Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
s44

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: s44 » 27 wrz 2020, 11:16

Czy na tym forum jest moderator? Kiedyś merytoryczna dyskusja przerodziła się w ściek...

Wracając do tematu, czytaliście? biznes.interia.pl/nieruchomosci/news-cios-we-wlascicieli-mieszkan-zmiany-w-najmie-krotkoterminowy,nId,4748841
Ktoś wie coś więcej o planowanym systemie zezwoleń na najem krótkoterminowy w Polsce?

Obrazek

Analizując dostępność mieszkań na sprzedaż i wynajem na otodom mam kilka spostrzeżeń:
1. Lockdown miał wpływ przede wszystkim na dostępność mieszkań na sprzedaż, która w okresie kwiecień - maj była wyraźnie niższa.
2. Do końca czerwca nastąpiła stabilizacja liczby ofert tak wynajmu jak i sprzedaży, właściciele z powrotem badali rynek.
3. W okresie sierpnień - wrzesień było zaskakująco dużo ofert wynajmu jak na taki gorący okres, ofert nie ubywało, najwidoczniej studenci nie dopisali.
4. Od połowy września wykresy rozjeżdżają się - ofert sprzedaży jest wyraźnie więcej, a ofert wynajmu ubywa. Być może jest to pierwsza oznaka rezygnacji właścicieli i chęci pozbycia się mieszkania które ciężko wynająć. Tutaj trzeba poczekać jeszcze dłużej na potwierdzenie trendu.

platinium

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: platinium » 27 wrz 2020, 12:36

1. Lockdown miał wpływ przede wszystkim na dostępność mieszkań na sprzedaż, która w okresie kwiecień - maj była wyraźnie niższa.
2. Do końca czerwca nastąpiła stabilizacja liczby ofert tak wynajmu jak i sprzedaży, właściciele z powrotem badali rynek.
3. W okresie sierpnień - wrzesień było zaskakująco dużo ofert wynajmu jak na taki gorący okres, ofert nie ubywało, najwidoczniej studenci nie dopisali.
4. Od połowy września wykresy rozjeżdżają się - ofert sprzedaży jest wyraźnie więcej, a ofert wynajmu ubywa. Być może jest to pierwsza oznaka rezygnacji właścicieli i chęci pozbycia się mieszkania które ciężko wynająć. Tutaj trzeba poczekać jeszcze dłużej na potwierdzenie trendu.

Jeśli chodzi o ilość ofert sprzedaży - najlepiej patrzeć na wieloletnie statystyki bo każego roku są okresy z wzrostami oraz z posuchą. Kilka stron temu pokazalem anubisowi (który chyba w końcu kupil mieszkanie, wnioskuję po dlugiej ciszy w wątku) ilość ogłoszeń na otodom. Anubis pokazał wzrost o kilkadziesiąt % w stusunku do wiosny. Ja na podstawie danych z web archive pokazałem że w zeszłym roku, czy dwa lata temu we wrześniu bylo tyle samo ofert sprzedaży.

Pkt 4. - w tym roku większość studentów dowiedziała się o trybie zajęć w połowie września. U mnie na UJ dokładnie 13.09 pani w sekretariacie powiedziała że ćwiczenia będą stacjonarnie, wykłady zdalnie. Więc okres poszukiwań się w tym roku się trochę przesunął.
W zeszłych latach mieszkania studenckie schodziły z olxów w sierpniu, teraz pewnie wrzesień/październik.

Na pewno będzie mniej najemców, bo jednak jest kilka prywatnych uczelni + z tego co wiem niektore kierunki na uek-u gdzie wszystko jest zdalnie. Natomiast przewidywania jak to może wpłynąć na rynek to troche wróżenie z fusów, bo nie wiadomo ile dokladnie kierunkow ma taki tryb, ilu z tych studentów jednak przyjedzie, bo np pracują. Wyjaśni się pewnie w ciągu kolejnych miesięcy.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 27 wrz 2020, 14:32

s44 pisze:Wracając do tematu, czytaliście? biznes.interia.pl/nieruchomosci/news-cios-we-wlascicieli-mieszkan-zmiany-w-najmie-krotkoterminowy,nId,4748841
Ktoś wie coś więcej o planowanym systemie zezwoleń na najem krótkoterminowy w Polsce?

