Piasta Towers Kraków (Inter-Bud) - budynek 6 / ceny mieszkań w nowym etapie
Piasta Towers Kraków (Inter-Bud) - budynek 6 / ceny mieszkań w nowym etapie
Witam, Inter- Bud właśnie wystawił do sprzedaży 6 budynek, jednak różnica w cenie w stosunku do poprzednich budynków jest zatrważająca. Mieszkanie na 1 piętrze o powierzchni 53,58 m2 kosztuje 476 862 zł co daje 8900 zł za m2. Czy sądzicie, że to odpowiednia cena na tą lokalizację? Czy jest tu ktoś kto kupił mieszkanie w budynku 4 lub 5 o podobnym metrażu? Ile płaciliście za metr?
Re: Piasta Towers Kraków (Inter-Bud) - budynek 6 / ceny mieszkań w nowym etapie
Witam
Ja za mieszkanie o podobnym metrażu w bloku nr. 4 płaciłem 7100zl za metr więc wychodzi to około 100 tys różnicy. Myślę że cena wyjściowa za mieszkania w 6 bloku jest absurdalnie wysoka biorąc pod uwagę lokalizację i aktualna infrastrukturę.
Ja za mieszkanie o podobnym metrażu w bloku nr. 4 płaciłem 7100zl za metr więc wychodzi to około 100 tys różnicy. Myślę że cena wyjściowa za mieszkania w 6 bloku jest absurdalnie wysoka biorąc pod uwagę lokalizację i aktualna infrastrukturę.
Faktycznie, wydaje się całkiem sporo za metr kwadratowy mieszkania w tej okolicy. Ostatnio znacznie taniej poszła inwestycja w o wiele lepszej lokalizacji (Jasna Czyżyny). Mam wrażenie, że deweloper mocno odjechał z cenami w tej lokalizacji.
Budynek nr.3 płaciłem 6400/m2
Boox pisze:Budynek nr.3 płaciłem 6400/m2
Nie śledzę losów inwestycji od początku, dlatego pytanie Boox czy 6400 to cena na etapie dziury w ziemi czy już po wybudowaniu budynku? Podobnie slexmo (7100 za bud. 4)? W bloku 4. zarezerwowane, ale i do niedawna dostępne mieszkania ok. 50 m2 chodziły po 7300-7500, co najmniej od czasu kiedy blok stał i montowali już okna. 7500/6400 to wzrost o 18%, w zasadzie w kolejno realizowanych budynkach, czyli dokładnie tyle co 8900 w bud 6 względem 7500 w bud 4. Budynek 5 był gdzieś po drodze, ale budowany w sumie razem z bud 4.
Nie sięgam wiedzą tak daleko, ale kojarzę, że 1 budynek za taki metraż chodził po ok. 5500 na etapie dziury w ziemi, nie wiem jaki to był dokładnie rok - 2016/2017? Sądząc po zdjęciach z invest mapy teren wokół był dotąd jednym wielkim placem budowy - mieszkańcy musieli mieć jakoś zrekompensowane x lat budowy za oknami, ale przede wszystkim wzrost cen nieruchomości oszalał pod kątem dynamiki. Choć tu wzrost bud 3 (6400) vs bud 1 (załóżmy 5500) byłby ok. 16%. Nie są to jednak wzrosty na miarę Czyżyn czy konkretnie osiedla Avia, także nie wiem na ile inwestor odjechał z cenami a na ile ma to w pewnym stopniu uzasadnienie. Choćby ze względu na fakt, że lada miesiąc obecny I etap (5. budynków wraz z placem zabaw) zostanie zakończony, będą mogli argumentować ceny tym, że budynek 6. ma już na starcie infrastrukturę towarzyszącą (w stosunku do budynków z zupełnych początków inwestycji).
Druga sprawa, niebagatelny wpływ na cenę mają jak zawsze inwestycje infrastrukturalne i zieleń. Przykład, który osobiście znam Parki Krakowa z cenami jeszcze z grudnia 2019 rzędu 9800-10500 za metraż 45-50m2, ze względu na "planowany tramwaj na Górkę Narodową" - na tej fali ceny na Prądniku Białym rosły niemalże jak na Czyżynach.
Z tym drugim sprawa nie jest jasna, ale możliwe że jakaś zieleń urządzona powstanie na dzisiejszych "łąkach" między Piasta Towers a starą częścią Bohaterów Września, pytanie jaki kształt przyjmie ostatecznie MPZP.
