Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Ibum1

Re: Przybyszewskiego 64 Kraków Atal - opinie i forum (apartamenty na Krowodrzy)

Postautor: Ibum1 » 09 wrz 2020, 10:04

obi.pl/deski-tarasowe/winfloor-deska-tarasowa-kompozytowa-jasno-brazowy-220-cm-x-14-cm-x-2-1-cm/p/6162051 cena 120zl/m2 plus odwodnienie i robocizna. 500zl/m2 gresu to trochę przesada.

Mar G

Postautor: Mar G » 09 wrz 2020, 10:31

Ibum1 pisze:Macie może, zdjęcia tych gresow? Jak to ma wyglądać? Deski kompozytowe również zmiescilyby się w 500zl/m2, ale zdaje się, że opłata za wykończenie balkonu to ściema, bo te pieniądze nie idą wcale na jego wykonczenie. (Dobrze, że wynegocjowalam brak tej doplaty). Drewno to problem niestety. Żeby je dobrze zakonserwowac, to trzebaby je demontować.

Z daleka wygląda, że z grubsza w kolorze desek z 1 etapu. ale czy drewnopodobny wzór czy inny to nie stwierdzę.
Myślę , że na zdjęciach z 30.09 pojawią się.

Jeżeli miałyby być kompozyty- można żałować. Jeśli zaś zastąpiły te zwykłe deseczki pełne sęków jak w 1 etapie- to ja osobiście nie żałuję. Mam drewna trochę przy domu i utrzymanie go w kondycji zwłaszcza od strony południowej - jest bardzo pracochłonne. I żadne impregnaty po 10 latach cudów nie uczynią już.

Ibum1

Postautor: Ibum1 » 09 wrz 2020, 10:51

Mar G pisze:
Ibum1 pisze:Macie może, zdjęcia tych gresow? Jak to ma wyglądać? Deski kompozytowe również zmiescilyby się w 500zl/m2, ale zdaje się, że opłata za wykończenie balkonu to ściema, bo te pieniądze nie idą wcale na jego wykonczenie. (Dobrze, że wynegocjowalam brak tej doplaty). Drewno to problem niestety. Żeby je dobrze zakonserwowac, to trzebaby je demontować.

Z daleka wygląda, że z grubsza w kolorze desek z 1 etapu. ale czy drewnopodobny wzór czy inny to nie stwierdzę.
Myślę , że na zdjęciach z 30.09 pojawią się.

Jeżeli miałyby być kompozyty- można żałować. Jeśli zaś zastąpiły te zwykłe deseczki pełne sęków jak w 1 etapie- to ja osobiście nie żałuję. Mam drewna trochę przy domu i utrzymanie go w kondycji zwłaszcza od strony południowej - jest bardzo pracochłonne. I żadne impregnaty po 10 latach cudów nie uczynią już.

Ja też właśnie mam drewno egzotyczne na elewacji na domu i również uważam, że to był błąd. Co roku trzeba je konserwować, trwałość też ograniczona ( póki co jest ok, ale to dopiero 3 lata). Niemniej jednak uważam, ze skoro Atal idzie w gres, to cena wykończenia powinna być 200-250zl/m2. Ja osobiście wolałabym deski kompozytowe ( i nie przyszło mi do głowy, że to co klada, to drewno)

Mar G

Postautor: Mar G » 09 wrz 2020, 15:49

Oczywiste, że to dodatek do ceny mieszkania a nie realny koszt. Przy małych balkonach to bez znaczenia, jak ktoś ma 30m to już boli.

Widząc cenę takich desek jak położyli wcześniej w detalu - np.
obi.pl/deski-tarasowe/sobex-deska-tarasowa-2-5-x-12-x-240-cm/p/3242336

to gresy do systemów - a zrobili pod nimi tzw. membrany hydroizolacyjne i chyba akustyczne dodatkowo - które muszą być grubsze od kładzionych na wylewce z racji wymaganej nośności - niekoniecznie są tańsze per saldo. Tego nie dowiemy się.

Tymczasem na Al. Pokoju też ta sama technologia balkonowa - teraz można mieć obraz jako to wygląda. Pewnie te same gresy.
60x60 grubość 2.0

Obrazek
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2020, 22:01 przez Mar G, łącznie zmieniany 1 raz.

Mar G

Postautor: Mar G » 09 wrz 2020, 16:05

A to dla osób nieplanujących parkować wewnątrz osiedla - od 2021/22 teren P też ma być objęty SPP

krakow.pl/aktualnosci/242611,1912,komunikat,znamy_nowe_propozycje_zmian_w_strefie_platnego_parkowania.html

Ibum1

Postautor: Ibum1 » 10 wrz 2020, 8:27

Mar G pisze:Oczywiste, że to dodatek do ceny mieszkania a nie realny koszt. Przy małych balkonach to bez znaczenia, jak ktoś ma 30m to już boli.

Widząc cenę takich desek jak położyli wcześniej w detalu - np.
obi.pl/deski-tarasowe/sobex-deska-tarasowa-2-5-x-12-x-240-cm/p/3242336

to gresy do systemów - a zrobili pod nimi tzw. membrany hydroizolacyjne i chyba akustyczne dodatkowo - które muszą być grubsze od kładzionych na wylewce z racji wymaganej nośności - niekoniecznie są tańsze per saldo. Tego nie dowiemy się.