Projekt jest już w sejmie, na razie przewidują system licencji:

dom.trojmiasto.pl/Najem-krotkoterminowy-n149005.html

Kraków jest na czele lobbujących w Komisji Europejskiej za uregulowaniem AirBnB:

bankier.pl/wiadomosc/Krakow-cierpi-na-najem-turystyczny-7964044.html

Całkiem możliwe, że projekty wejdą szybciej niż się spodziewamy, bo ograniczenie najmu dobowego bardzo pomogłoby hotelom. Pewnie będzie to analizowane w ramach kolejnych prac przy walce z kryzysem. Turystyka w Krakowie dostała mocno po tyłku:

dziennikpolski24.pl/turystyka-w-krakowie-przechodzi-ciezki-zawal-straty-sa-ogromne-a-ich-odrabianie-potrwa-wiele-lat/ar/c3-15167126

Istotne ograniczenie airbnb, jeśli rzeczywiście w ciągu najbliższych miesięcy nastąpi, spowoduje ogromny wysyp mieszkań do sprzedaży i istotnie zawaha rynkiem pierwotnym, bo to podobne ceny a nieporównywalnie lepsze lokalizacje.

platinium pisze:anubisowi który chyba w końcu kupil mieszkanie, wnioskuję po dlugiej ciszy w wątku

Nie ma o czym pisać. Sytuacja teraz to jest cisza przed burzą. Deweloperzy pouruchamiali oferty, a sprzedaż, poza małymi wyjątkami, leży. Ludzie nie akceptują ceny powyżej 10k i przestali kupować inwestycyjnie, co widać gołym okiem.

platinium pisze:w tym roku większość studentów dowiedziała się o trybie zajęć w połowie września. U mnie na UJ dokładnie 13.09 pani w sekretariacie powiedziała że ćwiczenia będą stacjonarnie, wykłady zdalnie. Więc okres poszukiwań się w tym roku się trochę przesunął.
W zeszłych latach mieszkania studenckie schodziły z olxów w sierpniu, teraz pewnie wrzesień/październik.

No nie wiem. Koleżanka pracuje na jednym z osiedli studenckich. Kwaterować się już można, mówiła mi przedwczoraj, że na cały budynek przyjechało kilku studentów. Ponoć studenci nie chcą mieszkać i płacić jak nie ma zajęć i pytają czy można będzie przyjeżdżać tylko na określone dni. Jak tak to wygląda na osiedlu studenckim to na rynku musi być jeszcze gorzej, chociaż fakt - pierwsze pewne informacje co do studentów będziemy mieli w przyszłym tygodniu.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

platinium

Postautor: platinium » 27 wrz 2020, 15:19

No nie wiem. Koleżanka pracuje na jednym z osiedli studenckich. Kwaterować się już można, mówiła mi przedwczoraj, że na cały budynek przyjechało kilku studentów. Ponoć studenci nie chcą mieszkać i płacić jak nie ma zajęć i pytają czy można będzie przyjeżdżać tylko na określone dni. Jak tak to wygląda na osiedlu studenckim to na rynku musi być jeszcze gorzej, chociaż fakt - pierwsze pewne informacje co do studentów będziemy mieli w przyszłym tygodniu.