Planowane inwestycje infrastrukturalne faktycznie zmienią i uatrakcyjnią tę okolicę, ale pytanie kiedy to faktycznie będzie. Według planów całość prac miałaby się skończyć do 2024 roku i wtedy mimo obrzeży byłoby to komunikacyjnie kompletne miejsce. Póki co faktycznie ruszyła (co prawda nie w rejonie Batowic) tylko (i aż) budowa Północnej Obwodnicy Krakowa S52. Jednak podpisana jest także, o ile dobrze kojarzę, umowa na wykonanie wiaduktu nad torami wraz z przyległym układem komunikacyjnym z terminem do końca 2021 roku. Zatem przedłużenie linii tramwajowej i budowa pętli autobusowo-tramwajowej naprzeciwko inwestycji "Viva Piast" po stronie Dom-Budu, wydaje się być wyłącznie kwestią czasu a jednak mieszkania na Piasta Towers będą znacznie w lepszym położeniu (zwłaszcza na niższych piętrach) pod kątem hałasu niż Victoria Dom czy Dom-Bud, a jednocześnie bliżej komunikacji w stosunku do Wawel Service. Jednak ceny tez są wyższe... Do tego dochodzi rozwój SKA - pierwotnie przystanek Os. Piastów miał powstać do 2022 roku. Kiedy to wszystko się wybuduje? Na razie nie ma (oprócz powszechnej niepewności) przesłanek by zakładać znaczne opóźnienia w inwestycjach, a na pewno nie takie jak III etap KST na Górkę Narodową, który też się przecież buduje

Perspektywa rozwoju okolicy uzasadnia wzrost wyceny, ale czy aż taki? Tak czy siak to jak wyżej pisano jak na obecną infrastrukture deweloper rzucił cenę podyktowana atrakcyjnością "awansem"
Może standard będzie wyższy niż w I etapie? (wyżej okna, komórki lokatorskie - pytanie w jakiej ilości - no i ogródki)

Co do samych cen - w bud. 2 za 67 metrowe mieszkanie płaciłem 4900 za metr kwadratowy. Także wzrost jest spory. Nie zmienia to faktu, że jeśli takie ceny utrzymają się przez kolejne 3 - 4 lat, po spłacie mieszkania będę mógł go sprzedać ze sporym zyskiem 
Inwestycje:
Także nie sądzę, że powyższe inwestycje uatrakcyjnią okolicę.
Oczywiście uwagi do planu zagospodarowania przestrzennego można składać jeszcze przez 12 dni (do 21 września 2020), ale uważam, że raczej nic się nie zmieni w kontekście łąk.
Niestety rada miasta Krakowa na czele z Majchrowskim robią z Mistrzejowic drugi Ruczaj. Tam również było zielono, aż w końcu powstał blok na bloku. Prezydent tego miasta podpisuje każde pozwolenie na budowę. Czego przykładem są choćby osiedla budowane w parku obok Tauron Areny.
Z ciakawostek z pierwszego etapu - ogródki były w planach tylko i wyłącznie dla mieszkańców parteru bloku pierwszego. Każdy kolejny budynek z tego etapu ogródków mieć nie będzie.

Inwestycje:
- Przystanek kolejowy będzie gotowy, być może (czyt. jeśli w ogóle), do 2023 roku: https://krakow.naszemiasto.pl/krakow-co-hamuje-rozwoj-szybkiej-kolei-aglomeracyjnej-radni/ar/c1-7582005
- Przeniesienie pętli ja uważam za conajmniej bezsensowne. Tory tramwajowe będą przebiegać przez jezdnię i doprowadzi to do jeszcze większych korków w tej okolicy. Jedynym plusem będzie mniej żuli w okolicach pętli. Na miejscu mieszkańców osiedla DomBudu wniósłbym protest. Tory mają przebiegać centralnie pod ich oknami. Co więcej, pomiędzy blokami DomBudu a Lidlem, oraz wzdłuż naszych bloków i łąk, ma powstać droga - Cały projekt układu komunikacyjnego w rejonie Os. Piastów można zobaczyć tutaj: https://bip.krakow.pl/?dok_id=87320 . Także jak obecnie na osiedlu jest w miarę spokojnie i cicho, tak już niedługo tak fajnie nie będzie.
- Mało tego, północna obwodnica Krakowa również spowoduje zwiększenie ruchu. Należałoby przebudować ulicę Piasta Kołodzieja, aby miała po dwa pasy w każdym kierunku.
Dla zainteresowanych - przegieg S52 od węzła Modlnica do węzła Mistrzejowice (póki co bez węzła): https://youtube.com/watch?v=kFcDOiOVXA4 - Jeśli chodzi o łąki, powstał plan zagospodarowania przestrzennego - będą one zabetonowane, linki poniżej.
https://gazetakrakowska.pl/zielone-laki-mistrzejowic-do-zabudowy-bloki-nawet-do-36-metrow-mieszkancy-protestuja/ar/c3-15141748
https://bip.krakow.pl/?dok_id=130504
Także nie sądzę, że powyższe inwestycje uatrakcyjnią okolicę.
