Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Maciej86

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Maciej86 » 11 wrz 2020, 21:36

platinium pisze:
Stawki które się tu pojawiaja, typu 600k za dom to chyba są liczone bez działki. Za 600k to moi rodzice budowali dom na obrzeżach Katowic 15 lat temu (z działką). Nie wyobrażam sobie jak tanich technologii trzeba by użyć żeby zmieścić się w takiej cenie razem z działką, które w średnich lokalizacjach pod krakowem kosztują >300k.

Ile ludzi tyle opinii i potrzeb :) -> i takie też koszty. Trochę na potwierdzenie kosztów: Kolega który zakończył budowę domu w styczniu - gmina Krzeszowice, bardzo blisko do kolejki. Działkę miał od rodziców, budynek parter i piętro (mało skosów - taki trochę klocek kwadratowy :)), wyszło mu 530k -> w tym brama, kostka, opaski i chodniki, bez garażu i jakiegoś tarasu i przypominam BEZ działki i BEZ wykończenia - stan trochę gorzej niż deweloperski. Nie pytałem się dokładnie, ale koło 140m2 pewnie jest, nie ma fotowoltaiki i pompy ciepła - choć instalacje pod to są przygotowane na przyszłość. Jest ogrzewanie podłogowe jak by ktoś miał pytać :). Co ważne - również budowlaniec i kilka rzeczy zrobił mocno po kosztach/znajomościach - jak sobie liczył mówi, że około 3,2k mu wyszło za m2 (sam budynek).

Według mnie w tym wątku trochę za szeroko porównuje się inwestycje oraz ich cele:
- powyższe przykłady domów, można zestawiać z mieszkaniami za 6-8k: jak ktoś szuka miejsca dla siebie i rodziny. Dom wyjdzie trochę taniej, ale z gorszą komunikacją i droższym utrzymaniem - dodatkowo im większa rodzina tym więcej miejsca potrzebuje i dom staje się bardzo atrakcyjny. Z drugiej strony dla singli i młodych par zdecydowanie mieszkanie będzie preferowaną formą. Dużym plusem w tym przypadku jest to, że mieszkanie jest o wiele łatwiej zbyć bez dużej straty (lub zyskiem) jak by ktoś chciał się przenieść z mieszkania do domu później.
- mówiąc o małych mieszkaniach inwestycyjnych, lokalach pod wynajem, luksusowych apartamentach, prestiżowych willach - porównanie ich do nawet wypasionego rancza pod Krakowem NIE MA SENSU.

A jeżeli bym szukał spadków cen to szybciej w tej drugiej grupie :) szczególnie w przypadku małych mieszkań kupionych za kredyt by szybko wynająć lub odsprzedać. I też powtórzę: deweloperzy to duże firmy z kapitałem, inwestycje teraz rozpoczęte mogą trwać 2-3 lata i do ostatniej chwili dewelopera kosztuje to tyle samo nieważne czy ma 90% mieszkań zarezerwowanych czy 0 (resumując: mogą dłużej czekać niż osoby które chcą kupić mieszkanie teraz czy za pół roku). Plusem obecnej sytuacji puki co może być trochę więcej czasu na decyzję i wybór odpowiedniego mieszkania. ---->>> ale chciałbym podkreślić, że ten akapit to jest tylko moje przemyślenie, nie zajmuje się inwestycjami mieszkaniowymi, nie jestem żadnym ekspertem, inwestorem, kamienicznikiem i znawcą :). Jeżeli ktoś miał by na podstawie tego zainwestować 10 PLN to czteropak piwa może się okazać trafniejszy :)

Witt

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Witt » 11 wrz 2020, 22:19

Maciej86 pisze:
platinium pisze:
Stawki które się tu pojawiaja, typu 600k za dom to chyba są liczone bez działki. Za 600k to moi rodzice budowali dom na obrzeżach Katowic 15 lat temu (z działką). Nie wyobrażam sobie jak tanich technologii trzeba by użyć żeby zmieścić się w takiej cenie razem z działką, które w średnich lokalizacjach pod krakowem kosztują >300k.

Ile ludzi tyle opinii i potrzeb :) -> i takie też koszty. Trochę na potwierdzenie kosztów: Kolega który zakończył budowę domu w styczniu - gmina Krzeszowice, bardzo blisko do kolejki. Działkę miał od rodziców, budynek parter i piętro (mało skosów - taki trochę klocek kwadratowy :)), wyszło mu 530k -> w tym brama, kostka, opaski i chodniki, bez garażu i jakiegoś tarasu i przypominam BEZ działki i BEZ wykończenia - stan trochę gorzej niż deweloperski. Nie pytałem się dokładnie, ale koło 140m2 pewnie jest, nie ma fotowoltaiki i pompy ciepła - choć instalacje pod to są przygotowane na przyszłość. Jest ogrzewanie podłogowe jak by ktoś miał pytać :). Co ważne - również budowlaniec i kilka rzeczy zrobił mocno po kosztach/znajomościach - jak sobie liczył mówi, że około 3,2k mu wyszło za m2 (sam budynek).