Ty to masz wszędzie koleżanki :lol:
Nie wiem zcy to zależy od wydziału, czy załej uczelni, ale na FAIS i WMI (informatyka) zajęcia są stacjonarnie, więc podejrzewam że na innych wydziałach jest podobnie (info od sekretarki, nie kolegi/koleżanki :D )

Hubert34

Postautor: Hubert34 » 27 wrz 2020, 15:38

platinium pisze:

Ty to masz wszędzie koleżanki :lol:
Nie wiem zcy to zależy od wydziału, czy załej uczelni, ale na FAIS i WMI (informatyka) zajęcia są stacjonarnie, więc podejrzewam że na innych wydziałach jest podobnie (info od sekretarki, nie kolegi/koleżanki :D )

Na agh zajęcia formie zdalnej lub hybrydowej mają być do końca przyszłego roku kalendarzowego. Nie przewidują powrotu na przyszły semestr.

platinium

Postautor: platinium » 27 wrz 2020, 16:04

Na agh zajęcia formie zdalnej lub hybrydowej mają być do końca przyszłego roku kalendarzowego. Nie przewidują powrotu na przyszły semestr.

Nie chcę brzmieć jak anubis i pisać że mam kolegów którzy mają normalnie zajęcia na aghu, wiec podeślę oficjalny link na stronie agh: kandydaci.agh.edu.pl/organizacja-ksztalcenia-w-roku-akademickim-2020-2021
Dla leniwych, przeklejam:
Zajęcia w roku akademickim 2020/2021 odbywać się będą w sposób tradycyjny (w budynkach AGH), ale także w sposób zdalny. Część zajęć może odbywać się w sposób mieszany.

Infa na samogłoskach jest stacjonarnie. Większość wykładów (nie wszystkie) są zdalne.

Pozdrawiam

Hubert34

Postautor: Hubert34 » 27 wrz 2020, 16:09

platinium pisze:

Nie chcę brzmieć jak anubis i pisać że mam kolegów którzy mają normalnie zajęcia na aghu, wiec podeślę oficjalny link na stronie agh: kandydaci.agh.edu.pl/organizacja-ksztalcenia-w-roku-akademickim-2020-2021
Dla leniwych, przeklejam:
Zajęcia w roku akademickim 2020/2021 odbywać się będą w sposób tradycyjny (w budynkach AGH), ale także w sposób zdalny. Część zajęć może odbywać się w sposób mieszany.

Infa na samogłoskach jest stacjonarnie. Większość wykładów (nie wszystkie) są zdalne.

Pozdrawiam

Jestem jeszcze studentem agh i takie informacje otrzymaliśmy na wydziale. Pozdrawiam :)

platinium

Postautor: platinium » 27 wrz 2020, 16:21

Jestem jeszcze studentem agh i takie informacje otrzymaliśmy na wydziale. Pozdrawiam :)

Spoko, widocznie to zależy od wydziału. Na którym wydziale studiujesz?

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 27 wrz 2020, 16:51

Na UJ też jest zarządzenie:

bip.uj.edu.pl/,/1384597/145891328/zarz_99_2020.pdf/cb88fb36-bbf4-4f95-ab37-557c23c4dc3b

Trzeba to sobie zestawić z liczbą studentów na wydziałach i mamy jako taki obraz:

bair.uj.edu.pl/,/73812189/145248705/BAIR+Statystyki+studentów+na+www+1920.pdf/8ba263ad-c546-420a-93fe-30c4975cb6c5

Wygląda na to, że zdalne jest głównie na najliczniejszych w studentów wydziałach: Stosunki Międzynarodowe, Zarządzanie, Polonistyka... Jedynie Filologia jest podana jako stacjonarna. Część humanistycznych "Zs", czyli hybrydowe.

Ale myślę, że nie ma co o tym debatować, bo kwaterowanie do akademików kończy się na uczelniach najpóźniej pod koniec najbliższego tygodnie i będzie już widać jak na dłoni. Moim zdaniem co najmniej do wiosny studentów będzie mało.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

WiktorR

Postautor: WiktorR » 27 wrz 2020, 17:37

CMUJ ma oprócz wykładów i części seminariów(ok 15-20% zajęć) wszytko stacjonarnie.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”