Oczywiście uwagi do planu zagospodarowania przestrzennego można składać jeszcze przez 12 dni (do 21 września 2020), ale uważam, że raczej nic się nie zmieni w kontekście łąk.
Niestety rada miasta Krakowa na czele z Majchrowskim robią z Mistrzejowic drugi Ruczaj. Tam również było zielono, aż w końcu powstał blok na bloku. Prezydent tego miasta podpisuje każde pozwolenie na budowę. Czego przykładem są choćby osiedla budowane w parku obok Tauron Areny.
Z ciakawostek z pierwszego etapu - ogródki były w planach tylko i wyłącznie dla mieszkańców parteru bloku pierwszego. Każdy kolejny budynek z tego etapu ogródków mieć nie będzie.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2020, 13:13 przez umara, łącznie zmieniany 1 raz.
umara pisze:Co do samych cen - w bud. 2 za 67 metrowe mieszkanie płaciłem 4900 za metr kwadratowy. Także wzrost jest spory. Nie zmienia to faktu, że jeśli takie ceny utrzymają się przez kolejne 3 - 4 lat, po spłacie mieszkania będę mógł go sprzedać ze sporym zyskiem![]()
No właśnie, czyli w stosunku do dzisiaj dostępnych metraży ok. 67 m2 w budynku 4 w cenie 7300-7600 za metr w zależności od układu i ekspozycji między Twoim bud 2 a ostatnim oddawanym do użytkowania w etapie I bud 4 jest wzrost o odpowiednio 48-55%. Bardzo dużo.
mieszkania.inter-bud.pl/mieszkania-na-sprzedaz-piasta-towers#bud-4-mieszkania
Pytanie czy wynika to z panującej do marca fali wzrostowej (choć spadków póki co nie widać, ew negocjacje) lub też bliskiego końca prac w etapie I i "kompletności" osiedla, czy inwestycji w okolicy. Pewnie wszystkiego po trochu. "Coś" zatrważającego się podziało w ostatnich czasach, choć to nie Avia sprzedawana na poziomie 4,5k a po 9-10 obecnie
Pytanie dokąd to wszystko zmierza?
Kolejny etap 8900 vs 7500 to "tylko" 18% drożej, może szykują coś więcej niż w zrealizowanych budynkach

kodiaq44 pisze:Boox pisze:Budynek nr.3 płaciłem 6400/m2
Nie śledzę losów inwestycji od początku, dlatego pytanie Boox czy 6400 to cena na etapie dziury w ziemi czy już po wybudowaniu budynku?
Budynek był wybudowany do wysokości 2 piętra. Widziałem swoje mieszkanie od strony parkingu.
Jeśli chodzi o łąki, powstał plan zagospodarowania przestrzennego - będą one zabetonowane, linki poniżej.
gazetakrakowska.pl/zielone-laki-mistrzejowic-do-zabudowy-bloki-nawet-do-36-metrow-mieszkancy-protestuja/ar/c3-15141748
bip.krakow.pl/?dok_id=130504
Zabudowa tego rejonu będzie dramatyczna. Beton i bloki...wyjazd i dojazd jedynie od strony obwodnicy.
Boox pisze:Jeśli chodzi o łąki, powstał plan zagospodarowania przestrzennego - będą one zabetonowane, linki poniżej.
gazetakrakowska.pl/zielone-laki-mistrzejowic-do-zabudowy-bloki-nawet-do-36-metrow-mieszkancy-protestuja/ar/c3-15141748
bip.krakow.pl/?dok_id=130504
Zabudowa tego rejonu będzie dramatyczna. Beton i bloki...wyjazd i dojazd jedynie od strony obwodnicy.
Dokładnie. Tylko najpierw na tę obwodnicę będzie się trzeba przecisnąć.
-
Cóż myślę, że developer wycenia te mieszkania z wyprzedzeniem, ich oddanie przewidywane jest na rok 2022 - obserwując trend wzrostu jaki panuje jest to 5% rocznie. Drugą sprawą jest to, że do metrażu mieszkania nie są wliczane balkony/tarasy, które są znacznie większe niż w budynkach sąsiadujących - to ma niebagatelny wpływ na cenę.
No i to co pisali przedmówcy czyli infrastruktura - głównie obwodnica która skurczy czasy dostania się w inne części Krakowa.
No i to co pisali przedmówcy czyli infrastruktura - głównie obwodnica która skurczy czasy dostania się w inne części Krakowa.
Wróć do „Piasta Towers (Inter-Bud) w Krakowie - forum mieszkańców osiedla”