Według mnie w tym wątku trochę za szeroko porównuje się inwestycje oraz ich cele:
- powyższe przykłady domów, można zestawiać z mieszkaniami za 6-8k: jak ktoś szuka miejsca dla siebie i rodziny. Dom wyjdzie trochę taniej, ale z gorszą komunikacją i droższym utrzymaniem - dodatkowo im większa rodzina tym więcej miejsca potrzebuje i dom staje się bardzo atrakcyjny. Z drugiej strony dla singli i młodych par zdecydowanie mieszkanie będzie preferowaną formą. Dużym plusem w tym przypadku jest to, że mieszkanie jest o wiele łatwiej zbyć bez dużej straty (lub zyskiem) jak by ktoś chciał się przenieść z mieszkania do domu później.
- mówiąc o małych mieszkaniach inwestycyjnych, lokalach pod wynajem, luksusowych apartamentach, prestiżowych willach - porównanie ich do nawet wypasionego rancza pod Krakowem NIE MA SENSU.

A jeżeli bym szukał spadków cen to szybciej w tej drugiej grupie :) szczególnie w przypadku małych mieszkań kupionych za kredyt by szybko wynająć lub odsprzedać. I też powtórzę: deweloperzy to duże firmy z kapitałem, inwestycje teraz rozpoczęte mogą trwać 2-3 lata i do ostatniej chwili dewelopera kosztuje to tyle samo nieważne czy ma 90% mieszkań zarezerwowanych czy 0 (resumując: mogą dłużej czekać niż osoby które chcą kupić mieszkanie teraz czy za pół roku). Plusem obecnej sytuacji puki co może być trochę więcej czasu na decyzję i wybór odpowiedniego mieszkania. ---->>> ale chciałbym podkreślić, że ten akapit to jest tylko moje przemyślenie, nie zajmuje się inwestycjami mieszkaniowymi, nie jestem żadnym ekspertem, inwestorem, kamienicznikiem i znawcą :). Jeżeli ktoś miał by na podstawie tego zainwestować 10 PLN to czteropak piwa może się okazać trafniejszy :)

Moze i nie jestes ekspertem, ale opinia wywazona i ratujaca poziom tego watku po atakach trolli/trolla.

pozdro

Postautor: pozdro » 11 wrz 2020, 22:26

Ale cena budowy 1m2 domu to 2500-3000zl/m2. 100m2 mieszkanie tez wyjonczenie wyjdzie dodatkowe 100 tys zl wiec bez roznicy. Przeciez koszty budowy domu sa powszechnie znanane. Koszt budowy mieszkania to jakies 3500zl a jest nieco drozsze. Dzialke podlinkowalem akurat idalna w centrum mala ale na dom 10x10 spokojnie wystarcza. Parkowac mozna na ulicy ;) nie a tak serio to na jakims podjezdzie do domu lub jakis garaz podziemny zrobic. Mozna tez dom z poddaszem zbudowac. Ze 120m2 czy nawet z pietrem. Ogolnie kazda wersja wyjdzie duzo taniej niz mieszkanie 100m2 mieszkania w sensownyn miejscu to teraz kolo 1mln -1.5mlnzl.
Wiec czy do wyjdzie 250 tys zl czy 300 czy 350 tys zl to bez roznicy na tesle na 150 tys starczy i na dzialke za 150 tys zl starczy jak za mala w Zabierzowie to mozna w krzeszowicach czy okolicach niepolomic np staniatki. Gratia bliskosc Puszczy Dulowskiej lub Niepolomickiej czyli pelno terenow rekreacyjnych w poblizu. A nie jakis malutki park.

pozdro

Postautor: pozdro » 11 wrz 2020, 22:27

A i deweloperzy sprzedaja domy za 450 tys z dzialkami pod Krakowa rozumiem ze do interesu doplacaja bo budowa kosztuje 500 tys dzialka 100 tys a oni sprzedaja po 450 tys

Hubert34

Postautor: Hubert34 » 11 wrz 2020, 22:33

W inwestycji Bonarka Living pierwsze przeceny właśnie na małe metraże.

pozdro

Postautor: pozdro » 11 wrz 2020, 22:35

Na takiej dIalce jak tam to najlepiej pojsc w dom z poddaszem uzytkowym 2 spadowy 10x10. Zach typu stodola zeby sie latwo fotowoltaike montowalo. W sumie bez garazu. Przeplacanie za garaz na samochod to glupota. Tysiace ludzi parkuja na ulicach na osiedlach w Krakowie i nikt im auta nie ukradl. Tez nie jest z cukru i sie nie rozpusci. Ulica jest od tego zebg parkowac pod kamienicq ;)

