Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Mimo, że niektórzy wieszczą spadek cen o 30% to liczba pozwoleń na budowlę mieszkań i liczba nowobudowanych mieszkań bardzo wyraźnie wzrosły w czerwcu i lipcu. Developerzy wydają się wierzyć w odbudowanie popytu w 2021 roku.
Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
anubis pisze:pawelk pisze:Nowa Siewna we wrześniu bez VAT. Nie wiem czy na wszystkie mieszkania i na jakich zasadach, nie wiem też czy ceny wyjściowe były przestrzelone (to nie są okolice w których szukam mieszkania), po prostu widziałem reklamy na mieście, ale jeśli jest to gruba wyprzedaż to może warto obserwować żeby jakiś trend wyciągnąć z tej inwestycji...
Też widziałem te banery, ale to trochę pic na wodę bo VAT na mieszkaniach to 8%, wciąż za słabo aby konkretnie stymulować sprzedaż. Chociaż znamienne, że w mieście pojawiają się banery, gdzie deweloper na dzień dobry informuje o promocjach. Dawno czegoś takiego nie widziałem.
heh, dzięki za uświadomienie że VAT na budownictwo to 8%

aro_kr pisze:Mimo, że niektórzy wieszczą spadek cen o 30% to liczba pozwoleń na budowlę mieszkań i liczba nowobudowanych mieszkań bardzo wyraźnie wzrosły w czerwcu i lipcu. Developerzy wydają się wierzyć w odbudowanie popytu w 2021 roku.
jest to spowodowane przez większość inwestorów ich chęcią uzyskania pozwolenia na budowę przed 2021 kiedy będą obowiązywały nowe warunki techniczne do spełnienia. Zmiany w wymogach wpłyną na wzrost kosztów budowy - dodatkowo jakaś fotowoltaika/solar na dachu i inne rozwiązania techniczne które spowodują obniżenie wskaźnika Ep dla obiektów budowlanych.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2020, 12:55 przez Jimbo, łącznie zmieniany 1 raz.
No i też tym, że najwięksi są notowani na giełdzie. Muszą wykazywać sprzedaż i kolejne inwestycje, bo inaczej kurs zanurkuje. Największa ściema z tej medialnej nagonki to że "deweloperzy ograniczą podaż". Może jacyś mali to tak, ale najwięksi nie ograniczą - muszą budować jakiej sytuacji by nie było.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022
Geniusze <3
Sami geniusze!

anubis pisze:No i też tym, że najwięksi są notowani na giełdzie. Muszą wykazywać sprzedaż i kolejne inwestycje, bo inaczej kurs zanurkuje. Największa ściema z tej medialnej nagonki to że "deweloperzy ograniczą podaż". Może jacyś mali to tak, ale najwięksi nie ograniczą - muszą budować jakiej sytuacji by nie było.
Przyjmijmy nawet tą deweloperską bajkę o wstrzymaniu podaży:
1. Wstrzymanie podaży
2a. Budowlańcy tracą pracę
2b. Wpływy samorządów z działek maleją
3. Budowlańcy i samorządy obniżają oczekiwania ($)
4. Deweloperzy mogą uruchamiać inwestycje taniej acz dalej z satysfakcjonującą marżą
-
Ciekawe czy ten opisywany kryzys w turystyce będzie miał także przełożenie na ceny mieszkań.
krakow.naszemiasto.pl/turystyka-w-krakowie-przechodzi-ciezki-zawal-straty-sa/ar/c3-7885929
krakow.naszemiasto.pl/turystyka-w-krakowie-przechodzi-ciezki-zawal-straty-sa/ar/c3-7885929
Jeśli chodzi o temat działek pod domy jednorodzinne to obecnie jest duży wzrost zainteresowania zakupem.
W tym roku ceny działek z przetargu w jednej z miejscowości w promieniu 7km o Krakowa wzrosły o około 30 % a liczba uczestników przetargu wzrosła 5-krotnie.
Potwierdza się to o czym pisałem. Mamy odwrót od mieszkań na rzecz domów po miastem.
W tym roku ceny działek z przetargu w jednej z miejscowości w promieniu 7km o Krakowa wzrosły o około 30 % a liczba uczestników przetargu wzrosła 5-krotnie.
Potwierdza się to o czym pisałem. Mamy odwrót od mieszkań na rzecz domów po miastem.
AgentDejv pisze:Potwierdza się to o czym pisałem. Mamy odwrót od mieszkań na rzecz domów po miastem.
ja bym był ostrożny z taki stwierdzeniem, za rok (o ile wirus ustąpi albo go kompletnie olejemy) zobaczymy czy to był efekt lockdownu i chęci posiadania swojej przestrzeni czy faktycznie ludziom nagle się zachciało mieszkać w domu a nie w bloku...
pawelk pisze:AgentDejv pisze:Potwierdza się to o czym pisałem. Mamy odwrót od mieszkań na rzecz domów po miastem.
ja bym był ostrożny z taki stwierdzeniem, za rok (o ile wirus ustąpi albo go kompletnie olejemy) zobaczymy czy to był efekt lockdownu i chęci posiadania swojej przestrzeni czy faktycznie ludziom nagle się zachciało mieszkać w domu a nie w bloku...
Póki co ten odwrót jest faktem. Może za rok się to zmieni. Obecnie cena m2 mieszkania jest mniej więcej 2 x wyższa o ceny m2 domu pod miastem.
Przed 4 laty wyglądało to mniej więcej tak, że cena m2 domu kosztowała ok 4 000 zł a mieszkania 6 000 zł. Dzisiaj cena domu to powiedzmy 5000zl/m2 a mieszkania 10 000/m2.
Oprócz efektu pandemii mamy tu już duży rozjazd cen i to powoduje, że jak ktoś ma pół bańki to woli 100metrowy domek niż 2pokoje w bloku.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”