jest to ciekawy przypadek.

Nie ma reguły jeśli chodzi o czas. Może na początku pandemii mieli jeszcze jakieś budżety, klientów etc.

To, że firma dużo z ugruntowaną pozycją nie ma znaczenia. Thomac Cock upadł w najlepszych czasach dla turystyki, Kodak upadł mając przez długi czas monopol na rynku, upadła też Alma mająca całkiem dobre jakościowo produkty + dowóz. Wymieniać można długo :)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 07 wrz 2020, 18:33

Home Broker też padł niedawno i też szorował pod dnie przed pandemią. Pandemia dobiła obu pośredników, ciekawe kto następny.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

StormSunny

Postautor: StormSunny » 07 wrz 2020, 20:38

Czyżby następny był anubis?

cruxeither

Postautor: cruxeither » 07 wrz 2020, 23:11

Proins zaczął sprzedaż przy Centralnej: proins.pl/inwestycje/ul_centralna_-_etap_1_40.html
Ceny od ok 10k za większe mieszkania do ponad 12k za najmnniejsze :shock:

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”