WiktorR

Postautor: WiktorR » 11 wrz 2020, 23:06

pozdro pisze:A i deweloperzy sprzedaja domy za 450 tys z dzialkami pod Krakowa rozumiem ze do interesu doplacaja bo budowa kosztuje 500 tys dzialka 100 tys a oni sprzedaja po 450 tys

Pozdro błagam Cię zacznij już budować ten dom za 300K z pompą ciepła i fotowoltaika i działką za 100k, w centrum Zabierzowa. A w Zabierzowie minimalna powierzchnia działki budowlanej to 700m2. Pomogę Ci nawet płytki wybrać :D
W Krakowie znajdziesz nawet nowe mieszkanie po 3700zł za metr. A więc ten twój "domek" porównuj do takich mieszkań. A nie do tych w dobrych lokalizacjach po 10K-15K za metr :)

otodom.pl/oferta/duze-mieszkanie-w-biezanowie-bez-prowizji-i-pcc-ID47h2S.html#f912a742ff

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 12 wrz 2020, 0:03

Maciej86 pisze:deweloperzy to duże firmy z kapitałem, inwestycje teraz rozpoczęte mogą trwać 2-3 lata i do ostatniej chwili dewelopera kosztuje to tyle samo nieważne czy ma 90% mieszkań zarezerwowanych czy 0

Polecam zwrócić się do upatrzonego dewelopera o prospekt inwestycyjny. Wg. prawa musi dać na żądanie. Przejrzałem ich ostatnio dosyć sporo i wniosek jest taki: deweloperzy budują na kredyt, za obligacje i za wpłaty kupujących. Skutek tego jest taki, że deweloper (w zależności od posiadanego kapitału) musi sprzedać ok. 80% mieszkań, aby skończyć budowę. Jak sprzedaż leży i kwiczy ma takie możliwości:
- zaciągnąć kredyt
- wyemitować obligacje
- uruchomić agresywny marketing
- obniżyć ceny
Pierwsze 3 opcje to rozwiązania tymczasowe. Ostatnia, aby uruchomić sprzedaż, wymaga obecnie radykalnego podejścia. Tak więc jasne, być może teraz część inwestycji ma finansowanie i budowa może być kontynuowana, ale jak to potrwa jeszcze jakiś czas to deweloperzy będą musieli zejść na ziemie i mocno obniżyć ceny. Inaczej czeka ich scenariusz z 2010 roku i fala upadłości.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Maciej86

Postautor: Maciej86 » 12 wrz 2020, 0:23

anubis pisze:
Maciej86 pisze:deweloperzy to duże firmy z kapitałem, inwestycje teraz rozpoczęte mogą trwać 2-3 lata i do ostatniej chwili dewelopera kosztuje to tyle samo nieważne czy ma 90% mieszkań zarezerwowanych czy 0

Polecam zwrócić się do upatrzonego dewelopera o prospekt inwestycyjny. Wg. prawa musi dać na żądanie. Przejrzałem ich ostatnio dosyć sporo i wniosek jest taki: deweloperzy budują na kredyt, za obligacje i za wpłaty kupujących. Skutek tego jest taki, że deweloper (w zależności od posiadanego kapitału) musi sprzedać ok. 80% mieszkań, aby skończyć budowę. Jak sprzedaż leży i kwiczy ma takie możliwości:
- zaciągnąć kredyt
- wyemitować obligacje
- uruchomić agresywny marketing
- obniżyć ceny
Pierwsze 3 opcje to rozwiązania tymczasowe. Ostatnia, aby uruchomić sprzedaż, wymaga obecnie radykalnego podejścia. Tak więc jasne, być może teraz część inwestycji ma finansowanie i budowa może być kontynuowana, ale jak to potrwa jeszcze jakiś czas to deweloperzy będą musieli zejść na ziemie i mocno obniżyć ceny. Inaczej czeka ich scenariusz z 2010 roku i fala upadłości.

Ja akurat kupiłem mieszkanie w systemie 20/20/60 - i płaciłem 20% przy podpisaniu umowy deweloperskie, 20% po roku..... a 60% jeszcze czeka u mnie bo mam czas do odbioru kluczy :) - i nie muszę niczego wnioskować (te 80% mi się nie klei). Proszę nie siać demagogi bo o tym jak deweloper pozyskuje środki mówi ustawa deweloperska -> wystarczy spojrzeć na rodzaj rachunku powierniczego. Jeżeli Pan się obawia o zainwestowane pieniądze sugerował bym rachunek zamknięty - deweloper otrzymuje pieniądze dopiero po przeniesieniu własności. W przypadku otwartego uruchomienie marketingu czy sprzedaży na innym obiekcie nic nie daje bo i tak pieniądze wypłacane są na podstawie wykonania etapu robót.

Klitsch.K.O

Postautor: Klitsch.K.O » 12 wrz 2020, 0:24

anubis pisze:

Tak, tak. Tymczasem mija kolejny piątek, z spadków ni ma :o

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”