anubis pisze:mac_kow pisze:Budowa sensownego, porównywalnego z sensownym mieszkaniem domu kosztuje. Dużo. Do tego- schody. Liczcie dom parterowy, jeśli liczycie fajne ok 100-metrowe mieszkanie. Bieganie po schodach NIE.JEST.FAJNE.
Tak, tak. Najlepiej jeszcze z basenem, 3-metrowymi oknami, fotowoltaniką na dachu, sauną i zewnętrznym jacuzzi. Zejdź na ziemię. Normalni ludzie budują normalne domy, żyją w nich i są zadowoleni. Wszystko kwestia preferencji.
Wychodzi trollerskie szydeło z worka. Zdemagogizować, zastrwamanować i załatwione- no nie? No, nie.
Basen, jacuzzi i sauna to jedno- swoją drogą 2 ostatnie to nie jakiś monstrualny koszt, jeśli się do tego sprytnie zabrać, jak np. od zawsze lubiłem takie klimaty i owszem, mam saunę suchą oraz wannę z hydromasażem, raczej z niższej półki, w domu :> Basen to już kompletnie inna kwestia zarówno kosztowa jak i praktyczna. Ale to taki troll może o tym wiedzieć- wcale nie dziwne, że zestawiasz ze sobą kompletnie nieporównywalne rzeczy.
Ale brak schodów to jest podstawowa, pierwotna kwestia praktyczności. Porównuj porównywalne. Taki jesteś obtrzaskany na OtoDom, to poszukaj, jaka taniocha panuje w dużych, ale wielopoziomowych metrażach.
100-metrowe mieszkanie, w sensownej lokalizacji, budowane w normalnej technologii wystawiane jest obecnie za 1,5 mln zł w stanie deweloperskim.
Bullshit na resorach- zależnie od definicji "sensowności". 120m w Atal Aleja Pokoju kosztowało leciutko ponad milion. Zgadnij co? Sprzedało się. Zauważ, że ja nie jestem zwolennikiem ścisłego centrum, a osiedli, które zapewniają rodzinom bardzo wygodne życie oraz tereny rekreacyjne- w przeciwieństwie do tzw. przedmieści.
Twierdzę, że dom ma swoje wady i zalety. Mieszkanie w centrum tak samo. Ty to zaś przedstawiasz jakby dom to była jakaś apokalipsa, a sens ma wyłącznie kupowanie mieszkań w centrum, w dodatku po nieracjonalnych cenach z górki cenowej, którą teraz mamy.
Zacytuj wypowiedź, w której wprost polecałem mieszkania w
w centrum oraz o domu jako
apokalipsie. A jesteś w tym dobry i jak widać masz mnóstwo czasu na analizę wypowiedzi.
Staram się jedynie uświadamiać teoretyków, z czym wiąże się budowa a następnie mieszkanie w domu.