Tymczasem na Al. Pokoju też ta sama technologia balkonowa - teraz można mieć obraz jako to wygląda. Pewnie te same gresy.
60x60 grubość 2.0

Jezeli te gresy są zamiast zwykłych desek, to lepiej. Niemniej jednak deski kompozytowe byłyby lepsze. No cóż, deweloper. Szkoda tylko, że w takiej Łodzi Atal jest w stanie wybudować w podobnym standardzie, niższa zabudowa i poniżej 6k/m2, a przy naszej cenie i tak próbuje oszczędzac na balkonach. Jeżeli się za coś bierze dodatkowe pieniądze, to jednak warto byłoby je przeznaczyć na ta rzecz, inaczej ciężko się spodziewać, że klienci będą z tego zadowoleni.

kwk

Postautor: kwk » 10 wrz 2020, 9:35

Ibum1 pisze:Jezeli te gresy są zamiast zwykłych desek, to lepiej. Niemniej jednak deski kompozytowe byłyby lepsze. No cóż, deweloper. Szkoda tylko, że w takiej Łodzi Atal jest w stanie wybudować w podobnym standardzie, niższa zabudowa i poniżej 6k/m2, a przy naszej cenie i tak próbuje oszczędzac na balkonach. Jeżeli się za coś bierze dodatkowe pieniądze, to jednak warto byłoby je przeznaczyć na ta rzecz, inaczej ciężko się spodziewać, że klienci będą z tego zadowoleni.

Dlaczego deweloper mialby rezygnowac z wiekszego zysku?
I to ten mityczny, ogolnopolski :D :D :D

fakir151

Postautor: fakir151 » 10 wrz 2020, 11:46

Czy ktoś z Was negocjował i uzyskał jakiś procent rabatu? Ja próbowałem trzykrotnie negocjować i mimo wielu moich argumentów za każdym razem odpowiedź była, że nie opuszczą, kompletnie nic. Może dlatego że pytałem o jedno z najtańszych mieszkań jeśli chodzi o cenę za mkw, jednak jeśli pytałem czy mają jakieś inne z których są w stanie opuścić to nic nie zaproponowali :x

Mar G

Postautor: Mar G » 10 wrz 2020, 12:10

fakir151 pisze:Czy ktoś z Was negocjował i uzyskał jakiś procent rabatu? Ja próbowałem trzykrotnie negocjować i mimo wielu moich argumentów za każdym razem odpowiedź była, że nie opuszczą, kompletnie nic. Może dlatego że pytałem o jedno z najtańszych mieszkań jeśli chodzi o cenę za mkw, jednak jeśli pytałem czy mają jakieś inne z których są w stanie opuścić to nic nie zaproponowali :x

R
Temat wielokrotnie poruszany na tym forum. Próbowali pewnie wszyscy. Rabatu w cenie raczej nikt nie uzyskał od lat od nich.
Nawet płatność z góry nie dawała rabatu.
Za to chętnie stosunkowo zmieniali harmo płatności na 20/80 nawet rok temu , dodawali bezpłatne zmiany lokatorskie etc. To generowało większe oszczedności niż otrzymanie 2-3 procent rabatu, na który nie było szans.
Taką mają politykę. Ustępstwa nie w cenie lokalu tylko w dodatkach.
Obecnie na tyle te lokale im szybko schodzą, że nie są na musiku do rabatów.

Ibum1

Postautor: Ibum1 » 10 wrz 2020, 12:25

Mar G pisze:
fakir151 pisze:Czy ktoś z Was negocjował i uzyskał jakiś procent rabatu? Ja próbowałem trzykrotnie negocjować i mimo wielu moich argumentów za każdym razem odpowiedź była, że nie opuszczą, kompletnie nic. Może dlatego że pytałem o jedno z najtańszych mieszkań jeśli chodzi o cenę za mkw, jednak jeśli pytałem czy mają jakieś inne z których są w stanie opuścić to nic nie zaproponowali :x

R
Temat wielokrotnie poruszany na tym forum. Próbowali pewnie wszyscy. Rabatu w cenie raczej nikt nie uzyskał od lat od nich.
Nawet płatność z góry nie dawała rabatu.
Za to chętnie stosunkowo zmieniali harmo płatności na 20/80 nawet rok temu , dodawali bezpłatne zmiany lokatorskie etc. To generowało większe oszczedności niż otrzymanie 2-3 procent rabatu, na który nie było szans.
Taką mają politykę. Ustępstwa nie w cenie lokalu tylko w dodatkach.
Obecnie na tyle te lokale im szybko schodzą, że nie są na musiku do rabatów.

Teraz już na zmiany lokatorskie w cenie i zmiany systemu płatności też nie ma szans (probowalam, ale pracę są już na zaawansowanym etapie). Ja dostałam wykończenie balkonu przez ich błąd i brak informacji o konieczności dopłaty przy pierwszych rozmowach i wtedy jasno powiedzialam, że nie dopłacę, bo nikt mnie o tym nie informował. Sytuacja miała miejsce w czerwcu. Wtedy było sprzedanych o 52 mieszkania mniej. Przez niecałe 3miesiace w 2 etapie sprzedały się 52 mieszkania, to raczej nie zachęca dewelopera do negocjacji.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”