Federowicza 61 od Acatom - opinie o inwestycji na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Goblin27

Re: Federowicza 61 od Acatom - opinie o inwestycji na forum

Postautor: Goblin27 » 12 wrz 2020, 14:22

Mieliśmy przystapić do pisemnej rezerwacji mieszkania na parterze, ale odrzuciły nas nastepujace fakty, ktore warto wziac pod uwagę w przypadku wyboru tej inwestycji :)
- inwestycja znajduje sie w dole, a po drugiej stronie ulicy Federowicza jest mały strumyk. Nie posiadam informacji czy wylewał on w przeszlosci ale z pewnością jest to jakieś zagrożenie wodne w tej okolicy. Wlasciciele dzialek po drugiej stronie strumyka podnoszą teren, w tych terenach zazwyczaj stała woda (jak jezdzilem keidys po tym terenie w poszukiwaniu dzialek to zazwyczaj tam stała). Deweloper twierdzi ze będzie robione odwodnienie, jednak nie wiadomo dokladnie jakie wiec ryzyko w przypadku wiekszych opadów podmoczenia jakieś jest.
- deweloper byl w stanie zejsc jedynie 3tys z ceny. Nie było mowy o wyższych rabatach, gdzie w przypadku wydatku 500tys zł jest to całkiem smieszne. Od dwóch miesięcy powtarza, ze za pare tygodni podwyzszy ceny, jednak jak widac tego tez nie robi, a nawet mam wrazenie, ze niektore mieszkania stanialy :D nie dajcie się zrobić na to
- patrzac na dostep do petli czerwone maki, niby jest to blisko na mapce, ale jednak daleko i trzeba sie liczyc z dojsciem parunastu minutowym.
- nie ma za bardzo mozliwosci zmian lokatorskich, a tym samym wydzielenie osobnej toalety jest niemozliwe ze wzgledu na minimalne wymiary toalet w mieszkaniach dla niepelnosprawnych (partery)
- bloki blizej mochnanca na pewno będą miał odczuwalny dzwiek, ulica bedzie przebudowywana, bardziej ruchliwa ze wzgledu na rozwój Skotnik.
- bezzwrotna oplata rezerwacyjna

danielwojt

Postautor: danielwojt » 19 wrz 2020, 7:13

Zakupiłem mieszkanie w tej inwestycji.
- jeśli ma być zrobione odwodnienie to będzie, nikt z nas nie jest specjalistą od odwodnienia, o jakim ryzyku jest mowa?
- co do negocjacji cen, nie każdy deweloper chcet zejść z ceny, sytuacja na rynku mieszkaniowym w Krakowie, każdy wie jaka jest
- lepiej mieć dostęp do tramwaju, niż go nie mieć wcale, 10 minut na nogach to dużo? a co mają powiedzieć osoby mieszkające za osiedlem Europejskim? lub jeszcze dalej?
- Tramwaj docelowo ma być poprowadzony dalej ulicą Bunscha w kierunku Klin
- szkoda, że nie można wprowadzać "poprawek lokatorskich", tutaj faktycznie deweloper zabezpieczył się w umowie takim zapisem
- ulica Mochnaniec będzie przebudowywana to fakt, ale nie będzie to nagle droga 4 pasmowa itp "Rozbudowa ulicy Mochnaniec (kategoria - droga gminna, klasy L) i skrzyżowawnia z ul. Skotnicką od km:0+000.00 do km:0+547.46 wraz z przebudową dwóch przepusów i rowów,, budową kanalizacji deszczowej i trzech wylotów do rowów oraz przebudową sieci: elektroenergetycznej, oświetlenia ulicznego, wodociągowej, teletechnicznej, gazowej."
- ceny faktycznie wzrosły, w przeciągu miesiąca sierpień - wrzesień od podpisania umowy o około 100-300 zł za metr
- bezzwrotna opłata rezerwacyjna była podpisana, po tygodniu od rezerwacji, jeśli ktoś jest zainteresowany mieszkaniem to podpisze taką umowę z bezzwrotną opłatą

W tej okolicy jeśli spojrzeć nie ma alternatyw za tą cenę, jeśli jest coś ciekawego proszę się pochwalić. Pośredniczka nieruchomości zamiast tej inwestycji polecała mi mieszkanie na rynku pierwotnym przed osiedlem europejskim mieszkanie 36 metrów w cenie 44 metrów właśnie na Federowicza.

Są plusy i minusy jak wszędzie, ale wole tak kameralne osiedle niż blokowisko z setkami mieszkań.

A co wy sądzicie o tej inwestycji?
Są w tych okolicach jakieś propozycje z rynku pierwotnego?

Aga_U

Postautor: Aga_U » 19 wrz 2020, 17:04

Także zakupiłam mieszkanie z tej inwestycji rozważając dokładnie plusy i minusy, mam tylko nadzieję że to ,,odwodnienie" faktycznie będzie spełniało swoją funkcję bo najbardziej obawiam się właśnie o wodę...
Wkrótce podpisywanie aktów więc już temat stanie się nieodwracalny ale mam nadzieję że to jednak dobra decyzja..

Pola

Postautor: Pola » 19 wrz 2020, 20:07

Czy otrzymali Państwo wzór umowy deweloperskiej i prospekt inwestycji przed podpisaniem umowy rezerwacyjnej?

danielwojt

Postautor: danielwojt » 20 wrz 2020, 8:05

Na początku sierpnia kiedy podpisywałem umowę rezerwacyjną nie było wzoru umowy deweloperskiej i prospektu inwestycji. Ale teraz już jest i może Pani się zapoznać z umowami.

Aga_U

Postautor: Aga_U » 20 wrz 2020, 8:47

Dokładnie tak samo było w naszym przypadku

Aga_U

Postautor: Aga_U » 20 wrz 2020, 8:50

A czy mogę ,,zachaczyc" o temat nieco inny ale związany z okolicą Federowicza? Chodzi mi o szkolę podstawowa w Skotnikach - czy ktoś ma jakieś wiarygodne opinie od kogoś kto posyłał tam swoje dziecko?

hornet

Postautor: hornet » 21 wrz 2020, 12:24

My także kupiliśmy mieszkanie w tej inwestycji. Widzę że nie tylko ja miałem mocno walkę ze sobą w sprawie ewentualnych problemów hydrogeologicznych. Jakieś pocieszenie jest to żę wraz z modernizacją Ul. Mochnaniec, bedzie przebudowa przepustów małego i dużego u zbiegu Federowicza, i bedzie nowa kanalizacja burzowa. Więc przy dobrym wykonaniu i projekcie deweloper powinien dać rade :) Rozumiem że najwięcej ten problem dotyczy mieszkań na parterze w tym naszym. Moim zdaniem jak przedmówca pisał, ciężko coś w miarę logicznego znaleźć w stanie deweloperskim w tej okolicy w szczególności duże mieszkanie parterowe, z garażem podziemnym i MPEC-em, i z nie najgorszą ceną.

Aga_U

Postautor: Aga_U » 21 wrz 2020, 23:13

Czyli z tego co widzę już łącznie nas się zebrało 3 nabywców mieszkań na Federowicza-mam nadzieję że najpóźniej w styczniu/lutym 2022 zaczniemy się widywać już na budowie przy wykańczaniu mieszkań, pozdrawiam

danielwojt

Postautor: danielwojt » 22 wrz 2020, 8:30

Mam nadzieję, że już do końca roku 2021 uda mi się zamieszkać :)
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2020, 15:06 przez danielwojt, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”